Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Teď nechápu, to s tím císařským řezem. Já jsem věděla úplně od začátku, kam mám jít. Měsíc před porodem tam navíc rodila kamarádka a tak mi to potvrdila, jsou to porodní sály. Zazvonila jsem na příjem a tam odtud jsem se dostala na sály. Kdyžtak se přeci můžeš zeptat na recepci, na chodbě neporodíš ![]()
Tady v Praze se zvoní na porodní sál. Druhé dítě bylo plánovaným císařem a den před naplánovaným císařem jsem se dostavila na porodní sál, tam udělali příjem (papírování, ozvy, UTZ, odběry), dali mi instrukce a na noc ubytovali na oddělení. Žádný papír předem jsem neměla, asi to mají v dokumentaci. V případě, že se akce rozjede spontánně, tak je postup stejný, jen je ten císař pak akutní.
Na plánovanou sekci jsem nastupovala den předem. Papíry jsem měla vyplněné dopředu, ale špatně, tak jsem je znovu v klidu vyplnila u příjmu. U prvního jsem také v porodnici nebyla, protože jsem před plánovanou poradnou stačila porodit. Buď v klidu, prostě tam přijedeš, zazvoníš a oni si Tě převezmou. Jsi anonym, tak napiš, kde budeš rodit, třeba Ti to někdo vysvětlí, kdo tam už rodil.
Pokud si v porodnici ještě nebyla, tak se většinou poprve chodí ještě přes centrální evidenci a pak dalsi návštěva rovnou na ambulanci porodniho sálu.
Nejdriv zavolej do vybrane porodnice, popis situaci, pravdepodobne te pozvou do jejich ambulance na prohlidku a domluveni se na terminu cisare… to ti daji vetsinou den predem nastup do nemocnice na operaci (plus si musis predem obehat predoperacni vysetrenj). kdyz do toho naplanovaneho terminu porodnici nevydrzis a pojedes driv, budes volat nez vyjedes z domova, ze jsi na ceste, aby na tebe byli pripraveni… kazdopadne tak jako tak tam nejprve zavolej a domluv si termin v ambulanci protoze to ze rekne tvuj gyndar, ze bude cs totiz vlastne nic pro porodnici neznamena…
Spíš pro pobavení, ale i ze zvědavosti
právě jsem zjistila, že k areálu nemocnice to mám 10 minut tramvají. Vždy jsem předpokládala, že při porodu zavolám taťkovi, on to má domu z práce 15 min busem, vezmeme auto a pojedeme. Teď jsem si řekla, že bude lepší, když skočím na tramvaj (on taky, z jineho směru) a potkáme se na zastávce před porodnicí (+cca kilometr pěšky po areálu)
Jak jste to měli vy, co jste nejeli autem? Jednou tady diskutující psala, že se autem odvezla sama, tak tramvaj by měla snad být brnkačka
kamarádka bez auta rodila v noci, tak jela sanitou ![]()
Rodila jsem jen jednou, takže nemám jinou zkušenost, ale když to doma ve 2 ráno vypuklo, tak jsem musela mít mezi nohama ručník. Nedovedu si představit jet takhle tramvají
ale jak říkám, porod zatím jen jeden, třeba to budeš mít jinak a dáš to. Uvidíš v den D.
Manžel byl na služebce, dítě si vzpomnělo o 3 týdny dřív. Autobus mi ujel, došla jsem pěšky. Starší dítě hlídala ségra. Došla jsem tam a za 2 hodiny bylo.
Je to teda přes 30 let.
A ta tramvaj jezdi i v noci? Ja bych k porodu klidne tramvaji jela, rozhodne by bylo prijemnejsi rozdychavat kontrakce v tramvaji nez pripoutana v aute. Ale jeli jsme jednou v 10 vecer a jednou v jednu v noci.
@Hibou píše: Více
Jednou za půl hodiny. Ale nevím, jestli by se mi chtělo jet se zvracejícími opilci a jinými živly.
… ale v noci, předpokládám, bude chlap doma, navíc nehrozí kolony. Takže to bychom nejspíš vzali to auto.
Ja si dosla pesky
bydleli jsme naproti nemocnice, vlastne mezi nama a nemocnici bylo jen nemocnicni parkoviste, 2 minuty chuze (no s tema kontrakcema to trvalo asi 10).
Dobry den. Jsem ve 32 tt a doktor mi rekl, ze mam jasny cisarsky rez, ze ho naplanujeme na 38tt ale ze si mysli ze vydrzi max do 35 tydne. (dvojcata). Asi dva tydny zpet jsem se chtela jit podivat na porodnici, kde jsem nikdy nebyla a poptat se na par otazek, jenze kvuli viru ty prohlidky bohuzel zrusili :/ dalsi kontrolu mam az za 2 tydny a bojim se ze to prijde kazdou chvili tak se zeptam vas
jak probiha cesta do porodnice? V jednom patre je porodni ambulance, ktera je otevrena jen dopoledne, dale je tam velky nadpis nad dvermi porodni sal, na dalsi jsem se nedivala, byly tam dalsi dvoje dvere. Aspon takhle jsem se tam podivala, kdyz jsem sla na odbery krve do nemocnice. A ja mam ztrach z toho, ze zacmu rodit, pojedu do porodnice a vubec nebudu vedet, kam jit? To se jde rovnou zvonit na porodni sal? Nebo nekde jinde? A jeste k tomu jak ti doktori budou vedet ze mi muj gynekolog mluvil o cisarskem rezu, kdyz od toho zadne papiry nemam? Mam z toho celkem nervy, nevim jak to vsechno bude, jak to probiha, tesila jsem se na prohlidku a bohuzel