Jak přimět dítě číst?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2852
22.3.17 09:03

Chodíme do knihovny od cca jejích 3 let, za mě nejlepší jak motivovat ke čtení je najít něco, co ji bude bavit číst- může poradit i knihovnice. U nás třeba momentálně vedou detektivky s hledáním záhady v obrázku, předtím čtyřlístky!-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
22.3.17 09:04

Chce to tu první zajímavou knížku, která ji chytí za srdce. U mě to byl Neználek někdy ve třetí třídě. Dcera se chytila na Harryho Pottera někdy v deseti. Dala všechny díly a od té doby čte strašně moc. Do té doby to byla taky jen povinná četba. Prostě nenarazila na tu správnou knihu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1824
22.3.17 09:07

U nás v knihovně mají pro děti každý rok čtenářskou soutěž, není u vás něco podobného? Že by soutěžila s kamarády, to by mohlo fungovat. Nebo třeba projekt Čtení pomáhá, jestli na to je. Ale jinak bych ji do toho moc nenutila, ať jí to zbytečně nezhnusíš (samozřejmě ať splní povinnou četbu do školy, ale navíc bych asi už netlačila). Třeba k tomu doroste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
22.3.17 09:43

Všem díky za rady- k tomu střídání-to děláme, psala jsem v úvodu. já čtu hrozně ráda ale je pravda že co jsou obě holky ve škole (mladší je v 1.) tak prostě není kdy, takže čtení se smrsklo na eknihy na dovolené. jinak holky mají každá svůj tablet, naštěstí tomu nepropadly, takže většinu dne proleží na poličce ale třeba do auta nebo k lékaři si je berou- tam mají taky spoustu knih (já můžu večer číst jen z tabletu) ale ani to je nezaujalo.
no tlačím na ni jen s povinnou četbou do deníku, zkusím ještě tu knihovnu, to je dobrý nápad. a kouknu na to „čtení pomáhá“ slyším o tom prvně.
asi fakt nezbývá nic jinýho než zkoušet další a další knížky než ji něco zaujme :P
všem moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2250
22.3.17 09:51

@spiky01 z tabletu hrozne boli oci, nedovedu si predstavit na tom pohodlne cist, ctecka je mnohem lepsi. Ovsem nejdriv bych zkusila knihovnu a papirove knihy pred nakupem ctecky, protoze je proste mozne, ze deti ctenari nebudou, nebo k tomu dozrajou pozdeji. Hodne rodicu ctenaru ma deti nectenare a naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2117
22.3.17 09:53

Co třeba ji ke čtení navnadit pomocí komiksů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27711
22.3.17 09:56
@spiky01 píše:
Zdravím, mám skoro 9letou dceru ve druhé třídě. od mala ji hodně čteme, každý večer před spaním, když je venku hnusně nebo amrodí tak i přes den, co už umí číst tak se při čtení přes den střídáme. nakoupila jsem hromadu knih, různé žánry (příběhy o koních, „detektivky“, pohádky o princeznách a vílách…) s tím aby se v něčem našla a čtení ji začalo bavit. jenže nic, máme problém i se splněním „normy“ do čtenářského deníku… nechci ji uplně nutit, ikdyž už to k tomu sklouzává-snažím se zatím vysvětlováním-že musí do deníku, že se zdokonalí ve čtení (až budou jednou její děti chtít číst pohádky)… jak jste děti motivovali vy? kamarádka např. dávala peníze za každou knihu zapsanou v deníku, ale to se mi nelíbí
díky za rady

hmm jak moje sestra taky nikdy nečetla i když u nás všichni knížky miluju, a do čtenářkýho deníku knížky za ní četla máma a nebo si vzala můj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10055
22.3.17 10:12

Dcera se chytla na Deník malého poseroutky. Je to psané tiskacím, myslím, že jsou i filmy. Tak co zkusit přečít a pak zkouknout film?

Doteď není bůhvíjaký čtenář, já v dětství četla opravdu hodně, pohádky, Neználka, Mikeše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 10:30

Me obetave rodice cetli pred spanim i jindy az do doby nez jsem zacala cist sama - to bylo az v 11 letech. Pan prstenu. Prvni dil mi jeste cetli nahlas, druhy mi uz prisel moc emotivni a chtela jsem mit soukromi, tak jsem zacla cist sama, a o rok pozdeji uz jsem cetla bez prestani a vsude, za chuze, ve skole, na lyzarskem vleku…
Rodicum jsem vdecna ze vydrzeli, delali to stejne jako Ty, az na to, ze do ctenarskeho deniku jsme zapisovali i veci, co jsme cetli nastridacku (zpetne si rikam, ze to mozna nebylo fer, ale kdyz ja jsem do deseti let nebyla ochotna cist ani komiks, i kdyz jsem pribehy milovala). Za me radim: proste vydrz :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
660
22.3.17 10:30

@spiky01 Myslím, že pokud jí to prostě nebaví, tak jí nedonutíte číst, aby jí to naplňovalo. Vím sama, ze své zkušenosti. Máma čte hodně a ráda, všechny možné žánry, četla nám, ale mě čtení od mala šíleně nebavilo. Už v první třídě u čítanky, jsem začala dělat, že nevidím, že potřebuji brýle a nemohu číst. Žádný doktor si se mnou nevěděl rady :D Prý záhadná vrozená vada :mrgreen: Brýle jsem měla až do třetí třídy, i když jsem je vůbec nepotřebovala :mrgreen: Pak už mě štvaly, tak jsem zase zázračně začala vidět. Nikomu to divné nebylo :nevim: Takže takhle to bylo se mnou a se čtením. Za celý život jsem přečetla asi 3 knihy a to jsem se číst opravdu i snažila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
22.3.17 10:39
@Shaari90 píše:
Já jsem třeba jako děcko milovala tuhle knihu:
http://www.databazeknih.cz/…-z-hor-62124
Prostě tam není moc textu a jaou tam krásné obrázky… Někdy jsem tou knížkou listovala sem a tam jen kvůli obrázkům.

To byla taky moje nejoblíbenější kniha z dětství (akorát já jsem tedy měla ještě tu verzi z Albatrosu, kde je na obálce opravdu Heidi, tedy tmavovlasá kudrnatá holčička. Dodnes jsem nepochopila, proč pak v pozdějších vydáních dávali všude blondýnku, asi blondýnky víc prodávají :? )

Jinak jako začínající čtenář jsem milovala komiks Cour a Courek (hrozně mě na tom bavilo, že během chviličky přečtu celou knížku), a i potom jsem přes léto měla ráda komiksové verze Foglara, takže se přikláním k tomu prokládat „povinnou četbu“ například těmito kratšími záležitostmi (třeba ji to nakopne, že za večer přečte tolik stránek).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
22.3.17 10:40

@spiky01 za mě nenuť. Samozřejmě, co je do školy povinné, tak jo, ale nad rámec ne. My jsme doma hodně četli, jen ségra ne. Taky nás to trápilo, ale byla dyslektik, takže jí čtení nic nedalo. Začala číst až když vyšlo stmívání, to byly 4 knížky, který jsem jí viděla doslova zhltnout. Od tý doby semo tamo.
Taky se bojím, že děti to nebude bavit, ale nenadělám s tím nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
22.3.17 10:43

Ani ty komiksy ji nebaví :-/ tak jako nikdo po ní nechce aby četla několik knih měsíčně :-D jinak já třeba v tomle věku už četla ráda, milovala jsem lovce mamutů a podobné, vždy jsem si vlezla na zahrdaě do koruny třešně a tam vydržela sedět a číst hodiny. odpo ji ukážu „čtení pomáhá“ to mě zaujalo hodně (škoda že se nedá přispívat třeba na pejsky, to by mělo zaručenej úspěch) a až bude čas zajdem do knihovny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
22.3.17 10:49

Mě čtení začalo bavit až ve třetí třídě, kdy mě přestali nutit číst nahlas mám pár dis (bohužel se na to přišlo až v mých 17 letech, kdy už jsem se s tím porvala sama) můj problém byl, že jako slabého čtenáře mě nutili slabikovat a mě se stávalo (a občas ještě stává, že se ve slabice písmenka prohodí) tak to čtení moc nešlo. Až v létě jsem přišla na to, že je jednodušší číst celá slova najednou a zlomilo se to. Začala jsem komplet Foglarem, pak to byl Vinetou a v páté třídě jsem už četla Hemingwaye a Remarquea. Ty dětské knihy mě moc nebraly, ty mě baví teď, když je čtu synkovi před spaním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
22.3.17 10:52
@spiky01 píše:
Ani ty komiksy ji nebaví :-/ tak jako nikdo po ní nechce aby četla několik knih měsíčně :-D jinak já třeba v tomle věku už četla ráda, milovala jsem lovce mamutů a podobné, vždy jsem si vlezla na zahrdaě do koruny třešně a tam vydržela sedět a číst hodiny. odpo ji ukážu „čtení pomáhá“ to mě zaujalo hodně (škoda že se nedá přispívat třeba na pejsky, to by mělo zaručenej úspěch) a až bude čas zajdem do knihovny

Tak se s ní zkus domluvit, že za každou přečtenou knížku koupíte pytek krmení a odnesete ho do útulku (nebo třeba adoptujete zvířátko v nějaké zoo), jestli tedy pro vás finance nejsou velký problém. Peníze bych dítěti nedala, ale touto formou (že svým čtením pomůže) by to nemuselo být zase tak špatné, akorát by se to muselo samozřejmě podat tak, že to není její povinnost, jen že z toho budete mít radost a rádi jí přispějete na pomoc zvířátkům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí