Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
74219
16.9.22 07:03

Přijdeš mi strašně důležitá a afektovaná matka, jak tady odpovídáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
16.9.22 07:05
@Anonymní píše:
Dítě mi nastoupilo do první třídy běžné ZŠ. Je pravda, že se hodně zajímá o matematiku, má všeobecný přehled, ale nečte, ve spoustě situaci si neporadí. Takže jsem to nějak víc neřešila. Ovšem s nástupem do školy chodí každý den jak hromada neštěstí, jestli tohle je fakt ta škola a kdy už se začnou učit. Já jsem trochu zděšená. Počítat do tří a ukazovat co je větší a na které písmenko co začíná, umělo dítě ve dvou letech. To nepovažuji za něco, co by se mělo šestileté dítě 2 měsíce učit. 8o Teď zvažuji, co dál. Zazdít jeho inteligenci tímto mi připadá škoda. Současně dítě nechci vytrhnout z kolektivu a někam daleko vozit (ani v okolí 50 km nemáme žádné výběrové školy). Učit doma si nedokážu představit. Je řešením individuální plán, že by třeba na některé předměty dítě chodilo do vyšších ročníků? Mám trochu pocit, že ze mě akorát ředitelka udělá blbce, že si nemám vymýšlet. Zároveň nechci dítě zapsat jako nějakého mazánka, co musí mít speciální přístup. :nevim: Řešil nekdo něco podobného?

Kamaradčin syn nastupoval v 6 letech a scital trijciferna čísla a ji z toho taky hrabalo, co s tim. No…behem roku se zařadil mezi ostatni.

Muj byl čtenář, tech tam bylo víc, a taky mu nic neuteklo :lol:

Zkus stranku nadanedeti.cz, jsou tam i testiky…a porovnej.

Nejde o sčítáni, ale komplexni vyvinute logicke myšleni.

Nechci tveho chlapečka podceňovat, vubec. Ale je rozdil mezi nadanym ditetem a šikovnym ditetem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.22 07:06

Slušná soda tady. :lol: Díky za kloudné odpovědi. Vám ostatním přeji krásný den. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
53190
16.9.22 07:19

Nečtu diskuzi, ale přispěju svou zkušeností. Obě mé děti uměly před nástupem do školy plynně číst, počítat do sta, syn dokonce zvládal i dělení nebo mocniny, trojčlenku atd. Neměly problém se socializací atd. Ano, první třída byla pruda. ALE! Ty máš to dítě ve škole dva týdny. Učí se tam teď úplně jiné věci, než počítat. Učí se soustředit na výuku, učí se celému školnímu systému, navazují sociální vazby atd. To je strašně důležité. A důležité podle mě je i to, že dítě se naučí nevyrušovat, i když ho něco nebaví nebo už to umí. S tím se bude setkávat pořád. Podle mě nemáš nijak extra nadané dítě, takže mu jednoduše vysvětli, že se začíná pomalu, aby se i ty pomalejší děti chytily. S učitelkou můžeš promluvit tak za měsíc, pokud by se syn pořád nudil, může mu dát nějakou práci navíc (našim dětem povolovala si číst nebo jim dávala zábavné úkoly navíc, případně pomáhaly pomalejším spolužákům).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30387
16.9.22 07:21
@Anonymní píše:
Dítě mi nastoupilo do první třídy běžné ZŠ. Je pravda, že se hodně zajímá o matematiku, má všeobecný přehled, ale nečte, ve spoustě situaci si neporadí. Takže jsem to nějak víc neřešila. Ovšem s nástupem do školy chodí každý den jak hromada neštěstí, jestli tohle je fakt ta škola a kdy už se začnou učit. Já jsem trochu zděšená. Počítat do tří a ukazovat co je větší a na které písmenko co začíná, umělo dítě ve dvou letech. To nepovažuji za něco, co by se mělo šestileté dítě 2 měsíce učit. 8o Teď zvažuji, co dál. Zazdít jeho inteligenci tímto mi připadá škoda. Současně dítě nechci vytrhnout z kolektivu a někam daleko vozit (ani v okolí 50 km nemáme žádné výběrové školy). Učit doma si nedokážu představit. Je řešením individuální plán, že by třeba na některé předměty dítě chodilo do vyšších ročníků? Mám trochu pocit, že ze mě akorát ředitelka udělá blbce, že si nemám vymýšlet. Zároveň nechci dítě zapsat jako nějakého mazánka, co musí mít speciální přístup. :nevim: Řešil nekdo něco podobného?

Je milé, že 15.září už hodnotíš školní výsledky svého dítěte jako nadprůměrné a vůbec jsi taková celá chytrá. Tvoje dítě nečte a ve spoustě věcí si neporadí - takže v první třídě je naprosto správně, protože jiné děti třeba zase čtou, poradí si, ale potřebují počítat do 3 a vytvořit si základní matematické představy. Myslet si, že když tvoje dítě tohle zvládá, tak je prostě nadprůměrně inteligentní a potřebuje přeskočit ročník…no nebudu to komentovat. Ty můžeš dítěti obstarat učební materiály pro rozvoj jeho schopností, na trhu je toho fůra a hlavně můžeš pracovat se synem v oblastech, kde třeba tak nevyniká. A nebuď tak nechutně povýšená nad dětmi, kteří potřebují na něco víc času než tvůj syn. Bu´d i jistá, že v jiných situacích zase ten čas bude potřebovat tvůj syn na něco, co jiné děti zvládnou levou zadní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
16.9.22 07:33
@Anonymní píše:

Dle popisu mi nepřijde nadprůměrný, ale normální ☺️️ Dej tomu čas, jedou dle osnov, za paní učitelkou s tímto požadavkem fakt nechoď :kytka:

• Citovat
  • Upravit
74219
16.9.22 07:35

Ona neví, že každá máme doma svého génia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
16.9.22 07:37
@Anonymní píše:
No tak právě přemýšlím, kde ta trocha pokory už hraničí s blbostí. A říkám si proč by plynule počítající/čtoucí/orientující se dítě mělo rok poslouchat Pepíčka od vedle, jak není schopen pochopit, že M-Á je MÁ. :nevim: V matice z hlavy dává základní početní operace, pochopí rovnici, orientuje se ve zlomcích a desetinných číslech. Mocniny fakt ne. :lol: Ano, asi si představuji, že když dítě základ umí, půjde vejš. Ne, že bude do nekonečna omílat 2 tečky jsou 2…Ale ptám se na reálné zkušenosti právě proto, že té pokory mám dost, nepotřebuju někde naběhnout, jak mám geniální dítě, nepřekrucuj to. :mavam:

Pokoru nemáš a jestli tvé dítě takto vyniká v matematice, tak proč jsi to neřešila dřív? Pokud tvé dítě neumí číst a má i problémy jinde, tak holt se budete v první třídě zaměřovat na toto. Jinak si myslím, že tvému dítěti neuškodí, když se bude i chvilku sem tam nudit. Alespoň se naučí nějaké samo -regulaci. Nezlob se, ale připadáš mi fakt nesoudná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
16.9.22 07:50

Syn na ZŠ hrozně krněl. Ztracených 5 let. Kdybych měla tenkrát koule, nechám ho doma.
2 roky řešili tanečky, písničky, omalovánky, Ferdu mravence… Věčně seděli na zemi v kroužku. Místo 4 hodin to protahovala na 6. Na rodičovské schůzce mě seřvala, že syn počítá do 10 a ostatní děti do 5.
Potom na konci druhé třídy, v červnu, se učitelka vzpamatovala, během měsíce se „naučili“ dělení, násobení 1-10. Další učitelka s nimi psala maximálně diktáty a písemky, nic jim nevysvětlila (přece se to učili s tou předchozí a třetí třída je opakovací). Známek spoustu…
Milion úkolů. :zed:
Látku jsem mu vysvětlilovaka doma, já laik.
Když jsem se ptala ředitelky, řekla mi, že škola má děti socializovat, o učení nejde.
Socializovat! Přesně tohle slovo použila, jako by to byly štěňata.

Syn se dostal na gymnázium, je chytrý, ale látku nemá zažitou. Prostě ztracené roky na ZŠ. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
16.9.22 07:52
@Kelsey píše:
Ona neví, že každá máme doma svého génia.

Přesně tak 👍
Sotva jsme je vezli z porodnice, tak už si hrály s logaritmickým pravítkem a mluvily na nás Čínsky 😁
Mé dítě studium čínštiny opustilo ve čtyřech letech a konečně naznalo, že je čas používat češtinu 😁 👍

Příspěvek upraven 16.09.22 v 07:54

• Citovat
  • Upravit
9148
16.9.22 07:52

Čiň čertu dobře, ambimatkou se ti odmění :D :lol:  :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
16.9.22 07:53
@Anonymní píše:

U nás jsou Mensa třídy, ale přijímačky se dělají už v době zápisů a je to placené(asi 2000 měsíčně). Menší počet žáků.
Jsou tam navíc hodiny matematiky, logiky a angličtiny. Řešit to teď už je pozdě.
Co se týče absolvování některých předmětů ve vyšších ročnících nebo přeskočení ročníku, je možné na doporučení PPP, preferuje se až u starších dětí, z důvodu, že hodně dětí má nerovnoměrný vývoj, který je těžké odlišit od nadání a taky proto, že absolvovat první třídu je důležité v mnoha oblastech. I ty triviality v učebnici mají svůj význam.
Můžeš se mu věnovat sama, nakoupit nějaké další materiály pro rozvoj, nechat ho projít první třídou a když se bude projevovat (dál) jako nadaný v některé z oblastí nebo více oblastech, potom to řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40378
16.9.22 07:56
@Anonymní píše:

Já bych se na Tvém místě zklidnila, abych neudělala víc škody než užitku :)

On není žádný génius, když si nic sám nepřečte, u nás v rodině se všechny děti naučily číst před školou a geniální není nikdo :)

Já četla od pěti, počítala taky, aspon jsem si na prvním stupni odpočívala a bylo to bez problémů, druhý stupen bude těžší, uvidíš, jak to bude.

Spíš bych měla strach, jestli nebude mít se čtením a pravopisem problém, že to doted neumí, uvidíš, jak mu to půjde, může být chytřejší na matiku a hloupější na češtinu, jazyky.
A kdybys ho někam přesadila, mu nepomůžeš.

Navíc jak by si ty úkoly mezi staršími dětmi přečetl, když to neumí, že by mu to tam předčítali? :lol:

Zbytečné hloupé nápady, uvidíš, co bude, jak bude zvládat čtení, diktáty atd., jak jazyky, jak se vydrží soustředit a pamatovat si úkoly, ještě je brzo na řešení geniality a pokud by dítě nějak mimořádně vynikalo, učitelka si všimne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
16.9.22 07:56
@samantafox píše:
Pokoru nemáš a jestli tvé dítě takto vyniká v matematice, tak proč jsi to neřešila dřív? Pokud tvé dítě neumí číst a má i problémy jinde, tak holt se budete v první třídě zaměřovat na toto. Jinak si myslím, že tvému dítěti neuškodí, když se bude i chvilku sem tam nudit. Alespoň se naučí nějaké samo -regulaci. Nezlob se, ale připadáš mi fakt nesoudná.

Hm, syn před nástupem plynule četl, naučil se to sám, po písmenkách. Potom, po nástupu do školy, přišel domů a četl jako robot má ma má ma lé te le. Tvrdil, že je to tak správně, že to říkala paní učitelka.
Teď už se tomu směju, ale byla jsem zralá na infarkt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
16.9.22 08:02
@Anonymní píše:

Dále je ještě dobré a má to čím dál více škol u nás na prvním stupni, dělené hodiny češtiny a matematiky, každá skupinka současně, svého učitele a jedou dvojí úroveň. Děti se snaží už na začátku nějak roztřídit, když to jede už od první třídy(školní speciální pedagog nebo výchovný poradce má diagnostické nástroje). To je pro rodiče zdarma. Možná by vám pro začátek mohla vyhovovat taková škola.
Někde ty dělené hodiny využívají k učení předmětů jinou metodou-např. u češtiny klasická vs. genetická, u matematiky klasika vs Hejný. I tam lze na začátku pomocí diagnostiky odhadnout, která metoda může vyhovovat konkrétnímu dítěti víc.
Ale tyto možnosti sis taky měla zjišťovat nejpozději před rokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí