Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Slušná soda tady.Díky za kloudné odpovědi. Vám ostatním přeji krásný den.
Hele, můj syn když nastupoval do 1. třídy, bezpečně zvládal číselné operace do 100 - sčítání dvojciferných čísel s přechodem, násobení, dělení… Tohle, co umí tvůj syn není nijak nadprůměrné, to umí podle mě tak 10-20% prváků, jiní zas umí plynule číst. Měl v první třídě holčičku, co četla knížky v češtině i angličtině, pobývali pár let v zahraničí.
K té jeho vyspělosti prostě musí patřit i to, že teď chvilku vydrží a pak se to víc srovná. Syn se do pětky nudil, pak šel na gympl a tam už ok.
Ten učitel fakt nemůže jet podle těch nejšikovnějších, to by zas po tvém synovi už mohla chtít, ať plynule čte, tak jak Meruňka Vomáčková. V první třídě se naučí početní operace do 20, všechny písmena psacím a tiskacím a bude umět počítat do 20, číst a psát. To je za první rok docela dost.
Pardon, ale nemáš nadprůměrné dítě, to co popisuješ umí i většina třídy 🙈. Hold nějaké se začít musí. Dej tomu čas a sama zjistíš jak dlouho zůstane tvé dítě napřed, jak ty si myslíš.
@Pears206 píše:
Dále je ještě dobré a má to čím dál více škol u nás na prvním stupni, dělené hodiny češtiny a matematiky, každá skupinka současně, svého učitele a jedou dvojí úroveň. Děti se snaží už na začátku nějak roztřídit, když to jede už od první třídy(školní speciální pedagog nebo výchovný poradce má diagnostické nástroje). To je pro rodiče zdarma. Možná by vám pro začátek mohla vyhovovat taková škola.
Někde ty dělené hodiny využívají k učení předmětů jinou metodou-např. u češtiny klasická vs. genetická, u matematiky klasika vs Hejný. I tam lze na začátku pomocí diagnostiky odhadnout, která metoda může vyhovovat konkrétnímu dítěti víc.
Ale tyto možnosti sis taky měla zjišťovat nejpozději před rokem.
To je super, že někde pochopili, že všechny děti nikdy nebudou na stejné úrovni, bohužel to není ve všech městech.
NO, jestli jsi 6 let nedělala nic a ted jse se po 10ti dnech ve škole probudila, tak bych se zas hodila zpátky do pohody a počkala, jak se to bude dál vyvíjet. Snad na jakékoli škole ( a nejen první třídy zš) je normální že zpočátku je to spíš o seznamování, než o učení. Mám dítě v primě, tedy třída pro výběrové nadané děti. A pořádně se začali učit až tento týden, příští týden opět přeruší je adapták.
Já to nevím, spíš mi přijde chyba v očekáváních, zejména, pokud jsi to přenesla na dítě.
Taky jsem si myslela, že mám dítě génia, když v první třídě byl za hvězdu. Teď už je ve třetí, do toho začal chodit s dětmi ven a kroužky, takze už pomalu nestíháme a musíme hodně makat, aby to zvládal. Neboj, to přijde ![]()
@Ronyx píše:
Pardon, ale nemáš nadprůměrné dítě, to co popisuješ umí i většina třídy 🙈. Hold nějaké se začít musí. Dej tomu čas a sama zjistíš jak dlouho zůstane tvé dítě napřed, jak ty si myslíš.
Tady ale nejde o nějakou nadprůměrnost. Na běžné ZŠ prostě chytřejší děti krní. Není to jako za nás, kdy se jelo podle průměrných žáků, teď se jede podle nejpomalejších, čest vyjímkám, abyste mě neuklovaly.
Samozřejmě, že většina těch co měla náskok potom zakrní natolik, že už nebudou vynikat. To prostředí je udolá.
@Sylvania 333 píše:
To je super, že někde pochopili, že všechny děti nikdy nebudou na stejné úrovni, bohužel to není ve všech městech.
Ono je to hlavně o penězích, škola na to musí vyřizovat dotace(jde to myslím že šablon), když nevyužije, musí do koruny vracet. A potom mít ještě učitele, kterým se to vleze do úvazku. Tak malý úvazek vezme málo kdo. U nás je časté, že ty dělené hodiny mají jako malý úvazek učitelky, které jsou momentálně na rodičovské dovolené, protože těm tak malý úvazek nevadí. Naopak jsou rády za přivýdělek a že neztratí kontakt s oborem. Další možností jsou důchodkyně, ale ty nemají potřebu se vzdělávat. Ty spíš berou zástupy za nemoci.
U pozic financovaných ze šablon jsou problém PN a OČR zaměstnanců, kteří je vykonávají. Dělenou hodinu ještě dejme tomu někdo odsupluje, ale horší jsou poradenské pozice ve školách, na které má vzdělání třeba jen ten jeden konkrétní zaměstnanec. A když zůstane týden doma s nemocnými dětmi, škola má problém.
Není to o tom, že by školy nechtěly a vedení škol nechápalo. Největší roli hrají bohužel peníze.
@Lama Lama píše:
NO, jestli jsi 6 let nedělala nic a ted jse se po 10ti dnech ve škole probudila, tak bych se zas hodila zpátky do pohody a počkala, jak se to bude dál vyvíjet. Snad na jakékoli škole ( a nejen první třídy zš) je normální že zpočátku je to spíš o seznamování, než o učení. Mám dítě v primě, tedy třída pro výběrové nadané děti. A pořádně se začali učit až tento týden, příští týden opět přeruší je adapták.
Já to nevím, spíš mi přijde chyba v očekáváních, zejména, pokud jsi to přenesla na dítě.
Prý je celá prima adaptační.
Říkali jim ti malí, o majálesu šli za šmouly.
A teď v sekundě to začne…
@Sylvania 333 píše:
Prý je celá prima adaptační.Říkali jim ti malí, o majálesu šli za šmouly.
A teď v sekundě to začne…
Já jsem pro výběr školy už od první třídy, právě kvůli individuálnímu postupu jsem vybrala montessori třídu s genetickou metodou. Ačkoliv před nástupem do školy dítko písmenka naprosto nezajímaly, tak četlo koncem listopadu. Pro procvičování a rozvoj matematiky doporučuji Hejného matematiku, lze to dělat doma bez nutnosti spolupráce se školou. Dítko ji od druhé třídy dělalo jako jediné ze třídy a nebyl s tím problém, i když jsem to převážně kontrolovala sama.
Záleží, co chceš - jestli opravdu dítě posunovat dál a využít jeho potenciálu na maximum anebo nechat věci plynout. Mám zkušenost s obojím, druhý přístup se vyplatil mnohem, mnohem víc. Pokud chceš posunovat, je dobré navštívit PPP a určit míru nadání. To co popisuješ mi přijde jako mírný nadprumer, ale to se z jednoho příspěvku nepozná. Pokud by byl N/MN, mohou se nastavit opatření ve škole. Ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že ne vždy to funguje a je ochota na straně skoly i dítěte dělat něco na víc. Tuhle cestu jsme zvolili u staršího, teď už bych to nedělala. U mladší jsme nechaly věci plynout (do školy šla plně ctouci, píšící tiskace, pocitající, s velkým přehledem). Žádná speciální opatření neměla, ale učitelka si chytrých děti vsimala a hned pí prvních pár týdnech je umělá adekvátně zabavit. Výhoda byla, ze dítko nemělo se školou žádné potíže, bralo ji jako socializační arénu a po odpolednech mělo mraky času na rozvíjení ve volnočasových aktivitách.
Takže pokud si opravdu myslíš, že máš nadané dítěa chces to řešit, začala bych v ppp.
@Lama Lama píše:
Hele, já mám staršího výš, nijak mi to neepřijde.
Ale že jsou za šmoulíky, to sedí![]()
Se všichni na ně chodí koukat. Zvlášt ti klučíci jsou takoví ťulpasové. HOlky vypadaj tak o 3 roky starší.
Jj, jsou to skřítci, syn měl modrou bundu, bílé kalhoty z domu, dali mu ušitou čepičku a byl dokonalý. Když šli v průvodu, kolemjdoucí byli u vytržení.
U nás byly vyspělé holky na základce, tady není takový rozdíl, ale mají tam velkého kluka, vypadá jako jejich táta, ten dělal Gargamela.
@Lama Lama píše:
Mam z toho presne tento pocit. Osnovy pro prvni tridu jsou jasne, prosli jsme ji vsichni, tak nechapu rozcarovani z toho, ze se v pulce zari zabyvaji porovnavanim vetsi/mensi
Za ucitelkou bych rozhodne nechodila, klepala by si na celo a uz by se to s tebou/synem tahlo. Stejne jako ostatni mam z tveho popisu pocit, ze tve dite je naprosto normalni a pokud zatim neumi cist ani psat psacim, myslim, ze „problem“ se brzy vyresi sam a budes jeste rada, ze alespon ukoly z matematiky zvladne syn jednoduse a bez namahy…
@Anonymní píše:
No tak právě přemýšlím, kde ta trocha pokory už hraničí s blbostí. A říkám si proč by plynule počítající/čtoucí/orientující se dítě mělo rok poslouchat Pepíčka od vedle, jak není schopen pochopit, že M-Á je MÁ.V matice z hlavy dává základní početní operace, pochopí rovnici, orientuje se ve zlomcích a desetinných číslech. Mocniny fakt ne.
Ano, asi si představuji, že když dítě základ umí, půjde vejš. Ne, že bude do nekonečna omílat 2 tečky jsou 2…Ale ptám se na reálné zkušenosti právě proto, že té pokory mám dost, nepotřebuju někde naběhnout, jak mám geniální dítě, nepřekrucuj to.
Vůbec se mi nelíbí, jak opovrhuješ dětmi, které nemusí hned spojovat písmena do slabik. Obecně z tvých příspěvků mám pocit, že opovrhuješ kde kým. Doufám, že to takto nepředáváš i svému synovi, který se pak bude ve společnosti vždy tvářit, jako by spolkl všechnu moudrost světa a bude se ke svým spolužákům chovat s opovržením.
Pokud to od tebe „nasosá“, tak moc přátel mít brzy nebude…
Příspěvek upraven 16.09.22 v 08:52