Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám dotaz:
Jsem ve 20 tt. Včera byl UTZ v pořádku. Mimi roste, placenta OK. K mému gynekologovi jdu do poradny až za 14 dní. Ale trápí mě občasné pobolívání břicha. Jedná se o mírné křeče v podbřišku, jako např. při
menzes. Není to žádná hrůza, ani nešpiním, ale nerada bych to podcenila. Máte podobné zkušenosti? Mám jít k doktorovi dřív, nebo nepanikařit? Ten UTZ mě sice uklidnil, mám jen strach, aby se nejednalo o předčasné zkracování nebo otvírání hrdla děložního. Prosím, pokud máte co k tomuto tématu napsat, ozvěte se. Mě tyto bolesti trápí už od začátku těhu. Nejdříve to bylo prý uhnizďování embrya, potom rozpínání dělohy, teď už jsem v půlce těhu a pořád to trvá. Je to normální?
Sandra 20tt
Ahoj Sandro! Mě taky v těhu bolelo břicho a když jsem to řekla gynekologovi, tak mi sdělil, že se jedná o tzv. tvrdnutí břicha, kdyby bylo moc časté mohlo by dojít až k předčasnému porodu…Ale nechci tě strašit, břicho tvrdne snad všem těhulkám a doktoři na to předepisují jenom magnézko, tak se neboj a určitě mu příště o tom řekni, atˇ začneš užívat co nejdříve.
Přeju příjemný zbytek těhu a krásné a zdravé miminko!!
![]()
Sandro: no jo, tomu jsem taky neutekla. Bolí mě to opravdu jako když mám dostat měsíčky, nebo zase ostře bodavě, jako by do mě někdo vrážel pletací jehlice. Ale prý všechno normální, že je to od růstu… je fakt, že je to horší, když malej kope. Lepší to je tak od 22týdne až… Nejhorší je to, mám pocit, na nervy
Magnézium ale pomohlo.
Tvrdnutí dělohy by mě taky zajímalo, jak to je. Občas mi břichno ztvrdne, nebolí to, ale omezuje to v pohybu a je to nepohodlné. Do určité míry prý neškodné a běžné, ale jak poznat, když by se to lámalo do toho špatnýho? :-/
Rasika
Ahoj,
taky jsem měla takové nepříjemné píchání a pobolívání bříška.
Dr. mi předepsal Magnezium laciti-3×2 denně(dá se volně koupit,je to "těhotenský vitamín,nemůže uškodit).Teď mi ho vy:,–(il (33tt) a břicho se občas trochu ozve-někdy pobolívá,někdy ztvrdne-vše jen na pár sekund.
Spíš mě začaly bolet boky a kyčle.Občas se v noci vzbudím aevim,jak si lehnout.Stává se vám to taky?Já si myslí,že se mi povoluje pánev.
Novoborka: určitě jsem tu o tom nedávno četla debatu, a jenom jsem si říkala: Zase jedna z těch věcí, co člověka nenapadnou… Protože to, co tam holky kolem pánve a kyčlí psaly znělo jako pěkný horror a jediná rada byla zřejmě vydržet. Ale třeba nějaká přijde s nějakou fintou fň, co s tím a jak si ulevit… Ale rozhodně si s tím nemusíš dělat hlavu. Zdá se, že to prostě patří k věci… však už to máš za pár ![]()
Ahoj holky,
tak dnes mě taky začalo bolet břicho dole. Hlavně když jsem byla na procházce se psem a vytírala podlahy v baráku. Snad to nic nebude.
Zkusím ten hořčík jka píšete, mám ho doma. Mám ho předepsaný už několik let, ale skoro jej neberu. Nemívám žádné problémy i když na EMG prokázanou latentní tetanii.
Jinak jelikož jsem měla před lety havárku a měla jsem vykloubenou kyčel a zlomenou stydkou kost vpravo, tak to silně cítím už asi 3 týdny. V noci jsem nemohla spát. Tak jsem si na:,–(ila želatinu, jak se bere např. na artrózu a velmi mi to pomohlo. Stydká spona napravo sice bolí, ale bederní páteř a klouby přestaly. Tak se na to zkuste doktora zeptat.
Přeji všem co nejméně bolestí a co nejvíce pohodové těhu.
Ahoj.
Pokud máš fajn gynekologa a máš obavy, určitě bych k němu zašla dřív (než 14 dní „stepovat“ a bát se). Nejdůležitější je, abys byla v klidu a nepanikařila.
S odstupen času vím, že psychická pohoda je to nejdůležitější.
Beruška