Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
81478
16.9.22 14:48
@Pudloslava píše:mmch je 16.9, jestli tvé dítě chodí do školy 2 měsíce, to nastoupilo v červenci?
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5091
16.9.22 14:52

Milá zakladatelko. Můj syn byl totéž, teď je ve 4 třídě a v matematice exceluje. Vlastně je ve všem fakt dobrej, ale uvidíme, jak si povede dál na 2.stupni 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15115
16.9.22 15:00
@Anonymní píše:
To je smutné, co jsou někteří lidé schopni
vůbec vymyslet. Psala jsem slušný dotaz, popsala jsem stručně situaci. Dostalo se mi možná deset odpovědí k tématu a 9 stránek urážek. Připadá vám to normální? 8o Nad nikoho se nepovyšuju, nikam se ambiciozně necpu a svým dětem se denně věnuji a slušně je vychovávám. Jenom jsem se chtěla poradit! A přesto tady čtu, jak šest let nic nedělám, jsem neschopná a dělám z dítěte namyšleného génia, přestože nic neumí a vaše děti plynule čtou od školky. Výborné, to mi hodně pomohlo! :roll:

Po 14 dnech ve škole nemuzes soudit, některé děti se musí naučit i to kde otevrit sešit a jak najít cvičení které se zrovna dělá.. Naše školství je docela zamrzlé to je pravda, ale v té první třídě se to ještě tolik neprojeví. Tvůj syn vyniká v matematice, jistě mu učitelka bude dávat nějaké úkoly navíc. Číst psát neumí, takže na češtině se určitě nenudí ne? Moje straší dcera byla taky docela napřed, ale že by se vyloženě nudila to ne, měli skvělou akční učitelku. Mladší druhačka je naopak průměr a tempo které je ve škole ji naprosto vyhovuje, nosí ze školy jedničky, ale nic navíc dopředu neumí. Samozřejmě když šla do školy uměla písmena, věděla kolik je 5+5,ale to umí kazdy. V první třídě ten začátek je jednoduchý pro každé dítě, na to nemusí být geniální, tak aspoň maji radost jak jim to jde. Do vanoc je to snadné pro všechny, pak začnou diktáty, pětiminutovky.. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.22 15:24

Tak to si myslí skoro každý rodič, že je zrovna ten jeho mimísek nejlepší. Většinou se to samozřejmě nepotvrdí. Chvíli vydrž :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30400
16.9.22 15:30
@VitaminC píše:
@unuděná Ja myslela v ty matice. Deti v tomhle veku jsou jak houba, prijde mi skoda nechat je zakrnet.
Ale to uz jsme u individuality a na to pravdepodobne nase skolstvi neni uplne pripraveno. Jen je skoda, ze tu vyhodu individualniho vzdelavani poskytujeme primarne tem slabsim.

Ono je to možná tím, že těm slabším a sociálně znevýhodněným tu podporu nikdo jiný než škola neposkytne. Pokud by bylo dostatek asistentů, samozřejmě, ale pokud jich dostatek není, vnímám jako správně, že podpora je poskytnuta dětem, které ji potřebují k tomu, aby měly šanci dosáhnout alespoň na základní vzdělání. Základní škola staví základ a já si myslím, že vůbec není špatně, aby se na nadstavbě pro své děti podíleli aktivně i jejich rodiče. Co se týče „klepnutí maminky přes prsty“ - má smysl mimořádném nadání hovořit druhý týden ve škole? Předpokládám, že paní učitelka si dokáže ve třídě sama vytvořit plán práce pro děti zdatnější i méně zdatné, jen k tomu musí dostat alespoń trochu času. Rodiče často vůbec nevidí, že jejich děti možná vynikají v jedné oblasti nějakého předmětu, ale v jiné oblasti naopak výrazně ztrácejí. A už vůbec nechtějí vidět, že první třída je primárně o tom, aby se děti naučily pracovat, spolupracovat, zvládat běžné denní situace, komunikovat, číst, rozumět - tedy přesně ty oblasti, které zakladatelčin syn nezvládá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
16.9.22 15:36
@VitaminC píše:
Je smutne (v teto diskuzi, i v realu), jak jsme schopni donekonecna obhajovat inkluzi a papir z prakticke skoly ma i down s IQ 65, v kazde tride asistent pedagoga, nekde i dva, ale kdyz se ma rozvijet nadane dite, tak pekne klepneme maminku pres prsty, ze takhle teda ne.
Synuv kamarad je nadprumerne inteligentni, ma podpurny program z PPP, je clenem Menzy a ucitelka ty doporuceni stejne nedodrzuje. Jsem v uzkem kontaktu s jeho mamou a ta je nestastna, protoze v Menze ji rekli, ze pokud se nebude tlacit dopredu, tak ho casem spoluzaci dozenou a v puberte bude mit doma bezne dite. Skoda, ze se v nasem state porad vse prizpusobuje tem slabym, misto abychom rozvijeli ty silne.
Mama mu plati krouzek matematiky pro nadane, programovani atd.
Skola je soukroma, ktera zaclenuje deti s ruznymi jinakostmi, ale jakmile je nekdo bezproblemovy, ale vyzadovalo by nejakou cinnost, aby se rozvijel, tak to neni potreba a pekne at se zaradi mezi ostatni. No, mozna ze deti nasich deti na tom budou lip.

Ale tady ta diskuze není o tom, co škola dělá nebo nedělá. Zakladatelčin syn je tam 14 dní! Je tu spousta příspěvků, které zakladatelce radí kam se obrátit. Je tu i hodně pozitivních příspěvků, které ukazují na příklady dobré praxe, kdy učitelka zadává nadaným práci extra. Zakladatelka sama přiznává, že její syn neumí ani číst a psát a má i problémy jiného charakteru, které nespecifikuje. A poněkud nesoudně si představuje, že její syn tedy přeskočí několik ročníků, třeba jen na matematiku, i když neumí číst! Navíc zakladatelka vystupuje velmi povýšeně vůči škole a hlavně vůči dětem, kterými evidentně opovrhuje a považuje je za hloupé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.22 15:39

@hanka.br. bohužel jsou učitelky, co dětem nic navíc nevymyslí a děti akorát odradí. To jsme řešili a pořád řešíme doma. Syn v první třídě četl, ale svoji knihu si nosit nesměl.
Uměl počítat, ale nesměl počítat napřed a nesměl si nosit svoji práci - nic jsem po učitelce ani nechtěla.
Prý by to bylo líto ostatním dětem.
Pak jsem se dozvěděla, že zas tak chytrý nebude, protože se nehlásí. :roll:

Ve čtvrté třídě mu občas učitelka nakopírovala víc příkladů a to byl zpruzlej, že ho to nebaví. Takže učitelka nedělá nic navíc a on se vypíná a dělá chyby z nepozornosti.

• Citovat
  • Upravit
2923
16.9.22 15:48
@Lama Lama píše:
do hlavy jí nevidím, nemužu říct, jak to myslela.

Tak z dotazu, kdy by pro něj chtěla individuální plán a posílat ho do vyšší třídy, je myslim dost jasné i bez vidění do hlavy, že slovo nadprůměrný používá ve smyslu vysokého/výjimečného nadprůměru. Posílat po vyšších třídách polovinu třídy (tu nadprůměrnou) se nesnažila :nevim:

Příspěvek upraven 16.09.22 v 16:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81478
16.9.22 15:52
@e-Surfařka píše:
Tak z dotazu, kdy by pro něj chtěla individuální plán a posílat ho do vyšší třídy, je myslim dost jasné i vlbez vudění do hlavy, že slovo nadprůměrný používá ve smyslu vysokého/výjimečného nadprůměru. Posílat po vyšších třídách polovinu třídy (tu nadprůměrnou) se nesnažila :nevim:

Ale jo, dyt já jsem jí rozporovala, že to nemá smysl, pokud to dítě do ted v klidu a bez intervence vegetovalo ve kškolce i jinde. Tobě jsem jen rozporovala fakt, zda je nebo není nadprůměrné. Domnívám se, že je pravděpodobnější, že nadprůmerné je. Domnívám se, že je nepravděpodobné že by byl extrémně nadaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
16.9.22 15:59
@Anonymní píše:
To je smutné, co jsou někteří lidé schopni
vůbec vymyslet. Psala jsem slušný dotaz, popsala jsem stručně situaci. Dostalo se mi možná deset odpovědí k tématu a 9 stránek urážek. Připadá vám to normální? 8o Nad nikoho se nepovyšuju, nikam se ambiciozně necpu a svým dětem se denně věnuji a slušně je vychovávám. Jenom jsem se chtěla poradit! A přesto tady čtu, jak šest let nic nedělám, jsem neschopná a dělám z dítěte namyšleného génia, přestože nic neumí a vaše děti plynule čtou od školky. Výborné, to mi hodně pomohlo! :roll:

A tvé vyjadřování vůči ostatním dětem ti smutné nepřišlo? Chtela bys aby stejné mínění měly ostatní matky o tvém synovi, když třeba nečte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
16.9.22 16:06
@Barbucha3 píše:
A tvé vyjadřování vůči ostatním dětem ti smutné nepřišlo? Chtela bys aby stejné mínění měly ostatní matky o tvém synovi, když třeba nečte?

Nejsmutnější je, že zakladatelka si svou aroganci vůbec neuvědomuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30400
16.9.22 16:19
@Anonymní píše:
@hanka.br. bohužel jsou učitelky, co dětem nic navíc nevymyslí a děti akorát odradí. To jsme řešili a pořád řešíme doma. Syn v první třídě četl, ale svoji knihu si nosit nesměl.
Uměl počítat, ale nesměl počítat napřed a nesměl si nosit svoji práci - nic jsem po učitelce ani nechtěla.
Prý by to bylo líto ostatním dětem.
Pak jsem se dozvěděla, že zas tak chytrý nebude, protože se nehlásí. :roll:Ve čtvrté třídě mu občas učitelka nakopírovala víc příkladů a to byl zpruzlej, že ho to nebaví. Takže učitelka nedělá nic navíc a on se vypíná a dělá chyby z nepozornosti.

Tohle není diskuze o selhání jednotlivců, ale o tom, jak to funguje obecně. Já bych byla padlá na hlavu, kdybych měla zakazovat dětem jejich knížky a jejich iniciativu zaměstnat se navíc, protože mi to přinejmenším ulehčí práci s jejich vyrušováním, nuděním se atd. A vytvořit ve třídě centra aktivit, kam si děti tiše přejdou a pracují si na obtížnějších úkolech je otázka několika hodin, které se však bohatě vrátí na klidu a příjemné atmosféře ve třídě, vše je o praxi a zkušenosti. V praxi neznám žádnou učitelku, která by dětem svou knížku zakazovala, takže si nemyslím, že jich bude tolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81478
16.9.22 16:27
@hanka.br. píše:
Tohle není diskuze o selhání jednotlivců, ale o tom, jak to funguje obecně. Já bych byla padlá na hlavu, kdybych měla zakazovat dětem jejich knížky a jejich iniciativu zaměstnat se navíc, protože mi to přinejmenším ulehčí práci s jejich vyrušováním, nuděním se atd. A vytvořit ve třídě centra aktivit, kam si děti tiše přejdou a pracují si na obtížnějších úkolech je otázka několika hodin, které se však bohatě vrátí na klidu a příjemné atmosféře ve třídě, vše je o praxi a zkušenosti. V praxi neznám žádnou učitelku, která by dětem svou knížku zakazovala, takže si nemyslím, že jich bude tolik.
Řekla bych, že to jsou dva extrémy. Já neznám žádnou učitelku, která by připravovala centra aktivit ( jednu z vyprávění). Stejně tak žádnou, která by dělala to, co popisuje anonymka
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
16.9.22 16:39
@Lama Lama píše:
Ale jo, dyt já jsem jí rozporovala, že to nemá smysl, pokud to dítě do ted v klidu a bez intervence vegetovalo ve kškolce i jinde. Tobě jsem jen rozporovala fakt, zda je nebo není nadprůměrné. Domnívám se, že je pravděpodobnější, že nadprůmerné je. Domnívám se, že je nepravděpodobné že by byl extrémně nadaný.

No ale to se v podstatě shodujem :nevim: Hned v prvním nebo 2.příspěvku jsem psala, že v matice nadprůměrný bude. Já si taky myslim, že lehký až střední naprůměr v některých oblastech bude, ale vysoký/extrémní a zvlášť celkově ne. A to z mého pohledu neni na individuální plán a už vůbec ne na navštěvování vyšších tříd. Upřímně vůbec nechápu, jak něco takového mohlo zakladatelku napadnout, když je nečtenář. Zrovna číst a psát prostě potřebuje umět na jakýkoliv předmět. Je úplná absurdita, že jí vadí, že prvňáci jdou první 2 týdny školy po základech podle těch pomalejších, ale druhákům by tam s klidem vrazila svého nečteňáře a to už ji vůbec netankuje, že on by jim tempo sakra narušil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16086
16.9.22 16:43
@Anonymní píše:
No tak právě přemýšlím, kde ta trocha pokory už hraničí s blbostí. A říkám si proč by plynule počítající/čtoucí/orientující se dítě mělo rok poslouchat Pepíčka od vedle, jak není schopen pochopit, že M-Á je MÁ. :nevim: V matice z hlavy dává základní početní operace, pochopí rovnici, orientuje se ve zlomcích a desetinných číslech. Mocniny fakt ne. :lol: Ano, asi si představuji, že když dítě základ umí, půjde vejš. Ne, že bude do nekonečna omílat 2 tečky jsou 2…Ale ptám se na reálné zkušenosti právě proto, že té pokory mám dost, nepotřebuju někde naběhnout, jak mám geniální dítě, nepřekrucuj to. :mavam:

Tak moje plynule čtoucí děti trpělivě poslouchaly Pepíčka od vedle, jak skládal slabiky. On totiž zase ten Pepíček trpělivě čekal, až moje Alenka s Emilkou v tělocvičně proskákají překážkovou dráhu, přestože on to zvládnul za poloviční čas. Emilka zase trpělivě čekala, až se Ondrášek naučí, že sele je mládě od prasete, protože ona je z hospodářství a tyto věci jí přijdou samozřejmé. Ondrášek zase nechápal, že Barunka neví, co je grep, když jemu ho máma odšťavňuje každou sobotu. Barunka zase nechápala, proč většina třídy neumí nakreslit postavy z profilu, a proč děti samy sebe nakreslily tak, jak to ona dělala ve dvou letech, přesto se nikomu nevysmívala, dokonce ani Oldovi ne, a ten neuměl nakreslit ani postavu s krkem. Olda zase nechápal, že některé děti neumí v družině hrát ani „prší“, a marně hledal někoho, kdo si s ním zahraje šachy (když už našel dítě, které umělo táhnout správně figurkami, tak mu dal nejdéle v desátém tahu šach-mat) - přesto trpělivě učil Anetku, jak se těmi figurkami táhne, a pak si s dětmi rád zahrál i Černého Petra. No a Anetka zase nechápala, jak může Pepíček zpívat tak falešně, protože to musí slyšet přeci každý, přesto s dětmi zpívala a odpustila i paní učitelce, že je soustavně pod tónem.
To je totiž to umění žít v kolektivu, obohacovat se od těch, kteří nás táhnou kupředu, nevysmívat se těm, kteří za námi klopýtají vzadu, navzájem si pomáhat a radovat se z úspěchu ostatních.
A teď mi řekni, jak bys to prakticky zorganizovala, že když něco dítě umí, tak půjde výš - týkalo by se to všech dílčích dovedností? Takže Barunka by chodila pro mimořádné nadání na výtvarku s 8.C? Olda by chodil na matiku s 6.A, Pepíček by byl osvobozený z TV a místo toho chodil na individuální trénink atletiky, protože rozcvička s obézní paní učitelkou je pod jeho úroveň, Anetka s absolutním sluchem by místo hudebky mohla chodit hrát si na klavír, aby nemusela svoje citlivé uši mučit vytím ostatních?
To tvoje nadprůměrné dítě stráví výukou 15h týdně (20 vyučovacích po 45min.). Máš naprosto volné pole působnosti, jak bude trávit ten zbytek. Nedávno v jiné diskuzi byl odkaz na logickou olympiádu, přihlaš ho a pokud to dotáhne třeba na krajské/republikové kolo, určitě se k tobě dostane spousta informací od organizátora, co s dítětem dělat. Vyber mu kroužky s ohledem na jeho nadání - hraješ s ním doma třeba šachy nebo Abalone nebo jinou logickou hru? Jestli tě poráží s lehkostí a učí se s tvých i svých chyb, pravděpodobně tam nějaké nadání tímto směrem bude, tak ho přihlaš na kroužek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí