Neznalost užitých slov v testu

6794
21.9.22 14:12

Neznalost uzitych slov v testu

Muzu se zeptat zen kovanych, jestli byste nejak resily to, co kousek niz popisu?
Nebo jestli je to standard a mam blbe decko? 😀
Jde o to, ze maji novou ucitelku (zase :roll: ) a ta pouziva ruzne doplnovacky apod., ktere podle me nejsou pro ctvrtaky. Jsou tam pojmy, ktere ctvrtak (aspon ten muj) nezna, pak mi u toho natahuje, ja zurim a dneska jsem si teda uz neco musela vygooglit. Jsou to pojmy jako Komáří vížka, Konopiště, Polabská nížina, Červená Lhota, maminka posloucha Nedvedovi (bez toho „bratri“ - samo, ze syn vubec netusi, kdo to je) - tohle bylo cviceni na velka pismena, mam to cerstve v hlave, ale i jindy se objevuji ruzne pro me az archaicke vyrazy.
Ja chapu, ze to chce procvicit, ale ja syna ucim, ze v cestine i anglictine je nejdulezitejsi kontext, ze z toho usoudi nejlepe, jak to ma byt. Pokud on netusi, ze je nejaky zamek Cervena Lhota, usoudi, ze to ma byt lhota s malym „l“. Snad jsem to vysvetlila dostatecne, o co mi jde.
Diky za vsechny pointy!

Oznacte mi, prosim, nejake ucitelky.

@SAJ @hanka.br
@matkabagristy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6794
21.9.22 14:14
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
21.9.22 14:14

Ve 4. třídě mají i vlastivědu, takže Konopiště, Červená Lhota, apod. by dítě už mohlo znat. A tedy přijde mi dost smutný, že to nezná ani dospělý Čech.

• Citovat
  • Upravit
80136
21.9.22 14:16

Pokud paní učitelka zadala větu - maminka poslouchá Nedvědovi - tak je blbá, a napiš jí to. Správně má být Nedvedovy!
No že to dítě nezná se může stát, ale tak snad to znáš ty, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14961
21.9.22 14:18
@inkakřivák píše:
Pokud paní učitelka zadala větu - maminka poslouchá Nedvědovi - tak je blbá, a napiš jí to. Správně má být Nedvedovy!

A já bych řekla Nedvědy :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80136
21.9.22 14:20

@Kfětoslava Ano, taky bych to tak řekla, ale správně by mělo být bratry Nedvedovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.9.22 14:21
@Pitaya1 píše:
Ve 4. třídě mají i vlastivědu, takže Konopiště, Červená Lhota, apod. by dítě už mohlo znat. A tedy přijde mi dost smutný, že to nezná ani dospělý Čech.

No mám taky čtvrtak, ale místopis jako místopis zatím ještě nedělali. Jen kraje.
Takže dítě, kde rodina necestuje ci se nějak neubírá tímto směrem, tak nemá možnost se s těmito výrazy setkat. Nedvěda by moje dítě možná znali fotbalistů. To už by se spíš zeptalo, jestli na paní ucitelka spíš na mysli poslouchání bručení medvědů v rámci přírodovědného pozorování. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80136
21.9.22 14:22

Ale podle nadpisu jsem si myslela, že učitelka používá výrazy typu kognitivní, hyperexcitabilni nebo behaviorální. Nikoliv Červená Lhota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69016
21.9.22 14:34

Jen si říkám, za jakých okolností by Červná Lhota byla s malým L, vždyť i jako obec by byla s velkým. A fakt napsala maminka poslouchá Nedvědovi s měkkým i nebos to blbě opsala? Pojmenování, která píšeš, mi do testu na malá/ velká písmena přijdou úplně normální. Konopiště… Co by se vlastně do testu smělo psát, Praha, Brno, Miloš Zeman (toho probírali ve třetí v prvouce, matně si pamatuji), aby to stoprocentně všichni znali? Čímž nezpochybňuji, že i učitel může být občas mimo, mé dítě mi zrovna hrdě doneslo diktát, za který dostalo jedničku, a našla jsem v něm dvě přehlédnuté hrubky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
21.9.22 14:34

Tak každý asi nemůže znát každé místo, pamatku a osobu, ale z toho textu je vidět že jde o nazev nebo jména :nevim: že to musí googlit i dospělá osoba je celkem smutné no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
21.9.22 14:35

Komáří vížku neznám a googlit nebudu :lol:

Doma s úkoly pomáhám, takže když neví, napovím, když se nechytne, tak bereme mapu. Velká/malá písmena se nějak naučit musí a třeba na Konopišti jsem taky ani nebyla. Přesto to člověk tak nějak znát má (a když nezná, tak právě při tomto naučí). Žádný učený z nebe nespadl a pro dítě je tohle třeba super příležitost k získávání všeobecného rozhledu. Pokud mu s tím dospělý pomůže, podpoří ho v tom, že „ano, Nedvědy neznáš, ale teď ti o nich něco řeknu a už je znát budeš“ :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31289
21.9.22 14:35

Já tě chápu.
Náš loni čtvrťák fakt nezná zámek Červená Lhota nebo Konopiště.
Paní učitelka je trochu sebestředná, pokud nedá šanci dětem se na neznámé výrazy zeptat a rovnou jede testy a známky a chytáky. Nedvědi už jsou vysloveně mimo…

Náš učitel se snaží dávat taková slova, která jsou opravdu úplně profláklá (Karlův most), nebo před daným testem o daných místech mluví, aby děti věděly.
Zrovna včera to říkal i na aktivu na začátku páté. Že dětem před každým testem dává možnost se zeptat na ta slova, co neví nebo neznají. Že jeho úkolem není nachytat dítko na švestkách, ale naučit ho, jak správně mluvit a psát česky.
Asi ho miluju :lol: :lol: :lol: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31289
21.9.22 14:50
@Kakika píše:
Komáří vížku neznám a googlit nebudu :lol:Doma s úkoly pomáhám, takže když neví, napovím, když se nechytne, tak bereme mapu. Velká/malá písmena se nějak naučit musí a třeba na Konopišti jsem taky ani nebyla. Přesto to člověk tak nějak znát má (a když nezná, tak právě při tomto naučí). Žádný učený z nebe nespadl a pro dítě je tohle třeba super příležitost k získávání všeobecného rozhledu. Pokud mu s tím dospělý pomůže, podpoří ho v tom, že „ano, Nedvědy neznáš, ale teď ti o nich něco řeknu a už je znát budeš“ :palec:

my to taky tak děláme.
Teď třeba dostal z pracovního sešitu úkol, kde byla rozházená písmenka a on z toho měl skládat slova, šlo o zeměpisný výrazy a fakt nevěděl skoro nic. Tak jsme na velký obrazovce otevřeli google a jelo se.
Ale k čemu by mu pomohlo, kdyby to na první dobrou dostal v testu, ze kterýho by si odnesl čtyřku a slzavé údolí? :nevim:

Ale jo, sou lidi, co to nepochopí. I můj chlap kroutil hlavou, tak sem mu řekla, že né každý dítě je takový génius jako býval on, že v devíti letech znal nazpaměť polovinu atlasu :lol: :lol: :lol:

Příspěvek upraven 21.09.22 v 14:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
21.9.22 14:50
@VitaminC píše:
Muzu se zeptat zen kovanych, jestli byste nejak resily to, co kousek niz popisu?
Nebo jestli je to standard a mam blbe decko? 😀
Jde o to, ze maji novou ucitelku (zase :roll: ) a ta pouziva ruzne doplnovacky apod., ktere podle me nejsou pro ctvrtaky. Jsou tam pojmy, ktere ctvrtak (aspon ten muj) nezna, pak mi u toho natahuje, ja zurim a dneska jsem si teda uz neco musela vygooglit. Jsou to pojmy jako Komáří vížka, Konopiště, Polabská nížina, Červená Lhota, maminka posloucha Nedvedovi (bez toho „bratri“ - samo, ze syn vubec netusi, kdo to je) - tohle bylo cviceni na velka pismena, mam to cerstve v hlave, ale i jindy se objevuji ruzne pro me az archaicke vyrazy.
Ja chapu, ze to chce procvicit, ale ja syna ucim, ze v cestine i anglictine je nejdulezitejsi kontext, ze z toho usoudi nejlepe, jak to ma byt. Pokud on netusi, ze je nejaky zamek Cervena Lhota, usoudi, ze to ma byt lhota s malym „l“. Snad jsem to vysvetlila dostatecne, o co mi jde.
Diky za vsechny pointy!

Oznacte mi, prosim, nejake ucitelky.

@SAJ @hanka.br
@matkabagristy

Mýmu dítěti se to stává skoro ve všech předmětech, proto je to pro ně všechno dohromady tak složité. I v prvouce, v angličtině, vlastivědě… pořád novinky a novinky. Takže něco prostě musí odhadnout, něco nadřít, na něco se zeptat.

Nedvědi jsou fakt mimo :lol: Předpokládám, že zrecyklovala nějaký test z devadesátek, kdy to byl výkřik progresivních metod, a zapomněla aktualizovat :lol:

Třeba Komáří vížku úplně náhodou znám, jen proto, že jsem nedaleko ní bydlela. Ale předpokládám, že to tam bylo dáno právě didakticky kvůli tomu, aby se děti pomalu učily odhadovat, co by to tak mohlo být. Do testu by to dát neměla, pokud by neprobrali, že vížka je malá věžička :nevim:

Hele, bojujeme všichni :lol:
My jsme teď poprvé otevřeli cvičné cermat testy pro přijímačky na gymply a synek omdlel :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
21.9.22 14:52

@Pitaya1 Vlastivedu maji druhy tyden, ted delaji hranice, vlajku apod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí