Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
ludmilaadamkova
16.9.22 12:02
@free333 píše:
Souhlasím, že strašně záleží na té píli a cílevědomosti.

Což u mě bylo na nule, mě tak šíleně nebavilo v té škole dřepět na zadku.
Základku jsem měla bez problémů, na to že jsem byla většinou duchem mimo a doma na to kašlala, jak to šlo.
Střední jsem podle mě dala jen díky tomu, že tam byla napůl praxe a to mě šlo, i ted mám problém někde, třeba na návštěvě, sedět na jednom místě, to je za trest.

Jinak jsem si vzpomněla na jednu známou, ta mi pořád vyprávěla, jak je její syn geniální.

**A ted je ve čtvrté a strašná změna, škola ho přestává bavit a rozhodl se, že bude youtuber :)

Od babičky dostal nějaký použitý dron z bazaru, co dělá videa a s tím ted kluk tráví volné chvíle, cosi natáčí a komentuje** a představy jeho matky o jeho budoucím životě mu jsou fuk, sama jsem zvědavá, jak to tam dopadne…

mně to přijde celkem OK. to je prostě období.. ten kluk nějak tvoří. Dneska je internet součást životů nás všech a děti v tom vyrůstají odmalička. Teď ho baví dělat videa.. proboha je ve 4. třídě… to nemůsí znamenat absolutně nic špatného ani to nevypovídá nic špatného o jeho inteligenci. ta chvilku bude v pubertě a co si myslí máti mu bude naprosto šumák. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
81478
16.9.22 12:06
@unuděná píše:
Ano, přesně tohle mu chybí, je mu to vlastně šumák :P A to rozhodování, zda by ho gympl nabudil a té píli naučil nebo naopak totálně znechutil, bude beztak asi na nás, rodičích.. :?

Me přijde naopak gympl pro chytré lempliky nejlepší. Alespoň je něco dokope dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
16.9.22 12:12

@VitaminC Naprosto chapu. Muj syn sice relativne ctizadostivy je - treba porad resi, ze chce byt ve tride nejrychlejsi v behani a tak, ale ve skole pro ty jednicky nemusel delat prakticky nic. O 8G jsme s nim mluvili, ja tim prosla (a vzpominam v dobrem), manzel nikoli, VS a dobrou praci mame oba, takze videl, ze to neni jedina mozna cesta. Rozhodl se to zkusit, i kdyz jsem ho predem upozornila, ze to bude znamenat minimalne jedno az dve odpoledne v tydnu, ktere tomu budeme muset venovat. A popravde jsem cekala, ze z toho nic nebude, protoze nejak nutit do pripravy jsem ho rozhodne nechtela, brala jsem to vlastne jako test, jestli potom dlouhodobe zvladne ty vyssi naroky na pripravu, ktere na 8G logicky prijdou. Kupodivu to slo, nerikam, ze k tomu vzdy pristupoval vylozene s usmevem, ale na 8G se dostal a ja jsem nakonec rada. Na te ZS mel po tech prijimackach kopyta nahore takovym zpusobem, ze kdyby v tomto rezimu zustal az do devitky, prechod na stredni si pak v te puberte vubec nedokazu predstavit. Takze to bych mozna taky zvazila… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.22 12:15
@Lama Lama píše:
Me přijde naopak gympl pro chytré lempliky nejlepší. Alespoň je něco dokope dělat.

Já se k tomu taky trochu přikláním, ale zase se nechci dostat do pozice „mami, já to dělat nebudu, stejně jsi mě sem donutila ty“ :P Takže nějaká snaha z jeho strany musí být. Zrovna včera jsem se ho na to ptala a on doslova řekl „nechci žádný změny“ :mrgreen: Jenže mu nedochází, že změnu bude mít tak jako tak, na druhém stupni se jim mění složení tříd a dělí se na sportovní vs. ekotřídu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40384
16.9.22 12:17
@ludmilaadamkova píše:
mně to přijde celkem OK. to je prostě období.. ten kluk nějak tvoří. Dneska je internet součást životů nás všech a děti v tom vyrůstají odmalička. Teď ho baví dělat videa.. proboha je ve 4. třídě… to nemůsí znamenat absolutně nic špatného ani to nevypovídá nic špatného o jeho inteligenci. ta chvilku bude v pubertě a co si myslí máti mu bude naprosto šumák. :mrgreen:

Já ho taky chápu, taky bych chtěla svůj malý droník… :lol:

Chápou ho všichni, krom ambiciozní matky, která si myslela, že kluk bude ve volném čase počítat příklady navíc dobrovolně, nebo nevím, co si myslela.

Děti pak zjistí, že je spousta možností, jak trávit volný čas a je to jejich věc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
16.9.22 12:25
@Lama Lama píše: čistě fakticky - průměr je jen jeden. Cokoli nad průměr je nadprůměr. :nevim:
Pak jde samo o to, jak v realitě kdo vezme široce průměr a co nadprůměr.

A jak chceš v té třídě označit to jedno průměrné dítě? A bylo by to dohromady za všechny předměty, nebo na každý předmět zvlášť? Já chápu, jak to myslíš a znám definici průměru, ale třídu dětí do matematický definice průměru a percentilů prostě nenacpeš. V tý škole nemáš 50tiprocentní percentilovou přímku, abys třídu rozdělila pod a nad ;) Ty děti se prostě neočíslujou po jednom podle úspěšnosti a nedá se říct, že Pepík je přesnej průměr a ti očíslovaní nad ním naprůměr, ti pod ním podprůměr. V té třídě to funguje spíš tak, že třeba „dvojkaři“ jsou průměr (u vyšších tříd dvoj až trojkaři), „jedničkáři“ nadprůměr, od „trojkařů“ podprůměr. A neni možný rozhazovat jedničkáře po vyšších třídách.

Můj názor je, že individuální plány by měly mít fakt jen extrémně nadaný děti - když by ho měl širší okruh nadprůměrných, byl by z toho jen zmatek. A konkrétně tady u zakladatelky to beru podle toho, že moje dítě toho umělo o dost víc a bylo/je zaměřený všestranněj (vlastně nemá vyloženě slabší stránku, mezi nejlepšími bývá snad ve všem, často „nejlepší“), ale přitom sama vim, že je fakt nadaný a chytrý, ale ne abnormálně. Pár geniálních lidí už jsem viděla a to je už fakt jiná liga.

Tady mi přijde, že spíš jenom zakladatelka z jednostranného nadání dělá výjimečnost, přenáší to na syna, který pak nad pomalejšíma „ohruje nos“ a nakonec mu to jen uškodí, protože pokud by se nakonec zakladatelce podařilo ho nacpat na matiku do vyšší třídy, tak z toho by byl asi nečtoucí kluk trochu v háji (a oni z něj taky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15115
16.9.22 12:41
@Lama Lama píše:
Me přijde naopak gympl pro chytré lempliky nejlepší. Alespoň je něco dokope dělat.

Já bych řekla, že gympl je pro chytré děti které se na zs nemusely učit. Ti co mají na zs známky vysprtane, tak se na gymplu budou jen mučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
16.9.22 12:45
@free333 píše:
Souhlasím, že strašně záleží na té píli a cílevědomosti.

Což u mě bylo na nule, mě tak šíleně nebavilo v té škole dřepět na zadku.
Základku jsem měla bez problémů, na to že jsem byla většinou duchem mimo a doma na to kašlala, jak to šlo.
Střední jsem podle mě dala jen díky tomu, že tam byla napůl praxe a to mě šlo, i ted mám problém někde, třeba na návštěvě, sedět na jednom místě, to je za trest.

Jinak jsem si vzpomněla na jednu známou, ta mi pořád vyprávěla, jak je její syn geniální.

A ted je ve čtvrté a strašná změna, škola ho přestává bavit a rozhodl se, že bude youtuber :)

Od babičky dostal nějaký použitý dron z bazaru, co dělá videa a s tím ted kluk tráví volné chvíle, cosi natáčí a komentuje a představy jeho matky o jeho budoucím životě mu jsou fuk, sama jsem zvědavá, jak to tam dopadne…
Šiši, muj kluk taky natači videa, komentuje, stříhá, snaži se ‚delat kvalitni kontent‘, pise si s kamošema scénáře…
U toho se prirozene učí nejen ty veci, ktere jsou k tvorbe potřeba (technicke znalosti, parametry HW, střihaci SW, tvorba titulku, zvuk, podklady apod.), ale zejmena nejake dilo rozdelat, dokončit a jit s kůží na trh ;) vidi, že se zlepšuje, vidi, co priste udela jinak a lepe, učí se vyrovnavat s kritikou

Krome toho už ovlada zakladni hackerske dovednosti, delal admina a odrazil útok úchyláka :lol:

Řekla bych, že dopadne dobře :lol: a je mi jedno, co si mysli o mych předatavach, jak by mel vypadat jeho budouci život :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
16.9.22 12:47
@Lama Lama píše:

Přesne tak, jinak se budou kopat do zadku dal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
16.9.22 12:57

Po 2 týdnech ve škole nemá určitě učitelka prostor a ani čas na to, aby už měla vytipováno, kdo je šikovný, kdo méně… Tam je záhul i to, aby všichni vytáhli pastelky a zakroužkovali stromeček. Letos ved kroužek a mám prvňáky a je to náročné. První měsíc je o návycích, děti se učí pracovat v sešitech, orientovat v učebnicích. Začíná se na tom jednoduchém a postupně se přidává.
Syn umí číst od MŠ. Nikdy to nikde neprojevil. Učitelka v MŠ to o něm nevěděla. Takže věřím, že učitelka nemá šanci přijít na to, že je klučík nějak napřed. Stačí, když je dítě tiché a neprůbojné. Navíc je otázka, jestli opravdu napřed je. Často je toto z rodiny, kdy je dítě „malý génius“ a ve škole se ukáže, že to tak opravdu není. Ale netvrdím, že to je tento případ.
Přístup zakladatelky mi trochu připomíná maminku synova spolužáka. Na rodičáku před školou se ptala, jak to bude učitelka dělat, že jejich Pepík je nadprůměrně šikovný a už čte, tak má strach, že se bude nudit. Nakonec z maminky vylezlo, že Pepík uměl poznat velká tiskací písmena. Ale z domova šel do školy s tím, že je génius a často to dětem opakoval. Pepík měl ve čtvrté třídě několik dvojek na vysvědčení a maminka se mě opakovaně ptala na to, jak moc se doma učíme s tím, že oni pořád dřou a nejde to. Už si i byla stěžovat na přehnané nároky. :nevim:

Ale souhlasím s tím, že děti, co mají nadání nebo mimořádné nadání, nejsou často odhalené. Hodně často mi to přijde, že se to zlehčuje „no jo, on je jen šikovný a takových dětí je“. Neumíme si nadaných dětí vážit a často přístupem škol, kdy na ně opravdu není čas a prostor, zapadnou do průměru. Případně jsou tak mimo, že se vyloučí z kolektivu a raději se neprojevují.
Včera jsem se dívala na Sama doma a tam o tom krásně mluvila paní z Menzy. Mluvila o logické olympiádě a tam se zmínila o nadaných dětech obecně.

• Citovat
  • Upravit
40384
16.9.22 13:13
@FlorenceF Jenkins píše: Šiši, muj kluk taky natači videa, komentuje, stříhá, snaži se ‚delat kvalitni kontent‘, pise si s kamošema scénáře…
U toho se prirozene učí nejen ty veci, ktere jsou k tvorbe potřeba (technicke znalosti, parametry HW, střihaci SW, tvorba titulku, zvuk, podklady apod.), ale zejmena nejake dilo rozdelat, dokončit a jit s kůží na trh ;) vidi, že se zlepšuje, vidi, co priste udela jinak a lepe, učí se vyrovnavat s kritikou

Krome toho už ovlada zakladni hackerske dovednosti, delal admina a odrazil útok úchyláka :lol:

Řekla bych, že dopadne dobře :lol: a je mi jedno, co si mysli o mych předatavach, jak by mel vypadat jeho budouci život :P

Tak to je šikovnej kluk, ten se neztratí :)

Přesně, chce to spoustu znalostí a dnes je jiná doba, chytré děti nebaví jen číst knížky anebo kopat bezprizorně do balonu, když se dnes mohou takhle realizovat…

A i si poradil s úchylákem, to je výborný :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.22 13:37
@Alušáček píše:
Já bych řekla, že gympl je pro chytré děti které se na zs nemusely učit. Ti co mají na zs známky vysprtane, tak se na gymplu budou jen mučit.

Ano, jenže když se najednou ze dne na den bude muset začít víc učit, přestože dosud to měl zadarmo, nebude naštvanej a zpruzelej, že nezůstal na ZŠ? :nevim: Nezačne ho demotivovat, že třeba přilítne víc špatných známek? :nevim: Tohle nikdo dopředu moc neví no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81478
16.9.22 13:38
@e-Surfařka píše:
A jak chceš v té třídě označit to jedno průměrné dítě? A bylo by to dohromady za všechny předměty, nebo na každý předmět zvlášť? Já chápu, jak to myslíš a znám definici průměru, ale třídu dětí do matematický definice průměru a percentilů prostě nenacpeš. V tý škole nemáš 50tiprocentní percentilovou přímku, abys třídu rozdělila pod a nad ;) Ty děti se prostě neočíslujou po jednom podle úspěšnosti a nedá se říct, že Pepík je přesnej průměr a ti očíslovaní nad ním naprůměr, ti pod ním podprůměr. V té třídě to funguje spíš tak, že třeba „dvojkaři“ jsou průměr (u vyšších tříd dvoj až trojkaři), „jedničkáři“ nadprůměr, od „trojkařů“ podprůměr. A neni možný rozhazovat jedničkáře po vyšších třídách.

Můj názor je, že individuální plány by měly mít fakt jen extrémně nadaný děti - když by ho měl širší okruh nadprůměrných, byl by z toho jen zmatek. A konkrétně tady u zakladatelky to beru podle toho, že moje dítě toho umělo o dost víc a bylo/je zaměřený všestranněj (vlastně nemá vyloženě slabší stránku, mezi nejlepšími bývá snad ve všem, často „nejlepší“), ale přitom sama vim, že je fakt nadaný a chytrý, ale ne abnormálně. Pár geniálních lidí už jsem viděla a to je už fakt jiná liga.

Tady mi přijde, že spíš jenom zakladatelka z jednostranného nadání dělá výjimečnost, přenáší to na syna, který pak nad pomalejšíma „ohruje nos“ a nakonec mu to jen uškodí, protože pokud by se nakonec zakladatelce podařilo ho nacpat na matiku do vyšší třídy, tak z toho by byl asi nečtoucí kluk trochu v háji (a oni z něj taky).

Tady řešíme dvě věci. Zakladatelka své dítě označila jako nadprůměrné. Ty jsi napsala, že nadprůmrné není. Já ti řikám, že dost nejspíš bude. ( nemusí, ale neodvážila bych se napst, že ne.
Pak jsou děti, o kterých píšeš ty - tedy extrémně nadané. To nejspíše zakladatelky dítě nebude, ale ona ho za takové ani neoznačila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81478
16.9.22 13:39
@unuděná píše:
Ano, jenže když se najednou ze dne na den bude muset začít víc učit, přestože dosud to měl zadarmo, nebude naštvanej a zpruzelej, že nezůstal na ZŠ? :nevim: Nezačne ho demotivovat, že třeba přilítne víc špatných známek? :nevim: Tohle nikdo dopředu moc neví no.

no, tak bude zpruzenej a naštvanej, no. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81478
16.9.22 13:42
@Alušáček píše:
Já bych řekla, že gympl je pro chytré děti které se na zs nemusely učit. Ti co mají na zs známky vysprtane, tak se na gymplu budou jen mučit.

Ani tam bych to šmahem nezatrácela. Pokud je to dítě sao od sebe snaživější a není to vydřené rodiči, tak prostě bude víc makat i na tom gymplu, protože to má tak v sobě nasatavené. Nebo se naučí slevit z nároků na sebe a smíří se i s horší známkou z některých předmětů, které se naučit nedá. Stejně v životě nebude potřebovat excelovat ve všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí