Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
A ty rozumíš čtenému textu? Tak si prosímtě ještě jednou ten můj přečti. Děkuji.
No ty máš dost. Když dítě nečte, nepřečte si ani zadání matematické úlohy ve 2. třídě. Tak do jaké třídy bys to všestranně nadané dítě chtěla umístit?? ![]()
@Anonymní píše:
No tak právě přemýšlím, kde ta trocha pokory už hraničí s blbostí. A říkám si proč by plynule počítající/čtoucí/orientující se dítě mělo rok poslouchat Pepíčka od vedle, jak není schopen pochopit, že M-Á je MÁ.V matice z hlavy dává základní početní operace, pochopí rovnici, orientuje se ve zlomcích a desetinných číslech. Mocniny fakt ne.
Ano, asi si představuji, že když dítě základ umí, půjde vejš. Ne, že bude do nekonečna omílat 2 tečky jsou 2…Ale ptám se na reálné zkušenosti právě proto, že té pokory mám dost, nepotřebuju někde naběhnout, jak mám geniální dítě, nepřekrucuj to.
A co je to základní početní operace podle tebe?? To je třeba i odmocňování. Ty seš snem každé učitelky.
@Anonymní píše:
Ok, já vím. Jenom doufám, že už to nabere spád a nezabije se tím celá první třída.
Sama pises, ze je tam zmatek. Nejdriv musi najet na rezim, zhodnotit, sjednotit a pak se ucit. A neni ucelem startu ve skole decka vydesit, ony si maji myslet, ze je to pohoda a mit radost z jednicek ahvezdicek. Za 9 mesicu bude tvoje dite umet psat, to je dost prace. ![]()
@Anonymní píše:
No, tak proč se s tím něco nedělá?Když tak prolistuju ty učebnice, to přece musí vědět průměrné tříleté dítě.
Se uklidní trochu
Syn je nadané dítě a chodí do výběrové třídy právě z důvodu, že by se na klasické ZŠ nudil. Já na klasické ZŠ pracuji (1.stupeň), takže se orientuji v tom, co se děti učí. Každopádně ten začátek 1.třídy je prostě velmi pozvolný, děti se hlavně učí nový režim, systém. Ve třídě bývají šikovné děti, co umí číst, ale i takové, které se neumí podepsat. Musí se “jet od začátku”, ono to časem chytne tempo..
@Anonymní píše:
No tak právě přemýšlím, kde ta trocha pokory už hraničí s blbostí. A říkám si proč by plynule počítající/čtoucí/orientující se dítě mělo rok poslouchat Pepíčka od vedle, jak není schopen pochopit, že M-Á je MÁ.V matice z hlavy dává základní početní operace, pochopí rovnici, orientuje se ve zlomcích a desetinných číslech. Mocniny fakt ne.
Ano, asi si představuji, že když dítě základ umí, půjde vejš. Ne, že bude do nekonečna omílat 2 tečky jsou 2…Ale ptám se na reálné zkušenosti právě proto, že té pokory mám dost, nepotřebuju někde naběhnout, jak mám geniální dítě, nepřekrucuj to.
Proč jsi svoje dítě nedala jinam? Nebo ho uč sama!
Muzes mu dal rozsirovat obzory doma. Skola je dopo a odpo se mu muzes venovat ty. Treba i nejaky krouzek. Taky je otazka, jestli je to dite vazne tak nadprumerne. Pises, ze ma zase mezery jinde, tak alespon bude mit prostor to dohnat. Muj syn je ted v prvni a pred nastupem umel +-×÷, nejaky zakladni zlomky a procenta. Presto ted v ucebnici matiky vesele dokresluje 1 jablicko a krouzkuje, ze 2 a1 jablko jsou 3.Tak se alespon bude moci vic soustredit na uceni cteni a psani, kdyz s matikou problemy nebudou. Nadprumerny urcite neni. Ma i PO. Jen ho ta matika zajimala.
Já se tohle celkem dost zajímám, tak myslím, že mohu poradit.. Každé dítě je jiné, každé má svou doménu, kde vyniká, pak jsou oblasti, kde je průměrné, někde může být i pozadu, velkou roli hraje to, co ho zajímá a baví.. V klasické první třídě se Ti sejde třeba 20 různých dětí, kdy každému jde něco jiného, mají rozdílnou vstupní úroveň, různé zájmy, jsou ovlivněny prostředím a výchovou a těchto 20 dětí má jednu paní učitelku, která je musí nějak společně učit..takže každé dítě se ve škole setká s momenty, že ho něco nebude bavit, že se bude nudit, pro někoho bude tempo výuky moc pomalé pro jiného zase rychlé. Každopádně běžná škola nemá šanci zajistit konkrétnímu dítěti takový rozvoj, jako kdyby se mu někdo věnoval individuálně, na to prostě není kapacita.. A Ty jako rodič se můžeš rozhodnout, zda dítě necháš ve škole jet nějakým středním tempem a pak se mu budeš více věnovat třeba odpoledne a o víkendech, nebo mu zaridis individuální vzděláváni a vše se pak může přizpůsobit jeho potřebám.. Za mě, mít ho na státní ZS v 1.tride a domlouvat mu, aby chodil střídavé do výuky starších žáků, mi přijde jako nesmysl..
Napiš okres, odkud jste a já Ti napíšu, jaké jsou tam u Vás případně další možnosti.. Z toho, co píšeš, tak by pro něj mohla být vhodná svobodná škola, kde jsou různé stáří žáci, menší skupiny a průvodci, co děti podporují v tom, co je zajímá…
P. S.: PocitY, které má Tvůj syn, co popisujes, má hodně dětí, možná i většina..
@Beckyttine5 Myslíš třeba montessori školy, nebo něco jiného? A asi se platí vyšší školné. ![]()
@Martina D. píše:
@Beckyttine5 Myslíš třeba montessori školy, nebo něco jiného? A asi se platí vyšší školné.
Myslela jsem přímo svobodné školy. Školné tam je.
@Beckyttine5 píše:
Myslela jsem přímo svobodné školy. Školné tam je.
Když napíšeš do vyhledávače Asociace svobodných středních škol, tak tam jsou přímo odkazy na všechny tyto školy v rámci ČR, tam si pak můžeš vybrat nejbližší školu podle bydliště..
@Beckyttine5 píše:
Když napíšeš do vyhledávače Asociace svobodných středních škol, tak tam jsou přímo odkazy na všechny tyto školy v rámci ČR, tam si pak můžeš vybrat nejbližší školu podle bydliště..
Dík!
@Anonymní píše:
Dítě mi nastoupilo do první třídy běžné ZŠ. Je pravda, že se hodně zajímá o matematiku, má všeobecný přehled, ale nečte, ve spoustě situaci si neporadí. Takže jsem to nějak víc neřešila. Ovšem s nástupem do školy chodí každý den jak hromada neštěstí, jestli tohle je fakt ta škola a kdy už se začnou učit. Já jsem trochu zděšená. Počítat do tří a ukazovat co je větší a na které písmenko co začíná, umělo dítě ve dvou letech. To nepovažuji za něco, co by se mělo šestileté dítě 2 měsíce učit.Teď zvažuji, co dál. Zazdít jeho inteligenci tímto mi připadá škoda. Současně dítě nechci vytrhnout z kolektivu a někam daleko vozit (ani v okolí 50 km nemáme žádné výběrové školy). Učit doma si nedokážu představit. Je řešením individuální plán, že by třeba na některé předměty dítě chodilo do vyšších ročníků? Mám trochu pocit, že ze mě akorát ředitelka udělá blbce, že si nemám vymýšlet. Zároveň nechci dítě zapsat jako nějakého mazánka, co musí mít speciální přístup.
Řešil nekdo něco podobného?
Nadané dítě má nárok na podpůrná opatření. Podobně jako např. dítě s dys poruchou. Mám dojem, že PO 1 může zařídit sama škola, na vyšší PO je potřeba vyjádření z PPP.
Pokud se dítě ve škole nudí a je předpoklad, že to není jen dočasné, tak je asi vhodné se do té PPP objednat. Chodit na nějaké předměty výš je jedno z možných řešení. Další možností je zůstat ve třídě a dělat těžší úkoly (sám nebo společně s dalšími dětmi, které látku už také zvládají). Lze i přeskočit ročník. Ale základ je ta zpráva z PPP a jednání s učitelkou.
Na Facebooku je skupina Nadané děti, můžeš položit dotaz tam. Jsou tam rodiče, které mají zkušenost se všemi z vyjmenovaných možností. Tak s nimi můžeš probrat jejich zkušenosti.
@Martina D. píše:
Dík!
Omlouvám se, měla jsem tam chybu, je to Asociace svobodných demokratických škol.
@Anonymní píše:
Ok, já vím. Jenom doufám, že už to nabere spád a nezabije se tím celá první třída.
V prvni tride se v matice dostanou k pocitani do 20 bez prechodu pres 10…tak to mel aspon muj ted druhak. Taky se v matice nudil, ale psat a cist neumel, na tom musi makat dokonce vic nez prumer, takze matika pro nej byla oddechovka…ale i tam pak casem meli priklady, kde musel precist zadani a dopisovat odpovedi, takze si to aspon procvicil na vice frontach. Casem se ucitelka zorientovala v potrebach deti natolik, ze byla schopna tem, co zvladali, pridavat ukoly navic - treba jim nakopirovat nejake pracovni listy apod. Ale to po 14 dnech tezko
Holt proste musis pocitat s tim, ze v bezne tride se jim sejdou deti jednak vekove od sebe vic nez rok (vcetne odkladovych), coz uz samo o sobe v tomhle veku dela rozdil, jednak „vykonnostne“ s velkym rozptylem.
A jak uz je zmineno, pokud mas pocit, ze je nadprumerny, s posudkem z PPP muzou ve skole zaradit urcita opatreni, nebo neco zvladnou i sami, pokud maji snahu. Klidne to muzes s nimi probrat, ale ja bych jim dala trochu casu, aby to stihli vyhodnotit. Syn mel treba ve tride 30 deti, to asi uplne ucitelka za 14 dni uplne nestiha no…