Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Billi píše:
A není škoda ty chytré netlačit dopředu? Pokud by se takové dítě tlačilo a rozvíjelo, tak by jednou mohlo udělat něco podstatného pro společnost. Ale místo toho se energie učitelek a peníze společnosti tlačí do dětí z opačné strany křivky.
Podle mě to je hodně krátkozraké.
Takže by ses radši vykašlala na ty slabé? Pouštěla do společnosti statisíce pologramotných poloopic, frustrovaných a snadno řiditelných kdejakým bezskrupulózním populistou? I tak jich máme víc než dost.
Podpora by měla jít hlavně slabým, aby se dostali na nějaký rozumně použitelný průměr.
Ti šikovní si spíš poradí sami.
@Sonmi píše:
Takže by ses radši vykašlala na ty slabé? Pouštěla do společnosti statisíce pologramotných poloopic, frustrovaných a snadno řiditelných kdejakým bezskrupulózním populistou? I tak jich máme víc než dost.
Podpora by měla jít hlavně slabým, aby se dostali na nějaký rozumně použitelný průměr.
Nevykašlala bych se na nikoho. Souhlasím, že podpora by měla být hlavně pro slabé a souhlasím i s tím, že těm šikovným pomůžou rodiče a je to dobře.
Ale prostě vidím kolem sebe dost chytrých dětí, co jsou školou naprosto demotivované školou a potřebovaly by postrčit, aby přišly na to, že učení není zlo a může je bavit.
Ono by těm nadaným stačilo věnovat méně času a energie než těm nenadaným.
@Billi a co mu přinese logická olympiáda? Že bude na řebříčku někde??? To je přesně ono, dítě pořád někam skatulkovat, řešit, kdo je na jaké úrovni. Znamkovat, hodnotit.. o co tvé dítě má zájem, co ho baví, čím rádo tráví spontánně volný čas?
Ale stačí jediné, být citlivý a vnímat potřeby dítěte a těmi se řídit…
Pokud je dítě nadané tedy s vyšším IQ a je salamista a flegmatik, tak už jen z povahy mu bude na paty slapat dítě sic s průměrným IQ a s chtít něco dělat… dítě činorodé třeba s všeobecnými zájmy a zvídavé
@Anais Brno logická olympiáda je třeba fajn tím, že ukáže dětem nový typ úloh. Stejně jako Klokan a další. Prostě jim ukázat, jaké jsou možnosti.
Až bude starší, tak třeba bude zkoušet i jiné olympiády.
@Billi tak to mu domu stačí koupit pár učebnic z Hejného či jiné alternativy. Doma si jen tak z matiky sedí???
Příspěvek upraven 17.09.22 v 18:39
@Anais Brno stačilo by to. Souhlasím. Ale pokud mu dám jen sbírku úloh, aby si počítal, tak to ani nezkusí, protože ho to nezaujme. Nevidí v tom význam a smysl, aby si počítal jen tak. To ho bavilo před školou, než to musel dělat.
Tím, jak jsme ho přihlásili, tak se o to začal zajímat sám. Nejdřív si tedy našel, co je Mensa a podrobnosti o ní - on je spíš na ty všeobecné informace, už nás tu oblažuje podrobnostmi. Dokonce si našel a vytiskl pár starých Klokanů a teď ho to baví a zajímá.
Stačilo ho popostrčit a už to jede.
Otázku nechápu.
@Anais Brno píše:
@Billi no a v čem je to jeho mimořádne nadání???
Píšu někde, že je mimořádně nadaný? Je šikovný a chytrý. Ale je pohodlný a potřebuje občas k něčemu popostrčit, nebo ukázat další možnosti. Jinak by si vystačil s málem a přijde mi to jako škoda.
Zakladatelko, já se musím smát. Po dvou týdnech prohlásit, ze je dítě nadprůměrné a potřebuje individuální plán. Po dvou týdnech, kdy se tam dělá prd, což je při přestupu že školky do školy asi logicky. No prijdes mi trochu jednodussi, kdyz takovou blbost můžeš v hlave vyprodukovat.
@Hobitka píše:
Hele, ja byla velmi nadane dite, stacilo par ne uplne dobrych rozhodnuti v dospelosti, nebyla jsem moc prubojna, a je ze me uplne prumerny VS.![]()
. Zivot neni jen o intelektu, ale i o povaze a taky trochu o stesti a nahodach a o rodinne tradici a zazemi. Vetsi cast fakt genialnich mladych dospelych, co jsem znavala, tak skoncili uplne prumerne. Pak mensi cast je spickami v oboru, to jsou povetsinou ti, co meli koule odejit nadobro do ciziny, to taky neda kazdy a uz vubec ne kazdy inteligentni mimon. Dite by melo byt spokojene, ale primerena mira nudy a frustrace ho urcite neposkodi
.
Jinak syn je treba jeden z prikladu tech deti, co cetl pred nastupem do ZS a ted ve 3.tride spis se ctenim bojujeme, zatimco dcera, co nedokazala rozeznat posledni pismeno ve slove jeste na zacatku prvni tridy, tak je superctenarka a hlta knihy po desitkach.
Ja bych byt zakladatelkou poseckala.
Absolutně souhlasim. Vůbec nechápu tu honbu za genialitou dětí a snahu je tak tlačit dopředu. Těch v nízkém věku vyhořelých géniů podle mne není úplně málo. Proto třeba já své nadané dítě nechávám žít absolutně normálně, nikam dopředu ho netlačím, ony učitelky moc dobře vědí, jaké děti ve třídě mají a na toho, komu všechno jde, mají automaticky samotné jiné nároky.
Z okolí mi naopak přijde, že nejúspěšnější jsou lidé, kteří IQ nemají nijak výjimečné (tipovala bych mírný - střední nadprůměr), ale jsou schopní a průbojní. Naopak plno lidí s výjimečně vysokou inteligencí je v normálním životě úplně nepoužitelná. Ona se k té extrémně vysoké inteligenci často váže specifická a ne úplně přizpůsobivá povaha. A pak jsou ty super inteligentní špičky, co dokážou spojit obojí - inteligenci i uplatnění. Což je super. Ale myslim, že je jich menšina. Větší část těch extrémně inteligentních podle mne žije v průměru a dost i pod ním (extrémně inteligentní, ale nepoužitelní). Protože oni často na ten tlak podle mne mají vhodnou inteligenci, ale povahu a založení ne…
@Mamhlucnehosouseda píše:
Zakladatelko, já se musím smát. Po dvou týdnech prohlásit, ze je dítě nadprůměrné a potřebuje individuální plán. Po dvou týdnech, kdy se tam dělá prd, což je při přestupu že školky do školy asi logicky. No prijdes mi trochu jednodussi, kdyz takovou blbost můžeš v hlave vyprodukovat.
No tleskánek za výbornou úvahu.
Super, děkuji za radu k věci. ![]()
@Sonmi píše:
A kdo říká, že se máme vykašlat na ty slabé? Roky tu fungoval systém pomocných škol. Ale né, budeme mít inkluzi, nemocné dítě budeme mermomocí cpát do společnosti, i když nevíme jak na to… A ty šikovné budeme radši ponižovat a zastrašovat, aby se nedejbože nesnažily naučit něco víc nebo rychleji.
Aby se nejpozději v pololetí jejich znalosti srovnaly. Bože, to je táák nedomyšlený.
Jistěže by se měli podporovat slabí, doučováním, speciálním přístupem, učením důležitých informací. Pomalejším tempem. Ale proč by se pro to měly upozaďovat bystré nebo nadané děti?
Proč nutně tyto skupiny míchat? ![]()
@Anonymní píše:
A kdo říká, že se máme vykašlat na ty slabé? Roky tu fungoval systém pomocných škol. Ale né, budeme mít inkluzi, nemocné dítě budeme mermomocí cpát do společnosti, i když nevíme jak na to… A ty šikovné budeme radši ponižovat a zastrašovat, aby se nedejbože nesnažily naučit něco víc nebo rychleji.Aby se nejpozději v pololetí jejich znalosti srovnaly. Bože, to je táák nedomyšlený.
Jistěže by se měli podporovat slabí, doučováním, speciálním přístupem, učením důležitých informací. Pomalejším tempem. Ale proč by sepro to měly upozaďovat bystré nebo nadané děti?
Proč nutně tyto skupiny míchat?
a kde je podle tebe ta hranice (kdyz teda odhlednu od tve dvoutydenni zkusenosti)? Protoze to nejsou dve vyhranene skupiny- nadaniX hloupi
@matkabagristy píše:
a kde je podle tebe ta hranice (kdyz teda odhlednu od tve dvoutydenni zkusenosti)? Protoze to nejsou dve vyhranene skupiny- nadaniX hloupi
Přesně mě napadlo u psaní toho příspěvku, že to někdo vypíchne. Mohly by to například řešit přijímačky. A nebo školky v předškolní třídě, nějaký výstup o dítěti stejně odvádí. Neříkám nějak ty děcka vyloženě selektovat. Ale sorry, když osnovy jedou podle nejpomalejšího Pepíčka, který na to bohužel nemá, nebylo by dalším 20 běžně šikovným dětem líp, kdyby se jelo rychleji/náročněji?
A pro Pepíčka by pak byla pomalejší třída, která by nebyla nijak znevýhodněná, ani označená jako „pomalá“, ale prostě by tam děti jely pomaleji, třeba základnější info.
Vždyť rozpětí, co se musí naučit, je obrovské. Každý nepotřebuje vědět zajímavosti, někdo naopak kvůli nic do školy chodí, protože základ už umí.