Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud by nemluvilo kvůli nemoci pomohla bych, vysvětlila pokud protože je „líné“mluvit nechala bych ho at se snaží
Kolik je dítěti?
Rozhodně pokud dítě není schopné uspokojivé komunikace samo, je dobré, aby mu asistoval rodič. Předejde nedoroumění a zároveň dává dtěti vzor „jak správně na to“. Protože např. zmíněné „mlčky vyklidit pole“ mi přijde u dospělého v jakékoliv situaci a si to nejhorší řešení. A já třeba chci děti učit i něpříjemné situace konstruktivně řešit, nikoliv před nimi utíkat.
Chybí kolik je dítěti? Bracha dlouho nemluvil ještě ve čtyřech to bylo špatný, az se zjistilo ze ma lehkou disfunkci mozku. Pokud je to prcek, nepomáhala bych mu a snažila se nenásilně donutit se rozmluvit. Chce si s dětmi hrát a domluvit se, tak ho to přinutí ![]()
@ka2ka on není líný mluvit. On mluví pořád, ale má svou řeč a rozumím mu jen já, babička a táta.
@Svistice lehce přes 3 roky.
S těmi dospělými právě váhám, protože když odpovím za něj, je to blbé, když řeknu, že nemluví, tak už jsem se setkala s vydíráním dítěte a nepřiměřeným naléháním. To dítě sbírám, omlouvám se a odcházím. Takže nevím, jestli není nejjednodušší u cizích lidí, které vidíme poprvé v životě, vykidit pole. Například v zoo se nám stalo, že ho oslovila cizí paní ve věku babičky a ptala se ho, jak se jmenuje a tak podobně a hrozně se čílila, že jí neodpovídá, jak je nevychovaný.
@Marben on si s dětmi hrát nechce. Děti si chtějí hrát s ním. On jim jen odpovídá, děti mu nerozumí a vznikají konflikty.
Cizím lidem bych odpověděla za něho a vůbec nevysvětlovala, proč. U dětí dle situace, když by hrozil konflikt, tak bych asi taky odpověděla za malého
Zkusila bych komunikační kartičky. Dělala jsem si kurz na asistentku pedagoga a používali jsme je na praxi. Děti byly spokojené, že jim někdo rozumí
http://zjinehosveta.cz/…ni-karticky/
Cizím lidem dost často neodpoví ani mladší čtyřleťák, který má jinak vyřídilku dost slušnou, a nikdy jsem se teda nesetkala s tím, že by na to někdo divně koukal. Prostě se stydí a myslím, že je to celkem běžné. Pokud s tím má problém dotyčný dospělý, tak je to čistě jeho problém. Říct o tříletém dítěti, které se odmítne vybavovat s cizí bábou, že je nevychované, je problém a nevychovanost dotyčné báby.
Souhlasím se @Svistice, asistencí bych dítěti ukazovala, jak na to.
A holky teda opravdu nechápu, jak si někdo může myslet, že jsou děti, které mají potíže s řečí v důsledku své lenosti ![]()
@Svistice lehce přes 3 roky.
S těmi dospělými právě váhám, protože když odpovím za něj, je to blbé, když řeknu, že nemluví, tak už jsem se setkala s vydíráním dítěte a nepřiměřeným naléháním. To dítě sbírám, omlouvám se a odcházím. Takže nevím, jestli není nejjednodušší u cizích lidí, které vidíme poprvé v životě, vykidit pole. Například v zoo se nám stalo, že ho oslovila cizí paní ve věku babičky a ptala se ho, jak se jmenuje a tak podobně a hrozně se čílila, že jí neodpovídá, jak je nevychovaný.
Tak takovéto přiblblé dospělé bych asi z fleku slušně setřela. Pokud by naléhaly, znvu bych zcel ajasně a důrazně vysvětlila, že dítě nemluví, tudíž neodpoví.
Pokud by vydírali, zesměšńovali, snažili se dítětem manipulovat, tak opět slušně ale důrazně zarazit, že takhle tedy ne. žádné omlouvání, žádné vyklízení pole.
Třeba té paní bych řekla, že dítě není nevychované, jen prostě z nějakého konkrérního důvodu nemluví.
Můj starší mluvit umí, ukeceaný je až až, ale už několik měsíců má období, kdy se s cizími nebaví: nereaguje na pozdrav, na otázky, jak se jmenuje a maximálně se na dotyčného usmívá nebo se snaží schovat se za mě nebo tátu.
Většinou mu znovu přetlumočním otázku a zeptám se ho zda paní odpoví? Pokud třeba zakroutí hlavou nebo dělá Hurvínka, tak prostě dotyčnému eknu že je mi líto, momentálně se před cizími stydí a tak se odpověď nedozí. Pokud uznám za vhodné, odpovím na dotaz za dítě (kolik mu je, jak je starý). Pokud by dotyčný měl nějaké nejapné kecy typu, že takhle velký kluk blabla nebo že je ostuda apod, tak bych jasně ale stručně řekla, že žádná ostuda není, ostuda je ten, kdo se snaží s malým dítětem manupulovat a citově ho vydírat. Tečka, rozloučila bych se a šla.
@AliTad a proč ne? některé dítě si radši ukáže a nebo se vzteká než aby řeklo co chce i když to říct umí
@AliTad u nás jsou lidi v pohodě, protože znají jeho i mě, ale právě v cizích městech, kde nás nikdo nezná, narážíme na vlezlé důchodce
Často i odpoví, ale svou řečí a to vyjde nastejno.
@stinga píše:
Cizím lidem bych odpověděla za něho a vůbec nevysvětlovala, proč. U dětí dle situace, když by hrozil konflikt, tak bych asi taky odpověděla za malého
Udelala bych to stejne. Dcera mluvi, ale cizim obvykle neodpovida a ja to delam normalne za ni.
lehce přes 3 roky.
Například v zoo se nám stalo, že ho oslovila cizí paní ve věku babičky a ptala se ho, jak se jmenuje a tak podobně a hrozně se čílila, že jí neodpovídá, jak je nevychovaný.
V reakci na to bych naopak velmi nahlas syna pochválila, že se nebaví z cizími lidmi tak, jak jsi ho to učila ![]()
@Amys píše:
V reakci na to bych naopak velmi nahlas syna pochválila, že se nebaví z cizími lidmi tak, jak jsi ho to učila
@ka2ka píše:
@AliTad a proč ne? některé dítě si radši ukáže a nebo se vzteká než aby řeklo co chce i když to říct umí
A některé děti mluvit neumí ani když se snaží. ![]()
Když jsem to řešila s psycholožkou a logopedkou, tak se mu máme snažit rozumět. Na další jsem se nezeptala, protože jsme tam byli v době, kdy jsme to neřešili.
@Amys píše:
V reakci na to bych naopak velmi nahlas syna pochválila, že se nebaví z cizími lidmi tak, jak jsi ho to učila
i to je řešení ![]()
Pěkný den všem.
Potřebuji radu a nezávislý pohled na věc. Jak nejlépe pomoct dítěti, co má velice omezený slovník? Komunikuje hlavně pomocí gest a zvuků, těch málo slov, co používá, mu je špatně rozumět. Nejvíce mi jde o situace na hřišti, kde jsou cizí děti, co ho neznají. Chodíte za svým dítětem? Tlumočíte ostatním dětem a i jemu, když něco nechápe? Vysvětlíte ostatním, že nemluví? Nebo ho necháte, ať si samo poradí a řešíte jen případné konflikty?
A ještě, jak řešíte setkání s dospělými? Často se nám stává, že dítě osloví a čekají na odpověď, které se jim nedostane. Vysvětlíte, že dítě nemluví, nebo ho seberete a mlčky vyklízíte pole?
Neřešte, prosím, jestli je nebo není normální to, že nemluví a ani diagnózy.