Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
15.9.22 23:13

Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

Dítě mi nastoupilo do první třídy běžné ZŠ. Je pravda, že se hodně zajímá o matematiku, má všeobecný přehled, ale nečte, ve spoustě situaci si neporadí. Takže jsem to nějak víc neřešila. Ovšem s nástupem do školy chodí každý den jak hromada neštěstí, jestli tohle je fakt ta škola a kdy už se začnou učit. Já jsem trochu zděšená. Počítat do tří a ukazovat co je větší a na které písmenko co začíná, umělo dítě ve dvou letech. To nepovažuji za něco, co by se mělo šestileté dítě 2 měsíce učit. 8o Teď zvažuji, co dál. Zazdít jeho inteligenci tímto mi připadá škoda. Současně dítě nechci vytrhnout z kolektivu a někam daleko vozit (ani v okolí 50 km nemáme žádné výběrové školy). Učit doma si nedokážu představit. Je řešením individuální plán, že by třeba na některé předměty dítě chodilo do vyšších ročníků? Mám trochu pocit, že ze mě akorát ředitelka udělá blbce, že si nemám vymýšlet. Zároveň nechci dítě zapsat jako nějakého mazánka, co musí mít speciální přístup. :nevim: Řešil nekdo něco podobného?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8994
15.9.22 23:22
@Anonymní píše:
Počítat do tří a ukazovat co je větší a na které písmenko co začíná, umělo dítě ve dvou letech. To nepovažuji za něco, co by se mělo šestileté dítě 2 měsíce učit. 8o

To vážně probírají v první třídě? Tak to může jít moje dítě do školy 8o S učitelkou jste si nezkoušeli promluvit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16338
15.9.22 23:27

Jedou podle osnov, nemohou přeskočit začátek. Ted se tam nudí 9 dětí z 10. Scitat a odecitat do deseti umi temer vsichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.22 23:30
@Serpentini píše:
To vážně probírají v první třídě? Tak to může jít moje dítě do školy 8o S učitelkou jste si nezkoušeli promluvit?

Popravdě, učitelka vůbec neví, která bije. Do školy nesmíme, pokaždé když se někomu podaří ji odchytnout, máme asi milion organizačních dotazů, takže ta neví, co dřív. Mám trochu pocit, že i organizačně je ta jejich třída velmi nezvládnutá. Nevím, jestli je to školou, učitelkou nebo něčím jiným. Třídní schůzky budou za 14 dní, tam se chystám za ní jít a právě bych ráda předložila nějaké řešení, než být za ambiciózní matku. :lol:

• Citovat
  • Upravit
5707
15.9.22 23:30
@Anonymní píše:
Dítě mi nastoupilo do první třídy běžné ZŠ. Je pravda, že se hodně zajímá o matematiku, má všeobecný přehled, ale nečte, ve spoustě situaci si neporadí. Takže jsem to nějak víc neřešila. Ovšem s nástupem do školy chodí každý den jak hromada neštěstí, jestli tohle je fakt ta škola a kdy už se začnou učit. Já jsem trochu zděšená. Počítat do tří a ukazovat co je větší a na které písmenko co začíná, umělo dítě ve dvou letech. To nepovažuji za něco, co by se mělo šestileté dítě 2 měsíce učit. 8o Teď zvažuji, co dál. Zazdít jeho inteligenci tímto mi připadá škoda. Současně dítě nechci vytrhnout z kolektivu a někam daleko vozit (ani v okolí 50 km nemáme žádné výběrové školy). Učit doma si nedokážu představit. Je řešením individuální plán, že by třeba na některé předměty dítě chodilo do vyšších ročníků? Mám trochu pocit, že ze mě akorát ředitelka udělá blbce, že si nemám vymýšlet. Zároveň nechci dítě zapsat jako nějakého mazánka, co musí mít speciální přístup. :nevim: Řešil nekdo něco podobného?

Vždyť ti dítě chodí do školy pár dní. Začíná se asi zvolna, aby si děti zvykly na výuku. Budou se přece učit číst a psát, soustředit se, samostatně pracovat, postupně počty do 20. Po 14 dnech ve škole bych neběhala za ředitelkou s individuální výukou, klepala by si na čelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16059
15.9.22 23:31

A to si představuješ jak, že bude nečtoucí dítě chodit třeba na přírodovědu se čtvrťákama? Trochu pokory by to chtělo. Moje obě děti s nástupem do první třídy už dávno plynule četly a učivo první třídy měly taky zmáknuté dávno ve školce. Září je od toho, že učitelka musí sjednotit nějakou úroveň ve třídy, ověřit si, že děti dobře slyší a chápou třeba ta první a poslední písmena). U nás učitelka měsíc opakovala dětem, co je sloupec, řádek, začátek, konec, stránka, fronta, řada, předposlední, poslední atd.
Děti dostávaly příklady navíc, ale až po udělání té pro tebe možná podřadné práce.
V té matice je na tom jak, je tam mimořádné nadání (dává mocniny, procenta, rozumí rovnicím atd.)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.22 23:31
@tulipán píše:
Jedou podle osnov, nemohou přeskočit začátek. Ted se tam nudí 9 dětí z 10. Scitat a odecitat do deseti umi temer vsichni.

No, tak proč se s tím něco nedělá? :nevim: Když tak prolistuju ty učebnice, to přece musí vědět průměrné tříleté dítě. :cert:

• Citovat
  • Upravit
5707
15.9.22 23:35
@Anonymní píše:
No, tak proč se s tím něco nedělá? :nevim: Když tak prolistuju ty učebnice, to přece musí vědět průměrné tříleté dítě. :cert:

A tvůj syn umí plynule číst, rozumí čtenému textu, umí psát psacím písmem??? Umí sčítat a odčítat do 100, násobit a dělit??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16338
15.9.22 23:39
@Anonymní píše:
No, tak proč se s tím něco nedělá? :nevim: Když tak prolistuju ty učebnice, to přece musí vědět průměrné tříleté dítě. :cert:

Je to zacatek. Musi se overit, ze to deti znaji, nemohou zacit od prostredka. Navic se uci pracovat s ucebnicemi a pracovnimi sesity, znacit si ukoly, organizovat si lavici, chovat se v hodine, rovnat si skrinku, trefit do jidelny… a milion dalsich veci, na ktere nebude u tezsi latky cas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.22 23:43
@zrcadlo píše:
A to si představuješ jak, že bude nečtoucí dítě chodit třeba na přírodovědu se čtvrťákama? Trochu pokory by to chtělo. Moje obě děti s nástupem do první třídy už dávno plynule četly a učivo první třídy měly taky zmáknuté dávno ve školce. Září je od toho, že učitelka musí sjednotit nějakou úroveň ve třídy, ověřit si, že děti dobře slyší a chápou třeba ta první a poslední písmena). U nás učitelka měsíc opakovala dětem, co je sloupec, řádek, začátek, konec, stránka, fronta, řada, předposlední, poslední atd.
Děti dostávaly příklady navíc, ale až po udělání té pro tebe možná podřadné práce.
V té matice je na tom jak, je tam mimořádné nadání (dává mocniny, procenta, rozumí rovnicím atd.)?

No tak právě přemýšlím, kde ta trocha pokory už hraničí s blbostí. A říkám si proč by plynule počítající/čtoucí/orientující se dítě mělo rok poslouchat Pepíčka od vedle, jak není schopen pochopit, že M-Á je MÁ. :nevim: V matice z hlavy dává základní početní operace, pochopí rovnici, orientuje se ve zlomcích a desetinných číslech. Mocniny fakt ne. :lol: Ano, asi si představuji, že když dítě základ umí, půjde vejš. Ne, že bude do nekonečna omílat 2 tečky jsou 2…Ale ptám se na reálné zkušenosti právě proto, že té pokory mám dost, nepotřebuju někde naběhnout, jak mám geniální dítě, nepřekrucuj to. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.9.22 23:44
@Martina D. píše:
A tvůj syn umí plynule číst, rozumí čtenému textu, umí psát psacím písmem??? Umí sčítat a odčítat do 100, násobit a dělit??

A ty rozumíš čtenému textu? Tak si prosímtě ještě jednou ten můj přečti. Děkuji. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.9.22 23:46
@tulipán píše:
Je to zacatek. Musi se overit, ze to deti znaji, nemohou zacit od prostredka. Navic se uci pracovat s ucebnicemi a pracovnimi sesity, znacit si ukoly, organizovat si lavici, chovat se v hodine, rovnat si skrinku, trefit do jidelny… a milion dalsich veci, na ktere nebude u tezsi latky cas.

Ok, já vím. Jenom doufám, že už to nabere spád a nezabije se tím celá první třída. :roll:

• Citovat
  • Upravit
21311
15.9.22 23:49
@Anonymní píše:

No nemusí. A ano většina to ví, tak se sjednotí zaklad u všech a jede se dal. Vždyť ten tvůj ani nečte, hodně děti uz v první třídě ano. Jen ať se hezky zajede, aklimatizuje, udela si kamarády a nebojí se, ze toho do budoucna bude mít málo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
15.9.22 23:50

Zatím se vůbec nedá tvrdit, že je tvoje dítě nadprůměrné. To se teprve ukáže. I kdyby třeba vynikalo v jedné věci… ve starších diskuzích si přečti, že ostatní většinou to „nadané“ díte *doženou

Trochu myslím, že tu trolíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
15.9.22 23:50
@Anonymní píše:
Ok, já vím. Jenom doufám, že už to nabere spád a nezabije se tím celá první třída. :roll:

Však se podívej na konec učebnic, uvidíš sama, co by se za ten rok mělo probrat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati