Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ani jedna dcera UM nikdy nechtěla, kojený byly do roka a druhá do 16m.
Já to nechápu. UM je náhrada mateřského mléka. Proč je ble kojit dvouleté dítě, zatímco tříleté na UM je vlastně skvělé, protože dostává ty prospěšné látky?
@Paja-Maya Běžná UM se vyrábí z kravského mléka, takže svému dítěti dáváš to kontroverzní kravské mléko vlastně od narození ![]()
Žádné UM jsem nikdy nekupovala, nebyl důvod
po roce už jsme dávali normální kravské plnotučné, a v noci se dítě dost kojilo, odstavovalo se někdy kolem 20.měsíců hlavně kvůli nevyspání
i pediatra mi říkala, že není žádný důvod za to utrácet, takže u nás se nikdy žádné UM nevedlo
děti mají zuby bez kazů…zdravé zuby…neměly žádné zlomeniny, vše v cajku
po roce nevidím žádný důvod kupovat umělé mléko, je to jen marketing…aby prodali
@Anonymní píše:
Dcera nikdy neměla UM z lahvičky, a tudíž na ní ani není naučená. Pediatrička mi k tomuto tématu řekla, že od 1 roku již není potřeba nahradit MM mlékem umělým, že stačí dávat 2× denně mléčné výrobky (sýr, tvaroh, jogurt, mléčnou kaši atd.)
ba ba, já nikdy doma ani neměla žádnou lahvičku, jejda ![]()
pediatrička mi říkala vesměs to samé…po tom roce jsme to už neřešili, ještě tahat nějaké krabice další dom, nebylo potřeba
Mně se 13 měsíční dcera odstavila, když jsem otěhotněla. UM jsem ji nikdy nedávala, ale dělala jsem ji instantní mléčné kaše, kde to UM je… A jedla jogurty, minimálně jeden denně.
Po roce už dítě může kravské plnotučné mléko. Na moudrech o superioritě umělého mléka oproti KM paradoxně neprofitují nejvíce děti, nýbrž výrobci UM.
Ono to umělé mléko se nevyrábí z benzínu, navíc mi tedy přijde, že má mnohdy takový divný „čuch“.
@Hibou píše:
Já to nechápu. UM je náhrada mateřského mléka. Proč je ble kojit dvouleté dítě, zatímco tříleté na UM je vlastně skvělé, protože dostává ty prospěšné látky?@Paja-Maya Běžná UM se vyrábí z kravského mléka, takže svému dítěti dáváš to kontroverzní kravské mléko vlastně od narození
Protoze prachy
Jeste vic me bavi argument, ze po roce, nebo obcas nekdo je schopny vypustitil i po pul roce uz MM „nic diteti nedava,“ ale hlavne at pije pul litru kravskeho ![]()
Ja to beru tak nejak, ze do roka, kdy MM potazmo jeho nahrazka tvori stezejnou slozky potravy urcite, a vzhledem k tomu, ze soucasne doporuceni WHO je kojit do 2 let pripadne i dele, tak v tom druhem roce je to volitelne…ale ja nedavala, prvatko jsem teda kojila do temer tech 2, ale druhatko do 13 mesicu a UM jsem uz pak nedavala ![]()
Plnotucne kravske muze klidne, ale nemelo by to byt na litry, hrozi pak nedostatek zeleza…ale to fakt pri velkych davkach.
Obě děti jsem kojila do 15 měsíců, pak se odstavily samy. Od té doby pijí ráno plnotučné mléko, denně jedí jogurty, sýry atd. atd. Pro jistotu píšu, že jsou to zdatní strávníci, co jí úplně vše. Maso, ryby, vejce, ovoce, zeleninu, přílohy…
Dcera se mi odstavila od UM přesně ve 12 měsících během šílené střevní chřipky, vyblila to X krát a blok. Od té doby jsem do ní nedostala ani mililitr UM a ani normální mléko. Navýšila jsem příjem jiným mléčných a kysaných výrobků (jogurt 2× denně, lučina atd atd). Teď má 21 měsíců a je to zdravé batole. Mléko pořád odmítá, když zkusím a napije se tak se jí nadáví ale jogurt miluje 😀 takže neřeším, pediatr také ok když konzumuje mléčné výrobky a kaše:)
Všechny 3 děti jsem kojila do 18 měsíců s tím, že po 12 měsících jsem kojení postupně redukovala, na 2× denně, a zároveň po roce jsem začala nabízet plnotučné kravské (taky po domluvě s pediatrou plus kamarádka také PLDD). UM nikdy nepolkly, je to hnus, nejmladšího jsem už ani nezkoušela. Spousta druhů má v sobě teda lahůdky, jako palmový tuk, tak to mně odradilo od dalšího zkoušení. 4-letak teda pije 3 lahve mléka denně 🙄 asi 600ml, kromě jogurtů, atd, a mléka se teda nevzdá. Prechod na KM byl úplně plynulý, tím, že nejakou dobu souběžně dostavali MM a KM.
14 měsíčnímu bych UM teda už nedala - kdybys váhala, přečti složení na krabici 🤪! Zkus nějakou lahvičku nebo hrneček, dítě si vem k sobě, potuliš, dáš plnotučné mléko, a bude mít pocit, že je to adekvátní náhražka…
Syn nikdy neměl žádné UM. Do 15m jsem ho kojila, pak už nechtěl, dávala jsem mu večer malou lahvičku rostlinného nebo kozího mléka, ale taky to nějak moc nechtěl. Takže jsem to nijak nehrotila.
Všechny děti jsem kojila dlouho, jen jedno se mi odstavilo někdy v 15 měsících, v mém měřítku je to brzy. UM nechtělo, ale kravské mléko jsem taky nedávala. Bylo na jogurtech a sýrech.
Dvě děti, ale ne toto, měly po mléčných výrobcích do 2 let ekzém.
Syna jsem odstavila v roce, nikdy UM neochutnal. Jedl pestrou stravu. Dcera byla na UM téměř od narození a sebrala jsem jí ho v 18 měsících, kdy už úspěšně jedla. Výsledkem jsou krásné zuby bez jediného kazu. Dítě, které jí pestrou stravu, nepotřebuje mléko, které je vyrobeno v laboratoři. Pořád je to chemie, která má sloužit jako náhrada stravy v případě, že z nějakého důvodu dítě nedostává mateřské mléko.