Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Oriseka píše:
S timto nazorem souhlasim. Verim, ze kdyby bylo min deti ve tride, tak by to slo vse lip. Ja treba delala trenerku a da se udelat, ze ty prostoje jsou minimalni. Treba stanoviste a u kazdeho se cvici 10min-jeden udela za tu dobu cvik 10krat a druhy 20krat, ale vsichni porad cvici. Nikdo na nikoho neceka. Nebo je dano, co se cvici ve fronte nez se dostanes na radu. Da se to, ale v tech poctech, co jsou tady ve skole si to uplne neumim predstavit. Do toho jeste x nerozumicich cizincu. Skola jako misto pro vymenu pokemonu me pobavila,
Ano, já mám stejnou zkušenost s dětským cvičením. S principem, který popisuje s ty, kdy děti na různých stanovištích jedou různé opičí dráhy a instruktor si vždy vytahne dítě na hlavní dovednost na tom daném stanovišti a má přehled, zda si dítě aktivitu opravdu vyzkoušelo. A na druhou stranu se cvičením v Sokole, kde děti stojí v rade, koukají na sebe, cvičí nepoměrně méně, méně průbojné vůbec, protože je ostatní předbíhají… V obou cvičení byl stejný počet dětí, různých výkonosti, jen v tom prvním tři instruktoři a v tom druhém dva. A české školství odpovídá tomu Sokolu.
@Pitaya1 píše:
Kdyby se do škol vrátily třídy pro děti s adhd apod. byla by to úleva pro všechny. Nebo klidně pro ně mot speciální školu. Mohl by se jim tam věnovat vystudovaný speciální pedagog.
Taky bych byla pro třídy pro děti se SVP v prostředí běžných škol. Vím o škole, kde tato částečná integrace funguje a děti se SVP mají společné některé předměty s běžnými třídami(vytváří se právě studijní skupiny na určité předměty tak, aby počet žáků byl adekvátní, ale složení různorodé), potom družinu a některé odpolední aktivity v ní. Musí to být určitě náročné na organizaci a personální obsazení, ale je to fan, že do toho šli a pořád ten koncept vylepšují.
@e-Surfařka Taky si nemyslím, že nadání jde ruku v ruce s inteligencí. Navíc IQ je jen číslo, od kterého se upouští už dobré desetiletí. Aspoň v souvislosti s nadáním. Ve školských poradenských zařízeních se měří spíš u dětí, které mají podezření na poruchu intelektu a i Mensa uvádí, že má to číslo nějakou malou hodnotu až od 12 let. Ale důležitější pro úspěch jsou další složky osobnosti.
Už si ale úplně nemyslím, že je dobré šikovné dítě nechat hnít a žít si vlastním životem. Určitě ano respektovat jeho potřeby v určitých fázích vývoje, ale ty podněty by k němu přicházet měly. Stejně tak možnost účastnit se různých soutěží a projektů, kde si může ověřit a změřit své schopnosti.
Přehnaná nuda a malá životní náplň může totiž zapříčinit i to, že se dítě připojí k nevhodné partě a bude se věnovat nevhodné činnosti. Nebo i samostatně. Ty tady uvádíš příklad vyhořelých dětských hvězd, sportovců atd. Na druhé straně barikády jsou zase příklady různých gaunerů ze známých kauz, zlodějů i vrahů malých dětí. U většiny z nich se odborným zkoumáním zjistilo, že mají/měli vysoké IQ i vysoký potenciál. Právě proto, že se jim nedostalo správné péče a vhodné pozornosti, došlo k páchání nevhodné a trestné činnosti. K tomu se ale stačí podívat i blíže, do střediska výchovné péče nebo do zařízení typu dětský domov se školou. Tito klienti rozhodně nejsou ve většině případů děti a dospívající s hraničním intelektem.
Chce to najít určitou rovnováhu a jen na školu bych se taky nespoléhala. Jsou různé učitelky prvního stupně s různým náhledem na tuto problematiku a různými schopnostmi ji řešit. Až se potom dítě dostane na gympl nebo výběrové třídy, je to jiná situace.
@Cuddy píše:f
:hu g: ttrě11 se qqq ty dva v,,,
Je nejsem jediná komu dítě bere telefon
![]()
@Anonymní píše:
Přesně mě napadlo u psaní toho příspěvku, že to někdo vypíchne. Mohly by to například řešit přijímačky. A nebo školky v předškolní třídě, nějaký výstup o dítěti stejně odvádí. Neříkám nějak ty děcka vyloženě selektovat. Ale sorry, když osnovy jedou podle nejpomalejšího Pepíčka,který na to bohužel nemá, nebylo by dalším 20 běžně šikovným dětem líp, kdyby se jelo rychleji/náročněji?A pro Pepíčka by pak byla pomalejší třída, která by nebyla nijak znevýhodněná, ani označená jako „pomalá“, ale prostě by tam děti jely pomaleji, třeba základnější info.
Vždyť rozpětí, co se musí naučit, je obrovské. Každý nepotřebuje vědět zajímavosti, někdo naopak kvůli nic do školy chodí, protože základ už umí.
nesmysl
@Cuddy píše:f
:hu g: ttrě11 se qqq ty dva v,,,
Škoda že mám jen pomocnou školu a nerozumím komplikovanějším textům zde ![]()
@free333 píše: Škoda že mám jen pomocnou školu a nerozumím komplikovanějším textům zde
Já jsem takhle nechala telefon na stole s otevřeným Emimem a některé uživatelky si myslely, že mi jeblo ![]()
Nejvíc se jí líbila Žabička s vyplazeným jazykem
@ludmilaadamkova píše:
Já jsem takhle nechala telefon na stole s otevřeným Emimem a některé uživatelky si myslely, že mi jebloNejvíc se jí líbila Žabička s vyplazeným jazykem
Věřím, že se děcko dobře pobavilo ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Je nejsem jediná komu dítě bere telefon![]()
![]()
No koukám, netušila jsem, že to to dítě i odeslalo. Ale tak co, 10 minut klidu v neděli po ránu, no neber to ![]()
@Cuddy píše:
No koukám, netušila jsem, že to to dítě i odeslalo. Ale tak co, 10 minut klidu v neděli po ránu, no neber to
Moej tříletá odkoukala gesto takže si telefon odemkne. Dala jsem zablokovat platby přes telefon… google store má ikonku nákupní košík tak šla normálně nakupovat… stáhla si několik her v goohle play (asi metoda pokus omyl) nainstalovala si hru a hrála ji aniž bych ji cokoliv vysvětlovala (byla letadlo a střilela) jen prostě dost rychle do něčeo narazila. Pak hru kde měla třídit kuličky v bankach podle barev na logiku atd…
aspon je vidět že telefon je udělaný tak intuitivně, že ovládat ho dokáže i 3,5 leté děcko. ![]()
Nevím jak staré máš dítko.. ale opravdu pokud ještě mnemá rozum ale co se týče nákupů atd a je „šikovné a zkoumající“ tak si dej pozor a zablokoj věci kde by mohl nastat malér.
@ludmilaadamkova
To můžu potvrdit. Ségry dcera mi volala, když měla něco málo přes 2r. Vzala si mamky telefon. Taky nějak okoukala znak otevření. Zvládla se dostat na WhatsApp a volala mi nebo někomu na telefon. A nejen mi. Tak volala i ségry šéfovi. Běžně cvakala fotky. Dnešní děti jsou na tuhle techniku moderní snad naprogramované. Naučí se s tím hned.
@ludmilaadamkova
to je šikovná. Úplně se hodí do této diskuze.
@Kelsey píše:
@ludmilaadamkova
To můžu potvrdit. Ségry dcera mi volala, když měla něco málo přes 2r. Vzala si mamky telefon. Taky nějak okoukala znak otevření. Zvládla se dostat na WhatsApp a volala mi nebo někomu na telefon. A nejen mi. Tak volala i ségry šéfovi. Běžně cvakala fotky. Dnešní děti jsou na tuhle techniku moderní snad naprogramované. Naučí se s tím hned.
jojo cvakala fotky a posílala je lidem přes what up…
to už taky máme za sebou.
Malá byla nedávno u kamaráda o rok staršího a ten dostal starý digi foták.. vyhráli si s ním aspon půl hodiny.. ![]()
@ludmilaadamkova píše:
jojo cvakala fotky a posílala je lidem přes what up…to iž taky máme za sebou.
Beru to pozitivně. Nebojí se. Ona je malá herečka i tisková mluvčí o rok staršího bráchy
. Pusu to nezastaví.
@Cuddy píše:
@ludmilaadamkovato je šikovná. Úplně se hodí do této diskuze.
Je hodně šíkovná. Ale zase víš jak je to jedináček věnuju se jí. Rekla bych nadstandartně, ale zároven ji nechávám volnost aby na spoustu věcí přišla sama. Ono to ani jinak nejde, protože je tvrdohlavá jak beran a není nad vlastní zkušenost. každopádně já mám IQ max 120 (ve škole jsme měli test menzy a to mi bylo asi 13 tam jsem měla 118) a muž má taky tak nějak.. ten si testy nedělal ale podle mě je tedy inteligentnější než já. V podstatě geniální nemá být po kom. Takže to že píše písmena kreslí jako 5 letá už někdy od 3 let. Spoustu jiných věcí.. vesmír planety.. ve 2,5 letevh se mě ptá, proč je zvuk na domečku když mlátí do kyblíku (ozvena) a co to je.. atd atd je toho spousta..
Je to podle mě pravděpodobně akcelerovaný vývoj s tím, že je neskutečně zvědavá (zvídavá). Každopádně jdeme ted ve čtvrtek k psycholožce - logopedce at ji zkoukne…
Naposled mě dostala když jsem měla migrénu a bylo mi blbě za mnou přišla a řekla mi mami.. slib mi že mi nikdy neumřeš, nikdy. Co bych si bez tebe počala? A táta. Přesně takto mi to řekla.