Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den všem,
Prosím, poradil by někdo jak ve zdraví zvládnout dítě s Adhd? Třetí třída, nezvládne se sám vypravit do školy, nedošel by ze školy (stazilo by ho první auto, do školy by možná by došel po obědě a bez aktovky). Doma sám nic neudělá, chce si jen hrát, povinnost ho nezajímá, zuby si čistí hodinu, hodinu se obléká. Neustále musí někdo kontrolovat, hlídat, popohánět. Já jsem na pokraji sil ![]()
Něco mi to říká…
Jo, už to mám. Nemáš doma to moje dítko? Jde to úplně to samé. Jen diagnóza je ještě nevyřešená.
Ještě k tomu pusu nezavře a má milión otázek a nedá pokoj dokud je nezodpovím…
Občas se musím zastavit zhluboka dýchat a počítat do dvaceti.
Také uvítám rady co s tím.
Tohle jsou sice takove neprijemne, ale male problemy. Hlavne, ze neni agresivni a ve skole ho snesou a zvlada to.
@Daniela chocholoušek píše:
Hezký den všem,
Prosím, poradil by někdo jak ve zdraví zvládnout dítě s Adhd? Třetí třída, nezvládne se sám vypravit do školy, nedošel by ze školy (stazilo by ho první auto, do školy by možná by došel po obědě a bez aktovky). Doma sám nic neudělá, chce si jen hrát, povinnost ho nezajímá, zuby si čistí hodinu, hodinu se obléká. Neustále musí někdo kontrolovat, hlídat, popohánět. Já jsem na pokraji sil
Já mám takové děti dvě - silné ADHD. Obě děti jsme nechali už ve 4 letech zamedikovat. Bez léků by absolutně nefungovali a já bych skončila na márách.
@Anonymní píše:
Já mám takové děti dvě - silné ADHD. Obě děti jsme nechali už ve 4 letech zamedikovat. Bez léků by absolutně nefungovali a já bych skončila na márách.
A co berete? Hodně lékařů nechce děti do 5-6 let nějak extra medikovat. ![]()
@Daniela chocholoušek píše:čoveče, ráda bych ti poradila, ale myslím, že nejlíp uděláš, když se na to vyprdneš. Ber kluka takového, jaký je, nesrovnávej ho, nezařazuj si ho do škatulek.
Hezký den všem,
Prosím, poradil by někdo jak ve zdraví zvládnout dítě s Adhd? Třetí třída, nezvládne se sám vypravit do školy, nedošel by ze školy (stazilo by ho první auto, do školy by možná by došel po obědě a bez aktovky). Doma sám nic neudělá, chce si jen hrát, povinnost ho nezajímá, zuby si čistí hodinu, hodinu se obléká. Neustále musí někdo kontrolovat, hlídat, popohánět. Já jsem na pokraji sil
@Daniela chocholoušek to mám doma. Do toho neustále mluví, skáče, dělá beat box, střílí, bafa. Když má někam dojít, tak u toho ještě vyleze na strom, udělá 10 dřepů a půl cesty skáče po jedné noze.
Ve škole máme už teď několik ztrát. Když donese vše, tak to je jak salát.
Je schopný jít bez tašky a vůbec ho to netankuje.
Věčně neví, co mají za úkol, případně ví, ale nechá sešity ve škole.
Ve škole je netrpělivý, vzteká se, skáče učitelce do řeči.
Diagnózu oficiálně nemá, protože 1 na 1 funguje, takže mi to psycholožka nevěří.
@safina jestli zvládáte bez popohaneni, tak super. Já zkusila nechat a přišel pozdě do školy. Měl dojít 100 metrů a měl na to 20 minut. I z šatny ho musí popohanet uklízečka.
Mám ADHD dvanáctiletého, to, že je prostě složitá domluva je věc jedna. Budiž. Průšvih je škola. Požadavky těžko slučitelné s jeho osobností. Věci do školy mu prostě kontroluju i v šesté třídě, sám se nenachystá, když ho nechám, čtu na edupage poznámky. Zamedikovaný byl coby druhák - po dobu vyučování. Doma byl pak jak křeček v kleci, horší než bez medikace. Užíval ritalin. Tehdy měl ADHD prokazatelné i na EEG. Kontrolní EEG po dvou letech už bylo OK. Je to na chocholouška, zejména v kombinaci s dalšíma dětma, povinnostma apod.
Nezkousela jsi neurovyvojovou terapii?
Zkus se na to podívat
Mám adhd šestáka. Drsný. O nervy. Má AP. Denně komunikujeme. Doma se musí vše připomínat. Jak s malým děckem. V některých věcech je samostatný ( pohyb po městě), v některých ne ( příprava do školy). S medikaci je to lepší. Od 10 let bere Ritalin. Bez něj se to ve škole vůbec nedá.
@safina jestli zvládáte bez popohaneni, tak super. Já zkusila nechat a přišel pozdě do školy. Měl dojít 100 metrů a měl na to 20 minut. I z šatny ho musí popohanet uklízečka.
Ahoj, nejde o to, že není třeba popohánět, ale snažit se se z toho nepotento. Chápeš? Jinak to samo nezvládala, dnes bere antidepresiva a je to mnohem lepší. Ale co jsem se natrápila já i ona! A pro diagnózu si dojděte k psychiatrovi, psychologové jsou někteří chytří jak rádio. Přitom na ADHD jsou jednoduché testy, které ti psychiatr vyhodnotí za 15 minut (a které vyplňuje rodič!).
@safina my se ho snažíme brát takový jaký je. Ale bude to pro něj těžké, protože má bráchu, který je naprostý opak.
@Alexandria Nixia píše:
A co berete? Hodně lékařů nechce děti do 5-6 let nějak extra medikovat.
Jedno dítě bere Concertu 36 mg a druhé Concertu 54 mg, začínali ale na Ritalinu a Concerta se pak upravovala postupně z dávky 18 mg na 36 mg a u druhého dítěte dál na 54 mg. Můžu říci, že ta změna směrem k lepšímu je velká a dokonce po letech se stane, že když večer lék přestane působit, tak si to někdy uvědomím až třeba po hodině, že mají dostat večerní léky, protože jsou hyperaktivní méně. Pokud bych je nechala, tak se to zase rozjede, ale ani tak by to zřejmě nedosahovalo té šílené intenzity jako kdysi, když léky nebrali.
@safina píše:
Ahoj, nejde o to, že není třeba popohánět, ale snažit se se z toho nepotento. Chápeš? Jinak to samo nezvládala, dnes bere antidepresiva a je to mnohem lepší. Ale co jsem se natrápila já i ona! A pro diagnózu si dojděte k psychiatrovi, psychologové jsou někteří chytří jak rádio. Přitom na ADHD jsou jednoduché testy, které ti psychiatr vyhodnotí za 15 minut (a které vyplňuje rodič!).
My i děti se také natrápili. Oni mají poruchu jak hrom, pozornost nefunguje, můžu říkat, co chci a výsledek nula, pokud nemají léky. Ta informace se k nim dostane třeba až na po páté, nebo vůbec. Reagovat na ní ale adekvátně schopni nejsou. Nedovedu si představit, jak by bez léků zvládali školu. To by asi propadli. Takto je to skvělé, obě děti jsou v pohodě a školu zvládají. A to nás psycholožka kdysi také odrazovala, že léky dávat dětem je hrozné, přitom děti se nebyly schopné nic naučit, jen křičely a válely se po zemi, venku si mi lehaly do louží a ležící se v nich zmítaly a smály se nesmyslům. Dnes nikdo nic nepozná, děti normálně komunikují, hrají si.
Mám takové doma dva. Léky zatim dávat nechci, zkouším bez nich. Stále hlídáme, dohlížíme a kontrolujeme. Na zkoušku dávám Bachovy esence a minerální soli. Zdá se, že je to o něco lepší.