Jak prát membránový softshell?

229
4.10.13 18:57

Jak prát membránový softshell?

Dobrý večer,
poradíte mi prosím, někdo kdo máte zkušenosti s praním membránového softshellu?
Koupila jsem bundy z tohoto materiálu, je tam samozřejmě návod jak je prát, na jakou teplotu atd. plus doporučení na prací prostředek.
Ale zajímalo by mě, zda pokud je třeba několikrát vyperu ( třeba 2×)na nízkou teplotu v běžném pracím gelu a potom 1× v doporučeném pracím prostředku, zda jim nějak uškodím.
Takto to dělám se šusťákovýma bundama, protože tam je ten speciální prací gel pro udržení voděodolnosti. A zatím fungují bez problému.
Hledala jsem na internetu, tam všude doporučují samozřejmě spec. prací prostředek. No a mě se ty bundy nechce prát v to spec. prostředku pokaždé právě kvůli ceně.
PS: Ždímání dám radši na méně, aby se ta membrána nepoškodila.
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
97
4.10.13 19:01

Zdravím,

prát na 30°C a bez aviváže. Jednou za 3 až 4 praní použít speciální prášek na funkční prádlo (nebo přímo na softshell) :palec:

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102512
4.10.13 19:02

@Zeleňule Já mám celkem dost levných softshelek, přítel je používá jako pracovní a přiznám se, že je vůbec neřeším a normálně je namrskám do pračky s ostatním prádlem a peru v klasickém gelu. Ždímání taky neřeším… jediné, že je tedy většinou suším na ramínku a ne v sušičce, ale občas se už některá projela i tou sušičkou a zatím jsou všechny OK.

PS: a on hlavně ten speciální prací prostředek zrovna extra moc nepere…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
4.10.13 19:08

Díky,
ty levné z Lidlu a tak máme taky doma a nijak to neřeším, ale nemají membránu :nevim:
Tyhle nebyly drahé, koupila jsem v docela super slevě :D, ale jsou s tou membránou a tak radši zjišťuji, zda jim zaběhnutý postup u jiných sportovních věcí neuškodí.
Aviváž nedávám nikam.
A kupujeme prací prostředky toko, sice drahé, ale na tyhle věci super a perou dobře. Právě kvůli ceně je používám jenom jednou na dvě vyprání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
4.10.13 19:09

Původně teda ty bundy drahé byly, když už takový super kup, nerada bych je zničila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102512
4.10.13 19:11
@Zeleňule píše:
Díky,
ty levné z Lidlu a tak máme taky doma a nijak to neřeším, ale nemají membránu :nevim:

Všechny softshellky mají membránu, jinak by nemohly fungovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
4.10.13 20:24

Ze softshellu šiju a informace mám přímo od dovozce tohoto materiálu. Nesmí na něj aviváž! Prát jen v pracím gelu, není potřeba speciální, ani se nemusí oblečení otáčet naruby. Otáček raději méně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
4.10.13 20:34

@Zeleňule nejdůležitější je nepoužívat aviváž a neprat víc jak na 40. Při 60 se může odlepit zátěr (třeba kapsička na rukávu bývá občas jen „nalepená“) a poškodit zátěrové zipy. Můžeš prát v normálním gelu, ale musíš počítat s tím, že s každým praním ztratí část své vodoodpudivosti (tzn. kapky nebudou stát na materiálu). Bundu můžeš jednou za čas naimpregnovat i sprejem, není třeba kupovat drahé prací prostředky. Já ještě neimpregnovala žádnou a peru je dost často - pořád nepromokají, jen už to není na pohled tak efektní, když začne pršet. Do sušičky bych je nedávala, vysoké teploty narušují membránu i zátěr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
3.9.14 13:37

Holky používáte některá na softshle Perwoll Sport&Active??jak jste spokojené?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
9.10.14 17:29

Jaký prací gel

Poradíte mi prosím v jakém pracím gelu mám vyprat shoftshellové bundy? Stačí v klasickém Arielu, Persilu, Palmex nebo Bonux? Který je nejlepší? Děkuji za odpověď. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková