Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
81477
16.9.22 10:12
@VitaminC píše:
Je smutne (v teto diskuzi, i v realu), jak jsme schopni donekonecna obhajovat inkluzi a papir z prakticke skoly ma i down s IQ 65, v kazde tride asistent pedagoga, nekde i dva, ale kdyz se ma rozvijet nadane dite, tak pekne klepneme maminku pres prsty, ze takhle teda ne.

Tak bacha, kdyby napsala matka Downa s IQ 65 po 2 týdnech školy, že se právě probudila a její dítě kupodivu nestíhá a jak je to tedy možné… tak jí asi taky klepnem přes prsty. :nevim:
JInak souhlas podpora debi. lů je uplně inde, než u andaných dětí. Ale tady to fatk krapet prošvihla matka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.22 10:14

@VitaminC Až na to, že toto dítě je na tom jako minimálně polovina třídy. Ambice tu má spíš maminka, které přijde málo, že se děti prvních 14 dní v první třídě učí že 2 je víc než 1. Kdyby to dítě bylo kdovíjak nadané, rozhodně by si toho nevšimla až nad učebnicí matematiky, ale už dávno ve školce. A mohla to řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
16.9.22 10:18
@unuděná píše:
@VitaminC Až na to, že toto dítě je na tom jako minimálně polovina třídy. Ambice tu má spíš maminka, které přijde málo, že se děti prvních 14 dní v první třídě učí že 2 je víc než 1. Kdyby to dítě bylo kdovíjak nadané, rozhodně by si toho nevšimla až nad učebnicí matematiky, ale už dávno ve školce. A mohla to řešit.

To je fakt že spoustu dětí kde do školy s tím že umí číst, psát počítat… nebo některý umí počítatz psát ne nebo naopak… Ono tedy poznat písmenka či je napsat není tak nic moc složitého -myslím tiskací psaní krasopisně psacích písmen to je jiná liga.. ale ani nevím zda se to ještě dělá, nebo děti už nyní mají zjednodušené písmena.

Poznat čísla a základní počítání umí kdejaký 4 leťák… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
6794
16.9.22 10:19
@Lama Lama píše:
Tak bacha, kdyby napsala matka Downa s IQ 65 po 2 týdnech školy, že se právě probudila a její dítě kupodivu nestíhá a jak je to tedy možné… tak jí asi taky klepnem přes prsty. :nevim:
JInak souhlas podpora debi. lů je uplně inde, než u andaných dětí. Ale tady to fatk krapet prošvihla matka.

Prosvihla. Na druhou stranu, i kdyby to resila driv a dite nastoupilo uz s planem na rozvoj do prvni tridy, praxe rika, ze to casto pro ucitelku nic neznamena. Dite je sikovne, dava pozor, ma jednicky, tak co by mela resit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.22 10:21

Syn šel do první třídy a uměl číst a psát, i psace, naučil se sám. Chodí tedy na výběrovou školu a jsem za to ráda. Děti, co uměly číst byly 4, takže postupně si pak prostě braly knihy a četly si při hodině samy. Syn je nadaný v matematice, měli ve škole i zvláštní skupinu pro tyhle děti, jinak všeobecně učitelka prostě jim zadávala víc práce. O žádný individuál jsem nežádala, syn nechtěl být za exota ještě víc, než podle něj je. Jednou mi říkal, že musí aspoň zlobit, jinak by byl pro kluky šprt. Je teď v osmičce a má samé 1. Častokrát nejlepší výsledky ze třídy, z ročníku, z kraje (na soutěžích). Jsem ráda, že je aspoň ve výběrové, na normální základce by se unudil a hlavně by strašně zlobil. Nicméně hodnotit z prvních 14 dní školy je předčasné..

• Citovat
  • Upravit
21991
16.9.22 10:23
@VitaminC píše:
Je smutne (v teto diskuzi, i v realu), jak jsme schopni donekonecna obhajovat inkluzi a papir z prakticke skoly ma i down s IQ 65, v kazde tride asistent pedagoga, nekde i dva, ale kdyz se ma rozvijet nadane dite, tak pekne klepneme maminku pres prsty, ze takhle teda ne.
Synuv kamarad je nadprumerne inteligentni, ma podpurny program z PPP, je clenem Menzy a ucitelka ty doporuceni stejne nedodrzuje. Jsem v uzkem kontaktu s jeho mamou a ta je nestastna, protoze v Menze ji rekli, ze pokud se nebude tlacit dopredu, tak ho casem spoluzaci dozenou a v puberte bude mit doma bezne dite. Skoda, ze se v nasem state porad vse prizpusobuje tem slabym, misto abychom rozvijeli ty silne.
Mama mu plati krouzek matematiky pro nadane, programovani atd.
Skola je soukroma, ktera zaclenuje deti s ruznymi jinakostmi, ale jakmile je nekdo bezproblemovy, ale vyzadovalo by nejakou cinnost, aby se rozvijel, tak to neni potreba a pekne at se zaradi mezi ostatni. No, mozna ze deti nasich deti na tom budou lip.

Jenomže tady je problém v tom, že tohle dítě se až dosud jako nijak mimořádně nadané neprojevovalo a jako s nadprůměrným s ním nebylo pracováno. Prostě dítě dobře počítá a tak se matka po dvou týdnech ve škole probrala a začalo ji rozčilovat, že jiné děti jsou na tom s počty hůř (což je, mimochodem, to hlavní, kvůli čemu tady dostává sodu - ten pohrdavý přístup vůči ostatním dětem).

Její přístup je jedna velká hloupost - za prvé, první měsíc první třídy je úplně o něčem jiném než o vlastní výuce, to už tu zaznělo mnohokrát, zbytečně bych opakovala. A za druhé, toto dítě se neprojevuje „nadprůměrně“ - prostě mu jde lépe matematika, to je vše. Jiné děti třeba zase umějí číst, jiné mluví anglicky nebo mají znalosti z přírodopisu… každé dítě je jiné a má jiný okruh zájmů.

Řešit „genialitu“ dítěte po dvou týdnech ve škole a ještě porovnáváním s jeho spolužáky, to je prostě absurdní… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
16.9.22 10:23

@unuděná To mohla (mela). Ale je fajn, ze to resi ted. Jeste jde leccos zachranit.
Vadi mi to, ze se synem do tridy chodi chlapec, matka fetka, kluk agresivni, same petky, uz se ztratily i nejake veci - rodice nastvani, tak se klukovi poridila asistentka. A synuv nadany kamarad nic, nedela problemy, tak cau.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
16.9.22 10:25
@VitaminC píše:
Synuv kamarad je nadprumerne inteligentni, ma podpurny program z PPP, je clenem Menzy a ucitelka ty doporuceni stejne nedodrzuje. Jsem v uzkem kontaktu s jeho mamou a ta je nestastna, protoze v Menze ji rekli, ze pokud se nebude tlacit dopredu, tak ho casem spoluzaci dozenou a v puberte bude mit doma bezne dite. Skoda, ze se v nasem state porad vse prizpusobuje tem slabym, misto abychom rozvijeli ty silne.
Mama mu plati krouzek matematiky pro nadane, programovani atd.
Skola je soukroma, ktera zaclenuje deti s ruznymi jinakostmi, ale jakmile je nekdo bezproblemovy, ale vyzadovalo by nejakou cinnost, aby se rozvijel, tak to neni potreba a pekne at se zaradi mezi ostatni. No, mozna ze deti nasich deti na tom budou lip.

Přesně moje řeč. Pro podporu dětí z druhé strany barikády si všichni musí stoupnout pomalu na hlavu, ale na rozvoj nadaných dětí nejsou peníze ani podmínky.
Zajímat se, i když v případě zakladatelky až po nástupu do první třídy, jak dítě bude vzděláváno, není žádný projekt helikoptérové matky, ale běžná věc, která by měla zajímat každého rodiče. To samé možnosti způsobů trávení volného času. Ubylo by později problémů v pubertě, které jsou typické pro nudící se děti, které se toulají bez cíle, bez vztahu k něčemu a bez zájmu o cokoliv. Protože jim dřív, v senzitivní fázi vývoje, nikdo nic neukázal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
16.9.22 10:30

@BohunkaP Bohunko, i kdyby to dite nebylo nadprumerne, nebylo by fajn ty deti aspon rozvijet v tom, co jim jde lepe? Asi je to uplne obycejne dite, ktere rado pocita (mam jedno doma, ale precist po nem nejde nic), ale i tak by uz pani ucitelka mohla mit vytipovano, ze tento chlapec by zaslouzil slozitejsi priklady… No nic, proste scifi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
16.9.22 10:32
@VitaminC píše:
Prosvihla. Na druhou stranu, i kdyby to resila driv a dite nastoupilo uz s planem na rozvoj do prvni tridy, praxe rika, ze to casto pro ucitelku nic neznamena. Dite je sikovne, dava pozor, ma jednicky, tak co by mela resit..

Tady je ještě jeden problém. K takovým dětem se hůře hledají vhodní lidé. Nechci, aby to vyznělo zle, ale pokud je dítě skutečně mimořádně nadané, brzy začne svými potřebami přesahovat mentální kapacitu a později i znalosti učitele nebo AP, který ve třídě už je. Dítě jen pro nadání nemá na AP nárok, musela by tam být dvojí výjimečnost, ale takové dítě dají do třídy s AP, který je k jiným dětem. V běžné škole se snadno stane, že osoba, která má takové dítě vzdělávat, má aspoň v určitých oblastech menší znalosti než ono, nemá tak pružné nebo kreativní myšlení. Školy to nerady přiznávají, ale tomu pedagogovi nezbývá nic jiného než mu dávat úkoly navíc. Jakmile dítě přesáhne jeho kapacitu, nic dalšího pro něj udělat nemůže.

Příspěvek upraven 16.09.22 v 10:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.22 10:33
@VitaminC píše:
@unuděná To mohla (mela). Ale je fajn, ze to resi ted. Jeste jde leccos zachranit.
Vadi mi to, ze se synem do tridy chodi chlapec, matka fetka, kluk agresivni, same petky, uz se ztratily i nejake veci - rodice nastvani, tak se klukovi poridila asistentka. A synuv nadany kamarad nic, nedela problemy, tak cau.

Já chápu, že v tom jsi nějak citově zainteresovaná, ale fakt ze zakladatelky příspěvků máš pocit, že se jedná o nějaké mimořádně nadané dítě? :think: Na mě z nich čiší povýšenost vůči učitelce a celkově školství, zesměšňování ostatních dětí a celkově arogance. V podstatě popsala dítě, které umí to, co minimálně polovina ostatních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.22 10:35
@VitaminC píše:
@BohunkaP Bohunko, i kdyby to dite nebylo nadprumerne, nebylo by fajn ty deti aspon rozvijet v tom, co jim jde lepe? Asi je to uplne obycejne dite, ktere rado pocita (mam jedno doma, ale precist po nem nejde nic), ale i tak by uz pani ucitelka mohla mit vytipovano, ze tento chlapec by zaslouzil slozitejsi priklady… No nic, proste scifi.

Jenže jak má to dítě zaměstnat něčím složitějším, když neumí číst? Musela by se mu věnovat individuálně, na to opravdu není v běžné třídě prostor :nevim: Já si myslím, že by kluk měl být rád, že má v matice trochu klidu, protože záhul, který ho čeká v češtině, bude pro něj dost možná celkem velký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
16.9.22 10:37
@Pears206 píše:
Přesně moje řeč. Pro podporu dětí z druhé strany barikády si všichni musí stoupnout pomalu na hlavu, ale na rozvoj nadaných dětí nejsou peníze ani podmínky.
Zajímat se, i když v případě zakladatelky až po nástupu do první třídy, jak dítě bude vzděláváno, není žádný projekt helikoptérové matky, ale běžná věc, která by měla zajímat každého rodiče. To samé možnosti způsobů trávení volného času. Ubylo by později problémů v pubertě, které jsou typické pro nudící se děti, které se toulají bez cíle, bez vztahu k něčemu a bez zájmu o cokoliv. Protože jim dřív, v senzitivní fázi vývoje, nikdo nic neukázal.

No, když já mám tady pocit, že do ted nedělala pro rozvoj dítěte nic. A ted v podstatě nechce taky, jen aby to udělala škola.
S výše uvedeným souhlasím. Prolbém to je. ALE. Já tedy fakt nevidím žádnou vlastní invenci - s dítětem dělám to a to, pzajímá se o ot a to, přihlásíla jsem ho do takové zájmové aktivity, chodíme někam.. Přijde mi, že čeká, že to někdo udělá za ní a že se to zařídí samo. Ani ten asistent pro deb.la tam nestojí od prvního zíří sám od sebe. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
16.9.22 10:40
@VitaminC píše:
@BohunkaP Bohunko, i kdyby to dite nebylo nadprumerne, nebylo by fajn ty deti aspon rozvijet v tom, co jim jde lepe? Asi je to uplne obycejne dite, ktere rado pocita (mam jedno doma, ale precist po nem nejde nic), ale i tak by uz pani ucitelka mohla mit vytipovano, ze tento chlapec by zaslouzil slozitejsi priklady… No nic, proste scifi.

Chtělo by to bud asistetny pro tyto děti nebo snížit kapacitu. Oboje sebou nese finanční zátěž, což v současné situaci je prostě problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
16.9.22 10:41

@unuděná Ja myslela v ty matice. Deti v tomhle veku jsou jak houba, prijde mi skoda nechat je zakrnet.
Ale to uz jsme u individuality a na to pravdepodobne nase skolstvi neni uplne pripraveno. Jen je skoda, ze tu vyhodu individualniho vzdelavani poskytujeme primarne tem slabsim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí