Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
22321
18.9.22 09:50
@e-Surfařka píše:
@Pears206 No vidíš a oproti těm kriminálníkům s vysokou inteligencí i člověk s nejvyšší naměřenou inteligencí na světě se s tlakem nevyrovnal a skončil na podřadných pozicích. A ne, nebylo to zanedbáním. Byl to nejmladší student Harvardu. Takže ambiciózní rodiče nechyběli. Před časem jsem o něm četla celkem zajímavý článek a docela mne překvapilo, jak až to může dopadnout.

https://www.stoplusjednicka.cz/…-james-sidis

A to, že někdo skončí jako těžký kriminálník, opravdu není dané vysokou inteligencí a nevyužitým potenciálem. To je daný charakterem, psychickýma poruchama a morálníma hodnotama. Dotyční by velice pravděpodobně skončili podobně, i kdyby na jejich výkon tlak vyvýjenej byl, i kdyby jejich IQ bylo nižší - jen forma páchání by pak asi byla jiná.

Podle mne se tím předčasným tlakem dají napáchat mnohem větší škody než normálním tempem s davem. Ale ono na to i každé dítě reaguje jinak. Je to o individuálním rozhodnutím. Ale zrovna tady v diskusi podle mne opravdu neni co řešit. Děti se opravdu na své silnější předměty do vyšších tříd nerozesílají - zvlášť, když by si ani nezvládly přečíst zadání a udělat poznámky.

Zrovna vcera jsem o nem poslouchala porad na youtubu. Ale ja to pochopila tak, ze on si ty podradne prace vybral, ze chtel takto zit. Stacilo mu delat tyto prace a psat knihy. Nechtel budovat karieru a byt verejne znamy. Mozna toho vedel az moc a tak si dobrovolne vybral maly zivot a prace, kde je hned videt vysledek a maji smysl. Kdovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.9.22 10:02
@Anonymní píše:
Přesně mě napadlo u psaní toho příspěvku, že to někdo vypíchne. Mohly by to například řešit přijímačky. A nebo školky v předškolní třídě, nějaký výstup o dítěti stejně odvádí. Neříkám nějak ty děcka vyloženě selektovat. Ale sorry, když osnovy jedou podle nejpomalejšího Pepíčka, který na to bohužel nemá, nebylo by dalším 20 běžně šikovným dětem líp, kdyby se jelo rychleji/náročněji? :think: A pro Pepíčka by pak byla pomalejší třída, která by nebyla nijak znevýhodněná, ani označená jako „pomalá“, ale prostě by tam děti jely pomaleji, třeba základnější info. :nevim: Vždyť rozpětí, co se musí naučit, je obrovské. Každý nepotřebuje vědět zajímavosti, někdo naopak kvůli nic do školy chodí, protože základ už umí.

S nějakým rozřazováním už ve školce bych byla hodně opatrná. Když byla moje mladší dcera předškolačka, měla problém s mluvením (následek přidušení při porodu), takže jsem jí chtěla dát ještě rok k dobru, než půjde do školy. Byly jsme poslány do PPP, kde ji odbornice proklepla, pak si mě zavolala a sdělila mi, že ten odklad je na místě, že dcera má intelekt trochu snížený, ale ať z toho nemám obavy, že na zvláštní školu to není. Já jsem tenkrát od ní šla úplně rozhozená, vedle mě ta moje šikovná a hodná holčička, která měla jediný handicap v té řeči. Odklad do školy měla, pak nastoupila do první třídy a s tím svým slabým intelektem zvládla až do sedmé třídy se samými jedničkami, pak měla tak dvě dvojky, na střední už sem tam nějaká trojka byla.

Takže jestli bys chtěla selektovat děti už ve školce, tak věz, že by to mnohým mohlo opravdu hodně ublížit.

• Citovat
  • Upravit
2923
18.9.22 10:02
@Lama Lama píše:
Ale to je jeden případ…
Hele, určitě není dobre to prepalit. Nicméně. Skola je pro celou škálu gumový křivky dětí. Takže pokus to zvládne bez velké psychické újmy i dítě na třicátém percentilu, tak to zvládne i dítě na sedmdesatem percentilu, když si k tomu vyzkouší matematického klokaní. To na osmdesatem percentilu třeba i logickou olympiádu. Není to ode zdi ke zdi, buď nedělat nic a nebo dítě drtit od rána do večera.

Ale jo, ty soutěže já naopak beru tak nějak samozřejmě, že ti nej ze třídy tam automaticky chodí. Třeba pokud jde o matematickou olympiádu, tak u nás tam v nejnižších třídách třídní ty třeba 3 nejlepší „sama posílala“ (dítě chodilo se vzkazem, že ono a další 2 ji mají „povinně“, zbytek třídy dobrovolně - nemělo z toho úplně radost, nějakou podobnou soutěž i dělali na počítači ve škole), pozděj se tam hlásila klidně půlka třídy nebo i víc. To mi přijde normální si to zkusit - a to i u těch, co nijak výjimeční nejsou a žádný zvláštní výsledek se od nich neočekává. Takže mi přijde, že mluvíme každá o něčem trochu jinym - rozvíjecí kroužky, soutěže, to mi přijde samozřejmý. Já nechápu ten tlak ve smyslu individuálního plánu a snahy ho poslat do vyšších tříd - a to ani u skutečně nadprůměrného dítěte, pokud to není vyložený extrém, že na ZŠ zvládá středo až vysokoškolskou látku (takového člověka znam jednoho, tam ok - ale i ten zvládl projít normální zš a skvěle se uplatnit a nikde po cestě nevyhořel). U snahy tam posílat dítě kvůli silný stránce mi doslova „zůstává rozum stát“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
18.9.22 10:08
@Oriseka píše:
Zrovna vcera jsem o nem poslouchala porad na youtubu. Ale ja to pochopila tak, ze on si ty podradne prace vybral, ze chtel takto zit. Stacilo mu delat tyto prace a psat knihy. Nechtel budovat karieru a byt verejne znamy. Mozna toho vedel az moc a tak si dobrovolne vybral maly zivot a prace, kde je hned videt vysledek a maji smysl. Kdovi.

Přesně tak. On žil od 11 let VŠ život (jestli si dobře pamatuju). A byl vyhořelý, protože jako dítě mezi dospělýma nikde nezapadal a byl za exota. Kdyby dětstvim prošel „normálně“, byla by podle mne mnohem větší pravděpodobnost, že tý vědě a vzdělávání by se chtěl věnovat v dospělosti, až by k tomu přirozeně dospěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7905
18.9.22 11:25
@Lama Lama píše:
V zásadě souhlas, prepalit a posílat do vyšších tříd, asi potřebuje minimum děti a nejspíš ne dítě zakladatelky. Já se vyjadřovali ke klokanum a logickým olympiáda. Třeba moje neteř (dle mého nadana, ale v běžné třídě bez speciálního programu) se už na dalšího sama ptá a těší se. :nevim: sama říká, že to bylo nejzábavnější učení ve škole za loňský Řím.
Takže já jsem určitě pro. Ne dítě tlacit. Ale popostrcit, naťuknout, dávat podnety, proč ne. A čekat, jestli se chytne. Když ne, nechat to být. Pokud ano, hurá.

Ty máš ten telefon ale fakt kreativní. Jak se proboha z roku stane Řím? 8o :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
18.9.22 11:44
@Sonmi píše:
Ty máš ten telefon ale fakt kreativní. Jak se proboha z roku stane Řím? 8o :mrgreen:

Když ja mám ještě tam zapnutou ještě predikce na španělštinu a angličtinu
A čím víc jazyků, tím víc to kreativní je. Jinak já sama jsem v tomto směru závadna, píšu jek hotentot i bez chytrého telefonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
18.9.22 11:47
@e-Surfařka píše:
Ale jo, ty soutěže já naopak beru tak nějak samozřejmě, že ti nej ze třídy tam automaticky chodí. Třeba pokud jde o matematickou olympiádu, tak u nás tam v nejnižších třídách třídní ty třeba 3 nejlepší „sama posílala“ (dítě chodilo se vzkazem, že ono a další 2 ji mají „povinně“, zbytek třídy dobrovolně - nemělo z toho úplně radost, nějakou podobnou soutěž i dělali na počítači ve škole), pozděj se tam hlásila klidně půlka třídy nebo i víc. To mi přijde normální si to zkusit - a to i u těch, co nijak výjimeční nejsou a žádný zvláštní výsledek se od nich neočekává. Takže mi přijde, že mluvíme každá o něčem trochu jinym - rozvíjecí kroužky, soutěže, to mi přijde samozřejmý. Já nechápu ten tlak ve smyslu individuálního plánu a snahy ho poslat do vyšších tříd - a to ani u skutečně nadprůměrného dítěte, pokud to není vyložený extrém, že na ZŠ zvládá středo až vysokoškolskou látku (takového člověka znam jednoho, tam ok - ale i ten zvládl projít normální zš a skvěle se uplatnit a nikde po cestě nevyhořel). U snahy tam posílat dítě kvůli silný stránce mi doslova „zůstává rozum stát“.

Me to neba hledat. Každopádně původně jsem reagovala na příspěvek, který kroutil vocima na samotné doporučení dělat klokany a logické olympiády. Něco ve smyslu, co je to za moresy děti skatulkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
18.9.22 12:23
@Lama Lama píše:
Me to neba hledat. Každopádně původně jsem reagovala na příspěvek, který kroutil vocima na samotné doporučení dělat klokany a logické olympiády.Něco ve smyslu, co je to za moresy děti skatulkovat.

No ale ten rozhodně nebyl můj. K olympiádám a klokanům já se poprvé vyjádřila v minulém příspěvku a ty já podporuju. Ani proti škatulkování dětí nic nemám - naopak mi přijde úplně normální, že děti jsou různé, jejich „úroveň“ taky a podle toho jsou na ně rozdílná očekávání a nároky.

To, nad čím tady já jen můžu kroutit očima a na co jsi na mne poprvé reagovala, je to, že mi nepřijde ani trochu normální chtít pro dítě individuální plán a posílat ho do vyšší třídy kvůli tomu, že je v nějakém předmětu (ještě ani ne celkově) nadprůměrné (mírně nebo středně). V každém předmětu jsou v každé třídě děti, které z toho průměru výrazněj vybočujou (nahoru). A fakt neni ok je kvůli tomu začít posílat o ročník výš. Je to podle mne úplně normální, že je člověk/dítě v něčem nadprůměrný. Pak by ty nejlepší děti na každý předmět chodily výš a byl by z toho nehoráznej bordel, protože třída by byla složená z nějakého základu, „x“ dětí, co na různé předměty odchází výš a „y“ dětí, co na ty předměty naopak docházej z nižšího ročníku.

Takže pro úplnost - vůbec nejsem proti soutěžím, škatulkování apod., ale proti individuálům a posílání do vyšších tříd, když nejde o výjimečné nadání- protože timhle stylem by v každé třídě měla individuál polovina třídy (kvůli silné, nebo slabé stránce) a v tom bordelu by se nikdo nevyznal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
18.9.22 12:52
@e-Surfařka píše:
No ale ten rozhodně nebyl můj. K olympiádám a klokanům já se poprvé vyjádřila v minulém příspěvku a ty já podporuju. Ani proti škatulkování dětí nic nemám - naopak mi přijde úplně normální, že děti jsou různé, jejich „úroveň“ taky a podle toho jsou na ně rozdílná očekávání a nároky.

To, nad čím tady já jen můžu kroutit očima a na co jsi na mne poprvé reagovala, je to, že mi nepřijde ani trochu normální chtít pro dítě individuální plán a posílat ho do vyšší třídy kvůli tomu, že je v nějakém předmětu (ještě ani ne celkově) nadprůměrné (mírně nebo středně). V každém předmětu jsou v každé třídě děti, které z toho průměru výrazněj vybočujou (nahoru). A fakt neni ok je kvůli tomu začít posílat o ročník výš. Je to podle mne úplně normální, že je člověk/dítě v něčem nadprůměrný. Pak by ty nejlepší děti na každý předmět chodily výš a byl by z toho nehoráznej bordel, protože třída by byla složená z nějakého základu, „x“ dětí, co na různé předměty odchází výš a „y“ dětí, co na ty předměty naopak docházej z nižšího ročníku.

Takže pro úplnost - vůbec nejsem proti soutěžím, škatulkování apod., ale proti individuálům a posílání do vyšších tříd, když nejde o výjimečné nadání- protože timhle stylem by v každé třídě měla individuál polovina třídy (kvůli silné, nebo slabé stránce) a v tom bordelu by se nikdo nevyznal.

No, dyt v pořádku. Prostě ses mi do té diskuze připletla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
19.9.22 14:19
@zrcadlo píše:
Tak moje plynule čtoucí děti trpělivě poslouchaly Pepíčka od vedle, jak skládal slabiky. On totiž zase ten Pepíček trpělivě čekal, až moje Alenka s Emilkou v tělocvičně proskákají překážkovou dráhu, přestože on to zvládnul za poloviční čas. Emilka zase trpělivě čekala, až se Ondrášek naučí, že sele je mládě od prasete, protože ona je z hospodářství a tyto věci jí přijdou samozřejmé. Ondrášek zase nechápal, že Barunka neví, co je grep, když jemu ho máma odšťavňuje každou sobotu. Barunka zase nechápala, proč většina třídy neumí nakreslit postavy z profilu, a proč děti samy sebe nakreslily tak, jak to ona dělala ve dvou letech, přesto se nikomu nevysmívala, dokonce ani Oldovi ne, a ten neuměl nakreslit ani postavu s krkem. Olda zase nechápal, že některé děti neumí v družině hrát ani „prší“, a marně hledal někoho, kdo si s ním zahraje šachy (když už našel dítě, které umělo táhnout správně figurkami, tak mu dal nejdéle v desátém tahu šach-mat) - přesto trpělivě učil Anetku, jak se těmi figurkami táhne, a pak si s dětmi rád zahrál i Černého Petra. No a Anetka zase nechápala, jak může Pepíček zpívat tak falešně, protože to musí slyšet přeci každý, přesto s dětmi zpívala a odpustila i paní učitelce, že je soustavně pod tónem.
To je totiž to umění žít v kolektivu, obohacovat se od těch, kteří nás táhnou kupředu, nevysmívat se těm, kteří za námi klopýtají vzadu, navzájem si pomáhat a radovat se z úspěchu ostatních.
A teď mi řekni, jak bys to prakticky zorganizovala, že když něco dítě umí, tak půjde výš - týkalo by se to všech dílčích dovedností? Takže Barunka by chodila pro mimořádné nadání na výtvarku s 8.C? Olda by chodil na matiku s 6.A, Pepíček by byl osvobozený z TV a místo toho chodil na individuální trénink atletiky, protože rozcvička s obézní paní učitelkou je pod jeho úroveň, Anetka s absolutním sluchem by místo hudebky mohla chodit hrát si na klavír, aby nemusela svoje citlivé uši mučit vytím ostatních?
To tvoje nadprůměrné dítě stráví výukou 15h týdně (20 vyučovacích po 45min.). Máš naprosto volné pole působnosti, jak bude trávit ten zbytek. Nedávno v jiné diskuzi byl odkaz na logickou olympiádu, přihlaš ho a pokud to dotáhne třeba na krajské/republikové kolo, určitě se k tobě dostane spousta informací od organizátora, co s dítětem dělat. Vyber mu kroužky s ohledem na jeho nadání - hraješ s ním doma třeba šachy nebo Abalone nebo jinou logickou hru? Jestli tě poráží s lehkostí a učí se s tvých i svých chyb, pravděpodobně tam nějaké nadání tímto směrem bude, tak ho přihlaš na kroužek.

výborně napsané :potlesk: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati