Jak postupovat v případě nástupu do práce po rodičovské?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Olleew
18.3.19 19:24

Jak postupovat v případě nástupu do práce?

Ahoj,
nastoupila jsem na MD 1.12.2016 s první dcerkou, pak jsem šla na rodičák a celý ho vyčerpala, protože jsem otěhotněla s druhou dcerkou, navazovalo mi to, tak jsem měla nárok na mateřskou, od 04.01.2019 jsem na mateřské, bohužel se ale dcerka narodila 18.02.2019 ale nenadechla se a není…Mateřskou mám do 11.04.2019 (u mrtvě narozených dětí je to jen 14 týdnů) a pak nevím jak mám postupovat, Dcerce jsou 26 měsíců a já s ní chci být doma do tří let určitě, čili do ledna 2020. Mám pracovní poměr na dobu neurčitou, bude mi zaměstnavatel držet místo, nebo už ne? Co byste doporučili, jít na nemocenskou, nebo péče o nezletilé dítě do 4 let, nebo na úřad práce? Děkuji mockrát za rady a komentáře.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
644
18.3.19 19:44

Zaměstnavatel je povinen držet pracovní místo na nejmladší žijící dítě do 3 let věku, tudíž samozřejmě můžeš být dál na rodičovské dovolené do 3 let věku prvorozené dcery, už tedy bez nároku na rodičovský příspěvek, který jsi měla vyčerpaný. Domluvila bych se pouze na zdravotní pojišťovně, jak se situace má.
Mrzí mě, když maminky musí řešit takovéhle životní facky, to by se stávat nemělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Olleew
18.3.19 19:58

Děkuji za komentář a radu, ale na pracáku, který řeší rodičák mi sdělili, že nemohu být na rodičovské dovolené, jelikož jsem to ukončila, a pak jsem nastoupila na mateřskou :(

• Citovat
  • Upravit
644
18.3.19 20:01

@Olleew na ÚP řeší rodičovský příspěvek - ten už pobírat nemůžeš
ale rodičovskou dovolenou řešíš se zaměstnavatelem - to je omluvená doba v práci a každá matka si ji může i opakovaně prodlužovat jak chce nejdéle do tří let věku dítěte - z ní neplyne žádný příjem, jenom to, že ti drží místo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
18.3.19 20:05
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66805
18.3.19 20:27

@Olleew požádej .aměstnavatele o RD, musí ti ji poskytnout o 3 let věku dítěte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Olleew
18.3.19 21:33

Holčiny, děkuji moc, jste mě uklidnily a konečně vím, co mám dělat:)

• Citovat
  • Upravit
Olleew
18.3.19 21:39

Ještě jen dotaz, to se vyřizuje u zaměstnavatele? nemusím nikam jinam? Normálně napsat žádost a prodat šéfovi?

• Citovat
  • Upravit
644
18.3.19 21:56

normálně bych si napsala žádost o poskytnutí rodičovské dovolené na dítě xy do (datum 3.narozenin dítěte) a ideálně ji osobně předala v práci nadřízenému

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1571
23.3.19 09:27

@Olleew ahoj, mame stejny pribeh. Ja prisla o holcicku loni v kvetnu. Mam starsiho syna, na ktereho jsem vycerpala cely rodicak jeste pred porodem andilka. Jsem s nim doma jakoze do ctyr let. Nahlasila bych to zamestnavateli a na zdravotni pojistovnu.
Na Urad prace skrz rodicak nemusis, kdyz ho mas vycerpany.

Drz se! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
23.3.19 14:33
@Olleew píše:
Ještě jen dotaz, to se vyřizuje u zaměstnavatele? nemusím nikam jinam? Normálně napsat žádost a prodat šéfovi?

https://www.podnikatel.cz/…ce/f3054638/

Zákoník práce, § 196 - Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Olleew
24.3.19 09:42

@janny079 děkuji za podporu, a za informace. Držme se! Je to strašne, po takové tragédii ještě řešit toto … ale my to zvládneme :hug:

• Citovat
  • Upravit
Olleew
24.3.19 09:43

@eumedon děkuji holky zlatý:) už snad mám nějaký plán a napsáno mám taky :)

• Citovat
  • Upravit
19784
24.3.19 16:30

@Olleew Ještě upozorňuju, že rodičovská dovolená je volno od zaměstnavatele, ne peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Olleew
26.3.19 09:33

@eumedon jasně, jde mi o to, abych neplatila zdravotní pojištění, sociální se nezapočítáva, žejo? Teď ještě uvažuji o nemocenské, že bych byla pár měsíců a pak šla na tu rodičovskou…nebo na tu péči o dítě do 7let, ale chci na podzim nebo od nového roku nastoupit do práce

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat