Jak postavit domeček ???

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1882
21.1.06 11:01

Meduza

Já bydlím u Kostelce nad Labem, jezdí sem MHD z Vysočanské každou půl hodinu. Je tu klid a pozemek nás stál 1000Kč/m2 bez DPH. Před naším domem jsou nějaké pozemky ještě prázdné. Ale budou asi o něco dražší,protože mi jsme si od té firmy nechali i stavět dům, tak nás to vyšlo levněji. Jinak je to tu vcelku fajn, jelikož na nákupy to máme taky kousek (Tesco Letňany, Globus, Kaufland Ďáblice). Je tu klid. Jo a z okna mám výhled na horu Říp. Nebyli jste se tady podívat? Je to Mratín a staví tu firma Baracom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
21.1.06 11:31

Ahojte,

k tomu dřevodomku a hypotéce…

Je pravda, že většina bank (z mé zkušenosti ČS a ČSOB) bere jako zástavu na hypotéku dům metr nad zemí, ale není to u všech.

Např. my máme hypotéku u eBanky (mám tam dlooouho účet) a tam tento požadavek není. Stačí základová deska… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
21.1.06 19:06

Petula: jestli zvládnete ten domek za 1,5mil, tak to jste šikulky, to gratuluju :-)) Kdo umí umí ;-)

Lenculka: s tím „metr nad zemí“ kvůli zástavě pr banku jsme si taky dělali hlavu, ale pak to vůbec nebylo téma. V době, kdy banka přišla oceňovat ten „metr nad zemí“ se vzhledem k rychlosti dřevostavby už pokládala střecha. (Ale taky je fakt, že nám tvrdili, že v případě dřevostavby stačí základová deska. Tedy - ČS. ČSOB si s dřevostavbou naprosto nebyla schopná poradit.) Firma (onen Rýmařov, který jsem tu opěvovala kousek výš :-D) byla ochotná počkat, až se banka vším profackuje a dojde k zápisu na katastru a dostanou peníze… takže už jsme pár měsíců bydleli, když dostali od banky těch 80%, které jsme z hypo financovali. Je to všechno o domluvě a máme super zkušenosti jak s bankami, tak s ouředníky i firmou. Bez úplatků či jakéhokoli nestandartního zacházení.

Pajina: jo, dá se pořídit domek za dva mega, ale kvalita většinou nic moc :-/ Když pak začneš zjišťovat, co je uvnitř, naskáče to. A pozemky u Prahy… jsme 10km od Zličína na méně atraktivní lokalitě a už se tu prodává 1800m. Říkali jsme si, jak jsme koupili draho, ale koupili jsme tenkrát (tři roky zpět) asi na poslední chvíli, kdy jsme na to ještě měli :-D
Jinak: na západě prahy bacha na letadla (bude se stavět nová dráha u Ruzyně!) a na východě na smog, jak většinou fouká ze západu, jsou místa, kde se to z Prahy „spláchne“ dost hustě. Sever od Prahy se mi strašně nelíbí a jih má problémy s dopravou. Pak si má člověk vybrat :-D :-D

Zase jsem si užila psinu s manželem. Má teď hrozně spokojené období - v práci to odsejpá, těší se na mimí, i domeček je ještě dost nový, aby se jím s radostí kochal (neměnili bychom nic… to jsem ani nedoufala :-D) a tak má hrozné morální dilema, jestli vůbec zvát návštěvy, protože mu připadá, že se hrozně vytahuje, nebo raději ne, a být za skromného.
Tak mu říkám, jen ať se vytahuje, až se malej narodí a celý noci prořve, už na to kochání a vytahování nebude mít tolik energie… :-D :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1461
21.1.06 19:25

Ještě bych měla jeden dotaz. Hypotéka se začíná platit. když se se stavbou začíná , nebo až když převezmeme hotový dům ??

Možná dost hloupý dotaz,ale nikde jsem nenašla odpověď.

Díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
21.1.06 19:33

Ahojky,

hypotéka se začíná platit až načerpáš všechny peníze. Do té doby se platí pouze úroky z aktuální vyčerpané částky.

Alespoň tedy u eBanky to vím na 100%, ale myslím, že to je všude stejné :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
21.1.06 19:33

Jakmile je zkolaudováno - do té doby platíte jenom úroky.

Teda myslím… sakryš, než jsem tu větu dopsala, už jsem si jí stihla sama zpochybnit. Ale myslím, že to tak je :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
21.1.06 19:38

Ha, Petulo, už vím, přivedlas mě na stopu :-D
Je to, jak píšeš, až když se vyčerpá celý úvěr. Jestli je to spojené s něčím dalším, nevím, u nás to bylo spojené s kolaudací proto, že nějaké malé procento se mělo firmě doplatit právě až po kolaudaci, když je stavba jako schválená k užívání; ale nevím, nakolik je to obvyklé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
21.1.06 19:43

No ne, on je to fakt děs 8O … kdo se v tom má vyznat, že?

Na tento dotaz jsem přišla až někdy před prvním čerpáním a to už jsem si myslela, že jsem se bankéřky zeptala snad úplně na všechno. Všeobecné podmínky jsem měla sice nastudované už od začátku (i to bylo jedno z kritérií pro výběr poskytující banky), ale spousta věcí člověku na začátku připadá jako nepodstatná a přijde se na ně až časem. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
21.1.06 22:30

Rasiko, s tím výběrem kolem Prahy s Tebou naprosto souhlasím.
Našla jsem nějaké pěkné pozenky v oblasti Jeneč, Hostivice, Hostouň), které byly docela levné, ale je to tam jak na přistávací rampě.
O tom východu si myslím taky, že je špinavej, a jak už jsem uvedla výše, tak je to pro nás daleko od všech příbuzných. Kdo by nám pak jezdil hlídat?? :lol:
Jihu se bojím kvůli D1 a Strakonický, to bych se ráno asi zcvokla.
Vím, že jsou krásné pozemky v Mnichovicích, Mirošovicích atd., ale autem ráno do Prahy nesmysl a vlak jede 45 min. na Hlavák a to je moc.
Takže nám zbývá JZ (směr Beroun) nebo ten sever. Já vím, že není nijak krásný, ale zrovna ta Řež, kde jednou možná budeme nebo chceme pozemek, je pěkná a hlavně praktická - vlak, bus, cyklotrasy, naprostý klid (je to slepá vesnice) a hlavně - známe sousedy toho pozemku a jak to tram chodí. To je k nezaplacení. Vždycky si představím, ják si koupím pozemek a vedle mě si někdo postaví kurt nebo tam bude pořádat pravidelné kalby :twisted: :twisted: :twisted:
Tady víme, do čeho jdeme. Jenže mně se nějak morálně příčí čekat, až babička odejde do věčných lovišť a navíc díky jejímu ťuk ťuk zdraví to bude určitě ještě dlouho trvat.
Tak furt řešíme, jestli si najít něco jiného nebo počkat.
Teď do toho (ale to už trochu odbíhám od tématu - pardon) ještě máme možnost koupit si za levný peníz 4+1 na Stodůlkách, kde zatím bydlí naši, ale ti si to s námi milerádi vymění, až bude třeba (my bydlíme teď ve 2+1). Mysleli jsme si, že ho zrekonstruujeme a prodáme, čímž vyděláme aspoň na pozemek. Pak nás ale napadlo, že bychom tam mohli nějaký čas bydlet, že Praha je Praha (školy, kultura, koníčky dětí), ale to zase nebudeme mít zahradu.....bla bla bla. Nehci Vás tím už zatěžovat. Omlouvám se. To by spíš bylo na téma domek ano či ne?
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4258
21.1.06 22:49

ahoj nevim co ti tadya kdo radil necetla jsem to je toho moc.ale jedna vec ted je DPH 5°/. a brzy se to zvysi,takze to za tri roky bude asi o dost drazsi nez ted.jinak pokud mate ten pozemek tak klidne jdete do nejake projekcni kancelare a muzete se jen tak poptat.projekt vetsinou stoji okolo 50000kc.nekdy min nekdy vic.vyrizeni povoleni pak trva taky nejmin mesic,ale taky podle toho kde se stavi a jestli tam uz jsou „sousedi“ tak se musi taky k tomu vyjadrit atd.klidne planujte uz ted.aspon jake mate predstavy.ponevadz projektant se musi vse vedet napr.pokud chcete vytapeni podlahove musi byt podlaha uz jina kdyz se stavi.pak uz by to neslo-musi byt niz-myslim.atd.vse promyslet az na uplne detaily-centralni vysavac atd.tak hodne zdaru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
21.1.06 23:43

Meduza: koukám, že máte hodně co promýšlet :-))
Jak je možnost takhle šikovnýho bytu, to se pak těžko rozvažuje, jestli jít do domku… ale zase víš, co případnou rekonstrukcí získáte zkušeností? ;-) Na stavbě k nezaplacení :-D Na severu se určitě taky najdou dobrý místa - znám to tam málo a než jsme se tam pořádně dostali při hledání pozemku, už jsme byli příliš zakoukaní do našeho zápaďáckého. A pak, je to tam taková placka… my karlovaráci, co jsme byli na jedinou rovinu zvyklí z hladiny ve sklenici vody, máme vůči Praze a směrům východ - sever - své výhrady :-D :-D Ovšem znát sousedy - k nezaplacení!
Fakt je, že z praktického hlediska jsou Stodůlky pro děti ohromný. Určitě tam nestrávíš celé odpoledně pět dní v týdnu jenom tím, že budeš jednoho po druhém v nestíhajících termínech vozit z kroužku na kroužek prostě proto, že autobusů nejezdí dost (jak mě to, počítám, čeká ;-)).
Kolega zas říká, že nechce mít z dětí vesnický balíky. ;-)

Zahrada mi připadá jako velký téma. Nejsem vůbec typ, kterého by bavilo zahradničení - ještě tak něco zrejt, nebo zalít, ale když vidím bující plevel, necítím nejmenší potřebu ho tahat ze země ;-) Manžílka ta představa nadchýňala velmi… Hodně jsem se snažila předem mu říct, že zahradničit nebudu - na to musí být prostě domluvení oba. I tak byl trochu zklamaný; možná doufal, že když mě tak baví ji projektovat a plánovat (ano, architektonické tentononc, ať se týká čehokoli, to je moje… ;-)), že mě na ní bude bavit i dělat. Sám na ní nemá ani zdaleka tolik času, co čekal - ostatně taky není zrovna typ do hlíny… :-D Takže projekt „zahrady nevyžadující velkou péči“ se vyplatil. Myslím ale, že je to jedna z nejdůležitějších věcí, na které by se měli předem oba domluvit.

Druhou je dojíždění. Nechat společenskou žensku bez řidičáku na mateřské v nějaké beznadějné díře, kde si může přes den promluvit leda se senilní sousedkou je spolehlivé zadělání si na problém. Vždycky mi to připadalo jako samozřejmost, mít podobné věci vyřešené mezi sebou předem… ale protože jsme akorát ve věku, kdy lidi hodně staví a hodně rodí (pěkná fáze, až nastane čas pohřbů, bude hůř ;-)), vidím kolem sebe kupodivu dost příkladů ztroskotaných partnerství právě na něčem podobném. Ona čekala, že on bude mít o trochu míň práce, víc jí bude vozit, že ty autobusy budou i s dvěma dětma snesitelný… a ono je zatím všechno náročnější a cesty delší a den, kdy není ani kam jít na procházku (ono na vesnicích kupodivu často nebývá kam), nekonečný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
22.1.06 08:55

Ahoj Rasiko,
díky za zajímavé odpovědi.
S tou zahradou jsem to taky nemyslela tolik „pracovně“, jako spíš na trávení volného času. Úplně jsem se zamilovala u tchánovců do večerního grilování a posedávání na terase u domu, snídání v teplém letním ránu atd.
Taky odpoledne na zahradě, i když bych třeba něco okopávala, by mi zas tak nevadil. Nesmělo by toho být moc, představuju si pár záhonků, nějaký ten stromek a dost. Miluju jahody, ale vím, co je s nima práce, to ještě uvidím.
Ten byt ve Stodůlkách má svá + i -. Je relativně velký (ale manželovi přijde malý, jelikož při 2 dětech (zatím je jen jedno) nebude mít pracovnu, po které touží. Bydlela jsem v tom bytě od svých 10 do 23 a teď, po 6 letech v krásném zděném domě, kde o sousedech nemám ani páru, se mi tam zas tak nechce. Každé ráno v 6 mě tam budil sousedův radiobudík a několikrát týdně naklepávání řízků. Sousedi pod náma jsou zase alergičtí na dupání. Už se těším, až tam budou běhat děti.
Ale jinak výhled je nádhernej, je to zrovna rohový vchod s výhledem na louku, k metru 4 min., Delvita a Makro 5 min. chůze a na procházku je tam taky kam jít.
Já to teď vidím tak, že si byt zrekonstruujeme tak jako tak (aby se líp prodal) a pak, až bude pozemek „aktuální“, tak se rozhodneme, jestli se přestěhujem tam, nebo si tam postavíme malej domek na víkendy, léto a později jen pro nás dva, nebo jestli se na to úplně vykašlem a dáme přednost městu.
Přeci jenom jezdit někam na zahradu možnost máme, ale není to naše a to je právě to.
Mám kamarádku, která strávila s 2 dětma 5 let v Mirošovicích v krásném baráku s velkou zahradou a která se teď přestěhovala zpět do Prahy do bytu a už by se do domu nevrátila. Kvůli školce, která tam zavírala v 16 hod., neměla šanci jít do pořádné práce a to ježdění po doktorech, když jsou děti často nemocné, byl taky očistec. Jsou tedy natrvalo v Praze a Mirošovice si nechali jen na léto.

Ještě k tomu bungalow versus patrový - fakt je bungalow dražší? Myslela jsem, že když se enstaví patro, je to jednodušší stavba. Bungalovy se mi líbí víc designově, ale zase ten klid v patře tam nemáš.....

M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
22.1.06 10:33

ahojky

u té firmy co jsme byli my, tak bungalov byl levnější - konkrétně o 1000 Kč na metr čtvereční… a ani s tou plochou to není tak strašný jak tu někdo psal..... my hodláme bungalov stavět na pozyemku 500-600 metrů - víc si při současnejch cenách 2500 za metr v naší lokalitě nemůžeme dovolit…

původně jsem chtěla podkroví, ale je to o pohodlnosti… když vidím tchánovce jak furt vybíhají schody - tak je mi y toho zle… takže přízemní a max 120-130 metrů čtverečních---- nechci obr barák - kdo to má uklízet — ted máme byt 100 metrů čtverečních a bohatě mi to stačí… bohužel kdybz nebyl půdní tak tu čtÿři místnosti vykouzlíme, ale ty zkosený střechy strašně ubírají prostor…

jo a s tou vesnicí vs větší město… je dobrý to zvážit..... my se taky rozhodovali, protože třeba 10 km od nás už jsou pozemky za 1400 kč za metr a i nižší, ale prostě chcíp tam pes… vím že by se nám to vymstilo, takže volíme i míň hezkej pozemek menší a za větší prachy právě kvůli tomu že zůstaneme v místě současnýho bydliště, s dvěma babičkama po ruce a s kamošama co nemusí dojíždět..

tak pápá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.1.06 11:45

Meduza: koukám, že co já si na zahradě představuju jako horor, vidíš jako „ne tolik pracovně“ :-D Fakt je, že máme dost velký pozemek (1500m - nechtěli jsme původně tolik, ale nechtěli jsme jít ani pod 1000 kvůli sousedům a celkově soukromí a tenhle byl prostě příliš fajn… :-)) a že za dva tři roky, až vzroste, už dá práci leda s ořezáváním. Teď se musí ještě plejt. Máme tu jakoby vytvarovaný prostor z keřů a tak, a jenom na kousíčku asi dva záhony na šnytlík (který mi chcípnul, protože jsem ho zapomněla zalévat ;-)) a manželovy experimenty. Obávám se, že opravdu nejsem zahradnický typ… :-D
Léto jsem vesele promarodila, takže z grilování nebylo nic a ze snídaní taky ne (ano, na ty jsem se těšila nejvíc, že mi ještě nepolezou mouchy do jídla! :-)), protože jsme zjistili, že i když manžel odjíždí do práce dost pozdě - většinou chvíli po osmé - tak takových dní v roce, aby to tam tak brzy mělo smysl, je strašné minimum.
Holt romantika ;-)
No, to jen tak pro zajímavost. Zase mám ráda ten klid, a taky doufám, že aslespoň s malýma dětma se zahrada zužitkuje… Ideál bydlení - vilka se zahradou pět minut od metra na dokonale klidném místě a čtvrt hodiny od školy a nejbližšího krámu - je holt poněkud nedosažitelný sen :-D
Je úplně skvělý, že si máte možnost takhle vybrat a rozhodnout se později.
U mě vlastně jeden z hlavních argumentů byl: domek nikdy, je tam zima! Měla jsem prostě bydlení na vesnici zafixované jako ledové podlahy, nevytopené chodby a věčná zima a nářky nad topením. Tak jsem ho postavila „na teplo“ tak moc, že sice stačí pár minut sluníčka denně a topení ani v zimě nezapíná, teplíčko mám všude celý rok s minimálními náklady… ale na ty dva letní měsíce budeme muset pořídit nějakou menší klimatizaci, protože jsem to s tím vyhříváním přeťáfla :-D Naštěstí se dělají poměrně levné a přenosné a nenáročné na energii i prostor (jak jsem zjistila zatím virtuálně, praxe se uvidí v létě :-))

Bungalov - určitě se najdou i levnější, jak píše Maka, ale jak to spočítáš ve stejné kvalitě, vyjde prostě dráž. To, co je u země, je vždycky nejdražší (základy a to, kde na ně dům doléhá), navíc je tam složitější střešní konstrukce a nosné stěny, stavět nahoru je prostě výrazně levnější než do šířky. Neumím to podat technicky, ale když pak při stavbě vidíš, jak moc se liší to, po čem šlapeš v přízemí od toho, po čem šlapeš v patře, už je to jasné :-) Kamarádka chtěla hodně vysoké stropy a zvýšit obě patra o metr jí vyšlo o dost levněji, než celý baráček o půl metru prodloužit :-)) Taky je ovšem náročnější na velikost a orientaci pozemku a charakter zástavby u sousedů… ale to už je jiná :-)
A běhání po schodech… první měsíc jsem si namohla nohy, pak už jsem rozložení věcí zefektivnila tak, že chodím niminálně a člověk se to prostě naučí, brát si všechno sebou. Ale uvidí se s dětmi, už tu jednou vypukla debata, kolik věcí musí být v baráčku nahoře i dole (postýlka aspod ;-))

Jen možná typ ohledně schodů - nedoporučuji točící (nejvíc se z nich padá a nejhůř protahuje nábytek) a když se dá vybrat, tak lepší s podestou, aspoň myslím, že se tomu tak říká, když jsou dvě rovná ramena a mezi nimi kousek rovný. Takové ty lehce zatočené mají asi dvě kritická místa, kde často trochu podklouznu, když mám plné ruce věcí, a dětem se po nich taky chodí hůř. Nehledě na to, že z těch s podestou se dá spadnout jenom do půlky, z těch zatočených se holt člověk skutálí až dolů… :-)) Na čtvereční metry vyjdou nastejno.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
22.1.06 11:47

Koukám, že nejsem přihlášená… takže z předchozího příspěvku zdraví, asi rozpoznatelná, Rasika :-))
(Poslední dobou mě chytají nějak moc rozepisovací choutky… asi by to chtělo využít nejen na fórech, ale konečně odepsat i na tu hromadu pošty :-D)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky