Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
8935
16.9.22 02:30
@Anonymní píše:
Dítě mi nastoupilo do první třídy běžné ZŠ. Je pravda, že se hodně zajímá o matematiku, má všeobecný přehled, ale nečte, ve spoustě situaci si neporadí. Takže jsem to nějak víc neřešila. Ovšem s nástupem do školy chodí každý den jak hromada neštěstí, jestli tohle je fakt ta škola a kdy už se začnou učit. Já jsem trochu zděšená. Počítat do tří a ukazovat co je větší a na které písmenko co začíná, umělo dítě ve dvou letech. To nepovažuji za něco, co by se mělo šestileté dítě 2 měsíce učit. 8o Teď zvažuji, co dál. Zazdít jeho inteligenci tímto mi připadá škoda. Současně dítě nechci vytrhnout z kolektivu a někam daleko vozit (ani v okolí 50 km nemáme žádné výběrové školy). Učit doma si nedokážu představit. Je řešením individuální plán, že by třeba na některé předměty dítě chodilo do vyšších ročníků? Mám trochu pocit, že ze mě akorát ředitelka udělá blbce, že si nemám vymýšlet. Zároveň nechci dítě zapsat jako nějakého mazánka, co musí mít speciální přístup. :nevim: Řešil nekdo něco podobného?

Zakladatelko, v první třídě je teprve dva týdny. Myslím, že nejdou dělat žádné závěry, zda je tvé dítě opravdu nadprůměrné inteligentní, až tak že je vhodně to nyní začít řešit.
Každé dítě v první třídě má nějaké dojmy. To, že říká, že se nudí, to může být jen upoutáni pozornosti. Třeba se nudí nyní, když je potřeba třídu sjednotit. A nebude se nudit za měsíc či dva.
Jak tady často odpovídají ostatní - alespoň bude mít čas si osvojit dovednosti, kde jak píšeš, si neumí poradit.
Pokud by byl geniální a potřeboval jiný systém výuky, jistě už by na toto upozornili ve školce. Oni vidí hodně děti a dokáží poznat, kdo jaký je.
Každá maminka vidí vesměs jen svoje děti a nemá před sebou vzorek vrstevníků.
A to, že mu jde matematika nyní lépe než ostatním, ještě neznamená, že by měl komplet změnit školu. Tam by byl nešťastný, že neumí číst jako ostatní, že jsou věci, se kterými si neporadí.
Nech mu alespoň tu první třídu tak jak je. V druhém pololetí se můžeš rozmyslet co dál. A od září změnit školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
16.9.22 03:25

PP poradna muze doporucit plan pro nadane dite, objednej ho tam.
Vlastne by mohl mit asistentku a jit napred :). Ale to asi neprosadis.

Co pobliz nejaka alternativni skola? Nebo schopna malotridka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5752
16.9.22 04:42

Jsou tam dva týdny. Jede se podle těch pomalejších. První dcera byla průměrná, číst se učila fakt těžko. Druhá dcera se sama naučila číst během 1. týdne první třídy, na konci září četla plynule knížku, při které starší četla s obtížemi ještě ve třetí. To samé bylo s počítáním. Učitelka těm „nadanějším“ dětem dávala úkoly navíc, aby se nenudily.
Buď ráda, že máš dítě, kterému to jde snadno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3734
16.9.22 04:54

Tvé děcko není geniální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.22 05:08
@Anonymní píše:
No tak právě přemýšlím, kde ta trocha pokory už hraničí s blbostí. A říkám si proč by plynule počítající/čtoucí/orientující se dítě mělo rok poslouchat Pepíčka od vedle, jak není schopen pochopit, že M-Á je MÁ. :nevim: V matice z hlavy dává základní početní operace, pochopí rovnici, orientuje se ve zlomcích a desetinných číslech. Mocniny fakt ne. :lol: Ano, asi si představuji, že když dítě základ umí, půjde vejš. Ne, že bude do nekonečna omílat 2 tečky jsou 2…Ale ptám se na reálné zkušenosti právě proto, že té pokory mám dost, nepotřebuju někde naběhnout, jak mám geniální dítě, nepřekrucuj to. :mavam:

Vidíš, já mám právě to dítě, které ještě na konci první třídy četlo tichým skladem, pokud ti to něco říká.
Měl problém si zapamatovat písmena, je evidentní dyslektik, který díky tomuto bude mít s učením kapku problém, když je celý systém školství postaven na čtení a pochopení čteného textu…
No a tak si užíváme ty kolečka PPP, psycholog a vidíš, dle tebe toto dítě, které dle tvého vyjádření snad do školy ani nepatří, má IQ někde kolem 130, a sám psycholog mi řekl, že pokud se mu podaří zkompenzovat verbálně složka, tedy bude umět vyjádřit, to co v té hlavě má, tak ten intelekt bude úplně jinde..
Nadané děti v naší škole začali řešit až ve třetí třídě, mají pro ně matiku, angličtinu zvlášť, ale na druhou stranu podporují i ty děti, které mají deficity v různých oblastech.
Bohudík ve třídě si nikdo o jikom nemyslí, že je něco míň, na základě jeho výsledků ve škole.
Pokud si myslíš, že syn je nadané dítě, řes s PPP.
Udělají synovi diagnostiku, pro akceleraci musí identifikovat oblast nadání. Při cekackach v PPP si tvůj syn tou klasickou první třídou přijde, neboj. My budeme mít uzavřenou diagnózu teď ve třetí třídě, přesto, že na logo s ním chodím od 2,5 let…ale i přes jeho vysoké IQ budeme řešit případně úpravy ve výuce až tak za dva roky. Vím co syna baví, v čem ho mám podporovat, tak jdeme vlastní cestou.
Ale hlavně nezapomeň, že pro spoustu dětí je ta první třída opravdu těžká…

Příspěvek upraven 16.09.22 v 05:29

• Citovat
  • Upravit
64939
16.9.22 05:28
@tulipán píše:
Jedou podle osnov, nemohou přeskočit začátek. Ted se tam nudí 9 dětí z 10. Scitat a odecitat do deseti umi temer vsichni.

To prave neumi. Proto je dost dulezite se tomu poradne venovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30910
16.9.22 05:55
@Anonymní píše:
No, tak proč se s tím něco nedělá? :nevim: Když tak prolistuju ty učebnice, to přece musí vědět průměrné tříleté dítě. :cert:

Ano, teď se skutečně nudí 9 děti z 10. Mě dítě si také ztěžuje, že škola není škola. Ale je to základní škola, nic víc. Je potřeba ty děti dostat na stejnou úroveň, zbytek rozvíjíme pomocí mimoškolních aktivit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85259
16.9.22 06:21
@Anonymní píše:
No, tak proč se s tím něco nedělá? :nevim: Když tak prolistuju ty učebnice, to přece musí vědět průměrné tříleté dítě. :cert:

Taky nemusi. Moje dite neni genius, je normalni, pismenka ji nezajimaly nikdy a pocitat mozna neco malo umela, ale pomale tempo v prvni tride ji naprosto vyhovovalo a nam taky. Na konci roku umela cist, psat a pocitat, i kdyz rozjezd byl pomaly. Ne kazde dite to zvladlo ve skolce, nemuselo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
16.9.22 06:22

Já to vidím jednoduše, jsou rychlejší a pomalejší děti, chytřejší a méně chytré. Škola je pro všechny děti, není od toho, aby selektovala a přizpůsobovala se potřebám každého jednotlivce, jsou osnovy a jsou pro všechny.
Pokud se to nějakému rodiči nelíbí, může zvolit jinou školu, či domácí vzdělávání.
Argument o vozeni dítěte do jiné vzdálené soukromé školy je hloupý.
Buď ber to co je, nebo jdi jinam, že se ti nechce nebo co, je hloupost.
Jak by sis takový školský systém představovala? Jedno dítě neumí číst, ale umí počítat, druhému jde přírodověda, ale neumí abecedu, takže bude učitelka učit každé zvlášť, to co mu zrovna nejde?
Ano nadanější děti mají mít i individuální plán, případně úkoly navíc, pomalejší opačně, ale to, že někdo nečte, ale umí počítat v první třídě a matka řeší „nadané“ dítě a individuální plán, je na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3398
16.9.22 06:25

Myslím, že na změnu školy je brzy, vždyť je teprve půlka září, musí se tam rozkoukat a pomalu začínat. A hlavně tak, aby stíhaly všichni. Dcera uměla číst, počítat a přesto se nenudila. Měla štěstí na skvělou učitelku, která děti, které číst uměly, nechala vzadu ve třídě sednout na koberec a četly knížky, v matice dostávaly úkoly pro rychlíky a podobně. Zkus promluvit s učitelkou. Případně u nás byla možnost chodit na vybrané předměty o třídu výš. Ale to samozřejmě až později, ne v první třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15099
16.9.22 06:26
@Anonymní píše:
Dítě mi nastoupilo do první třídy běžné ZŠ. Je pravda, že se hodně zajímá o matematiku, má všeobecný přehled, ale nečte, ve spoustě situaci si neporadí. Takže jsem to nějak víc neřešila. Ovšem s nástupem do školy chodí každý den jak hromada neštěstí, jestli tohle je fakt ta škola a kdy už se začnou učit. Já jsem trochu zděšená. Počítat do tří a ukazovat co je větší a na které písmenko co začíná, umělo dítě ve dvou letech. To nepovažuji za něco, co by se mělo šestileté dítě 2 měsíce učit. 8o Teď zvažuji, co dál. Zazdít jeho inteligenci tímto mi připadá škoda. Současně dítě nechci vytrhnout z kolektivu a někam daleko vozit (ani v okolí 50 km nemáme žádné výběrové školy). Učit doma si nedokážu představit. Je řešením individuální plán, že by třeba na některé předměty dítě chodilo do vyšších ročníků? Mám trochu pocit, že ze mě akorát ředitelka udělá blbce, že si nemám vymýšlet. Zároveň nechci dítě zapsat jako nějakého mazánka, co musí mít speciální přístup. :nevim: Řešil nekdo něco podobného?

A jak si to představuješ, že bude chodit na některé předměty do vyšších ročníků, když si třeba v matematice nepřečte ani slovní úlohu? Jinak teda učitelka by měla být trošku pružná a pro chytřejší děti by měla mít připravené nějaké úkoly navíc, aspoň v naší škole to tak je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85259
16.9.22 06:27
@Anonymní píše:

Triletaka mam doma taky a ne, nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
400
16.9.22 06:27

Můj syn teď nastoupil do první třídy, číst moc neumí, i když všechna písmenka zná, zato v matematice umí sčítat a odečítat i trojciferný čísla. Ale beru to tak, že škola není jen o tom - ty děti se učí samostatnost a soustředění se, vidím na synovi že už teď se daleko lépe soustředí než před 14ti dny. A první týden nechala půlka dětí ve škole svoje mikiny, lahvičky na vodu…učí se myslet na své věci a povinnosti, navazovat kontakty s novými přáteli, chodit sami na oběd… a když si vzpomenu, co jsme se učili v matematice na střední škole, tak si fakt nemyslím, že syn o něco přijde, když mají pomalý začátek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
16.9.22 06:34

Určitě bych nedělala žádné závěry druhý týden v září. Jak už bylo několikrát napsáno je potřeba třídu sjednotit, jsou tam různé děti, určitě tam bude i nějaké, které umí číst, tvému jde matematika, dítě ze špatného sociálního prostředí, které má problém i s prvním písmenem. Dle tvého popisu mi tvé dítě nepřijde nijak nadané. Něco mu i dle tebe jde lépe, něco hůř a tak to tam má většina dětí. A většina se teď nudí. Ale jde i o režim, pozornost, plno nových věci v rámci orientace, paměti apod. A asi by nebylo úplně dobry kdyby tvoje dítě třeba dělalo těžší příklady ale zároveň nezvládlo trefit do jídelny. Fakt bych to nechala ještě být a pokud bys měla pocit, že se naprosto nudí i další pololetí a je hodně napřed oproti ostatním. Tak řešit s učitelkou její pohled na věc a pak případně PPP. Nadání se většinou pozná už v MŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
16.9.22 06:47

Dávala jsem do školy dítě, co četlo, psalo tiskacím, počítalo v milionech. Obecný přehled úplně někde jinde než běžné dítě.
Speciální přístup jsem neřešila. Prostě se mu věnujeme víc doma. Odpoledne měl a má kroužky, které ho rozvíjí a posouvají dál. Angličtinu, šachy…
Pokud máš pocit, že je nadaný, zkuste jít do PPP. Tam by ho měli otestovat a navrhnout škole řešení.

Náš je v páté třídě, budeme zkoušet gympl. Zatím ho nikdo ze třídy nedohnal a je těžce nad nimi.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi