Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Auhagenn
16.9.22 08:37

Zakladatelko, kdyby si měla dítě v naší škole, tak by si přálo, aby mohlo zpátky do školky :D Každá škola je jiná, takže by se ti s přesunem mohlo lehce stát, že tvoje geniální dítě by bylo úplně normální dítě nebo naopak jedno z podprůměrných ;)

• Citovat
  • Upravit
81477
16.9.22 08:38
@liptom píše:
Prý nadprůměrné dítě… No, nevidím to tam :think: :mrgreen:

Proč?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
@Jahru píše:
Záleží, co chceš - jestli opravdu dítě posunovat dál a využít jeho potenciálu na maximum anebo nechat věci plynout. Mám zkušenost s obojím, druhý přístup se vyplatil mnohem, mnohem víc. Pokud chceš posunovat, je dobré navštívit PPP a určit míru nadání. To co popisuješ mi přijde jako mírný nadprumer, ale to se z jednoho příspěvku nepozná. Pokud by byl N/MN, mohou se nastavit opatření ve škole. Ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že ne vždy to funguje a je ochota na straně skoly i dítěte dělat něco na víc. Tuhle cestu jsme zvolili u staršího, teď už bych to nedělala. U mladší jsme nechaly věci plynout (do školy šla plně ctouci, píšící tiskace, pocitající, s velkým přehledem). Žádná speciální opatření neměla, ale učitelka si chytrých děti vsimala a hned pí prvních pár týdnech je umělá adekvátně zabavit. Výhoda byla, ze dítko nemělo se školou žádné potíže, bralo ji jako socializační arénu a po odpolednech mělo mraky času na rozvíjení ve volnočasových aktivitách.
Takže pokud si opravdu myslíš, že máš nadané dítěa chces to řešit, začala bych v ppp.

Učitelka hrozně nadávala, měla kartičky s příklady navíc a syn je měl za chvilku a říkala, že to ostatní demotivovalo.

Teď je to tam prý ještě horší, co nám říkal synův bývalý spolužák. Přestoupilo hodně dětí z vesnic. Ale má to své výhody, toho největšího sígra si srovnali a už prý i brečel. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
@Anonymní píše:
Popravdě, učitelka vůbec neví, která bije. Do školy nesmíme, pokaždé když se někomu podaří ji odchytnout, máme asi milion organizačních dotazů, takže ta neví, co dřív. Mám trochu pocit, že i organizačně je ta jejich třída velmi nezvládnutá. Nevím, jestli je to školou, učitelkou nebo něčím jiným. Třídní schůzky budou za 14 dní, tam se chystám za ní jít a právě bych ráda předložila nějaké řešení, než být za ambiciózní matku. :lol:

A je problém jí napsat email? Moje dítě by se v podstatě pronudilo celou první třídu, četl před nástupem do školy, počítal do 100, sčítal i čísla větší čísla, tak jediné, co se naučil bylo psát psacím písmem. Ale paní učitelka dávala extra úkoly, ve třídě měli knížky na čtení, motivovala ho pomáhat ostatním dětem, takže ikdyž se moc nenaučil vědomostí, naučil se toleranci, pomocí a zodpovědnosti dělat si úkoly, nosit si pomůcky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
16.9.22 08:41
@Anonymní píše:
No tak právě přemýšlím, kde ta trocha pokory už hraničí s blbostí. A říkám si proč by plynule počítající/čtoucí/orientující se dítě mělo rok poslouchat Pepíčka od vedle, jak není schopen pochopit, že M-Á je MÁ. :nevim: V matice z hlavy dává základní početní operace, pochopí rovnici, orientuje se ve zlomcích a desetinných číslech. Mocniny fakt ne. :lol: Ano, asi si představuji, že když dítě základ umí, půjde vejš. Ne, že bude do nekonečna omílat 2 tečky jsou 2…Ale ptám se na reálné zkušenosti právě proto, že té pokory mám dost, nepotřebuju někde naběhnout, jak mám geniální dítě, nepřekrucuj to. :mavam:

Tak primárně protože, sže se rodiče probudili a začli jeho nadání řešit až v jeho šesti letech. Vzdělávací plán školy máš k dispozici veřejně dostuný, pokud ti tak záleží na vzdělání tvého dítěte, proč jsi se nezajímala a něco s tím nedělala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
16.9.22 08:42
@liptom píše:
Prý nadprůměrné dítě… No, nevidím to tam :think: :mrgreen:

Diagnostika na dálku. To je díra na trhu. PPP plné, začni podnikat, vyděláš balík. :lol: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.22 08:48

Má dcera šla teď do první třídy a již od školky umí plynule číst, psát, počítat (sčítání, odčítání, násobilka,…), krásně malovat, je zručná, vše na co sáhne, jí jde od ruky, včetně sportu… A byť by mohla z fleku do třetí třídy, je v první třídě spokojená. Ale hodně dělá to, že mají třídu, ve které je žáčků po skromnu, tudíž mají individuálnější přístup a je to bezva.

• Citovat
  • Upravit
9652
16.9.22 08:53

A ještě jedna věc - ta první třída je hodně o návyku na povinnosti, nácviku samostatnosti atd. Víc než o učení. Ostatně většinu učiva prvního stupně chytřejší děti tak nějak okoukají a nasajou přirozeně a asi by to zvládly i bez většího zapojení školy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.22 08:58

Já bych určitě na třídních schůzkách o tom s učitelkou promluvila. O tom, že se tam dítěti nelíbí a nudí se. Jestli je rozumná bude to řešit. Jestli hodně dobrá už to bude vědět a navrhne řešení sama. Určitě nebude chtít mít nešťastné dítě v kolektivu.
Jestli ne, asi máte smůlu… :(
Můžete zajít do PPP. Chtít vyšetřit nadání, poradit o tom, že se mu ve škole nelíbí. Teď by mohli mít volněji, než začnou řešit školní zralost dětí na příští rok.
Co se týče nadání, nemusí ho poznat ani rodič, i když má většinou podezření. To, že poznají nadání ve školce, nevím… Možná jak kde, jestli je tam někdo, kdo se o to zajímá, nevím. A nadané dítě fakt nemusí umět číst. Může mít dyslexii, nebo třeba zkříženou lateralitu, což čtení znesnadňuje.

Mám mimořádně nadané dítě a ve školce tvrdili, že je o hodně pozadu a je nezvládne školu ani s odkladem.
V PPP měl průměrnou jen emocionální a sociální stránku. Zato řešíme jiné problémy - logopedii, diagnostiku jestli je Adhd/Asperger, dysgrafii, což není jednoznačné, protože to táhne intelektem a snaží se zařadit, vyrovnat to.
Je ve třídě pro nadané. A ano, nudí se.
V první třídě na začátku dělali to co všude. Orientace ve škole, třídě, co se má dělat, co ne, zvykání se na řád ve třídě, ne to, že občas budou muset jen sedět. Ze začátku taky „nedělali nic“. Ale je to změna prostředí návyků a některé děti to nezvládají moc dobře. Chce to čas si zvyknout.
Taky jsem pro to aby se děti učili víc individuálně, ale to by chtělo maximálně 12 dětí ve třídě plus asistenta aby se mohli dělit na skupiny. Což asi v vašem školství není reálné.
Při třiceti dětech ve třídě je to podle mě nemožné.

• Citovat
  • Upravit
3523
16.9.22 09:01

Já taky byla v šoku, že po náročné předškolní přípravě syn ve škole kreslí kolečka a poznat 1. Na druhou stranu ho jedničky „zadarmo“ motivují a škola ho baví, takže se s ním lépe pracuje na tom, co mu moc nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3401
16.9.22 09:04
@Sylvania 333
@Sylvania 333 píše:
Hm, syn před nástupem plynule četl, naučil se to sám, po písmenkách. Potom, po nástupu do školy, přišel domů a četl jako robot má ma má ma lé te le. Tvrdil, že je to tak správně, že to říkala paní učitelka.
Teď už se tomu směju, ale byla jsem zralá na infarkt.

Přesně moje dcera :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
16.9.22 09:07
@Anonymní píše:
No tak právě přemýšlím, kde ta trocha pokory už hraničí s blbostí. A říkám si proč by plynule počítající/čtoucí/orientující se dítě mělo rok poslouchat Pepíčka od vedle, jak není schopen pochopit, že M-Á je MÁ. :nevim: V matice z hlavy dává základní početní operace, pochopí rovnici, orientuje se ve zlomcích a desetinných číslech. Mocniny fakt ne. :lol: Ano, asi si představuji, že když dítě základ umí, půjde vejš. Ne, že bude do nekonečna omílat 2 tečky jsou 2…Ale ptám se na reálné zkušenosti právě proto, že té pokory mám dost, nepotřebuju někde naběhnout, jak mám geniální dítě, nepřekrucuj to. :mavam:

Tak primárně proto, že zejména první stupeň není ani tak o rozvoji inteligence, to zejména s nadprůměrnou inteligencní není nic, co se musí urychlovat, ale o socializaci s jinými dětmi, naučení se základních návyků, jako je třeba i snášení frustrace a práce na tom, co člověka nebaví a je potřeba to udělat.

Vzhledem k tomu že není dostupná alterantivní škola, tak se stejně bude muset tvůj syn naučit hledat to zajímavé a dobré co má v současné třídě a v tom ho musíš podpořit.

Ne v tom že je lepší než ostatní a že se mu děje děsná křivda. Neděje.

Ano - nudí se. Ale nuda je v dětství dost důležitá věc.

Naopak helikopterové matky, co mají dítě jako projekt a musí neustále něco rozvíjet a nesmí cítit ani špetku nepohody dětem ve sktuečnosti dost škodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68902
16.9.22 09:36

Já tu první třídu vždy brala tak, že se tam sejde dvacet dětí různých znalostí a dovedností a z různých prostředí, jdou ze školky… a najednou se po nich chce čtyři hodiny sedět na zadku, pětačtyřicet minut v kuse dávat pozor a nerušit, záchod ideálně jen o přestávce. Samostatně pracovat, řešit úkoly bez individuálního dohledu… a k tomu je teda naučit číst a psát, za mě je už jenom tohle pro spoustu dětí záhul. A to, že to jeden zvládá, neznamená, že teda u zbytku třídy se na to vykašleme. A po dvou týdnech? To jsem se pobavila, dva týdny jsou takový rozjezd, všichni se teprve seznamují s řádem, učitelka poznává děti.

Mám asi velmi chytré dítě (dostala jsem teď zprávu z psychologie a nestačila se divit, s kým vlastně žiju :mrgreen: ), ale čísla ho nikdy nezajmala (z čehož dva rodiče, inženýři, maličko trpí :lol: ) a písmenka vlastně taky ne, jako pár jich teda vyjmenovat umělo… Ano, měli ve třídě děti, co už na začátku četly. Dostaly skvělou učitelku a naše dítě to chytlo a rozjelo se prakticky z nuly na sto - ze stavu nepřečtu dvoupísmenné slovo mělo už do pololetí přečtenou třísetstránkovou knížku drobným písmem bez obrázků. Jsem ráda, že se na začátku neškatulkovalo dle toho, kdo je geniálnější.
A matika… teď je v páté třídě a dosud nosilo jedničky, tak asi úplně antitalent nebude, ale v té první opravdu pomalý rozjezd ocenilo, prostě fakt nesčítalo (natož násobilo či dělilo do sta!), ne, opravdu to nemusí umět většina dětí. A ne, nutně ty, co to neumí, musí být nějak zaostalé či extra pomalé. Prostě to mé dítě nezajímalo, já neměla potřebu ho pérovat a věděla jsem, že se to v té škole naučí. A to píšu z pozice člověka, co před nástupem do první třídy sčítal a odečítal trojmístná čísla s převodem z hlavy. Mé dítě to v tomtéž věku nezvládalo do desíti.
Má spolužáka, co už před první třídou doma počítal levou zadní příklady pro druháky, prostě jen aby se doma nenudil. A v té čtvrté jsou na tom s mým dítětem v matice asi tak nastejno, jedničkáři bez nějakého výrazného prvku geniality, prostě se to srovnalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6795
16.9.22 10:02

Je smutne (v teto diskuzi, i v realu), jak jsme schopni donekonecna obhajovat inkluzi a papir z prakticke skoly ma i down s IQ 65, v kazde tride asistent pedagoga, nekde i dva, ale kdyz se ma rozvijet nadane dite, tak pekne klepneme maminku pres prsty, ze takhle teda ne.
Synuv kamarad je nadprumerne inteligentni, ma podpurny program z PPP, je clenem Menzy a ucitelka ty doporuceni stejne nedodrzuje. Jsem v uzkem kontaktu s jeho mamou a ta je nestastna, protoze v Menze ji rekli, ze pokud se nebude tlacit dopredu, tak ho casem spoluzaci dozenou a v puberte bude mit doma bezne dite. Skoda, ze se v nasem state porad vse prizpusobuje tem slabym, misto abychom rozvijeli ty silne.
Mama mu plati krouzek matematiky pro nadane, programovani atd.
Skola je soukroma, ktera zaclenuje deti s ruznymi jinakostmi, ale jakmile je nekdo bezproblemovy, ale vyzadovalo by nejakou cinnost, aby se rozvijel, tak to neni potreba a pekne at se zaradi mezi ostatni. No, mozna ze deti nasich deti na tom budou lip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
16.9.22 10:08

Moje holka umí napsat většinu písmenek (tiskacím) v necelých 4 letech (rukou ba papír) umí to asi od 3,5 nebo když ji dám klávesnici a hláskuju ji slovo napíše ho nmormálně na obrazovku. Písmenka samozřejmě pozná, ale to není zase nci tak neobvyklého.

tedˇd se učí sčítat a odčítat a pracovat s číslama… předpokládám že škola bude od toho aby ji naučila nějakému řádu a pracovat ve skupině.. máme tedy malotřídky, tak může kdyžtak pracovat se staršíma. Do školy by tedy měla jít až za 3 roky.

Ve vašem případe..Já bych to nějak probrala s učitelkou.. případně u vás došla do nějaké poradny abyste měli papír na to že to dítě je opravdu nadané. Pak se s tím dá pracovat dál. To už si myslím že jste měli udělat dříve. Děti jsou dost růzmorodé-.

Já jdu s dítětem práve příští týden k psycholožce abych zjistila, zda se u mého dítěte jedná pouze o zvídavost či akcelerovaný vývoj a nebo je v tom něco víc - používá se termín „nadané dítě“ ale vp odstatě to znamená dítě s vyšší nebo velmi vysokou inteligencí.
Pokud je dítě opravdu nadané je to dar a zároven ale i svým způsobem závazek, protože když se dítě nerozvíjí tak se to může úplně zazdít a nebo naopak můžou přijít problémy ve škole (nuda, atd)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi