Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30928
16.9.22 20:31
@Anonymní píše:
Ještě bych dodala - já dítěti nic neponoukám. Ono se vidí normálně, nijak se nad nikoho nepovyšuje. A kdyby k tomu docházelo, územním ho. Nerada bych ale došla do bodu, že z nudy bude z učebnice skládat vlaštovky a rušit ostatní a místo, aby se rozvíjel, bude za otravného lempla, co se nudí. To je asi primární důvod, proč to řeším. I když mu to řeknu, neovlivním, co přesně ve třídě dělá. (A samozřejmě se tu vyrojí deset dokonalých rodičů, co by si jejich děti v životě nedovolily rušit, jasně, tak náš je prostě normální bystrý kluk). :nevim:

Zakladatelko, dnes přineslo dítě pracovní sešit z matiky. Normální chytrý prvňák. Myslela jsem, že padnu. Do půlky vyplněný, že je to otravné, jak jedou pomalu, tak si vyplňuje napřed, k tomu popsané a prokreslené okraje. Tak jsme to vygumovali a vysvětlili jsme si, že nic dopředu vyplňovat nemůže. Okraje neřeším, můj každý zápis z jednání vypadá stejně. Uvidíme, co na to uca.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.22 20:31

Zakladatelko, ani po upřesnění jsi tomu moc nepomohla. Jak by se ti líbilo, kdyby třeba Marušky maminka prohlásila, že průměrně bystré dítě umí číst před nástupem do školy, tak tedy předěláme osnovy a začneme rovnou čítankou pro druhou třídu? Ano, většina děti před nástupem do školy umí počítat do deseti, ale spousta dětí s tím má problém ještě na konci první třídy. Tvůj syn třeba bude mít problém naučit se nazpaměť básničku. Ty vážně nerozumíš tomu, že každé dítě je nadané v něčem jiném a jinde zase pokulhává?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
16.9.22 20:41
@Primat17780 píše:
Já si myslím, že teď na začátku si na takové blbosti netroufne :D Já to chápu a taky píšu, že bych to časem řešila nějakými úkoly navíc. Ale tohle období mi vlastně přijde hrozně důležitý, na základě toho, jak mu to jde teď, si bude vytvářet sebeobraz pro další studium. Takže hezky podaný a zpracovaný od rodičů a jiných dospělých ve stylu „Wau, to je super, že ti to jde, je skvělý, že všechno zvládáš“ si myslím, že je to strašně hezkej pocit, kterej je pro to dítě ideální start do školy. Mám pocit, že když se mu pak začnou přidávat úkoly, že to tenhle jednoznačnej pocit „vítězství“ trochu zkazí, protože pak už je to spíš ve stylu „Hele, asi to pro tebe není dost těžký“ a už se tím vlastně ten úspěch maličko snižuje. Takže dokud to nevede k tomu, že v těch hodinách zlobí, dala bych mu aspoň ještě chvilku tohohle pocitu, že je fakt dobrej. Protože co si budeme povídat, může to tak zůstat delší dobu, ale taky nemusí a ještě rád bude na tuhle dobu vzpomínat :D Ale to by zase měla pohlídat ta učitelka a zčít to řešit v momentě, kdy to dítě začne z těchhle důvodů zlobit.

Ano, tohle je dost dulezity uhel pohledu, ktery by to zakladatelce mohl pomoci pochopit. Prvni trida je klicova pro to, aby si deti vybudovaly pozitivni vztah ke skole a vzdelavani, coz se nejlepe dela tak, ze tam proste zaziji uspech. V matematice by ta latka mohla byt konkretne pro syna momentalne mnohem vys, ale v jinych hodinach muze byt rad, ze je tak nizko. A jelikoz ZS zkratka neni o individualni vyuce, je potreba se s tim v danou chvili smirit. Pokud bude syn napred trvale, ucitelka na to jiste nejak adekvatne zareaguje, ale 2 tydny po zahajeni vyuky je proste prilis brzo a mohlo by to ve finale uskodit i synovi - treba bude opravdu jeste rad vzpominat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9697
16.9.22 20:47
@Lama Lama píše: Řekla bych, že to jsou dva extrémy. Já neznám žádnou učitelku, která by připravovala centra aktivit ( jednu z vyprávění). Stejně tak žádnou, která by dělala to, co popisuje anonymka

Já znám obojí :mrgreen: Měli jsme totiž tu „kliku“, že jedno dítě chytlo tu nejlepší učitelku z celé školy a to druhé nejhorší. Jedna se opravdu snažila, zvládala jak děti pomalé, tak průměrné, tak i ty nadprůměrné, ve škole se líbilo všem. Druhá byla typická soudružka učitelka, která se k IVP vyjádřila tak, že ho dodržovat nebude, protože dítě je jiné než ostatní, takže nemůže jet podle jiného vzdělávacího programu, protože je nutné ho zprůměrovat :roll: Jedna škola, rozdíl dva roky. Naštěstí ta druhá už byla odejita (i z důvodu nadměrného odchodu žáků z její třídy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8474
16.9.22 20:56
@Anonymní píše:
Dítě mi nastoupilo do první třídy běžné ZŠ. Je pravda, že se hodně zajímá o matematiku, má všeobecný přehled, ale nečte, ve spoustě situaci si neporadí. Takže jsem to nějak víc neřešila. Ovšem s nástupem do školy chodí každý den jak hromada neštěstí, jestli tohle je fakt ta škola a kdy už se začnou učit. Já jsem trochu zděšená. Počítat do tří a ukazovat co je větší a na které písmenko co začíná, umělo dítě ve dvou letech. To nepovažuji za něco, co by se mělo šestileté dítě 2 měsíce učit. 8o Teď zvažuji, co dál. Zazdít jeho inteligenci tímto mi připadá škoda. Současně dítě nechci vytrhnout z kolektivu a někam daleko vozit (ani v okolí 50 km nemáme žádné výběrové školy). Učit doma si nedokážu představit. Je řešením individuální plán, že by třeba na některé předměty dítě chodilo do vyšších ročníků? Mám trochu pocit, že ze mě akorát ředitelka udělá blbce, že si nemám vymýšlet. Zároveň nechci dítě zapsat jako nějakého mazánka, co musí mít speciální přístup. :nevim: Řešil nekdo něco podobného?

Ano, syn chodí demotivovaný, že ty úkoly jsou lehčí, než ve školce.

Myslím, že takových je ve třídě asi 90 procent. Holt se musí srovnat laťka, no, kvůli těm 10 procentům. U nás syn může mít v lavici časopis a když má hotovo, může si v něm dělat jiné úkoly.

To, že se dítě v prvních měsících ve škole nudí, neznamená, že je extra nadprůměrné, ale že není výrazně podprůměrné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8474
16.9.22 20:59
@Martina D. píše:
A tvůj syn umí plynule číst, rozumí čtenému textu, umí psát psacím písmem??? Umí sčítat a odčítat do 100, násobit a dělit??

Hele můj třeba násobit sdělit do 20-30 a sčítat a odčítat do 100 umí i s přechodem přes 10. A rozhodně ho kvůli tomu nepovažuji za extra nadané dítě a neběhám za ředitelkou, proč se učí počítat tečky do 5. Protože chápu, že se musí srovnat laťka. Tak jsem to vysvětlila i synovi a už se s tím smířil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8474
16.9.22 21:05
@Anonymní píše:
Ok, já vím. Jenom doufám, že už to nabere spád a nezabije se tím celá první třída. :roll:

Najdi si osnovy. Konec 1. třídy je v matematice sčítání a odčítání do 20, bez přechodu přes 10.

Taky si najdi SCIO přijímačky na gympl z 5. třídy, to už je docela masakr.

Holt první třída je takové hraní, nic moc se nenaučí, jen číst a psát. Pokud se bude v běžné třídě nudit, můžeš ho přesunout třeba na Scio školu nebo Mensa gympl od 6. třídy, pokud na to bude mít.

To, že umí počítat, to prostě část třídy umí. Ale co bys s tím chtěla dělat? Že by se učil psacím písmem s prvnakama a na matiku chodil do druhé? To zkrátka nemá řešení. Počkej po 5. třídě a dej ho na gympl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5707
16.9.22 21:07
@Limi123 píše:
Hele můj třeba násobit sdělit do 20-30 a sčítat a odčítat do 100 umí i s přechodem přes 10. A rozhodně ho kvůli tomu nepovažuji za extra nadané dítě a neběhám za ředitelkou, proč se učí počítat tečky do 5. Protože chápu, že se musí srovnat laťka. Tak jsem to vysvětlila i synovi a už se s tím smířil.

Můj tohle umí taky a umí v matematice i víc, řekne ti třeba, kolik je 11 krát 5 a kolik je 995 plus 12 a teď měl 5 a nepovažuji ho za extra nadaného, nečte a má nedostatky jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
16.9.22 21:12

Jsem si vybavila, jak jsem nevericne koukala na spoluzaky.kdyz jsme furt dokola pocitali do 5. Bylo to v minulem stoleti. moje decka zazila totez. Je to bezne. Vetsina ma zas deficit jinde. Bagrista nejak proplul s tim, ze telocvikari nebyli nadseni. Prcek je hvezda ve spolecenskovednim zakladu, telocvikari zvedaji oboci a na anglinu ma doucko.
Oba jsme upichli na 8G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
16.9.22 21:48
@Cuddy píše:
No tak nejak. Jako ta prvni trida, kdy dite jeden non stop od 8 hod do dopoledne (v druzine)/vecera (na krouzcich), nevydechne ani o prestavce, kdy zase jede socialni rozvoj, je pro dite narocna. Tak aspon nekde si muze ulevit, ze mu jde vec snadno a nezatezuje ho. Nejak nemam pocit, ze by v nasem state, dokud je stavajici system bezplatnych viceletych gymnazii, nizkonakladovych ZUS a sportovnich svazovych oddilu, byla podpora nadanych deti minimalni. To jeden asistent ve tride pro deti s handicapem nemuze vyvazit.

My využíváme obory ZUŠ i sportovní oddíly. Syn se věnuje už více než 10 let sportu, se kterým začal v 5 letech. Tenkrát chodil na všestranné cvičení, trenér si ho tam spolu s dalšími kluky vyhmátl.
Co se týče ZUŠ, je to vzdělávací instituce, v některých krajích je takový převis poptávky, že je problém se dostat.
A dále je toto vzdělávání odpoledne časově náročné. Aspoň ze začátku, než se dítě naučí přesouvat samo, musí být jeden z rodičů k dispozici.

Docela se bavím tím, jak se tyto odpolední aktivity tady v této diskuzi hojně doporučují, ale v jiných diskuzích, kdy třeba píše někdo, že mu nechtějí dát nebo nestačí finančně zkrácený úvazek, jsou nejčastější rady, že je takové vzdělání zbytné a dítě to vůbec nepotřebuje :mrgreen: (nesouhlasím s tím).
Naše děti právě k vůli tomu, aby se mohly vzdělávat ještě jinde, nechodí do družiny. Musí mít nějaký volný čas a taky čas na úkoly, večer to není nejvhodnější. Družiny jsou v jejich škole stejně jen do třetí třídy. Někdo namítne, že stačí kroužky ve škole nebo v družině, případně někde v DDM nebo CVČ. Ne, ty opravdu nejsou po odborné stránce to samé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
16.9.22 22:18
@Limi123 píše:
Najdi si osnovy. Konec 1. třídy je v matematice sčítání a odčítání do 20, bez přechodu přes 10.

Holt první třída je takové hraní, nic moc se nenaučí, jen číst a psát. Pokud se bude v běžné třídě nudit, můžeš ho přesunout třeba na Scio školu nebo Mensa gympl od 6. třídy, pokud na to bude mít.

To, že umí počítat, to prostě část třídy umí. Ale co bys s tím chtěla dělat? Že by se učil psacím písmem s prvnakama a na matiku chodil do druhé? To zkrátka nemá řešení. Počkej po 5. třídě a dej ho na gympl.

Těžko hledat něco, co už dávno neexistuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
16.9.22 22:22
@Anonymní píše:
Ano, pravdivé a hezky napsané. Už z tohoto důvodu jsem nehledala nějakou soukromou školu 70 km daleko, ale chtěla jsem, aby si tu s těmi Alenkami a Oldy našel vazby na celý život, když tu žijeme. Ale očekávala bych, že za těch 15-20 let, co jsem ze školy venku, udělá školství krok modernějším směrem a dovolí dětem individuálnější rozvoj, než striktně podle osnov, sice to 3/4 třídy odradí hned ze začátku, ale hlavně, že máme splněno… Ono by stačilo nehledat v tom tolik zkostnatělých složitostí a dovolit dětem dělat věci napřed, třeba. Pro mě za mě, proč by nemohly být volitelné hodiny hudebky/vytvarky. Rozšířená výuka pro zájemce? Nebo udělat ty kroužky logiky, čtení apod., aby děti přišly na své aspoň po škole. Ale přímo ve vazbě k předmětům, ne „deskové hry z družiny“…logika, literatura atd. Takových (podle mě jednoduchých) organizačních změn mě napadá mraky, ale asi je jednodušší jet v zajetých kolejích systému než se ohlížet na jednotlivce. :nevim: Jinak kroužků má plno, deskovky milujeme. Je plnohodnotný spoluhráč pro strategické hry. Je skvělé, že jich je na trhu tolik. Na olympiádu se podívám, díky za tip. ;)

Nejak nerozumim tomu problemu s krouzky, co by melo byt na skolach v tomto obecne „jinak“? Samozrejme nabidka je na kazde skole jina, ale treba u nas jsem nemela problem si vybrat, spousta jich byla i primo v ramci druziny, takze casove idealni a navic prakticky zadarmo. Syn takhle na ZS chodil na Veselou vedu, Zdrave cviceni (joga pro deti) a hral na fletnu. V nabidce byla pokud si vzpominam take vyuka nekolika cizich jazyku vcetne ciste konverzace s rodilym mluvcim, informatika, psani na stroji, keramika a vytvarna dilna… A kdo si nevybere primo na ZS, nabidka takovych aktivit je dnes prece velmi siroka, od tech uz zminovanych ZUS a sportovnich oddilu az treba po nabidku Domu deti a mladeze, tam nabizeji konkretne u nas velice siroke spektrum krouzku vcetne treba filmoveho atelieru a cerneho divadla… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
16.9.22 22:29
@Magda26 píše:
Nejak nerozumim tomu problemu s krouzky, co by melo byt na skolach v tomto obecne „jinak“? Samozrejme nabidka je na kazde skole jina, ale treba u nas jsem nemela problem si vybrat, spousta jich byla i primo v ramci druziny, takze casove idealni a navic prakticky zadarmo. Syn takhle na ZS chodil na Veselou vedu, Zdrave cviceni (joga pro deti) a hral na fletnu. V nabidce byla pokud si vzpominam take vyuka nekolika cizich jazyku vcetne ciste konverzace s rodilym mluvcim, informatika, psani na stroji, keramika a vytvarna dilna… A kdo si nevybere primo na ZS, nabidka takovych aktivit je dnes prece velmi siroka, od tech uz zminovanych ZUS a sportovnich oddilu az treba po nabidku Domu deti a mladeze, tam nabizeji konkretne u nas velice siroke spektrum krouzku vcetne treba filmoveho atelieru a cerneho divadla… :nevim:
Žádná taková nabídka u nás na většině škol není. Snad s výjimkou Veselé vědy a jedné taneční školy, která posílá lektorku do školek. S odvoláním města, že máme dost institucí, které volnočasové aktivity zajišťují na své půdě(a máme toho fakt dost). Kdysi se to řešilo i na zastupitelstvu.
Kroužky ve škole a družině zajišťují učitelé, kteří si tím přivydělají pár set korun měsíčně k úvazku, ale tomu, co provozují, často pořádně nerozumí.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7914
16.9.22 22:42
@Limi123 píše:

To, že umí počítat, to prostě část třídy umí. Ale co bys s tím chtěla dělat? Že by se učil psacím písmem s prvnakama a na matiku chodil do druhé? To zkrátka nemá řešení. Počkej po 5. třídě a dej ho na gympl.

Jak kde, centrální osnovy nejsou. Mám druháka a vloni s přechodem přes deset počítali už někdy od dubna.

Jo, za to tento týden nám paní učitelka psala mírně rozrušený mail, že s dětmi chtěla v prvouce jen tak bleskově zopakovat měsíce v roce a dost narazila. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
16.9.22 22:58

@Pears206 No asi to teda bude jak kde, u nas je srovnatelna nabidka na vsech ZS ve meste, ta nase v tomto urcite nijak nevybocuje - jako je jasne, ze kdyz jsem chtela, aby se syn venoval sportu, taky jsem nespolehala na Micove hry ve skole a dala ho normalne do volejbaloveho oddilu, ale to uz zalezi, co od toho clovek ocekava. Treba za tu fletnu jsem byla rada, syn „hral“ uz ve skolce, hudebni sluch ma, tak mi prislo skoda to dale nerozvijet, ale klasicka vyuka v ZUS mi prisla pro nej zbytecne moc, nechtela jsem ho znechutit nejakou moc teorii, tak se ten krouzek v druzine fakt hodil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí