Jak předělat otce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
28.11.11 13:13

jak předělat otce

Ahoj,

prostě si už nevíme rady, co dělat. Můj otec byl vždycky despota, tyran, a megakritik. Nyní je v důchodu, ale asi takto, v loni měl mrtvici, situace se na rok zlepšila tak, že byl rok krásný klid, ticho, žádné jeho výlevy, atd. Nyní je po roce opět zpět a s ještě větší silou. Co s ním dělat?

Takže Vám to popíšu, bydlím naštěstí mimo, ale už takto to stačí: denně vstává ve čtyři hodiny a začne hulákat po domě, kde nebydlí naši sami, ještě dvě rodiny, jedna se třemi malými dětmi a jeden párek starších před důchodem. Takže vstane a začne hulákat, že je máma neschopná kráva, že všechno dělá na hovno, že je blbá, a kdesi cosi, když takto mámu vyburcuje, tak ona jde a opět vysmíčí, už ani nevím co, protože je toto denně a ona už nemá, ani co uklízet. Máma je pořádná, pracovitá, chytrá, hodná, potřebovala by někoho, kdo by ji na rukou nosil, starala se ten rok o otce, když se nemohl ani sám najíst, vodila jej na wc, oblékala, koupala, a on takhle, no on už byl tyran kdysi, ale teď se to stupňuje. Řve na všechny kolem na sousedy, sprostě nevybíravě, ten rok co byl po mrtvici, byl klid, nikomu nenadál, byl vděčný a teď tohle. AŽ se za něj stydím, co provádí, nikdo a nic se mu nezavděčí.
Tak ráno tedy ve čtyři vstane, když vyburcuje mámu, tak jde do sklepa a tam mlátí od půl páté do 12 dopoledne, nějaký noční klid je mu někde, a když se sousedi, byli zeptat, je-li to nutné, mají malé děti, chodí do práce, chtějí si taky odpočinout, tak je taky seřval nevybíravě a sprostě, ani bych se nedivila, kdyby na něj zavolali městskou policii, nebo státní za vyhrožování, bojím se aby někomu ještě neublížil, když jsem byla malá, pamatuji si scénu, že honil policajta po dvoře a měl kovovou tyč, zachránila jej máma, že je nemocný, že se léčí na psychiatrii, což je pravda, ale to stejně je léčba na nic, je furt takový, co ho znám. Léky má od 29 let a pořád je bere, teď má ještě od neurologů, po té mrtvici, asi ho mrzí svět, nevím proč je takový, nejraději bych jej poslala do horoucích pekel, co prováděl mámě když jsme byli malí, pak co nám v dospělosti, dodnes máme pozůstatky, ale ono to pokračuje a teď se to i stupňuje, mnohokrát byl na léčebně, ale tam to nepomohlo, ba právě když se vrátil, bylo to ještě mnohem horší. Co dělat nevíme, psychiatrička s ním nic nezmůže, policie, akorát by za něj máma zase platila pokutu,

Co dělat týrá hlavně psychicky, fyzicky jen když se mu někdo postaví, hlavně cizí, ale domácí násilí, to nevím, zda je, ani se mi nechce ho nechat ho vyhostit z domu, já na to nemám právo a máma by to nikdy neudělala, na to jak je na ní megazlý, je ona solidní, charakterní, divím se, že už ji nezničil - že jí nezměnil charakter, naštěstí otec nepije, to by bylo maso. Takže vyhoštění z domu nepřipadá v úvahu, a zbavit svéprávnosti, to nevím, to není jeho případ, ví, co dělá, neumí se ale ovládat, a stačí mu málo. Promiňte za román, potřebuji se vypsat, no ono by to vyšlo na více stránek, ale takto aspoň v kostce. Je to sice nesouvislé, ale myšlenky mi letí jedna přes druhou a chci to nějak napsat, aby to bylo aspoň srozumitelné. Co poradíte, zabíjet ho taky nebudeme. Přece jenom je to manžel, otec, dědeček, :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
marra
28.11.11 13:24

Vem maminu k sbe,a fotra nechte zit jeho zivot.treba mu to dojde,pokud ne ,tak bude alespon mit mamina klidne stari.Nezachranvala bych ho.podle vseho je nepoucitelny :cert:

• Citovat
  • Upravit
Omálka
28.11.11 13:27

Taky bych mamku vzala k sobě.Divím s že to snáší a je s ním.Asi ze soucitu,nebo proto,že je nemocný. :think:

• Citovat
  • Upravit
28.11.11 13:28

Jenže máma od něj nepůjde, nemá kam a k nám nechce, myslí si že by zavazela, není to pravda, a ještě s nimi bydlí brácha, ten to také od něj schytává hustě. Zachránit ho nechci, chci aby přestal, aby byl klid, maximálně odejde bratr s mámou někam. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
28.11.11 13:29

Já se jen divím tvý mámě, že s ním pořád je. 8o No a co s ním chceš dělat ty? Asi nic nezmůžeš, tvá máma by ho měla nechat zavřít do blázice, ale když nechce, těžko jí budeš radit. Když ho zbavíte svéprávnosti, stejně se o něj budete muset starat vy, do pečovateláku vám ho nejspíš nevezmou, když je agresivní, tak jedině fakt ten blázinec, ale to není nafurt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661

Nemyslím, že se takový člověk dá předělat, navíc když se takhle „podaří“. Co s ním chceš zmoct, když si ani doktoři neporadí?
Sbalila bych maminku a jemu řekla, že až ho z těhle scének zase klepne, tak vy už se o něj starat nebudete a dáte ho někam do LDN.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Omálka píše:
Taky bych mamku vzala k sobě.Divím s že to snáší a je s ním.Asi ze soucitu,nebo proto,že je nemocný. :think:

řekla bych, že to je od ní soucit a říká si, že za to nemůže, že je nemocný. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.11.11 13:30

Asi moc neporadím, nevím kolik otci je let, ale předpokládám, že určitě víc než 50… Skoro mi připadá jako bych četla o svém tchánovi v horší verzi… pokud bere nějaké léky a ty nezabírají, možná by to chtělo konzultovat s doktorem, zda nezměnit nebo nezvýšit dávky.
Jinak staršího chlapa už nepředěláš… já bydlím s podobným případem v jednom baráku a když se tchýně opravdu namíchla(před 8mi lety) tak ho prostě odstřihla od veškěrého servisu z její strany - nevaří pro něj, v lednici má svou přihrádku, nepere mu, každý měsíc po něm chce půlku inkasa a tím to hasne. Prostě oddělila úplně vše co šlo při bydlení v jednom bytě. Má svůj pokoj, v jeho mu neuklízí. Prostě žijou jako spolubydlící, kteří se navíc nesnáší - nic moc model, ale řval po ní po tomhle kroku asi půl roku a od té doby se ozve pouze pokud je třeba něco kolem baráku celkově a je nutno to probrat i s ním (i když i to už je omezeno tak, že se tu v podstatě domluví všichni ostatní a jemu se to ani neříká a rovnou prostě udělá).
Bohužel policie začne něco dělat až někomu ublíží a při tom co popisuješ mi přijde, že buď natvrdo vyměnit zámky nebo zkusit řešení mé tchýně (ono to ničemu nepomohlo, ale aspoň po ní neječí denně, ale jen jedenkrát za měsíc a relativně je klid) nebo tiše trpět a čekat až zemře nebo někomu ublíží (pak se totiž začne starat i policie).

• Citovat
  • Upravit
23847
28.11.11 13:32
zvlastnizachazeni píše:
Jenže máma od něj nepůjde, nemá kam a k nám nechce, myslí si že by zavazela, není to pravda, a ještě s nimi bydlí brácha, ten to také od něj schytává hustě. Zachránit ho nechci, chci aby přestal, aby byl klid, maximálně odejde bratr s mámou někam. :think:

Ty jo, to bys ho fakt asi musela zabít, aby dal pokoj :mrgreen: Jestli má nějakou diagnózu a ani psychiatři s ním nic nezmohli, tak ty jako laik nemáš šanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
28.11.11 13:37
zvlastnizachazeni píše:
Omálka píše:
Taky bych mamku vzala k sobě.Divím s že to snáší a je s ním.Asi ze soucitu,nebo proto,že je nemocný. :think:
řekla bych, že to je od ní soucit a říká si, že za to nemůže, že je nemocný. :cert:

To bych se spíš snažila předělat mámu, aby trochu začala myslet i na sebe. ;)
Jedna věc je starat se o nemocného a druhá o agresivního blázna, i když za to nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1258
28.11.11 13:38

kdyby bydlel v panelaku tak reknu ze je to chlap od nas ze šestky..jinak kamaradka to mela podobne. jeji otec byl posedly setrenim. napr. museli splachovat destovou vodou, topit jen kdyz bylo nejhur a tak.. furt mu neco vadilo,po vsech hulakal a nikomu za nic nepodekoval. jeji mamka to vyresila tak ze se i ve svych letech a svou „figurou“ nasla jineho. sice trochu chlasta ale je na ni aspon mily sem tam ji koupi nejaky darek, maji spolu vic zazitku.. ju ale pomalu cela rodina zavrhla jako nevdecnici, ale je stastnejsi.. pokud to jde, maminku vemte k sobe, nebo at aspon na par dni nekam vypadne - do lazni, k vam jakoze pomoct s detmi a uklidem pred vanoci nebo tak neco. aspon si chvilku odpocine a tatinek treba uzna ze by za ni mel byt vdecny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
saracenka
28.11.11 13:52

ty bláho toho už nepředěláte ,co ho něčim zklidnit po poradě s doktorem,já bych to s nim nevydržela,já už bych byla dávno za katrem za vraždu .. ,to má mamka zlatou trpělivost a je mi jí moc líto

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.11.11 13:52

Mám kamarádku, která to měla doma podobně. Velmi agresivního tatínka, když to řeknu jemně. Byl buran co si pamatuju. A to jen co jsme já viděla, přeci jen jsem s nima nežila. Maminka nikdy neudělala nic, aby se nějak chránila, jen se prostě styděla. Až to nemohly vydržet její dospělé děti a zasáhly. Vybudovaly se dva byty, táta měl soudní zákaz se k mámě přiblížit. Řešilo se to proti vůli těch dvou. Řešilo se tou soudně, přes policii, psychologa, atd. Nunto podotknout, že dnes je tatínek dnes velmi nemocný, nesoběstačný, tudíž jeho chování má někdy slušné grády, ale opět se o něj stará maminka. Nastěhovala si ho k sobě, prootže se jí nechtělo k němu docházet. Umístit ho na psychiatrii, na to ještě řádí málo, umístit do důchoďáku, na to zase řádí moc. Je to těžký. :nevim: Je to prostě jako vysvětlit ženě žijící se závislým člověkem, že pokud si sám enbude chtít pomoci, ona to nedokáže, naopak on ji stáhne s sebou. Takže když budu zlá (proto anonym, nechci dotyčnou identifikovat) - a nevím, zda ona si to taky myslí - ale prostě když vidím tuhle situaci, říkám si, jak by se všem, zejména dětem (taky už rodičům) ulevilo, kdy táta … jaksi … nebyl … :nevim:

Omlouvám se za anonym

• Citovat
  • Upravit
340
28.11.11 13:58

Já bych taky vzala maminku k sobě - pokud máte tu možnost. Otázka je co s bráchou. S otcem nic nesvedeš. A s věkem se tyhle věci vždycky jen zhoršují.
Jinak to co popisuješ je jen drsnější verze mého otce. Můj otec se takhle nevybarvil, protože máti se nedala. Nakonec se od nás otec odstěhoval a s máti se před pár lety rozvedli. Nestýkám se s ním. Brácha teď už taky ne. Jakýkoli kontakt znamená, že otec bude mlet o tom, jak mu všichni ubližují, jak je geniálním ale všichni jeho geniální plány překazili a až ho to po chvíli chytne, tak bude vyrývat tak dlouho, až vyvolá hádku. Jsme pro něj nejčastěji kurvynevděčnýcosepronásobětoval…halzlicosinevážíničehocopronásudělal…a mohla bych pokračovat. Můj otec se teda umí ovládat, ale má přesně vykalkulované, kdy se mu vyplatí být slušný a kdy ne. Jedinej, kdo se o něj paradoxně teď stará je máti.
Je mi to moc líto, ale nejsem schopná s ním trávit víc než 5 minut. Mám kvůli tomu výčitky, ale rozum mi říká, že s tím nic nenadělám.
Jo a taky bere nějaké prášky na hlavu a nemyslím, že mu to pomáhá. A taky překrucuje realitu tak, aby on ze všech svých historek vyšel vždy jako ten komu bylo ublíženo nebo jako génius - ale to dělá spousta chlapů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová