Neznalost užitých slov v testu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6794
21.9.22 17:42

@neumisa Mne prece nejde o to, ze je s tim prace, ale o to, ze to dite netusi, co to je „nizina“ nebo „polabska“,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
21.9.22 17:45

@jkra Jasne, ze je to prace na hodinu.
Ale syn je ze stabilniho socioekonomickeho prostredi, nema zadnou diagnozu, uci se dobre a rad. Takze by mel doma jen opakovat, procvicovat, ne ze ja budu suplovat praci ucitelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
21.9.22 17:48
@VitaminC píše:
@neumisa Mne prece nejde o to, ze je s tim prace, ale o to, ze to dite netusi, co to je „nizina“ nebo „polabska“,

Jako že nezná význam toho slova? No tak když nebude vědět, co je to “polabská”, tak se tě zeptá a ty mu to vysvětlíš… :nevim: Dnešní děti mají bohužel velmi chabou slovní zásobu, protože většina z nich téměř nečte… Tímhle způsobem (a dalšími) je potřeba jim ji rozšiřovat a to už je práce v první řadě rodičů, to už nemůže obsáhnout výuka ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
21.9.22 17:51
@VitaminC píše:
Jasne, ze je to prace na hodinu.
Ale syn je ze stabilniho socioekonomickeho prostredi, nema zadnou diagnozu, uci se dobre a rad. Takze by mel doma jen opakovat, procvicovat, ne ze ja budu suplovat praci ucitelky.

čistě ze zvědavosti - čí je to dítě? Ty nesupluješ práci učitelky, ty pomáháš vlastnímu potomkovi.
a kde je to propojení školním poznatků s realitou?
A proč to s ním googlíš ty? Po dvou letech distancu a ve 4. třídě už bych to nechala na něm.

no nic, končím, zas jsem se nechala nachytat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
21.9.22 17:55

@neumisa Dite je moje, ale cekam, ze ve skole bude ucitelka ucit, stejne jako ho lekarka leci apod. Ja s nim pracuju, prece. Ale cekala bych, ze probrano a vysvetleno bude mit ze skoly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56282
21.9.22 17:57
@VitaminC píše:
@jkra Jasne, ze je to prace na hodinu.

Hele, tohle je hloupé myšlení. Něco mu nejde, proberu to.. ty kecy o prostředí jsou zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
21.9.22 18:01

@jkra V pripade ú/ů vyjimky probrany nemely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81484
21.9.22 18:02
@VitaminC píše:

Tak zrovna to považuji za užitečné. Dokonce užitečnější, než jestli je to s velkým nebo malým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
21.9.22 18:03
@BohunkaP píše:

A stejně tak Nedvědi - není přece podstatné, zda je dítě zná. Jestliže věta zní „maminka poslouchá bratry Nedvědy“ (jak by mělo být správné znění), tak je přece z kontextu zcela jasné, že maminka poslouchá někoho, kdo se jmenuje Nedvěd (resp. dva bratry toho jména) a že tedy musí být velké písmeno (když jde o jméno).

Tohle bych vypíchla…
Prý tam ti bratři byli vynechaní.
Takže moje (dyslektické) dítě by na to chvíli koukalo jak sůva, absolutně by se ztratilo, pak by se možná chytilo, dostalo pubertální záchvat smíchu, a pak napsalo, že „maminka poslouchá medvědy“ a ještě hodinu by se bavil představou, jak maminka chodí po lese a naslouchá, zda někde bručí medvědi :lol: :lol: :lol: Úplně ho vidim… :mrgreen:

Ale obecně, ano, vím jak to myslíš, aby prostě děti pochopily, jak se ty názvy tvoří a podle toho aspoň povětšinou dokázaly odvodit, jestli malé nebo velké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56282
21.9.22 18:05
@VitaminC píše:
@jkra V pripade ú/ů vyjimky probrany nemely.

Ty jo, a? Tak Sednu a proberu. Místo emimina. Fakt se blbě odkopavas. Zbytečně. Děláš to pro dítě, ale asi ne, vid. Doteď jsem myslela, že to rodiče dělají. Takových situací ještě bude. A rozumný rodič děcku pomůže, vysvětlí, neříká, že to učitel měl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
21.9.22 18:11
@Mar__tanka1983 píše:
Tohle bych vypíchla…
Prý tam ti bratři byli vynechaní.
Takže moje (dyslektické) dítě by na to chvíli koukalo jak sůva, absolutně by se ztratilo, pak by se možná chytilo, dostalo pubertální záchvat smíchu, a pak napsalo, že „maminka poslouchá medvědy“ a ještě hodinu by se bavil představou, jak maminka chodí po lese a naslouchá, zda někde bručí medvědi :lol: :lol: :lol: Úplně ho vidim… :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen:

Však ona by se tomu možná učitelka zasmála taky – často se tyhle nezvyklosti a chytáčky dávají právě proto, že se potom při společné kontrole nahlas zmíní a něco se o nich řekne… opět ono oblíbené “rozšiřujeme si obzory”. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
21.9.22 18:30
@BohunkaP píše:
Ne, to rozhodně nebyl test z místopisu. Paní učitelka na 99% chtěla, aby si děti uvědomily pravidlo, které jsem popsala výše … konkrétně to, že slovo “vížka” má obecný význam a znamená “malá věž”, to spousta dětí neví.

Kdepak. Protiřečíš si. Pleteš si to, a to jsi dospělá osoba.

Pro úspěch v testu je naprosto bezvýznamné zda dítě zná význam slova „vížka“. Potřebuje ale nezbytně vědět, zda je to slovo cosi s malým v, nebo je Vížka součástí názvu obce Komáří Vížka (tedy s velkým V). A k tomu by musel ten čtvrťák znát názvy všech obcí v České republice, aby tuhle možnost mohl potvrdit nebo vyloučit. Takže je to test z místopisu. Ne z pravopisu.

• Citovat
  • Upravit
42513
21.9.22 18:58
@Tala20 píše:
Kdepak. Protiřečíš si. Pleteš si to, a to jsi dospělá osoba.Pro úspěch v testu je naprosto bezvýznamné zda dítě zná význam slova „vížka“. Potřebuje ale nezbytně vědět, zda je to slovo cosi s malým v, nebo je Vížka součástí názvu obce Komáří Vížka (tedy s velkým V). A k tomu by musel ten čtvrťák znát názvy všech obcí v České republice, aby tuhle možnost mohl potvrdit nebo vyloučit. Takže je to test z místopisu. Ne z pravopisu.

Já prosila o okopírování cvičení. Nebyl to DÚ, když to dělali doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
21.9.22 19:02

U vlastních jmen se vždy píše velké písmno, takže Lhota je Lhota, ať už je jakákoliv.

A u gramatiky a slovíček se část věcí prostě musí naučit, nestačí to gogolit. Spoléhat na to že něco odvodí na prvním stupni třeba v angličtině je hodně mimo.

Děláš z komára velblouda. Nech učitelku ať učí, jakkoliv je holt náročnější než ta předchozí. No tak nedostal jedničku. No a co?

Pokud chceš aby tvůj syn byl vzdělaný, tak se mimo jiné musí naučit překonávat i nesnadné a nezábavné věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
21.9.22 19:25
@Tala20 píše:
Kdepak. Protiřečíš si. Pleteš si to, a to jsi dospělá osoba.Pro úspěch v testu je naprosto bezvýznamné zda dítě zná význam slova „vížka“. Potřebuje ale nezbytně vědět, zda je to slovo cosi s malým v, nebo je Vížka součástí názvu obce Komáří Vížka (tedy s velkým V). A k tomu by musel ten čtvrťák znát názvy všech obcí v České republice, aby tuhle možnost mohl potvrdit nebo vyloučit. Takže je to test z místopisu. Ne z pravopisu.

:roll: :roll:
Naopak, bez znalosti významu slova “vížka” se neobejde - přesně proto jsou takovéhle názvy dětem dávány, to je smysl toho cvičení. Když bude vědět nebo si zjistí, že jde o malou věž, napíše malé “v” (protože jde o podstatné jméno s obecným významem, tedy se píše malé písmeno). Pokud by šlo o nějakou výjimku (typickou podobnou jsou třeba Františkovy Lázně), učitelka na to buď upozorní nebo pak vysvětlí při kontrole.

Ty jsi přesná ukázka toho, co jsem měla na mysli tím “děláním nesmyslné vědy” z něčeho úplně elementárního. Hledáš záludnosti tam, kde nejsou…. resp. kde je vidí jen dospělí.

Příspěvek upraven 21.09.22 v 19:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati