Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se optat, jak to máte na jiných školách. Syn má teď angličtinu prvním rokem. Jsou rozděleni na dvě skupiny a v jeho skupině učitelka po nich nebude tento rok vyžadovat aby se slovíčka učili psát. Mluvila jsem s ní a chce jenom, aby to uměli přečíst a vyslovit. Že psaní se sami naučí v dalších ročnících bez žádného biflovani. Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
Máme to taky tak, akorát syn má aj od první třídy takže byli jako prvnaci na úrovni teda těch vašich ve třetí třídě. Mají klasicky učebnici, pracovní sešit a slovíčka jim ucitelka tiskne vždy po lekci a dávají si to do desek a učí se z toho. Co si pamatuju za nás, tak sme to měli taky tak, akorát slovicka byla vzadu v učebnici a psat sme je psali sami až později, možná na druhém stupni ![]()
Syn má AJ druhým rokem. V druhé třídě jen poslouchali, aby si zažili řeč, výslovnost, naučili se barvy, čísla, rodinné příslušníky…teď od třetí třídy už píšou normálně
Cizí jazyk se má na začátku výuky učit co nejvíce mluvením a poslechem, čtení a psaní má přijít až později. Bohužel na to většinou při výuce není čas.
Dcera na dvojjazyčné škole (bez předchozí znalosti jazyka) celou první a druhou třídu převážně mluvila, nyní od třetí začínají i psát a číst a postupují velmi rychle.
@Kriss Tina oni mají taky klasickou učebnici, pracovní sešit, interaktivní učebnicí a přes quizlet jim zadává slovíčka které se mají učit. My jsme to pravě takhle neměli, co si pamatuji. Vždy jsme se učili slovíčka rovnou i psát
v sesitě jsme si list rozdělili na tři sloupce a tam psali slovicka jak se píšou, vyslovují a překlad.
@Zanda91 píše:
Ahoj, chtěla bych se optat, jak to máte na jiných školách. Syn má teď angličtinu prvním rokem. Jsou rozděleni na dvě skupiny a v jeho skupině učitelka po nich nebude tento rok vyžadovat aby se slovíčka učili psát. Mluvila jsem s ní a chce jenom, aby to uměli přečíst a vyslovit. Že psaní se sami naučí v dalších ročnících bez žádného biflovani. Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
u nás to tak jeli prvé dva roky, ale měli aj od první třídy. Moje zkušenost - numěli ze ZŠ z aj prakticky nic. Mraky slovíček, ale neuměli prakticky sestavit větu, reagovat na základní otázku, nic.
Trochu se to pohlo na víceletém gymplu.
U nás to teda dělali jinak, ale asi to nevadí - je to v souladu s tou tezí o přirozeném učení, že je přirozené dřív mluvit než psát, na čemž něco bude.
Výsledky nemůžu porovnat, já sama jsem se taky učila od druhé třídy i spelling, a dobrý. U nás teda se psaním nikdo problém nemá (myšlena dysgrafie atd.), tak to moc neřešíme.
Kluk chodí do anglické školy. Na celém prvním stupni tedy od začátku psaly, ale bebralo se za chybu, když psali foneticky, nebo udělali nějakou jinou chybu při psani takže přístup vaší skoky by se mi líbil. Vždyť i v rodném jazyku se nejdřív učí mluvit a psát až později.
Takže myslíte že teda psaní nemám řešit? Zatím se naučili tři fráze, číslovky do 10 a teď barvy + pár slovíček. Zatim jsem ho to učila i psát a šlo mu to dobře. A co jsem koukala do učebnice, tak všechno je budou učit jenom ve zkráceném tvaru (být, mít, umět) i v zaporu
@Zanda91 píše:
Takže myslíte že teda psaní nemám řešit? Zatím se naučili tři fráze, číslovky do 10 a teď barvy + pár slovíček. Zatim jsem ho to učila i psát a šlo mu to dobře. A co jsem koukala do učebnice, tak všechno je budou učit jenom ve zkráceném tvaru (být, mít, umět) i v zaporu
Neřeš, když ho to bude bavit, tak ho to uč, jinak se to naučí později. U nás mají děti AJ od první třídy a jsem spokojená, ale je pravda, že dcera rozumí a mluví skoro plynule, měla anglickou školku a kroužky. Teď ve 4. třídě začínají druhý jazyk a moc jí to baví, docela jsem se bála, jak se s tím popere a zatím super. Taky zatím udělali jen čísla do 10 a pár slovíček, není kam spěchat.
Plýtváš časem a energií a ještě mu to můžeš znechutit. Jestli ho chceš rozvíjet, tak ponořením do anglicky mluvícího prostředí, což asi nejsnáze jde animovanými filmy na YouTube, třeba Peppa Pig. On to rychle naposlouchá a bude schopen opakovat a později volně použít. Psaní přijde po čase, až bude mít načteno a bude to mít „v očích“. Ono vůbec nemá smysl dlouze drilovat dílčí slovíčka, jako jsou barvy nebo číslovky, protože s tím se bude setkávat pořád a pořád, tak mu to naskáče samo.
@Zanda91 píše:
Syn má AJ od první třídy, učí se poslouchat a mluvit. Ve druhé třídě ještě slovíčka nezapisují.
Dítko mělo Helen Doron od mala a ve škole od první třídy, psát ve škole začínali až ve třetí třídě, v Helen Doron ještě později. Rozhodně je lepší učit se přímo v angličtině, než překladem.
Syn má první rok AJ. Taky je třeťák. Už psal první písemku na slovíčka lekce jedna. A příští týden mají hlášený druhý.
Syn se ve škole ještě angličtinu neučí, ale má rád videa na youtube a díky ním začal pomalu mluvit ve větách, ale koupila jsem mu toto: https://www.megaknihy.cz/…ejmensi.html?… a podle toho spolu taky jedeme. A i když tam je slovníček, tak je to spíš o mluvení. Takže si například vybarví různé oblečení a pak říká jaké to je oblečení a jakou má barvu. Propojuji ta témata i s písničkami na youtube(Cocomelon apod.), aby se mu to propojilo, takže když se učil prosit a děkovat, tak jsem našla přesně písničku k tomu.Toto normálně zapojujeme do učení(grafomotorika, první písmenka, čtení, matika atd..)