Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Martina D. píše:
Můj tohle umí taky a umí v matematice i víc, řekne ti třeba, kolik je 11 krát 5 a kolik je 995 plus 12 a teď měl 5 a nepovažuji ho za extra nadaného, nečte a má nedostatky jinde.
Jj, to první syn umí taky (11×5 je zrovna celkem lehké, ale třeba 13×5 si nejsem jistá, jestli by dal). 995+12 by asi nezvládl, ale jen proto, že mě zatím nenapadlo mu dávat příklady s takhle vysokými čísly. Kdybych mu ho 2× dala, tak potřetí to taky spočte.
A přesto se nerozčiluju, že počítá ty tečky. Zas neumí cist, protože do teď nechtěl. Tak se aspoň naučí číst.
Mám kamarádku, její dcera je chodící encyklopedie, a ta zase měla problém spojovat písmena. Přeci ji kvůli tomu, že všechno ví, nenechá na prvouku zařadit do 4. třídy…?
@hanka.br. píše:
Těžko hledat něco, co už dávno neexistuje.
Jsem to blbě napsala. Ale co zhruba se naučí v té první třídě, toho je plný internet a je to +- všude stejné. Maximálně jdou v té první třídě přechod přes desítku při sčítání a odčítání do 20.
@Anonymní píše:Škoda, že nemáš tu možnost, jako my za Covidu, vidět díky on-line výuce i ty ostatní děti ve třídě a vidět, jak se skutečně zapojuje tvůj syn ve všech předmětech…
Ještě bych dodala - já dítěti nic neponoukám. Ono se vidí normálně, nijak se nad nikoho nepovyšuje. A kdyby k tomu docházelo, územním ho. Nerada bych ale došla do bodu, že z nudy bude z učebnice skládat vlaštovky a rušit ostatní a místo, aby se rozvíjel, bude za otravného lempla, co se nudí. To je asi primární důvod, proč to řeším. I když mu to řeknu, neovlivním, co přesně ve třídě dělá. (A samozřejmě se tu vyrojí deset dokonalých rodičů, co by si jejich děti v životě nedovolily rušit, jasně, tak náš je prostě normální bystrý kluk).
@Magda26 Zrovna fletnové kroužky nemají učitelé dechových nástrojů rádi, že se dítě naučí špatné technice dýchání.
U těch externistů je u nás problém, že se musí podepsat x papírů(souhlasů) i na převod z jedné budovy do druhé po kryté prosklené chodbě. Protože nejde o zaměstnance školky/školy. A dítě je potom potřeba hned vyzvednout, už se nemůže vrátit do školky/družiny. Což může být zase pro některé rodiče problém k vůli pracovní době.
@Pears206 No s tou fletnou tomu moc nerozumim, spravna technika dychani je ten zaklad, kterym se samozrejme zacina, postupovali tak i v te skolce a na krouzku ve skole take, jeli podle ucebnice. Se spatnou technikou dechu neni prakticky ani mozne na fletnu dobre hrat. A ted nas to ceka znovu, protoze hru na fletnu maji v prime jako letosni napln HV, tak jsem rada, ze syn neni uplne nepolibeny.
S temi externimi krouzky u nas takovy problem nebyl, deti mohly klidne do druziny zpatky, jen samozrejme placeni probihalo jinak nez za ty „interni“ krouzky.
@Pears206 Já třeba družinové kroužky a kroužky vedené nadšenými amatéry dost vítám. U nás jsou samé profi kroužky - na ZUŠ se dělají talentovky a dává se vysvědčení, ale já jen chci, aby mé astmatické dítě sem tam foukalo na flétnu pro radost a pro zlepšení kapacity plic. V atletickém oddílu se dělají talentovky a účast na závodech je prakticky povinná, v kolektivních sportech se vyžadují víkendy a tréninky 2×-3× týdně, já ale jen potřebuju, aby můj malý vědátor chytnul radost z pohybu a sem tam si s dětmi zablbnul a zpotil se, ale o víkendech máme jiné rodinné plány. Čili já v maximální míře vítám kroužek sportovních her, kde s dětmi tělocvikářka dělá opičí dráhy a hlavní cíl je pohyb, ne osvojení nějaké konkrétní techniky nebo povinné fandění na zápasu. Stejně tak vítám kroužek flétny, kde nesladěně hraje 10 dětí, ale prostě foukají všechny a ty plíce se tím posilují taky, nemusím mít doma virtuosa, ani on to nechce.
Takže je to o tom, kdo od toho co čeká.
@Pears206 píše: Žádná taková nabídka u nás na většině škol není. Snad s výjimkou Veselé vědy a jedné taneční školy, která posílá lektorku do školek. S odvoláním města, že máme dost institucí, které volnočasové aktivity zajišťují na své půdě(a máme toho fakt dost). Kdysi se to řešilo i na zastupitelstvu.****
Kroužky ve škole a družině zajišťují učitelé, kteří si tím přivydělají pár set korun měsíčně k úvazku, ale tomu, co provozují, často pořádně nerozumí.
@Anonymní píše:
Ještě bych dodala - já dítěti nic neponoukám. Ono se vidí normálně, nijak se nad nikoho nepovyšuje. A kdyby k tomu docházelo, územním ho. Nerada bych ale došla do bodu, že z nudy bude z učebnice skládat vlaštovky a rušit ostatní a místo, aby se rozvíjel, bude za otravného lempla, co se nudí. To je asi primární důvod, proč to řeším. I když mu to řeknu, neovlivním, co přesně ve třídě dělá. (A samozřejmě se tu vyrojí deset dokonalých rodičů, co by si jejich děti v životě nedovolily rušit, jasně, tak náš je prostě normální bystrý kluk).
Hele, máš prvňáka… ti se ještě moc nenudí, spíš přichází to rozčarování z vynucovaneho řadu a organizace ![]()
Moje dite se teda nenudí, ale společne s kumpany zatápí účám otravovanim, vtipky a nevhodnym smichem.
Loni po covidu byli jak utržení z řetězu a synek donesl za období září až listopad 18 poznámek, že vyrušuje
to už jsme se s taťkou vzbouřili a paní učitelce ve vší slušnosti sdělili, že synek je z domova poučen (+jsme vyčerpali škálu trestů), jak se má chovat, ale dálkové ovládání nemáme, takže ať si v hodině laskavě poradí sama
a nevím, co se stalo, ale kupodivu byl klid ![]()
Každopadne, s tim, ze za 30 let se ve školství zmenilo jen velmi malo, souhlasim. Odstranilo se jen minimum nesmyslu a nelogičnosti, ale Rakousko-Uhersko zustava, jen maji modernejsi vybaveni.
Tohle me obzvlaste prekvapuje u mladych učitelek ![]()
@FlorenceF Jenkins ucim skoro 30 let. Reci o tom, jak se za tu dobu skolstvi nezmenilo, uz me nerozciluji. To rikaji jen ti, co o tom vedi kulove.
@FlorenceF Jenkins Já mám děti v druhé a třetí třídě, vystřídaly se u nich učitelky, kterým bylo mezi 50-69 lety a nemůžu proti nim říct jediné křivé slovo. V době online výuky byly flexibilní, osvojily si ten nástroj. Vlastně jediné, co mě štve, že nepoužívají skryté kopie u e-mailu, takže propálily hned první týden e-mailové adresy všech rodičů, a adresy si vzaly z přihlášek, takže se tam objevily i e-maily tatínků, kteří chtěli zůstat v ústraní a pracovní e-maily, které uvedli někteří rodiče, protože jsou na nich více k zastižení, ale nechtěli zveřejnit ostatním, kde pracují.
Ale co se přístupu k dětem a výuky týče, tak jsou všechny skvělé, profesionální, a rozhodně využívají řadu moderních prvků, o kterých se nám před 30 lety jen snilo.
@zrcadlo píše:
@Pears206 Já třeba družinové kroužky a kroužky vedené nadšenými amatéry dost vítám. U nás jsou samé profi kroužky - na ZUŠ se dělají talentovky a dává se vysvědčení, ale já jen chci, aby mé astmatické dítě sem tam foukalo na flétnu pro radost a pro zlepšení kapacity plic. V atletickém oddílu se dělají talentovky a účast na závodech je prakticky povinná, v kolektivních sportech se vyžadují víkendy a tréninky 2×-3× týdně, já ale jen potřebuju, aby můj malý vědátor chytnul radost z pohybu a sem tam si s dětmi zablbnul a zpotil se, ale o víkendech máme jiné rodinné plány. Čili já v maximální míře vítám kroužek sportovních her, kde s dětmi tělocvikářka dělá opičí dráhy a hlavní cíl je pohyb, ne osvojení nějaké konkrétní techniky nebo povinné fandění na zápasu. Stejně tak vítám kroužek flétny, kde nesladěně hraje 10 dětí, ale prostě foukají všechny a ty plíce se tím posilují taky, nemusím mít doma virtuosa, ani on to nechce.
Takže je to o tom, kdo od toho co čeká.
Presne to jsem psala, je na rozhodnuti kazdeho rodice, jak moc profi chce sve dite v konkretnich vecech rozvijet, prave proto je super, ze tech moznosti je tolik - nejen krouzky primo na ZS, a clovek si muze vybrat. Na nekterych ZS je tedy vyber asi zalostny, ale tak pokud je tohle pro me jako pro rodice dulezite, vyberu si skolu, kde ta nabidka krouzku je… ![]()
@hanka.br. píše:
Prosím tě - na tohle jsi přišla jak?
Ano, to taky nechapu. Je snad jasne, ze to funguje tak, ze Sportovni hry vede telocvikar a jazykove krouzky ucitel daneho jazyka, fletnu ucitelka HV, ktera dotycny nastroj ovlada atd. Nedokazu si predstavit, ze by to bylo jinak. Pokud na toto v praxi nekdo narazil, asi zije v jinem vesmiru… Ruzne „improvizace“ primo ve vyuce, kdy se zoufale nedostava kantora s nejakou aprobaci, to verim, ze se stat muze, ale proc by skola dobrovolne vypisovala krouzek, pro ktery nema adekvatni odborne vedeni, to mi tedy smysl nedava… Vzdyt ona se ta nabidka take v case meni prave v zavislosti na tom aktualnim obsazeni ucitelskeho sboru.
Takhle „chytré dítě“ je každé druhé. Věř, že některé děti (nejen ty ze sociálně slabšího prostředí) prostě potřebují nacvičit i odposlech prvního a posledního písmene, některé zase jsou slabší v tom počítání teček a některé zase 14 dní trne, aby trefilo z tělocvičny na oběd. Jedno z mých dětí bylo také „geniální“, počítalo jako čtvrťák, četlo, psalo a víš co? Teď je v páté třídě a v češtině a angličtině je v horší polovině třídy, vlastivěda ho nezajímá, úkoly si nepamatuje, neví kde má v budově třídu jeho sestra - netrefí tam. Baví ho jen matematika, ale i tam dělá chyby z nepozornosti. Kdybych mu tehdy v jeho „genialitě“ chtela zajistit výuku ve vyšší třídě, asi bych se ted styděla chodit na aktiv (to se tedy kolikrát stydím i bez toho
)
@Magda26 píše:
Ano, to taky nechapu. Je snad jasne, ze to funguje tak, ze Sportovni hry vede telocvikar a jazykove krouzky ucitel daneho jazyka, fletnu ucitelka HV, ktera dotycny nastroj ovlada atd. Nedokazu si predstavit, ze by to bylo jinak. Pokud na toto v praxi nekdo narazil, asi zije v jinem vesmiru… Ruzne „improvizace“ primo ve vyuce, kdy se zoufale nedostava kantora s nejakou aprobaci, to verim, ze se stat muze, ale proc by skola dobrovolne vypisovala krouzek, pro ktery nema adekvatni odborne vedeni, to mi tedy smysl nedava… Vzdyt ona se ta nabidka take v case meni prave v zavislosti na tom aktualnim obsazeni ucitelskeho sboru.
U nas jsou krouzky v druzine, takze je vedou vychovatelky. Sportovni, vytvarne, keramika, plavani, pocitace, anglictina. Nemaji přímo v tom oboru vzdelani.
@FlorenceF Jenkins píše:
Hele, máš prvňáka… ti se ještě moc nenudí, spíš přichází to rozčarování z vynucovaneho řadu a organizace![]()
Moje dite se teda nenudí, ale společne s kumpany zatápí účám otravovanim, vtipky a nevhodnym smichem.
Loni po covidu byli jak utržení z řetězu a synek donesl za období září až listopad 18 poznámek, že vyrušuje
to už jsme se s taťkou vzbouřili a paní učitelce ve vší slušnosti sdělili, že synek je z domova poučen (+jsme vyčerpali škálu trestů), jak se má chovat, ale dálkové ovládání nemáme, takže ať si v hodině laskavě poradí sama
a nevím, co se stalo, ale kupodivu byl klid
Každopadne, s tim, ze za 30 let se ve školství zmenilo jen velmi malo, souhlasim. Odstranilo se jen minimum nesmyslu a nelogičnosti, ale Rakousko-Uhersko zustava, jen maji modernejsi vybaveni.
Tohle me obzvlaste prekvapuje u mladych učitelek
To teda nevim, za mě před 30 lety vypadala první třída tak, že jsme seděli se založenýma rukama v lavici a donekonečna kroutili písmenka do dokonaleho krasopisu.
Když to srovnám s tím, jak se učí moje děti dneska - mám druháka a prvňáka - to jsou světelné roky rozdílu.
Práce na koberci, s různýma pomůckama, práce v týmech, týmové projekty, práce s počítačem, interaktivní tabule, výuka venku (když je k tomu počasí)… A to vůbec nemluvě o úrovni programů, které dnes do těch škol chodí - dětská divadla, ekoprogramy, mobilní planetárium…
A to jsou moje děcka na obyčejné malé ZŠ, která nic extrovního nenabízí, kroužků asi sedm… Kdybych je dala na nějakou supr dupr výběrovou školu, určitě by ta nabídka vypadala ještě jinak. Ale pro mě je důležitý, že je škola 300 metrů od baráku, takže i prvnak bez mobilu může chodit z družiny domů sám a všichni kamarádi bydlí v několika okolních ulicích.