Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zrcadlo píše:
Tak moje plynule čtoucí děti trpělivě poslouchaly Pepíčka od vedle, jak skládal slabiky. On totiž zase ten Pepíček trpělivě čekal, až moje Alenka s Emilkou v tělocvičně proskákají překážkovou dráhu, přestože on to zvládnul za poloviční čas. Emilka zase trpělivě čekala, až se Ondrášek naučí, že sele je mládě od prasete, protože ona je z hospodářství a tyto věci jí přijdou samozřejmé. Ondrášek zase nechápal, že Barunka neví, co je grep, když jemu ho máma odšťavňuje každou sobotu. Barunka zase nechápala, proč většina třídy neumí nakreslit postavy z profilu, a proč děti samy sebe nakreslily tak, jak to ona dělala ve dvou letech, přesto se nikomu nevysmívala, dokonce ani Oldovi ne, a ten neuměl nakreslit ani postavu s krkem. Olda zase nechápal, že některé děti neumí v družině hrát ani „prší“, a marně hledal někoho, kdo si s ním zahraje šachy (když už našel dítě, které umělo táhnout správně figurkami, tak mu dal nejdéle v desátém tahu šach-mat) - přesto trpělivě učil Anetku, jak se těmi figurkami táhne, a pak si s dětmi rád zahrál i Černého Petra. No a Anetka zase nechápala, jak může Pepíček zpívat tak falešně, protože to musí slyšet přeci každý, přesto s dětmi zpívala a odpustila i paní učitelce, že je soustavně pod tónem.
To je totiž to umění žít v kolektivu, obohacovat se od těch, kteří nás táhnou kupředu, nevysmívat se těm, kteří za námi klopýtají vzadu, navzájem si pomáhat a radovat se z úspěchu ostatních.
A teď mi řekni, jak bys to prakticky zorganizovala, že když něco dítě umí, tak půjde výš - týkalo by se to všech dílčích dovedností? Takže Barunka by chodila pro mimořádné nadání na výtvarku s 8.C? Olda by chodil na matiku s 6.A, Pepíček by byl osvobozený z TV a místo toho chodil na individuální trénink atletiky, protože rozcvička s obézní paní učitelkou je pod jeho úroveň, Anetka s absolutním sluchem by místo hudebky mohla chodit hrát si na klavír, aby nemusela svoje citlivé uši mučit vytím ostatních?
To tvoje nadprůměrné dítě stráví výukou 15h týdně (20 vyučovacích po 45min.). Máš naprosto volné pole působnosti, jak bude trávit ten zbytek. Nedávno v jiné diskuzi byl odkaz na logickou olympiádu, přihlaš ho a pokud to dotáhne třeba na krajské/republikové kolo, určitě se k tobě dostane spousta informací od organizátora, co s dítětem dělat. Vyber mu kroužky s ohledem na jeho nadání - hraješ s ním doma třeba šachy nebo Abalone nebo jinou logickou hru? Jestli tě poráží s lehkostí a učí se s tvých i svých chyb, pravděpodobně tam nějaké nadání tímto směrem bude, tak ho přihlaš na kroužek.
Moc hezky napsané. ![]()
@zrcadlo píše:
Tak moje plynule čtoucí děti trpělivě poslouchaly Pepíčka od vedle, jak skládal slabiky. On totiž zase ten Pepíček trpělivě čekal, až moje Alenka s Emilkou v tělocvičně proskákají překážkovou dráhu, přestože on to zvládnul za poloviční čas. Emilka zase trpělivě čekala, až se Ondrášek naučí, že sele je mládě od prasete, protože ona je z hospodářství a tyto věci jí přijdou samozřejmé. Ondrášek zase nechápal, že Barunka neví, co je grep, když jemu ho máma odšťavňuje každou sobotu. Barunka zase nechápala, proč většina třídy neumí nakreslit postavy z profilu, a proč děti samy sebe nakreslily tak, jak to ona dělala ve dvou letech, přesto se nikomu nevysmívala, dokonce ani Oldovi ne, a ten neuměl nakreslit ani postavu s krkem. Olda zase nechápal, že některé děti neumí v družině hrát ani „prší“, a marně hledal někoho, kdo si s ním zahraje šachy (když už našel dítě, které umělo táhnout správně figurkami, tak mu dal nejdéle v desátém tahu šach-mat) - přesto trpělivě učil Anetku, jak se těmi figurkami táhne, a pak si s dětmi rád zahrál i Černého Petra. No a Anetka zase nechápala, jak může Pepíček zpívat tak falešně, protože to musí slyšet přeci každý, přesto s dětmi zpívala a odpustila i paní učitelce, že je soustavně pod tónem.
To je totiž to umění žít v kolektivu, obohacovat se od těch, kteří nás táhnou kupředu, nevysmívat se těm, kteří za námi klopýtají vzadu, navzájem si pomáhat a radovat se z úspěchu ostatních.
A teď mi řekni, jak bys to prakticky zorganizovala, že když něco dítě umí, tak půjde výš - týkalo by se to všech dílčích dovedností? Takže Barunka by chodila pro mimořádné nadání na výtvarku s 8.C? Olda by chodil na matiku s 6.A, Pepíček by byl osvobozený z TV a místo toho chodil na individuální trénink atletiky, protože rozcvička s obézní paní učitelkou je pod jeho úroveň, Anetka s absolutním sluchem by místo hudebky mohla chodit hrát si na klavír, aby nemusela svoje citlivé uši mučit vytím ostatních?
To tvoje nadprůměrné dítě stráví výukou 15h týdně (20 vyučovacích po 45min.). Máš naprosto volné pole působnosti, jak bude trávit ten zbytek. Nedávno v jiné diskuzi byl odkaz na logickou olympiádu, přihlaš ho a pokud to dotáhne třeba na krajské/republikové kolo, určitě se k tobě dostane spousta informací od organizátora, co s dítětem dělat. Vyber mu kroužky s ohledem na jeho nadání - hraješ s ním doma třeba šachy nebo Abalone nebo jinou logickou hru? Jestli tě poráží s lehkostí a učí se s tvých i svých chyb, pravděpodobně tam nějaké nadání tímto směrem bude, tak ho přihlaš na kroužek.
@unuděná píše:
@FlorenceF Jenkins @Lama Lama Díky holky, uvidíme, zda se dostane. Jestli bude mít všechno na salámu, tak ty přijímačky stejně neudělá a bude vyřešeno
Presne tak. Zvolili jsme stejnou cestu - pokud dite zvladne soustavnou pripravu na prijimacky a uspeje, je to pro me signal, ze by snad melo pak zvladnout i soustavnou pripravu na vyuku, kterou na ZS dosud nepotrebovalo. Ale rovnou moznost 8G odepsat by mi u ditete, ktere ma na ZS vse na salamu, prisla skoda a opravdu mi to pripada az nebezpecne. Malokdo je natolik nadany, aby prosel SŠ i VŠ hladce bez nutnosti „se ucit“, takze cim driv si dite tuto dovednost osvoji, tim pro nej lip…
@zrcadlo píše:
úžasně a pravdivě sepsáno ![]()
@Magda26 Díky za náhled, asi máš pravdu
Emimino je skvělý, z haterské diskuze o dokonalém prvňáčkovi jsem vytřískala nezávislé názory na gympl
![]()
Já jsem upřímně nečetla celou diskuzi, ale co se týče problematiky nadaných dětí, tady bych byla velmi opatrná. Je velmi málo dětí, u kterých se projevuje nadání všestranně. U takových dětí dává smysl uvažovat o zvýšení laťky ve vzdělávání, ovšem ze zkušeností psychologů z PPP se to doporučuje jenom ve fakt výjimečných případech. Pak jsou děti, které vynikají v jedné oblasti, ale v ostatních oblastech jsou průměr nebo i podprůměr. A to prostě ve školním prostředí nejde uspokojivě vyřešit. Řešením jsou zájmové kroužky nebo domácí příprava v té oblasti, která dítě baví a je v ní dobré. Dítě v první řadě potřebuje na začátku školy zažít pocit, že mu to jde, že je schopno fungovat samostatně, daří se mu navázat vztahy se spolužáky a podobně. Že se ve škole občas trochu nudí, to je normální a do určité míry v pohodě, ale je to samozřejmě i o přístupu učitele a rodičů. Ideálně se domluvit s učitelkou a dát synovy s sebou nějaké úkoly navíc podle jeho výběru, nebo poprosit učitelku, aby to zařídila. Ale upřímně mi to přijde po 14 dnech brzo, protože přece jen udržet pozornost najednou třeba čtyři hodiny není lehká věc, takže bych s větším naplněním hodin ještě přece jen chvíli vydržela a dala dítěti čas se adaptovat. A třeba po měsíci, když budou pořád někde na úrovni, která je pro dítě nízká, bych se domluvila na nějaké individuální náplni volných chvilek. I když jsem teda toho názoru, že někdy je chvilka nudy lepší, než neustálý přísun nových aktivit a „výkonový tlak“ na dítě. Tlak dávám do úvozovek, protože samozřejmě záleží na dítěti - některé to berou jako výzvu, některé se radši drží na nižší úrovni a jsou v klidu. No a pak taky záleží na přístupu rodičů: neříkám teď, že je to případ zakladatelky, ale znám spoustu rodičů přesvědčených o genialitě svého dítěte, kteří mu vtloukají do hlavy, že je pro školu moc dobrý, ostatní děti jsou proti němu hloupé a podobně. Když budou rodiče zastávat přístup: „Je to normální, že se občas nudíš, všichni mají jiné tempo, najdi si, co bys mohl dělat v těch volných chvilkách“, tak to dítě tu nudu bude vnímat úplně jinak.
@unuděná
Jinak zatim jeste nemuzu potvrdit, ze teorie opravdu funguje - syn ted nastoupil do primy a na rozdil od zakladatelky se tedy v tuto chvili jeste neodvazuji nijak posuzovat, zda zdejsi naroky pro nej budou brnkacka nebo naopak tezky zahul ![]()
Jinak u tech „chytrych lempliku“ jsem uz od vicero lidi slysela, ze kvuli proflakane priprave se na 8G nedostali, ale byla to pro ne trochu facka a paradoxne je to nakoplo, ze si srovnali priority a dostali se posleze bez problemu na 6G (pokud tedy v regionu tato moznost je…).
@Magda26 Tak to gratuluju, snad mu to půjde
Já právě chci hlavně aby si prošel tím procesem přípravy a zkoušek. I to samotné mu určitě hodně dá. Ať už se dostane nebo ne, bude to pro něj zkušenost do budoucna. Já osobně nejsem nijak ambiciózní rodič, za mě hlavně, když dítě bude v životě šťastné. Ale jelikož určitou lenost asi zdědil po mě, tak vím, že je potřeba ho semtam někam přistrčit nebo přidržet
Dětičky no, je to radost ![]()
@zrcadlo píše:
Ano, pravdivé a hezky napsané. Už z tohoto důvodu jsem nehledala nějakou soukromou školu 70 km daleko, ale chtěla jsem, aby si tu s těmi Alenkami a Oldy našel vazby na celý život, když tu žijeme. Ale očekávala bych, že za těch 15-20 let, co jsem ze školy venku, udělá školství krok modernějším směrem a dovolí dětem individuálnější rozvoj, než striktně podle osnov, sice to 3/4 třídy odradí hned ze začátku, ale hlavně, že máme splněno… Ono by stačilo nehledat v tom tolik zkostnatělých složitostí a dovolit dětem dělat věci napřed, třeba. Pro mě za mě, proč by nemohly být volitelné hodiny hudebky/vytvarky. Rozšířená výuka pro zájemce? Nebo udělat ty kroužky logiky, čtení apod., aby děti přišly na své aspoň po škole. Ale přímo ve vazbě k předmětům, ne „deskové hry z družiny“…logika, literatura atd. Takových (podle mě jednoduchých) organizačních změn mě napadá mraky, ale asi je jednodušší jet v zajetých kolejích systému než se ohlížet na jednotlivce.
Jinak kroužků má plno, deskovky milujeme. Je plnohodnotný spoluhráč pro strategické hry. Je skvělé, že jich je na trhu tolik. Na olympiádu se podívám, díky za tip. ![]()
Ještě bych dodala - já dítěti nic neponoukám. Ono se vidí normálně, nijak se nad nikoho nepovyšuje. A kdyby k tomu docházelo, územním ho. Nerada bych ale došla do bodu, že z nudy bude z učebnice skládat vlaštovky a rušit ostatní a místo, aby se rozvíjel, bude za otravného lempla, co se nudí. To je asi primární důvod, proč to řeším. I když mu to řeknu, neovlivním, co přesně ve třídě dělá. (A samozřejmě se tu vyrojí deset dokonalých rodičů, co by si jejich děti v životě nedovolily rušit, jasně, tak náš je prostě normální bystrý kluk). ![]()
@Anonymní píše:
Ještě bych dodala - já dítěti nic neponoukám. Ono se vidí normálně, nijak se nad nikoho nepovyšuje. A kdyby k tomu docházelo, územním ho. Nerada bych ale došla do bodu, že z nudy bude z učebnice skládat vlaštovky a rušit ostatní a místo, aby se rozvíjel, bude za otravného lempla, co se nudí. To je asi primární důvod, proč to řeším. I když mu to řeknu, neovlivním, co přesně ve třídě dělá. (A samozřejmě se tu vyrojí deset dokonalých rodičů, co by si jejich děti v životě nedovolily rušit, jasně, tak náš je prostě normální bystrý kluk).
Já si myslím, že teď na začátku si na takové blbosti netroufne
Já to chápu a taky píšu, že bych to časem řešila nějakými úkoly navíc. Ale tohle období mi vlastně přijde hrozně důležitý, na základě toho, jak mu to jde teď, si bude vytvářet sebeobraz pro další studium. Takže hezky podaný a zpracovaný od rodičů a jiných dospělých ve stylu „Wau, to je super, že ti to jde, je skvělý, že všechno zvládáš“ si myslím, že je to strašně hezkej pocit, kterej je pro to dítě ideální start do školy. Mám pocit, že když se mu pak začnou přidávat úkoly, že to tenhle jednoznačnej pocit „vítězství“ trochu zkazí, protože pak už je to spíš ve stylu „Hele, asi to pro tebe není dost těžký“ a už se tím vlastně ten úspěch maličko snižuje. Takže dokud to nevede k tomu, že v těch hodinách zlobí, dala bych mu aspoň ještě chvilku tohohle pocitu, že je fakt dobrej. Protože co si budeme povídat, může to tak zůstat delší dobu, ale taky nemusí a ještě rád bude na tuhle dobu vzpomínat
Ale to by zase měla pohlídat ta učitelka a zčít to řešit v momentě, kdy to dítě začne z těchhle důvodů zlobit.
@Anonymní píše:
Ano, pravdivé a hezky napsané. Už z tohoto důvodu jsem nehledala nějakou soukromou školu 70 km daleko, ale chtěla jsem, aby si tu s těmi Alenkami a Oldy našel vazby na celý život, když tu žijeme. Ale očekávala bych, že za těch 15-20 let, co jsem ze školy venku, udělá školství krok modernějším směrem a dovolí dětem individuálnější rozvoj, než striktně podle osnov, sice to 3/4 třídy odradí hned ze začátku, ale hlavně, že máme splněno… Ono by stačilo nehledat v tom tolik zkostnatělých složitostí a dovolit dětem dělat věci napřed, třeba. Pro mě za mě, proč by nemohly být volitelné hodiny hudebky/vytvarky. Rozšířená výuka pro zájemce? Nebo udělat ty kroužky logiky, čtení apod., aby děti přišly na své aspoň po škole. Ale přímo ve vazbě k předmětům, ne „deskové hry z družiny“…logika, literatura atd. Takových (podle mě jednoduchých) organizačních změn mě napadá mraky, ale asi je jednodušší jet v zajetých kolejích systému než se ohlížet na jednotlivce.Jinak kroužků má plno, deskovky milujeme. Je plnohodnotný spoluhráč pro strategické hry. Je skvělé, že jich je na trhu tolik. Na olympiádu se podívám, díky za tip.
Nejsou žádné striktní osnovy. Každá škola si vytváří školní vzdělávací plán, který je poměrně benevolentní. Společné výstupy jsou myslím ve 3.a 5. třídě. V tomto rámci může učitel dítěti učivo upravovat individuálně na míru. Může jet s částí dětí rychlejším tempem, s ostatními pomaleji.
Zrovna ty deskovky(a ostatní hry) by mohly být fajn kroužek, pokud má škola finanční prostředky a nakoupí moderní hry k rozvoji všeho možného. My je využíváme i na předmětech spec. ped. pěče s dětmi se SVP. Ale je to nákladné.
@VitaminC píše:
Je smutne (v teto diskuzi, i v realu), jak jsme schopni donekonecna obhajovat inkluzi a papir z prakticke skoly ma i down s IQ 65, v kazde tride asistent pedagoga, nekde i dva, ale kdyz se ma rozvijet nadane dite, tak pekne klepneme maminku pres prsty, ze takhle teda ne.
Synuv kamarad je nadprumerne inteligentni, ma podpurny program z PPP, je clenem Menzy a ucitelka ty doporuceni stejne nedodrzuje. Jsem v uzkem kontaktu s jeho mamou a ta je nestastna, protoze v Menze ji rekli, ze pokud se nebude tlacit dopredu, tak ho casem spoluzaci dozenou a v puberte bude mit doma bezne dite. Skoda, ze se v nasem state porad vse prizpusobuje tem slabym, misto abychom rozvijeli ty silne.
Mama mu plati krouzek matematiky pro nadane, programovani atd.
Skola je soukroma, ktera zaclenuje deti s ruznymi jinakostmi, ale jakmile je nekdo bezproblemovy, ale vyzadovalo by nejakou cinnost, aby se rozvijel, tak to neni potreba a pekne at se zaradi mezi ostatni. No, mozna ze deti nasich deti na tom budou lip.
Hele, ja byla velmi nadane dite, stacilo par ne uplne dobrych rozhodnuti v dospelosti, nebyla jsem moc prubojna, a je ze me uplne prumerny VS.
. Zivot neni jen o intelektu, ale i o povaze a taky trochu o stesti a nahodach a o rodinne tradici a zazemi. Vetsi cast fakt genialnich mladych dospelych, co jsem znavala, tak skoncili uplne prumerne. Pak mensi cast je spickami v oboru, to jsou povetsinou ti, co meli koule odejit nadobro do ciziny, to taky neda kazdy a uz vubec ne kazdy inteligentni mimon. Dite by melo byt spokojene, ale primerena mira nudy a frustrace ho urcite neposkodi
.
Jinak syn je treba jeden z prikladu tech deti, co cetl pred nastupem do ZS a ted ve 3.tride spis se ctenim bojujeme, zatimco dcera, co nedokazala rozeznat posledni pismeno ve slove jeste na zacatku prvni tridy, tak je superctenarka a hlta knihy po desitkach.
Ja bych byt zakladatelkou poseckala
.
@unuděná Jj, jako uprimne - i kdyz syn pri priprave poctive makal, narocne to bylo i pro me a pro manzela (rozdelili jsme si pripravu na CJ a M) a minimalne letosni skolni rok tez pocitam s tim, ze mu budu muset stat vice za zadkem nez bylo doted potreba, ale tak nejak doufam, ze pak si to sedne a budu mit az do maturity uz relativne klid
Je to urcite i o te podpore a zajmu rodicu, ne kazde dite je takove, ze si o pomoc rekne, pokud to nezvlada - presne jak tu nekdo psal, ze by se byval na tom gymplu i rad ucil, ale proste nevedel, jak na to… Nektere dite se v takovem okamziku obrati na rodice automaticky, jine to ani nenapadne, protoze dokud to porad „nejak jde“, nepripada mu to dulezite. A tady presne prichazi ten okamzik, kdy je proste potreba mu za tim zadkem stat
Drzim palce, at to u vas dopadne nejlepe pro syna ![]()