Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anais Brno
18.9.22 07:48

@Pitaya1 do speciálních škol nechodí děti jen s ADHD…
Je to trochu složitější problematika. Mě spíš vadí, jak zakladatelka by všechny méně bystré a ne tak rychlé děti dala do specek… I klasická základka, pokud chce a má na to dostatečně kvalifikované učitele, kde jim záleží na vzdělání, umí vzdělávat děti se spec. potrrbami, až po ty opravdu nadané.
Kdybych já poslouchala spec pedagožky z nejmenovaného spec. pefagog centra, tak by mi moeho syna v první třídě byli schopni poslat právě do specky, díky skvělé škole, změny logopeda a komplexnmu vyšetření u psychologa jsme se dostali k úplně jinému výsledku, než by kdokoli čekal…
Ikdyz jsem s ním na logo začala chodit ve 2,5 letech, tak kolečko začínáme dokončovat teď ve třetí třídě…a stále je spousta let jeho vývoje před námi.
Je to. pomerne komplikované, ne všechny děti se dají jednoduše zaškatulkovat, a pokud se nedostanou k lidem, kteří tu problematiku vezmou komplexně, tak mohou spoustě děti velmi uškodit… Já jsem synovi vděčná, že mi dává příležitost se na vzdělávací potřeby dívat z různých úhlů pohledu a zjišťovat, že neznamená, že je dítě hloupé, že to má jinak než průměr ve třídě.,
Myslím, že je tu v diskuzi spousta rozumných názoru, ale ona to prostě nechce slyšet…

Příspěvek upraven 18.09.22 v 07:53

• Citovat
  • Upravit
66806
18.9.22 07:51
@ludmilaadamkova píše:
https://www.denik.cz/…0220321.htmlPrý by měla přijít revoluce do pár let… Úplně jiný systém.. no vzhledem k tomu jak dlouho se řešily státní maturity tak to tedy moc růžové nevidim

o rozdeleni uciva na jadrove a rozvijejici se vede odborna debata. Ja ted tak mam podelene devitky v cestine. Uvedu priklad. Ucivo o shode prisudku s podmetem. S tou slabsi skupinou jedu zaklady, s tou silnejsi jdeme do hloubky-jak se to ma, kdyz je matka s detmi, co kdyz je podmet az za prisudkem, uzenaci/uzenace…
To jde podle meho nazoru takto delat v 8./9. tride. V 6./7. se probiraji jenom zaklady. Selekce od prvni tridy by byla uplne spatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
18.9.22 07:54
@matkabagristy píše:
o rozdeleni uciva na jadrove a rozvijejici se vede odborna debata. Ja ted tak mam podelene devitky v cestine. Uvedu priklad. Ucivo o shode prisudku s podmetem. S tou slabsi skupinou jedu zaklady, s tou silnejsi jdeme do hloubky-jak se to ma, kdyz je matka s detmi, co kdyz je podmet az za prisudkem, uzenaci/uzenace…
To jde podle meho nazoru takto delat v 8./9. tride. V 6./7. se probiraji jenom zaklady. Selekce od prvni tridy by byla uplne spatne.

No.. já si taky myslí, že to tak jednoduché nebude a navíc ani tak rychlé. Ty jako pedagog máš určitě lepší představu, jak rychle se dělají změny atd. A pokud se o tom zatím vede odborná debata, tak tak to jsem úplně v klidu. T o se může debatovat ještě 10 let a nakonec vše stejně bude jinak.

• Citovat
  • Upravit
66806
18.9.22 08:00
@ludmilaadamkova píše:
No.. já si taky myslí, že to tak jednoduché nebude a navíc ani tak rychlé. Ty jako pedagog máš určitě lepší představu, jak rychle se dělají změny atd. A pokud se o tom zatím vede odborná debata, tak tak to jsem úplně v klidu. T o se může debatovat ještě 10 let a nakonec vše stejně bude jinak.

dalsi problem je to, ze neexistuje shoda o tom, co je jadrove ucivo. Dovedu si predstavit, jak bychom se zhadali ve sborovne a to same se deje i tam, kde o tomhle odborne debatuji :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22419
18.9.22 08:07
@Cuddy píše:
Ano, já mám stejnou zkušenost s dětským cvičením. S principem, který popisuje s ty, kdy děti na různých stanovištích jedou různé opičí dráhy a instruktor si vždy vytahne dítě na hlavní dovednost na tom daném stanovišti a má přehled, zda si dítě aktivitu opravdu vyzkoušelo. A na druhou stranu se cvičením v Sokole, kde děti stojí v rade, koukají na sebe, cvičí nepoměrně méně, méně průbojné vůbec, protože je ostatní předbíhají… V obou cvičení byl stejný počet dětí, různých výkonosti, jen v tom prvním tři instruktoři a v tom druhém dva. A české školství odpovídá tomu Sokolu.

U nas je na 1 trenerku 12 deti a vybavena telocvicna, kde je dostatek naradi/cvicebnich pomucek. Ve skole je tech deti 2krat tolik a jeste vyvaveni na jine urovni. Taky jsem nektere treninky vedla ve skolni telocvicne a rozdil je uz v tom, ze se vse musi tahat z naradovny a uklizet, takze se dost casu zabere timto. Nejake vybaveni jsme meli vlastni, protoze toho tam bylo malo a v horsi kvalite. Verim, ze ve skole delaji, co mohou, ale ty podminky nejsou priznive.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
18.9.22 08:12

@ludmilaadamkova no tak u nás ve skolkovem období probíhaly cestou do školky otázky typu, mami, jak funguje motor, jak se vyrábí značka, no a jak se na tu značku vyrábí to železo, byla jsem vděčná za videa firem, kde popisují různé technologie, protože popsat výrobu od těžby rudy, její zpracování, válcovny, a kovovýrobu fakt sama nedám 😁

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
18.9.22 08:14
@Anais Brno píše:
@ludmilaadamkova no tak u nás ve skolkovem období probíhaly cestou do školky otázky typu, mami, jak funguje motor, jak se vyrábí značka, no a jak se na tu značku vyrábí to železo, byla jsem vděčná za videa firem, kde popisují různé technologie, protože popsat výrobu od těžby rudy, její zpracování, válcovny, a kovovýrobu fakt sama nedám 😁

Na tyto otázky ví, že má jít za tatínkem… má vystudované VUT.. já jsem marná.. v tomhle směru naprosto :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
22419
18.9.22 08:40
@Anais Brno píše:
@Pitaya1 do speciálních škol nechodí děti jen s ADHD…
Je to trochu složitější problematika. Mě spíš vadí, jak zakladatelka by všechny méně bystré a ne tak rychlé děti dala do specek… I klasická základka, pokud chce a má na to dostatečně kvalifikované učitele, kde jim záleží na vzdělání, umí vzdělávat děti se spec. potrrbami, až po ty opravdu nadané.
Kdybych já poslouchala spec pedagožky z nejmenovaného spec. pefagog centra, tak by mi moeho syna v první třídě byli schopni poslat právě do specky, díky skvělé škole, změny logopeda a komplexnmu vyšetření u psychologa jsme se dostali k úplně jinému výsledku, než by kdokoli čekal…
Ikdyz jsem s ním na logo začala chodit ve 2,5 letech, tak kolečko začínáme dokončovat teď ve třetí třídě…a stále je spousta let jeho vývoje před námi.
Je to. pomerne komplikované, ne všechny děti se dají jednoduše zaškatulkovat, a pokud se nedostanou k lidem, kteří tu problematiku vezmou komplexně, tak mohou spoustě děti velmi uškodit… Já jsem synovi vděčná, že mi dává příležitost se na vzdělávací potřeby dívat z různých úhlů pohledu a zjišťovat, že neznamená, že je dítě hloupé, že to má jinak než průměr ve třídě.,
Myslím, že je tu v diskuzi spousta rozumných názoru, ale ona to prostě nechce slyšet…Příspěvek upraven 18.09.22 v 07:53

Presne. Skatulkovani nemusi byt vzdy spravne a muze i uskodit. Ja zas nevim proc zrovna deti s ADHD by posilali do specialnich trid. Vzdyt jsou to deti casto chytre. ADHD ma mnoho podob a existuje i ADD. Ja bych rekla, ze spis nepatri do bezne tridy deti s vetsi poruchou intelektu a tezsi autisti, ale musi se to proste posuzovat individualne kazde dite. Ne, smahem rict, ze tyto deti jo a tyto ne. Zakladatelcin syn neni nejak extra napred. Ta to nemusi vubec resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
18.9.22 09:01
@Sonmi píše:
Ty hele, Lamo, nějak si ty automatický opravy na telefonu zkroť, to se nedá číst. :mrgreen:
:mrgreen: :oops: dobrá dobrá. Já se to snažím číst po sobě, ale někdy jsem líná. :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
18.9.22 09:10

Je to celkově složité téma. Každé dítě je jiné. Taky souhlasím s tím, že nadané děti nemusí uspět a pravda je i to, že jednickari nemusí mít nutně nadání. Jsou to často děti, co se prostě naučily makat. A tím mohou být mnohem úspěšnější než nadané dítě, co se musí začít učit třeba až na SŠ. Takovému dítěti chybí návyky.

V rodině máme případ, kdy kluka nahnala učitelka do PPP, protože ho chtěla tehdy ještě dát do zvláštní školy. Kluk (nyní už muž) má snad všechny dys- (ano, určili to už před víc jak 20 lety) a k tomu IQ 140. Na ZŠ a ani SŠ nebyl výrazně úspěšný - známky měl hrozné. Ale vyhrával olympiády. VŠ zvládl skvěle.

Jak se tu píše, že se nesmí prepalit začatek, je super názor, ale zároveň by se děti neměly nechat zakrnět.
Viděla jsem to doma při distanční výuce. Syn byl ve druhé třídě. Ve škole se nudil, nicil si nudou věci, školu neměl rád… U nás chodil k sousedce učitelce a učil se s jejími vnoučaty. Měla u sebe 4 děti. Náš byl nejmladší a najednou nebyl nejlepší. Pro něj to bylo super. Najednou udělal pokrok, protože měl prostor, aby se rozvinul dopředu.

Jak se tu zmiňují třídy pro děti s SPU, nebyly špatné. Hodně dětem by prospěly, ale spíš by se mi líbily ty skupiny napříč ročníkem. Protože jsou děti, co jim nejde čeština, ale v matematice jsou napřed a naopak.

• Citovat
  • Upravit
81479
18.9.22 09:14
@e-Surfařka píše:
Jde o to, že zrovna co se inteligence týče, tak se podle mne ten chleba láme mnohem pozděj než na ZŠ. Jak už jsem psala, nemyslim si, že by extrémně vysoká inteligence šla úplně ruku v ruce se vzdělánim a uplatněnim, proto mi přijde, že je potřeba k ní přistupovat hodně opatrně. A začátky nepřepálit a nedemotivovat.

Třeba od nás ze ZŠ má dost lidí, kteří byli vyloženě průměrní, státní pražskou VŠ a dobré uplatnění. Na druhou stranu spolužačka, co byla nejrychlejší a působila dost nadaně (a občas teda i měla kecy o tom, jak se všechno opakuje dokola kvůli pár natvrdlým blbcům), skončila totálně vyhořelá s osmiletym gymplem a několika neúspěšnejma přihláškama na VŠ. I z gymplu se podle mne nakonec snad nejlíp uplatnili ti s inteligencí naprosto průměrnou (na gympl), ale ostrými lokty. Naopak mam v blízkém okolí několik lidí s IQ kolem 140 a SŠ. Na VŠ buď ani nešli, nebo nedodělali.

Ale ono to podle mne funguje i v jiných oblastech podobně - třeba si vem dětské herecké hvězdy, sportovní supertalenty. Kde ti pak jsou, když jejich vrstevníkům graduje forma? Většinou už jsou vyhořelí a to nejlepší mají za sebou. A určitě to neni o nedostatku talentu. Podle mne je důležitý ty začátky nepřepálit.

A upřímně si myslim, že ony ty učitelky si samotné všimnou, když mají ve třídě nadané dítě. My se nikdy o žádný individuál nehlásili, přesun do vyšší třídy by mne ani nenapadl a stejně si učitelka hned na začátku první třídy „vyčíhla“, že dítě čte, píše a počítá a sama od sebe mu sem tam nějakou práci přidala (plus četbu). Ale je pravda, že já o svém dítěti vím, že je spokojené, když mu všechno jde samo, je „jednička“ a ve volných chvílích vysvětluje spolužákům. A postavit ho vedle génia by ho mnohem víc demotivovalo než inspirovalo. Tlak na výkon je podle mne zrádnej a u nás by podle mne přinesl mnohem víc škody než užitku. Zájmy podporujem, každé dítě má 3 kroužky. Ale zrovna s tou inteligencí je to podle mne fakt složitý a na „lámání chleba“ dochází prostě pozděj. Ale samozřejmě je mi jasný, že někdo má doma dítě, které top prostředí motivuje. Nebo je skutečně sám vyloženě génius, který ve čtyřech odmocňuje. Asi jde o to, co si člověk od jakého „tahu“ slibuje. O co konkrétně jde zakladatelce jsem asi moc nepochopila - že by jí šlo o to, klukovi způsobit trauma tím, že ho nečtoucího a nepíšícího nacpe k vyššímu ročníku (a tudíž stejně tak jako on má za blbce slabikujícího Pepíka, druháci by za něj měli jeho), se mi moc nezdá.

V zásadě souhlas, prepalit a posílat do vyšších tříd, asi potřebuje minimum děti a nejspíš ne dítě zakladatelky. Já se vyjadřovali ke klokanum a logickým olympiáda. Třeba moje neteř (dle mého nadana, ale v běžné třídě bez speciálního programu) se už na dalšího sama ptá a těší se. :nevim: sama říká, že to bylo nejzábavnější učení ve škole za loňský Řím.
Takže já jsem určitě pro. Ne dítě tlacit. Ale popostrcit, naťuknout, dávat podnety, proč ne. A čekat, jestli se chytne. Když ne, nechat to být. Pokud ano, hurá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
18.9.22 09:22

@Pears206 No vidíš a oproti těm kriminálníkům s vysokou inteligencí i člověk s nejvyšší naměřenou inteligencí na světě se s tlakem nevyrovnal a skončil na podřadných pozicích. A ne, nebylo to zanedbáním. Byl to nejmladší student Harvardu. Takže ambiciózní rodiče nechyběli. Před časem jsem o něm četla celkem zajímavý článek a docela mne překvapilo, jak až to může dopadnout.

https://www.stoplusjednicka.cz/…-james-sidis

A to, že někdo skončí jako těžký kriminálník, opravdu není dané vysokou inteligencí a nevyužitým potenciálem. To je daný charakterem, psychickýma poruchama a morálníma hodnotama. Dotyční by velice pravděpodobně skončili podobně, i kdyby na jejich výkon tlak vyvýjenej byl, i kdyby jejich IQ bylo nižší - jen forma páchání by pak asi byla jiná.

Podle mne se tím předčasným tlakem dají napáchat mnohem větší škody než normálním tempem s davem. Ale ono na to i každé dítě reaguje jinak. Je to o individuálním rozhodnutím. Ale zrovna tady v diskusi podle mne opravdu neni co řešit. Děti se opravdu na své silnější předměty do vyšších tříd nerozesílají - zvlášť, když by si ani nezvládly přečíst zadání a udělat poznámky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
18.9.22 09:34
@e-Surfařka píše:
@Pears206 No vidíš a oproti těm kriminálníkům s vysokou inteligencí i člověk s nejvyšší naměřenou inteligencí na světě se s tlakem nevyrovnal a skončil na podřadných pozicích. A ne, nebylo to zanedbáním. Byl to nejmladší student Harvardu. Takže ambiciózní rodiče nechyběli. Před časem jsem o něm četla celkem zajímavý článek a docela mne překvapilo, jak až to může dopadnout.

https://www.stoplusjednicka.cz/…-james-sidis

A to, že někdo skončí jako těžký kriminálník, opravdu není dané vysokou inteligencí a nevyužitým potenciálem. To je daný charakterem, psychickýma poruchama a morálníma hodnotama. Dotyční by velice pravděpodobně skončili podobně, i kdyby na jejich výkon tlak vyvýjenej byl, i kdyby jejich IQ bylo nižší - jen forma páchání by pak asi byla jiná.

Podle mne se tím předčasným tlakem dají napáchat mnohem větší škody než normálním tempem s davem. Ale ono na to i každé dítě reaguje jinak. Je to o individuálním rozhodnutím. Ale zrovna tady v diskusi podle mne opravdu neni co řešit. Děti se opravdu na své silnější předměty do vyšších tříd nerozesílají - zvlášť, když by si ani nezvládly přečíst zadání a udělat poznámky.

Ale to je jeden případ…
Hele, určitě není dobre to prepalit. Nicméně. Skola je pro celou škálu gumový křivky dětí. Takže pokus to zvládne bez velké psychické újmy i dítě na třicátém percentilu, tak to zvládne i dítě na sedmdesatem percentilu, když si k tomu vyzkouší matematického klokaní. To na osmdesatem percentilu třeba i logickou olympiádu. Není to ode zdi ke zdi, buď nedělat nic a nebo dítě drtit od rána do večera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
18.9.22 09:35
@e-Surfařka píše:Podle mne se tím předčasným tlakem dají napáchat mnohem větší škody než normálním tempem s davem. Ale ono na to i každé dítě reaguje jinak. Je to o individuálním rozhodnutím. Ale zrovna tady v diskusi podle mne opravdu neni co řešit. Děti se opravdu na své silnější předměty do vyšších tříd nerozesílají - zvlášť, když by si ani nezvládly přečíst zadání a udělat poznámky.

Myslím že v tomto směru zde na miminu zavládla nebyvala shoda, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
18.9.22 09:45
@Lama Lama píše:
Myslím že v tomto směru zde na miminu zavládla nebyvala shoda, ne?

Docela jo. Ale mne osobně zaráží, že něco takového zakladatelku vůbec napadlo - že jí vadí to, že její syn má čekat na spolužáka při probírání látky první třídy, zatímco že by druháky brzdil on, by ji prišlo ok. Myslim, že jejího syna ještě čeká „zábava“ s takovou ambimatkou (zvlášť, když on na ten vysoký nadprůměr z uvedeného nevypadá - minimálně zatím).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí