Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky,mám dotaz ohledně přechodu ze spani 2× denne na 1× denně.Náš Tomik už dlouho má problém s denním spaním.Nejdřív jsme nemohli usnout doma dopoledne (nejsem ochotna 2× denně jezdit venku
).Nakonec jsem zjistila,ze musi mit pred spanim UM, a pak usne v pohode.Ted posledni dny nemuzu Tomika uspat odpoledne ve vhodnou dobu (max. do 15 hod.-odpol. spi tech 45 min.),aby vecer v klidu usnul do 20 hod.Uz mu 4 hod. bdeleho stavu pred vecernim usinanim nestaci
.
Uz jsem zkousela prejit na jednodenni spani cca pred 14-ti dny.Ale trapi me,ze kdyz jde obedvat v pul 12,aby jeste mel na to silu,tak mi u toho usina /normalne obedvame ve 12,30/.Chci,aby se v klidu najedl a nespal u toho. Jak jste to delali?Zacali jste davat obed treba uz v 11,a pak to natahovali?Ja mam zase strach ho dat spat moc brzy,aby se nevzbudil ve 13,30 a co s nim pak do 20 hod. ![]()
Ahoj, myslím, že je na spaní jednou denně ještě brzy…Roze je 16 měsíců a ještě spává 2× denně, dopoledne na balkoně v kočárku, odpoledne většinou v autě, když nikam nejedeme tak je to trochu problém (a jde spát třeba už v 18 hod), ale když je hooodně utahaná, usne na procházce v kočárku.
A na tom večerním usínání ve 20 hod trváš? Když by se vzbudil v těch obávaných 13:30, tak může spát třeba v 19 hod a budeš mít aspoň dlouhý večer ![]()
Ahoj,
tak presne v tu dobu, co pises ty, to u nas zacalo byt taky docela zajimave. Pokud spal dopoledne, neusnul po obede zavcas a vecer nechtel spat a pokud nespal v dopoledne, nemel silu se najist. Jedine, co ti poradim, je vydrzet. trvalo to cca 2 mesice, kdy sme to ruzne pytlikovali - pretahnout dopoledne a jit vecerdriv spat, spat 2× a jit vecer pozdeji, jak se to lepsi hodilo. Jednou denne zacal spavat asi kolem roku.
Ahoj,
taky si myslím, že jedno spaní přichází kolem roku. My jsme zrovna v té přechodové fázi. Občas spí 2× (když dopo jedeme v autě nebo je po plavání), občas 1× (když je méně náročný program). Každý den se přizpůsobím ták, aby byl v pohodě. Když usne kolem 9:30, je jasné, že na odpolední procházce usne podruhé. Když usne až kolem 11, odpolední procházku absolvuje v sedě bez spaní. V obou případech večer chodí spít mezi 19:30 a 20:00.
Tuhle situaci jsme řešili také kolem roku věku. Já jsem malé vždy posunula čas oběda podle toho jak spala. Takže obědvala klidně už v 11 a pak šla spát, když ale usnula dříve, nechala jsem ji, spala třeba do 13 nebo 13,30hod a pak se teprve naobědvala.
Ahoj,
já dávala holkám jídlo už kolem 11 (vlastně podle toho jak vypadaly unaveně) a šly spát, vstávaly v pět takže to fakt do oběda nevydržely…postupem času (nebylo to za měsíc, tipuju tak půl roku, rok) se to prodloužilo - jsem nespěchala, nebylo kam ![]()
a stejně to asi budu řešit s juniorem (14m) - když si dá svou půl hodinku dopoledne, nechce jít spát po obědě…a večer by nám tu lozil po hlavách ještě o půlnoci…;-) takže se chystám na to stejné…ufff to zas bude perná věc ![]()
hodně štěstí
Z.
Ahoj,
Matýsek toho moc nenaspal už od narození,od 2 měsíců 2×30 minut a to ještě v kočáru,takže já ho nechala,aby si to upravil sám a 1× denně spí od 11 měsíců…Když mi usnul dřív,tak oběd dostal třeba mezi 13-14 až se probudil
Od té doby musím říct,že spí i více,třeba i 2-3 hodky v kuse ![]()
rendule píše:
Ahoj,Matýsek toho moc nenaspal už od narození,od 2 měsíců 2×30 minut a to ještě v kočáru,takže já ho nechala,aby si to upravil sám a 1× denně spí od 11 měsíců…Když mi usnul dřív,tak oběd dostal třeba mezi 13-14 až se probudilOd té doby musím říct,že spí i více,třeba i 2-3 hodky v kuse
Rendule,to je pravda.To jednodenni spani mi vyhovuje vic.On ma zatazeno a zvladne spat tech 2,5 hod. v kuse,ale vadi mi to usinani u obeda.Tak proste dostane,co sni a kdyz tak doji zbytek po spinkani.
Loudalko,určitě
A postupem času ti už zvládne se najíst v klidu a bez usínání
Matýsek teď vydrží klidně i těch 5-6 hodin bez spánku
Ahoj,
1. U každého dítěte je to hodně jiné - třeba starší dcera spala v roce ještě 3× denně (!!), mladší už jen jednou - takže na věk a úvahy, jestli je v něm na spaní 1× ještě brzo nebo ne bych nehleděla, je to hodně individuální
2. Tohle obtížné období (1× denně málo, 2× denně moc) zažila téměř každá maminka, čeká tě ještě jednou, až budete s denním spaním končit úplně, ale to už je trochu jiné - s dítětem se dá víc domluvit. Je to přechodné a musí se přežít jak se dá. Nám trochu pomohlo:
Zdravím, Eva