Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2923
16.9.22 11:26

Nemůžu si pomoct, ale syn zakladatelky mi jako nějak vyjímečně nadaný nepřijde. Spíš jako dítě, kterého silná stránka je matika, tak tu konkrétně umí nadprůměrně.

Jedno z našich dětí před nástupem do školy umělo číst, psát, počítat a další věci a ani by mě nenapadlo ho posílat do vyšší třídy a chtít individuální plán. Tu první třídu považuju spíš za zvykací na režim, kolektiv. A i když ze znalostí se naše dítě v první třídě naučilo snad jen psát psacím písmem (psacích umělo před školou jen pár), tak první třídu za nijak proflákanou nepovažuju ani já, ani dítě. Sem tam dostávalo úkoly navíc, přečíst knížky, často někomu s něčim radilo a pomáhalo a bylo úplně ok.

Ona tu celkem nedávno byla podobná diskuse, kde chlapeček spolužáky považoval za blbce. Já teda za hlavní problém tady nevidim nějaké extrémní nadání (tady konkrétně mi to i přijde spíš jako běžné zaměření na silnější stránku), ale to, že některé děti/lidi, když jsou v něčem trochu napřed, hned „ohrnují nos“ nad průměrem. Syn má ve třídě určitě taky někoho, kdo zas narozdíl od něj umí číst, tak by asi mohl vidět, že to je normální, že každý je zaměřený nějak?

Mně to teda přijde úplně normální, že většina dětí má silnou i slabší stránku, takže něco jim jde líp než průměr a je to normální, ne důvod k individuálnímu plánu - tak by ho na svoji silnou oblast mohla mít polovina dětí (a ta druhá zas na slabou ;) ). Pokud nejde opravdu o výrazný nadání a to tady fakt nejde.

Příspěvek upraven 16.09.22 v 11:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
16.9.22 11:29
@e-Surfařka píše:
Nemůžu si pomoct, ale syn zakladatelky mi jako nějak naprůměrně nadaný nepřijde. Spíš jako dítě, kterého silná stránka je matika, tak tu konkrétně umí nadprůměrně. Jedno z našich dětí před nástupem do školy umělo číst, psát, počítat a další věci a ani by mě nenapadlo ho posílat do vyšší třídy a chtít individuální plán. Tu první třídu považuju spíš za zvykací na režim, kolektiv. A i když ze znalostí se naše dítě v první třídě naučilo snad jen psát psacím písmem (psacích umělo před školou jen pár), tak první třídu za nijak proflákanou nepovažuju ani já, ani dítě. Sem tam dostávalo úkoly navíc, přečíst knížky, často někomu s něčim radilo a pomáhalo a bylo úplně o. k. Ona tu celkem nedávno byla podobná diskuse, kde chlapeček spolužáky považoval za blbce. Já teda za hlavní problém tady nevidim nějaké extrémní nadání (tady konkrétně mi to i přijde spíš jako běžné zaměření na silnější stránku), ale to, že některé děti/lidi, když jsou v něčem trochu napřed, hned „ohrnují nos“ nad průměrem. Syn má ve třídě určitě taky někoho, kdo zas narozdíl od něj umí číst, tak by asi mohl vidět, že to je normální, že každý je zaměřený nějak? Mně to teda přijde úplně normální, že většina dětí má slabou i silnou stránku, takže něco jim jde líp než průměr a je to normální, ne důvod k individuálnímu plánu - tak by ho na svoji silnou oblast mohla mít polovina dětí (a ta druhá zas na slabou ;) ). Pokud nejde opravdu o výrazný nadání a to tady fakt nejde.

Na d průměr je prostě kdokoli nad průměrem. Nad průměrem je polovina třídy. Takže na základě toho, co zakladatelka uvádí, vyvozovat, zda je nebo není nadprůměrné, je uplně liché. Nicméně bych si spíše tipla, že v nějakém nadprůměru bude, tedy v první polovině třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4069
16.9.22 11:30
@VitaminC píše:
@unuděná A das ho na gympl? Syn chce, ja si tim prosla a byla bych radsi, kdyby zustal na zakladce…

Můžu se zeptat proč? Mně to pro trochu bystřejší dítě přijde jako jasná volba (a také jsem si tím prošla).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
16.9.22 11:31
@Cuddy píše:
Ja bych to rekla jinak, bez podpory rodicu to proste nejde. A je jedno, jestli v prvni tride, kde budu snadnost skoly vyvazovat mimoskolnimi aktivitami nebo v pate tride, kde budu dite podporovat v te narocne priprave na vicelete gymnazium a nebo v pozdejsich rocnicich, kde zase budu vyvazovat nejakou nespokojenost s jazykovou vyukou prostrednictvim drahych pobytovych kurzu.
:mavam: :palec:
  • Citovat
  • Upravit
14127
16.9.22 11:31

No, soda pro zakladatelku je z meho pohledu opravnena :?

V prvni tride v zari se probrat, ze moje dite je nadprumerne…ja nehodlam nic menit, nechci dojizdet, nechci se mu venovat, ale nabehnu na úču, co s tim jako hodla delat :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
16.9.22 11:37

@Hibou Nebyla jsem studijni typ. Uceni mi slo samo bez prace, takze jsem na gymplu dost narazila. Chybela mi ctizadost a pile, coz jsou podle me dulezitejsi predpoklady pro studium nez znamky nebo realna znalost. Muj syn je stejny a vyrozumela jsem, ze je takovy i syn Unudene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
16.9.22 11:40

@Sylvania 333 dítě je ve škole druhý týden a rodič ho srovnává s ostatními dětmi a prohlašuje, že je nadprůměrné.

Aha :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4069
16.9.22 11:41
@VitaminC píše:
@Hibou Nebyla jsem studijni typ. Uceni mi slo samo bez prace, takze jsem na gymplu dost narazila. Chybela mi ctizadost a pile, coz jsou podle me dulezitejsi predpoklady pro studium nez znamky nebo realna znalost. Muj syn je stejny a vyrozumela jsem, ze je takovy i syn Unudene.

A není pak přiměřeně náročná škola dobrá právě k tomu, aby se dítě píli naučilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
16.9.22 11:41
@VitaminC píše:

Tak, mě se taky nebavilo biflovat, ale když jsem dávala pozor tak jsem si většinu zapamatovala už při hodině. Hodně náročna byla prima… To toho bylo strašně moc.

Už v 6. třídě jsme měli chemii a vše se učit latinsky, to samé čestina, zeměpis naučit se všechny státy hlavní města… biologie… zase latina… paradoxně v primě nebyla těžká matika.. toho biflování bylo dost. Pak si to sedlo. Ale začala být zase náročnější matika.

• Citovat
  • Upravit
4069
16.9.22 11:47
@VitaminC píše:

A ještě něco, nemůžeš vědět, jestli by to tvému synovi nešlo i na gymplu samo a bez práce. A aspoň by to třeba bylo zajímavější a tím by se dostavila motivace a s ní třeba časem i ta píle a (zdravá) ctižádostivost.

Snad se tě nějak nedotknu. Ty na mě děláš dojem nadaného dítěte, které zcela propadlo školním systémem (a takových je podle mě hodně). Bylo by fajn, kdyby to u syna dopadlo lépe (a ano, můžeš mi tvrdit, že vzdělání není důležité, podle mě to s ním jde vše lépe). Konec osobního okénka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
16.9.22 11:49
@Lama Lama píše:
Na d průměr je prostě kdokoli nad průměrem. Nad průměrem je polovina třídy. Takže na základě toho, co zakladatelka uvádí, vyvozovat, zda je nebo není nadprůměrné, je uplně liché. Nicméně bych si spíše tipla, že v nějakém nadprůměru bude, tedy v první polovině třídy.

Dost velká část třídy bývá v průměru ;) Vycházím z toho, co zakladatelka píše. A podle mne teda nic výjimečného neuvedla. Moje dítě toho umělo víc a byly ve třídě tak 4, co toho uměly víc než zakladatelky syn :nevim: A vzhledem k názvu diskuse a tomu, co zakladatelka řeší, myslím, že by určitě uvedla, kdyby její dítě mělo nějakou další výjimečnou schopnost ;)

Z toho co napsala, mi její syn přijde jako normální dítě se silnou stránkou - matikou, ve které je naprůměrný. Ale žádnou výjimečnost v tom nevidím. Takhle by se klasická výuka na školách mohla rovnou zrušit, když by každý čekal, že jeho dítě bude mít na svou silnou stránku individuální plán. Vždyť by ty třídy byly tak promíchané, že by se v tom nikdo nevyznal, kdyby to fungovalo, jak si zakladatelka představuje. To by moje dítě chodilo na 7 předmětů o 2 roky výš, na 3 se svojí třídou, další spolužáci by se na silné předměty rozmístili do vyšších tříd a k nim by chodili nadaní mladší :dance: A základ by tvořil třídní „průměr“. Jo, pokud je někdo opravdu MIMOŘÁDNĚ nadaný, tak jo. Ale na tom, co zakladatelka napsala, nic mimořádného fakt nevidim. Moje dítě bylo napřed víc a i to považuju za nadprůměrně šikovné a inteligentní, ale ne MIMOŘÁDNĚ výjimečné (teda pro mne samozřejmě jo :) ) a geniální. Podle mne je fakt potřeba oddělit jen ty extrémy, jinak z toho bude především zmatek. Oni to ty učitele vědi, které dítě je nadanější a přistupují tak k němu a mají podle toho požadavky.

Příspěvek upraven 16.09.22 v 11:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40405
16.9.22 11:51
@VitaminC píše:

Souhlasím, že strašně záleží na té píli a cílevědomosti.

Což u mě bylo na nule, mě tak šíleně nebavilo v té škole dřepět na zadku.
Základku jsem měla bez problémů, na to že jsem byla většinou duchem mimo a doma na to kašlala, jak to šlo.
Střední jsem podle mě dala jen díky tomu, že tam byla napůl praxe a to mě šlo, i ted mám problém někde, třeba na návštěvě, sedět na jednom místě, to je za trest.

Jinak jsem si vzpomněla na jednu známou, ta mi pořád vyprávěla, jak je její syn geniální.

A ted je ve čtvrté a strašná změna, škola ho přestává bavit a rozhodl se, že bude youtuber :)

Od babičky dostal nějaký použitý dron z bazaru, co dělá videa a s tím ted kluk tráví volné chvíle, cosi natáčí a komentuje a představy jeho matky o jeho budoucím životě mu jsou fuk, sama jsem zvědavá, jak to tam dopadne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
16.9.22 11:52
@Hibou píše:
A není pak přiměřeně náročná škola dobrá právě k tomu, aby se dítě píli naučilo?

já ti nevím. moje chytré, leč ne-pilné dítě střední školou proplouvalo s trojkama a čtyřkama, protože není ambiciózní, aby se učilo a mělo jedničky, když proleze bez učení, tak taky dobře :nevim: a to šlo na školu, kterou si samo vybralo a která ho bavila. v PPP mu navrhovali gympl, protože nadprůměr tady, nadprůměr támhle, nejlepší volba, nerado se učí, no to ale na střední je potřeba, škoda nejít na gympl :nevim: chápu to, sama jsem střední školou proplula prakticky bez učení i za cenu zhoršení známek, protože mě učení otravovalo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
16.9.22 11:54
@e-Surfařka píše:
Dost velká část třídy bývá v průměru ;) Vycházím z toho, co zakladatelka píše. A podle mne teda nic výjimečného neuvedla. Moje dítě toho umělo víc a byly ve třídě tak 4, co toho uměly víc než zakladatelky syn :nevim: A vzhledem k názvu diskuse a tomu, co zakladatelka řeší, myslím, že by určitě uvedla, kdyby její dítě mělo nějakou další výjimečnou schopnost ;)

Z toho co napsala, mi její syn přijde jako normální dítě se silnou stránkou - matikou, ve které je naprůměrný. Ale žádnou výjimečnost v tom nevidím. Takhle by se klasická výuka na školách mohla rovnou zrušit, když by každý čekal, že jeho dítě bude mít na svou silnou stránku individuální plán. Vždyť by ty třídy byly tak promíchané, že by se v tom nikdo nevyznal, kdyby to fungovalo, jak si zakladatelka představuje. To by moje dítě chodilo na 7 předmětů o 2 roky výš, na 3 se svojí třídou, další spolužáci by se na silné předměty rozmístili do vyšších tříd a k nim by chodily nadaní mladší :dance: A základ tvořil třídní „průměr“. Jo, pokud je někdo opravdu MIMOŘÁDNĚ nadaný, tak jo. Ale na tom, co zakladatelka napsala, nic mimořádného fakt nevidim. Moje dítě bylo napřed víc a i to považuju za nadprůměrně šikovné a inteligentní, ale ne MIMOŘÁDNĚ výjimečné (teda pro mne samozřejmě jo :) ) a geniální. Podle mne je fakt potřeba oddělit jen ty extrémy, jinak z toho bude především zmatek. Oni to ty učitele vědi, které dítě je nadanější a přistupují tak k němu a mají podle toho požadavky.

Příspěvek upraven 16.09.22 v 11:52
čistě fakticky - průměr je jen jeden. Cokoli nad průměr je nadprůměr. :nevim:
Pak jde samo o to, jak v realitě kdo vezme široce průměr a co nadprůměr.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.22 12:01
@VitaminC píše:

Ano, přesně tohle mu chybí, je mu to vlastně šumák :P A to rozhodování, zda by ho gympl nabudil a té píli naučil nebo naopak totálně znechutil, bude beztak asi na nás, rodičích.. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí