Jak připravit filé?

12
17.4.22 12:51

Jak připravit filé?

Dobrý den, potřebuju radu od zkušenějších hospodyň. :D Kdo z vás občas koupí filé z tresky, mražené, jak postupujete při přípravě? Na netu se píše kde co, ale já stále nevím, jestli je nejlepší nechat přes noc rozmrznout v lednici nebo v den vaření dopoledne vyndat z mražáku, hodit na plech zmražené a péct. Určitě mi nepřijde ideální nechávat to povolovat na lince, protože se množí při pokojové teplotě moc bakterií u masa. Ale když jsem dříve zkoušela nechat v lednici přes noc, byla z toho pak taková brečka. Děkuju všem, co mi poradí k tématu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
17.4.22 12:58
@nemamtuseni píše:
Dobrý den, potřebuju radu od zkušenějších hospodyň. :D Kdo z vás občas koupí filé z tresky, mražené, jak postupujete při přípravě? Na netu se píše kde co, ale já stále nevím, jestli je nejlepší nechat přes noc rozmrznout v lednici nebo v den vaření dopoledne vyndat z mražáku, hodit na plech zmražené a péct. Určitě mi nepřijde ideální nechávat to povolovat na lince, protože se množí při pokojové teplotě moc bakterií u masa. Ale když jsem dříve zkoušela nechat v lednici přes noc, byla z toho pak taková brečka. Děkuju všem, co mi poradí k tématu. :)

Základ je kupovat kvalitní maso. Ne napíchané vodou. Přečti si na obalu obsah vody. Kupuju ryby chlazené. Toto bych nechala lehce povolit na lince (cca 1/2 hodiny) a pak dala do trouby s kořením nebo obalila v trojobalu a osmažila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
17.4.22 13:02

@nemamtuseni Nechám lehce povolit a obalím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
17.4.22 13:05

Dávám přednost chlazeným rybám z podnikové prodejny, nicméně mražené filé je dobré jako rychlý oběd nebo večeře, když není čas.
Taky nechávám jen krátce povolit a potom rovnou do trouby.
Je to někde i napsané, že se to nemá před tepelnou úpravou rozmrazovat.

Příspěvek upraven 17.04.22 v 13:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
17.4.22 13:06

@Russet taky kupuju chlazené ryby, ale filé mám ráda a jednou za 2 měsíce bych si dala. Zase kdybych měla kupovat pořád lososa, pstruha a čerstvou tresku, asi se nedoplatím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
17.4.22 13:21

Nechám chvíli povolit, okořením a dávám na pánev. K tomu na másle restovanou zeleninu a brambory nebo rýži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21082
17.4.22 13:23

Nechám rozmrznout, pokapu citronem, okořením a navrch dám strouhanej sejra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
17.4.22 13:37
@nemamtuseni píše:
Dobrý den, potřebuju radu od zkušenějších hospodyň. :D Kdo z vás občas koupí filé z tresky, mražené, jak postupujete při přípravě? Na netu se píše kde co, ale já stále nevím, jestli je nejlepší nechat přes noc rozmrznout v lednici nebo v den vaření dopoledne vyndat z mražáku, hodit na plech zmražené a péct. Určitě mi nepřijde ideální nechávat to povolovat na lince, protože se množí při pokojové teplotě moc bakterií u masa. Ale když jsem dříve zkoušela nechat v lednici přes noc, byla z toho pak taková brečka. Děkuju všem, co mi poradí k tématu. :)

Pozvolna nechat rozmrazit.. jaké bakterie se můžou množit? Mražením se všechny zahubí a pečením nebo smažením už dorazí :mrgreen: takže cajk… žádná věda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
17.4.22 13:41

Nerozmrazuji, posypu bylinkovou mořskou solí a dám kousek másla. K tomu brambor a dělám na sporáku v pánvi nebo menším kastrolu :kytka:

( filé je z tresky, mám ráda aj citronový pepř )

• Citovat
  • Upravit
14615
17.4.22 13:43

Nerozmrazovat, upravit hned. Sůl, pepř a do trouby. Nebo zalit omáčkou a zapect v remosce nebo troubě. Na pánev moc nedoporučuji, strasne to prska, to dávám jen čerstvé ryby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
17.4.22 13:45
@nemamtuseni píše:
@Russet taky kupuju chlazené ryby, ale filé mám ráda a jednou za 2 měsíce bych si dala. Zase kdybych měla kupovat pořád lososa, pstruha a čerstvou tresku, asi se nedoplatím..

Tak lze to koupit, když je to zrovna levnější. Jiné maso - třeba hovězí taky není levné a jím ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
17.4.22 13:47

Nerozmrazuji, dám na olejem vymazaný plech, dám koření italske bylinky, pripadne ještě mírně osolim a dám péct do vyhřáté trouby, cca 20 min na 165 st.

Pak různé variace, nahoru rajčata a cibuli, sýr,  atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
17.4.22 15:25
@Skaiqy píše:
Pozvolna nechat rozmrazit.. jaké bakterie se můžou množit? Mražením se všechny zahubí a pečením nebo smažením už dorazí :mrgreen: takže cajk… žádná věda :mrgreen:

Mrazenim se zadne nezahubi. Zmrazenim je krasne zakonzervujes a jakmile se rozmrazi, tak jedou dal jako fretky.

Ja rybu klidne necham rozmrazovat na lince, nikdy tim nijak neutrpela kvalita, ci nam po tom bylo zle. A poradna tepelna uprava pak stejne vse zabije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13215
17.4.22 16:12

Nechám povolit, dám do pekáčku máslo, na to filé, osolím a okmínuji a dám péct. Obrátím a zaleji rozšlehaným vejcem (2-3 ks) s mlékem a nechám zapéct. Podávám s vařeným bramborem, tatarkou anebo zeleninovým salátem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
17.4.22 17:16
@warita píše:
Mrazenim se zadne nezahubi. Zmrazenim je krasne zakonzervujes a jakmile se rozmrazi, tak jedou dal jako fretky.Ja rybu klidne necham rozmrazovat na lince, nikdy tim nijak neutrpela kvalita, ci nam po tom bylo zle. A poradna tepelna uprava pak stejne vse zabije.

Hlubokým mrazem se dají zabít :) takhle se likvidují bakterie třeba při BARFovani.. samozřejmě při nižších teplotách to máš pravdu, nicméně při následné tepelné úpravě se stejně zlikvidují..salmonelu zničíš od 60 stupňů nahoru.. Listerii zničíš důkladným vařením.. jednoduše a zkráceně..varem to všechno zabiješ :mrgreen: není co řešit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí