Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jo a ještě musím dodat,že bydlím 7km od hranice Prahy, takže i kolem Prahy se dá sehnat domeček do 2mil. Ale chce to trefit na tu správnou firmu. www.baracom.cz - výstavba typových rodinných domků typ Europa. V naší lokalitě se nestavěli takhle řadové ale jen dva krajové nalepené k sobě. Takže máme krásně velký pozemek.
Na bungalov je potřeba velikánský pozemek. Ale jinak se mi to taky moc líbí…
Josefka: malý a jednoduchý přeci neznamená ošklivý
Hlavně se to chce vyhnout všem parádičkám… a až vzroste všechno to zelený, tak i ty hrůzy budou vypadat rázem líp. I když ve chvíli, kdy se domky nasází třeba na 400-600m pozemky, tak s tím asi ani čas neudělá nic…
Yasmin: není dřevostavba, jako dřevostavba ![]()
Dadla: to se přidávám k doporučení! Na té výstavě se dá nasbírat spousta inspirace ![]()
Mikina: na GServis jsem slyšela dobré věci, ale vždycky od někoho přes někoho; neznám nikoho, kdo by s nimi stavěl. Ale asi by to špatně být nemělo, taky tu nejsou chvíli ![]()
Lenoska: ju ju, bungalov je prostě přízemní domek. Pokud je na to vhodný pozemek a peníze, je to z mnoha důvodů praktické řešení. Vyjde ale na stovnatelnou plochu vždycky o dost dráž (i když se odečte prostror získaný absencí schodiště), prostě hnát do výšky je vždycky levnější, než po zemi ![]()
Evik: jsi aspoň Praha-Západ, jestli nejsme sousedky? ![]()
Což poměr domeček/cena, to ani tak nesouvisí, jestli je to Praha nebo ne. Pokud teda člověk neshání houfek místních zedníků. Ale ty pozemky, to je peklo…
Bohužel Praha-Východ. Nás stál pozemek se sítěma 1095Kč/m2. Ono to zasíťováné nebylo,takže pozemek jsme měli bez daně,akorát 19% jsme platili za sítě. 500Kč pozemek, 500Kč. sítě. Pak se změnil zákon a už se musí daně platit.
Ahojte,
tak jsem zpět ![]()
Takže … když pominu cenu pozemku, protože ta je v každé lokalitě jiná… My máme plán postavit domeček za 1.500.000,– Kč vč.kuchyňské linky, vybavení koupelny a vestavěných skříní.
Postupovali jsme tak, že jsme si prohlédli moře domečků a vybrali si právě tento typ http://www.gservis.cz/…/project.jsp?… . Pak jsme se rozhodli pro dřevodomek, jelikož se dá postavit levněji, pokud máte zdroj na kvalitní dřevo a má dobré izolační schopnosti (ač se to nezdá, lepší než klasika z cihel).
Po nakreslení prvních plánů od projektanta jsme se rozhodli ještě pro koupelnu dole a s tím spojené obrácení schodů, čímž vznikl prostor pod schody na sprchový kout, který by byl jinak nevyužitý.
Dále jsme zvětšili garáž, nad kterou bude časem ještě jeden pokoj + samozřejmě půda.
A pak už zbývalo jen moře potvrzení, stavební povolení a další náležitosti, které jsou teda šíleně otravné, ale bohužel nezbytné.
Základovou desku vyrobil můj partner svépomocí za dohledu šéfa stavební firmy, která nám teď domeček staví. Tam už jsme ušetřili první peníze. Nutno říct, že jsme domek nechtěli podsklepit, což jsou další ušetřené peníze (to se dá řešit na zahradě malým sklípkem kdykoliv).
Dřevo jsme koupili sami spolu s odborníkem za dobrou cenu a i všechen další materiál obstarává můj přítel (je prostě šikulka
). Na tom se dají skutečně ušetřit nehorázné peníze. Jen okna + venkovní dveře v běžné ceně 160tis Kč se dají pořídit za necelých 100tis, když se tomu věnuje trocha času… To samé střecha…
Nyní jsme ve fázi, kdy máme hrubou stavbu, okna a střechu a zatím to v penězích stále vychází velmi dobře. Další práce budou pokračovat, jakmile přestane tak šíleně mrznout
a do léta bydlíme.
Ještě jsem zapomněla, že notný peníz se utratí za tzv. terénní úpravy, kde se platí opravdu hodně různé částky za dovoz hlíny a následné úpravy… ![]()
Poslední věc, která mne teď napadá je, bungalow vs. klasika…
Chtěli jsme bungalow, ale stavíme na Vysočině a sem se tento domeček moc nehodí (spíš na rovinku bych ho dala). Soused vedle nás bungalow staví a bohužel se ten jeho domeček úplně ztrácí. Další nevýhodou bungalowu, o které jsem dřív nevěděla, je zbytečně velký půdní prostor, který se moc nedá využít…
No, takže asi tak nějak ![]()
Ahoj,
moc hezká diskuse, zajímavá inspirace. Asi taky mažela zkusím zlomit do domku..
Veroniko, ty domky na klíč by už obsahovaly i dlažbu, zařízené koupelny apod.? Jinak ty domky vypadají fakt hezky, je vidět, že to máš zmáklý.. ![]()
Nikina: při příjmech 20 000 bych do té hypotéky asi nešla (fakt nevím, jestli by ji banky daly). Asi bych se toho bála.. Zvlášť pokud plánujete mimčo, to bude peněz míň a výdaje větší. Ale zase nikdy nevíš, třeba změníte zaměstnání a hned bude víc peněz. I když zase je fakt že někdy koukám, z čeho tady některé holky dokážou vyjít (např. 3000 měsíčně na jídlo).. Ale to asi ty budeš vědět nejlíp, jestli jste s manželem spořílci.. My bychom z toho bohužel nevyšli
.
Čau Pavlíno,každá firma to má jiné a každá nabízí jiný standard.
někdy se v nabídce objevují u jednoho domu 3 ceny:
http://www.3epraha.cz/…ng/cenik.php
a každý ten model je jinak vybaven.
Tady na těch stránkách to sice není vysvětleno, ale jinde jsem to viděla.
Ten nejlevnější model má třeba jen lino, obyčejné kliky, levnější obklady atd. Ten nejdražší model má třeba značková okna, kvalitnější dlažbu atd., určitě to chápeš.
Mám ale pocit, že vybavení koupelny je tam vždy, kuchyň určitě ne.
Ale to asi bude vědět spíš někdo, kdo už stavěl, já jsem zatím pouze teoretik.
Tady:
http://www.gservis.cz/…/project.jsp?…
když si vpravo v šedém poli klikneš na „Popis orientační ceny“, vyskočí ti vše, co cena zahrnuje.
Pa pa M.
Ahoj holky
o jak mi jdete do noty,,, zrovna dnes jsme absolvovali schůzku se stavitelem baráčků - teda s firmou která to komplet zařídí… uvažovali jsme o dřveostavbě,,,,, ale asi půjdeme do ocelové konstrukce a sendvičové stavby - v postatě ocelový rám a mezi tím polystyrén dřevěná deska - cca 5 cm tenká, izolace vzduchová mezera, izolace a sádroš - tak je stavěnej celej barák - trvá to cca 3 měsíce.....
a taky bych ráda našla někoho kdo už v níbydlí… je taky nízkoenergeitcký - dřevostavbu nám rozmlouvali s ohledem na to dřevo - nikdy prý tak nevyschne aby za čas nedělalo problémy - nekroutilo se apod.
Jinak m2 od té firmy stojí 17900 + 5% dph a platí se jen užitná plocha ne zastavěná - což je příjemné a ta cena je za zařízený metr čtverečkovej - čili s podlahama s koupelkou se vším…
A TED PŘIJDE HLAVNÍ DOTAZ
Nemáme hotovost - jen tak cca 100.000,–- hypotéku nejvyšší možnou nám dají 1.800.000,–- (ptali jsme se jen v ČS) ale máme byt - v osobním vlastnicví, v žádané lokalitě, jehož prodejem umoříme značnou část dluhu..... (podobné byty v naší lokalitě se prodavají klidně i za 2.000.000 - to si myslím není reálné ale 1.500.000 určitě) max cenu baráčku i s pozemkem si můžeme s ohledem na splátky a pod dovolit 2,8 ml..........
A nevíme jak to vyřešit… v podstatě na to máme a nemáme … je tam časovej nesoulad.....nemůžeme přece prodat byt a 3 měsíce bydlet pod mostem jen abychom zaplatili stavební firmě…
Prosím nebyl někdo v podobné situaci… Vím že nám ČS nějaké řešení nabízela, ale moc jsem ho nepochopila…
tak když by někdo poradil tak budu ráda
Já si nejsem jistá, ale zkusila bych se zeptat, jestli by to přes banku nešlo řešit smlouvou o smlouvě budoucí.. tzn. že byste si našli kupce na byt, který by vám podepsal smlouvu že třeba za tři měsíce ten byt koupí.. Nevím, jestli to banka bude brát, ale žádné jiné řešení mě nenapadá (samozřejmě jsou další - např byt prodat a třeba se na čas odstěhovat k rodičům, ale to byste asi nechtěli…)
Ahoj holky,
my taky budeme stavět domeček, vyhlídli jsme si typáč od gservisu, začali dělat uzemko a začali problémy, prostě dle slov mé sestřenice architekty jsme se k tomu postavili jako amatéři. přišli jsme totiž na to, že ten typáč je určen pro toho kdo fakt nemá zájem dům jakkoliv upravovat, nejdřív jsme byli nadšení že do toho jdeme a pak jsme začali zjištovat že třeba mají projektovaný topení elektrika - v místě kde má být kotel není komín, a turbo kotel prý zaneřáduje omítku, apod. co se týká ceny v gservisu uvedené je to na klíč, ale slyšela jsem stavební firmy které tvrdí že to je nakalkulovaný od nějaké velké pražské firmy, která má samozřejmě jiné ceny nákupu ale RD nestaví. Každopádně hodláme postavit domek za 2 mil. ,max., ne na klíč, ale svépomocí, hodně se ušetří.
Jo a ještě k těm cenám, taky mě ta moje sestřenice říkala že to v praxi chodí tak, že dojdu za projektantem, řeknu mu že bych si to předstacvila tak a tak, tolik nás je a mám tolik peněz a on podle toho naprojektuje dům, ceńa projektu je pak cca 4 procen ta z ceny domu, ale ten dům je pak přesě na míru. jo a taky u domu na klíč je cena vysoká kvůli fińálním úpravám, jako např. dlažba a pod. dá se pořídit uplně v jiných cenových relacích - nepotřebuji např. vanu za 15 tis,. ale stačí mi za 7tis.A co se jak se někdo ptal že má byt a jak to řešit, mám dojem že se realitky o to postarají, třeba dají podmínku že byt bude volný do x měsíců apod.
Jo a dřevostavba by byla super, ale řešili jsme problém zástavy, budeme zastavovat co stavíme a banky berou rozestavěnou stavbu - metr nad zemí, bohužel dřevostavba se musí postavit jako celek v podstatě hrubá stavba a tomu taky odpovídá cena. Ale jinak jsem slyšela samou chválu.
Hlavně na firmu ATRIUM.
Přeji nám všem at postavíme rychle a kvalitně a at se nesejdeme v černých ovcích.
Pá.
Lenka
Ahoj holky,
tak jsem si ještě prohlížela návrhy domků na webu a vypadá to, že domek do 2 mega se dá pořídt v pohodě.. Tím myslím ovšem bez pozemku.. Netušíte, za kolik se dá pořídit pozemek pokud možno co nejblíž u Prahy??
Díky, díky, pa
Pro Maku:
Nevim, jestli dobre poradim, ale zrovne si budeme zarizovat hypoteku a prave jsme vyridili uver ze stavebniho sporeni, tak jsem neco zjistovala a radim toto: Obehni si par hlavnich bank, zda se mi, ze vsude nemaji stejne podminky a hlavne nevynechej stavebni sporitelny(treba Modrou pyramidu), davaji neco podobneho jako hypoteku a nemaji takove naroky na prijmy a navic to muzes bez sankci kdykoli splatit. Dalsi moznost je pujcit si zastavou toho bytu, ve kterem bydlite, pokud jste jeho vlastniky, pokud jsem to dobre pochopila, az dostavite domek, muzete si zastavni pravo prevest na nej.
No, nejsem odbornik, ale takhle jsem to pochopila, tak snad je to pravda.
Jinak drzim palce, nam to vychazi taky tak tak, tak doufam. My si pujcujeme jeste o neco vic a jen na byt, ale v Praze.
Mroe
Všechny zdravím a musím uznat,že jste tu rozjely opravdu pěknou diskuzi.
Také mohu přispět svoji troškou,protože mám stavění baráčku za sebou. Bydlíme v něm již rok a půl a všechyn věci kolem stavby jsem zařizovala sama,neboť můj manžel je od rána do večera v práci a jěště 20km daleko. Já mám práci v místě a možnost kdykoliv odběhnout.
Baráček jsme si samy vymysleli a vyprojektovali pomocí projektanta.
Jsem velice ráda,že jsme tak udělali,je vše dle našich představ a i po roce a půl bydlení bychom nic neměnili.
Stavěli jsme formou dodavatelských prací,firmy jsme si vybírali na doporučení. Dlažby,obklady,podlahy,nám dělal tchán,jelikož je to jeho specializace.
Dům je s podkrovím do L. Dole máme předsíň a z ní hned dveře do pracovny (jelikož oba podnikáme,tak pracovna je třeba a jelikož za mnou chodí pracovně dosst lidí,tak aby mi nechodili přes celý dům,jsou dveře již v předsíni), dále následuje chodba, technická místnost (kotel,pračka,vestav.skříně a náš kocourek), koupelna, záchod, jídelna,kuchně, spíž,obývák.
Nahoře jsou 2 dětské pokoje, 2 šaty, ložnice,pokoj pro hosty, koupelna a záchod.
Dům je nakonec dosti velký a uklízení je fakt děs,ale vše má své místo a to mi moc vyhovuje.
Pozemek kolem máme cca 1500m2. Bydlíme na vesnici poblíž velkého města, pozemky tu začínají růst teprve ted. mě ten pozemek darovali rodiče,takže to bylo bez počáteční investice.
Musím souhlasit,že venkovní úpravy spolknou opravdu hodně peněz. Jen ploty, dlažby, trávník jsou dosti nákladné.
Nemáme garáž,nechtěli jsme ji. Místo toho máme zstřešené stání na auta o rozměrech 8×8 s přilehlým skladem,kde jsou věci na zahradu (sekačka,…)
Loni v létě jsme budovali spodní zahradu. Trávník, nějaké osázení + zastřešený altán s krbem. Letos nás čeká další sázení.
Když jsme ten dům dokončili,říkala jsem,že už nikdy nebudu stavět. V konečné fázy jsem toho opravdu měla plné zuby,jelikož se na vše ,co jsme si vybrali muselo čekat.
Od 1.kopnutí na pozemku do nastěhování,to bylo 1rok a 8měsíců včetně půlroční pauzy,kdy jsme čekali na peníze ze staveb.spoření,byly kolem toho nějaké problémy a nám v té době došly peníze. Dělali se jen malé nenákladné práce,čímž se stavba opravdu hodně zbrzdila.
Jelikož uběhl nějaký čas a člověk zapomíná,tak se na jaře pouštíme do stavby dalšího domečku,tentokrát pro manželovi rodiče.
Zrovna dnes cca za hodinu,jdeme na první schůzku s projektatntem.
Chtěli jsme aby ten domeček vyšel na co nejméně (samozřejmě ho nebudeme šidit na základních věcech).
Měl by to být bungalow 3+1. Představu mají,tak jsem zvědavá,co se z toho vyklube!
Samozřejmě,že zase bude vše na mě,jelikož manžel má stále časově náročnou práci a tchán s tchýní bydlí 50km odtud a chodí do práce!
Jsem v práci a musím jít něco dělat,ale v pondělí určitě zajdu. Tato diskuze se mi moc líbí!
Ahoj Pavlíno,
co se týče ceny pozemků kolem Prahy, tak si nedělej moc velké iluze ![]()
Myslím, že levnější jsou směr východ, ale tam zase nechceme my, máme všechny příbuzné na durhé straně vody a víš, co to je jezdit v pátek odpoledne přes město atd.
Takže ceny jsou fakt rozdílné, ale nějčastěji se to pohybuje od 2.500,–/m2, když je to hodně blízko a je to pěkná loaklita (Horoměřice, Řeporyje, Ořech, Průhonice). Jinak jsou i zasíťované pozemky lehce přes 1000,–/m2, ale je to třeba dál od hlavní silnice nebo nad Tebou lítaj nízko letadla.
Nicméně je těžké to takhle shrnout, jelikož ty ceny se dost liší.
Ale najít pozemek, kde je klid, je to kousek do města, jezdí tam příměstská doprava a nejezdí Ti za okny tisíce aut a dát za něj do 1.500/m2 je fuška.
My se soustředíme na západ (okr. Kladno nebo severně směr Kralupy), a i tak nám zatím nic nevyhovuje.
hrozně se mi líbí jeden pozemek JZ od Prahy, 15 min. autobusem na metro, ale 1000m2 stojí 1.900.000,– a pokud si tam chceme postavit něco většího, než kadibudku, tak na to nemáme
.
Jednou snad budeme mít pozemek po babičce, který je v pěkné klidné vesnici, kde je vlak, bus, hezká příroda atd., ale to bude za dlouho a já nevím, jestli se mi bude chtít čekat, až budu mít děti v pubertě a na zahradě si stejně hrát nebudou…
Ach jo, teď už tu plácám.
Halvně se nám taky líbí víc proluky mezi stávající zástavbou než satelitní městečka, o to to máme těžší.
M.