Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
8462
17.9.22 21:59
@Anonymní píše:
A kdo říká, že se máme vykašlat na ty slabé? Roky tu fungoval systém pomocných škol. Ale né, budeme mít inkluzi, nemocné dítě budeme mermomocí cpát do společnosti, i když nevíme jak na to… A ty šikovné budeme radši ponižovat a zastrašovat, aby se nedejbože nesnažily naučit něco víc nebo rychleji. :roll: Aby se nejpozději v pololetí jejich znalosti srovnaly. Bože, to je táák nedomyšlený. :zed: Jistěže by se měli podporovat slabí, doučováním, speciálním přístupem, učením důležitých informací. Pomalejším tempem. Ale proč by se pro to měly upozaďovat bystré nebo nadané děti? 8o Proč nutně tyto skupiny míchat? :nevim:

No, ale tvé dítě neumí číst. V té „lepší“ skupině by nyní neskončilo. To bys chtěla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.22 22:04
@Anonymní píše:
Přesně mě napadlo u psaní toho příspěvku, že to někdo vypíchne. Mohly by to například řešit přijímačky. A nebo školky v předškolní třídě, nějaký výstup o dítěti stejně odvádí. Neříkám nějak ty děcka vyloženě selektovat. Ale sorry, když osnovy jedou podle nejpomalejšího Pepíčka, který na to bohužel nemá, nebylo by dalším 20 běžně šikovným dětem líp, kdyby se jelo rychleji/náročněji? :think: A pro Pepíčka by pak byla pomalejší třída, která by nebyla nijak znevýhodněná, ani označená jako „pomalá“, ale prostě by tam děti jely pomaleji, třeba základnější info. :nevim: Vždyť rozpětí, co se musí naučit, je obrovské. Každý nepotřebuje vědět zajímavosti, někdo naopak kvůli nic do školy chodí, protože základ už umí.

Tak mohl nastoupit o rok dřív. Stačilo, kdyby na to měl ve všech oblastech a ty bys to jako matka řešila.

Hele, řečeno tvou mluvou - naše dítě má za rodiče 2 inženýry, a červeným diplomem z FEL ČVUT, oba v práci úspěšné manažery v technických oborech. Dítě toho umí minimálně tolik, jako tvoje dítě. A ano, říkalo, že ve školce to bylo lepší, že tam aspoň byly těžší úkoly. A co? Normálně jsem mu to vysvětlila, proč se začíná pomalu, nemám pocit, že by ho to diskriminovalo a že by měl v jednom předmětu přeskakovat ročník. Pak půjde na gympl, pokud bude chtít - a mezi tím mimoškolní aktivity.

I tak se ve škole naučí hodně, třeba psát psacím písmem etc.

Anonym, osobní info o vzdělání mě a muže.

• Citovat
  • Upravit
30913
17.9.22 22:14

Zakladatelko, já ti rozumím. Ale nevidím problém v tom chytrý/hloupy resp. rychlejší/pomalejší, věřím, že to jde se všemi dětmi, jen je to personálně narocnejsi. Problém je dle mého ten časově neefektivní frontalni způsob vyučování, kdy se čeká, až Pepíček prelouska ta písmena, Olda až se naučí to mláde od prasete, Alenka až přeleze tu opičí dráhu a ostatní sedí/stojí a čekají. V tomto systému není dobré ani těm rychlým, kteří se otravují, ani těm pomalým, kteří moc dobře ví, že jsou pomali. Velmi dobře to řeší centra aktivit, která zmiňuje @hanka.br, mám hotovo, jdu dělat něco jineho. Nase škola se snaží být hrozně pokroková, žádné známky, jen slovní hodnocení a hlavne žádné srovnávání děti, každé dítě je jedinečné! Ale dokud bude vedena výuka stylem, že jeden čeká na druhého, tak ty děti známky nepotřebuji, porovnají se i bez toho, jen u těch rychlých to nadšení rychle opadne a přijde zklamání. Ano, já jako rodič dítě podporuji a jeho rozvoj tedy probíhá převážně v zájmových kroucich, ale je škoda, aby škola byla zajímavá jen jako místo výměny Pokémonů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
17.9.22 22:18
@Anonymní píše:
Přesně mě napadlo u psaní toho příspěvku, že to někdo vypíchne. Mohly by to například řešit přijímačky. A nebo školky v předškolní třídě, nějaký výstup o dítěti stejně odvádí. Neříkám nějak ty děcka vyloženě selektovat. Ale sorry, když osnovy jedou podle nejpomalejšího Pepíčka, který na to bohužel nemá, nebylo by dalším 20 běžně šikovným dětem líp, kdyby se jelo rychleji/náročněji? :think: A pro Pepíčka by pak byla pomalejší třída, která by nebyla nijak znevýhodněná, ani označená jako „pomalá“, ale prostě by tam děti jely pomaleji, třeba základnější info. :nevim: Vždyť rozpětí, co se musí naučit, je obrovské. Každý nepotřebuje vědět zajímavosti, někdo naopak kvůli nic do školy chodí, protože základ už umí.
Školka dětí dělá selekci, má výběrové třídy už v předškolní třídě, je tam angličtina plus program navíc, větší vedení k samostatnosti a vlastní odpovědnosti. Měla jsem v té třídě zatím všechny děti a bylo to super. Případaly si už skoro jak ve škole :mrgreen: Testy jsou dvojí, jedny vytváří školka, druhé psycholožka z PPP. Do této třídy nemůže jít nikdo dvakrát, odklad z ní je výjimečný, vím snad o jednom případu za celých 10 let. Odklad je z rozhodnutí rodičů, těžko říct, jestli ho dítě opravdu potřebovalo. Jde o dítě, které odmala sportovalo. Myslím, že to hrálo roli.
Dále má školka třídu primárně pro odkladové děti a ostatní předškoláky, co se nedostali do výběrové, ta je doplněna i o děti mladší.
Za mě je to super. Ale příznivcům inkluze nebo jen vzdělávání všech dohromady toto po chuti nebude :mrgreen: Faktem je, že do této výběrové třídy hlásí rodiče na přijímačky i ty děti, které dosud chodily jinam, čím dál častěji. Pokud se dostane, přestoupí, pokud ne, zůstává, kde je.
Testy jsou udělané tak, aby věk nebyl výhodou. Měří výkony přesně podle věku v měsících. Mám některé děti narozené těsně před prázdninami, normálně se tam dostaly, některé jiné děti(spolužáci) podzimní skoro o rok starší ne.

Příspěvek upraven 17.09.22 v 22:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
17.9.22 22:20
@Anonymní píše:
Tak mohl nastoupit o rok dřív. Stačilo, kdyby na to měl ve všech oblastech a ty bys to jako matka řešila.

Hele, řečeno řvou mluvou - naše dítě má za rodiče 2 inženýry, a červeným diplomem z FEL ČVUT, oba v práci úspěšné manažery v technických oborech. Dítě toho umí minimálně tolik, jako tvoje dítě. A ano, říkalo, že ve školce to bylo lepší, že tam aspoň byly těžší úkoly. A co? Normálně jsem mu to vysvětlila, proč se začíná pomalu, nemám pocit, že by ho to diskriminovalo a že by měl v jednom předmětu přeskakovat ročník. Pak půjde na gympl a mezi tím mimoškolní aktivity.

I tak se ve škole naučí hodně, třeba psát psacím písmem etc.

Anonym, osobní info o vzdělání mě a muže.

Ono to dřívější zaškolení není pro všechny děti. Rozhodně u něj nezávisí na intelektu. Podstatnější je sociální zralost. My ho u syna třeba zvažovali, protože byl hodně napřed, co se týká znalostí. Sociálně byl pozadu, tak šel normálně.

Teď jsem si vzpomněla na zajímavý projekt.
Když byl synovec na ZŠ, tak u nás jel nějaký program, kdy se 1× týdně sbíhaly děti napříč jedním ročníkem a měly hodinu češtiny, matiky, angličtiny. Bylo to rozdělené do 3 úrovní. V té jedné třeba jen cvičili pravopis, ta druhá byla taková univerzální a v té nejvyšší se věnovali třeba tvůrčímu psaní. To stejné v matice od procvičování základů až po plnění logických úloh. Trvalo to jen chvíli, ale ta myšlenka mi nepřijde špatná. Mělo to podle mě přínos pro všechny děti.
Něco podobného jsem tu sice už psala, ale jsou to 2 rozdílné věci. To první je jen pro některé děti a tohoto se zúčastnil celý ročník. Mělo to i tu výhodu, že se děti poznaly napříč celým ročníkem.

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
17.9.22 22:37

https://www.denik.cz/…0220321.html

Prý by měla přijít revoluce do pár let… Úplně jiný systém.. no vzhledem k tomu jak dlouho se řešily státní maturity tak to tedy moc růžové nevidim

• Citovat
  • Upravit
22366
17.9.22 22:38
@Cuddy píše:
Zakladatelko, já ti rozumím. Ale nevidím problém v tom chytrý/hloupy resp. rychlejší/pomalejší, věřím, že to jde se všemi dětmi, jen je to personálně narocnejsi. Problém je dle mého ten časově neefektivní frontalni způsob vyučování, kdy se čeká, až Pepíček prelouska ta písmena, Olda až se naučí to mláde od prasete, Alenka až přeleze tu opičí dráhu a ostatní sedí/stojí a čekají. V tomto systému není dobré ani těm rychlým, kteří se otravují, ani těm pomalým, kteří moc dobře ví, že jsou pomali. Velmi dobře to řeší centra aktivit, která zmiňuje @hanka.br, mám hotovo, jdu dělat něco jineho. Nase škola se snaží být hrozně pokroková, žádné známky, jen slovní hodnocení a hlavne žádné srovnávání děti, každé dítě je jedinečné! Ale dokud bude vedena výuka stylem, že jeden čeká na druhého, tak ty děti známky nepotřebuji, porovnají se i bez toho, jen u těch rychlých to nadšení rychle opadne a přijde zklamání. Ano, já jako rodič dítě podporuji a jeho rozvoj tedy probíhá převážně v zájmových kroucich, ale je škoda, aby škola byla zajímavá jen jako místo výměny Pokémonů.

S timto nazorem souhlasim. Verim, ze kdyby bylo min deti ve tride, tak by to slo vse lip. Ja treba delala trenerku a da se udelat, ze ty prostoje jsou minimalni. Treba stanoviste a u kazdeho se cvici 10min-jeden udela za tu dobu cvik 10krat a druhy 20krat, ale vsichni porad cvici. Nikdo na nikoho neceka. Nebo je dano, co se cvici ve fronte nez se dostanes na radu. Da se to, ale v tech poctech, co jsou tady ve skole si to uplne neumim predstavit. Do toho jeste x nerozumicich cizincu. Skola jako misto pro vymenu pokemonu me pobavila :lol:,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81478
17.9.22 22:53
@e-Surfařka píše:
Absolutně souhlasim. Vůbec nechápu tu honbu za genialitou dětí a snahu je tak tlačit dopředu. Těch v nízkém věku vyhořelých géniů podle mne není úplně málo. Proto třeba já své nadané dítě nechávám žít absolutně normálně, nikam dopředu ho netlačím, ony učitelky moc dobře vědí, jaké děti ve třídě mají a na toho, komu všechno jde, mají automaticky samotné jiné nároky.Z okolí mi naopak přijde, že nejúspěšnější jsou lidé, kteří IQ nemají nijak výjimečné (tipovala bych mírný - střední nadprůměr), ale jsou schopní a průbojní. Naopak plno lidí s výjimečně vysokou inteligencí je v normálním životě úplně nepoužitelná. Ona se k té extrémně vysoké inteligenci často váže specifická a ne úplně přizpůsobivá povaha. A pak jsou ty super inteligentní špičky, co dokážou spojit obojí - inteligenci i uplatnění. Což je super. Ale myslim, že je jich menšina. Větší část těch extrémně inteligentních podle mne žije v průměru a dost i pod ním (extrémně inteligentní, ale nepoužitelní). Protože oni často na ten tlak podle mne mají vhodnou inteligenci, ale povahu a založení ne…

No, problém je. Že ty nemůžeš rozhodnout o tom, zda dítě budeanualne zřícenina, inteligentní, empaticke, bude mít absolutní sluch nebo průbojne. Maximálně ho může podpořit v něčem. A logicky to je nejsnazší v tom, v čem vyniká. Dítě hudebně nadané dáš do zusky, inteligentní dítě pošleš na logickou olympiádu a ne naopak a nebo to necháš úplně, nepošleš ho nikam a necháš ho být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81478
17.9.22 22:58
@Anais Brno píše:
@Billi a co mu přinese logická olympiáda? Že bude na řebříčku někde??? To je přesně ono, dítě pořád někam skatulkovat, řešit, kdo je na jaké úrovni. Znamkovat, hodnotit.. o co tvé dítě má zájem, co ho baví, čím rádo tráví spontánně volný čas?
Ale stačí jediné, být citlivý a vnímat potřeby dítěte a těmi se řídit…
Pokud je dítě nadané tedy s vyšším IQ a je salamista a flegmatik, tak už jen z povahy mu bude na paty slapat dítě sic s průměrným IQ a s chtít něco dělat… dítě činorodé třeba s všeobecnými zájmy a zvídavé

Třeba že to někoho baví? :think: Hele, já soutěže nesnášela. Ale kluk svého času vymetl všechny soutěže světa, olympiády, klokaní, fotbal, přespolní běh, revitalizace soutěž, memoriál Jana Husa. Už jsem jen čekala, kdy přijdou náhradu housle, na který nikdy nehrál. Co jsem měla dělat, nic… prostě jsem fandila. Docela se nasadil a už soutěži jen v jednom sportu. Mladší je salamistka, nesouvisí v ničem. Živou oba, spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7910
17.9.22 23:44
@Lama Lama píše:
Třeba že to někoho baví? :think: Hele, já soutěže nesnášela. Ale kluk svého času vymetl všechny soutěže světa, olympiády, klokaní, fotbal, přespolní běh, revitalizace soutěž, memoriál Jana Husa. Už jsem jen čekala, kdy přijdou náhradu housle, na který nikdy nehrál. Co jsem měla dělat, nic… prostě jsem fandila. Docela se nasadil a už soutěži jen v jednom sportu. Mladší je salamistka, nesouvisí v ničem. Živou oba, spokojeni.

Ty hele, Lamo, nějak si ty automatický opravy na telefonu zkroť, to se nedá číst. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7910
18.9.22 00:06
@Anonymní píše:
A kdo říká, že se máme vykašlat na ty slabé? Roky tu fungoval systém pomocných škol. Ale né, budeme mít inkluzi, nemocné dítě budeme mermomocí cpát do společnosti, i když nevíme jak na to… A ty šikovné budeme radši ponižovat a zastrašovat, aby se nedejbože nesnažily naučit něco víc nebo rychleji. :roll: Aby se nejpozději v pololetí jejich znalosti srovnaly. Bože, to je táák nedomyšlený. :zed: Jistěže by se měli podporovat slabí, doučováním, speciálním přístupem, učením důležitých informací. Pomalejším tempem. Ale proč by se pro to měly upozaďovat bystré nebo nadané děti? 8o Proč nutně tyto skupiny míchat? :nevim:

Ty ses nějak rozvášnila. Fakt nerozumím, o co ti jde - tvoje děcko bylo ještě před pár týdny ve školce, kde si víceméně jen hrálo. A místo toho, abys byla ráda, že ten přechod do školy je pozvolný a vlídný, tak seš dotčená, že po dvou týdnech ještě nederivujou? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
18.9.22 01:01
@Lama Lama píše:
No, problém je. Že ty nemůžeš rozhodnout o tom, zda dítě budeanualne zřícenina, inteligentní, empaticke, bude mít absolutní sluch nebo průbojne. Maximálně ho může podpořit v něčem. A logicky to je nejsnazší v tom, v čem vyniká. Dítě hudebně nadané dáš do zusky, inteligentní dítě pošleš na logickou olympiádu a ne naopak a nebo to necháš úplně, nepošleš ho nikam a necháš ho být.

Jde o to, že zrovna co se inteligence týče, tak se podle mne ten chleba láme mnohem pozděj než na ZŠ. Jak už jsem psala, nemyslim si, že by extrémně vysoká inteligence šla úplně ruku v ruce se vzdělánim a uplatněnim, proto mi přijde, že je potřeba k ní přistupovat hodně opatrně. A začátky nepřepálit a nedemotivovat.

Třeba od nás ze ZŠ má dost lidí, kteří byli vyloženě průměrní, státní pražskou VŠ a dobré uplatnění. Na druhou stranu spolužačka, co byla nejrychlejší a působila dost nadaně (a občas teda i měla kecy o tom, jak se všechno opakuje dokola kvůli pár natvrdlým blbcům), skončila totálně vyhořelá s osmiletym gymplem a několika neúspěšnejma přihláškama na VŠ. I z gymplu se podle mne nakonec snad nejlíp uplatnili ti s inteligencí naprosto průměrnou (na gympl), ale ostrými lokty. Naopak mam v blízkém okolí několik lidí s IQ kolem 140 a SŠ. Na VŠ buď ani nešli, nebo nedodělali.

Ale ono to podle mne funguje i v jiných oblastech podobně - třeba si vem dětské herecké hvězdy, sportovní supertalenty. Kde ti pak jsou, když jejich vrstevníkům graduje forma? Většinou už jsou vyhořelí a to nejlepší mají za sebou. A určitě to neni o nedostatku talentu. Podle mne je důležitý ty začátky nepřepálit.

A upřímně si myslim, že ony ty učitelky si samotné všimnou, když mají ve třídě nadané dítě. My se nikdy o žádný individuál nehlásili, přesun do vyšší třídy by mne ani nenapadl a stejně si učitelka hned na začátku první třídy „vyčíhla“, že dítě čte, píše a počítá a sama od sebe mu sem tam nějakou práci přidala (plus četbu). Ale je pravda, že já o svém dítěti vím, že je spokojené, když mu všechno jde samo, je „jednička“ a ve volných chvílích vysvětluje spolužákům. A postavit ho vedle génia by ho mnohem víc demotivovalo než inspirovalo. Tlak na výkon je podle mne zrádnej a u nás by podle mne přinesl mnohem víc škody než užitku. Zájmy podporujem, každé dítě má 3 kroužky. Ale zrovna s tou inteligencí je to podle mne fakt složitý a na „lámání chleba“ dochází prostě pozděj. Ale samozřejmě je mi jasný, že někdo má doma dítě, které top prostředí motivuje. Nebo je skutečně sám vyloženě génius, který ve čtyřech odmocňuje. Asi jde o to, co si člověk od jakého „tahu“ slibuje. O co konkrétně jde zakladatelce jsem asi moc nepochopila - že by jí šlo o to, klukovi způsobit trauma tím, že ho nečtoucího a nepíšícího nacpe k vyššímu ročníku (a tudíž stejně tak jako on má za blbce slabikujícího Pepíka, druháci by za něj měli jeho), se mi moc nezdá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
18.9.22 03:11
@Anonymní píše:

Máš vubec představu, jaké děti potřebují speciální, dle tvého pomocnou školu??? Bože vylez už z té tvé jeskyně a pochop, že základní vzdělání potřebují všichni bez rozdílu.
Je to základ na kterém staví své další vzdělávání. A pokud máš, pardon dámy, do pr…Pokud jsi tak zarytě přesvědčena, že tvé dítě má nadprůměrnou inteligenci, tak ho prehlas do Scio školy a neurazej tady další děti, pro které je škola z jakéhokoli důvodu náročnější!
Co ty jsi v životě s tím s vym super přístupem tak objeveného pro společnost vykonala? Evidentně taky oplyvas genialitou…

• Citovat
  • Upravit
Pitaya1
18.9.22 03:32
@Anais Brno píše:
Máš vubec představu, jaké děti potřebují speciální, dle tvého pomocnou školu??? Bože vylez už z té tvé jeskyně a pochop, že základní vzdělání potřebují všichni bez rozdílu.
Je to základ na kterém staví své další vzdělávání. A pokud máš, pardon dámy, do pr…Pokud jsi tak zarytě přesvědčena, že tvé dítě má nadprůměrnou inteligenci, tak ho prehlas do Scio školy a neurazej tady další děti, pro které je škola z jakéhokoli důvodu náročnější!
Co ty jsi v životě s tím s vym super přístupem tak objeveného pro společnost vykonala? Evidentně taky oplyvas genialitou…

Kdyby se do škol vrátily třídy pro děti s adhd apod. byla by to úleva pro všechny. Nebo klidně pro ně mot speciální školu. Mohl by se jim tam věnovat vystudovaný speciální pedagog.

• Citovat
  • Upravit
40384
18.9.22 06:20
@Anonymní píše:

Vzhledem k tomu, že je 18. září, bych se uklidnila, na mě tu působíš jak šílenec, nic ve zlém :)

Uvidíš, jak mu půjde čtení a psaní a uvidíš, jak to bude s tou genialitou dál.

Když je někdo šikovný a chytrý, tak takový bude dál, i kdyby chodil do pomocné školy, o tom jsem přesvědčena.
Fakt jsem se nikdy nebála, že by nějaké děcko zhlouplo kvůli méně chytrým dětem, navíc, ono se to mění, někdo vyniká v první třídě a ve čtvrté už to začíná flákat a s pubertou radši kouří za barákem, než aby doma poslouchal svoji šiblou matku a naopak ten, co se naučil počítat později, může být snaživý, takhle dopředu je zbytečné se tím trápit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí