Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Helena je krásný jméno
Heli, Heluško, Helenko, Helčí, Helo, Helí…
Však ono se oslovení pro mimino vyvine samo… Třeba to bude Kočička
![]()
Kdysi v dětsví jsem četla knížku Helenka a princezna a Helenka se mi hodně moc líbila.
Myslím, že se dá používat i Lenuška, Lenička /zkráceně/, ale potom nevím, jestli to má význam dávat Helenku a jestli by se to manželovi zamlouvalo…
Taky mi některé jména nejdou přes jazyk, to se asi zlomit nedá ![]()
A zase štěstí, že se mu nelíbí třeba Blanka /nic proti/, my jsme měli ve vesnici Jednu holčičku a i maminka ji oslovovala Bláno /když se zlobila/. Došlo nám to až po letech a nic moc…
Mě říkali Heluško a tedka všichni Heli, Helčo
A z dětství Helenka má oddaný kolénka to jsem slyšela pořad a byla to i pravda ![]()
@Halamka píše:
A zase štěstí, že se mu nelíbí třeba Blanka /nic proti/, my jsme měli ve vesnici Jednu holčičku a i maminka ji oslovovala Bláno /když se zlobila/. Došlo nám to až po letech a nic moc…
To máš pravdu,
oslovení Bláno je děsný.
Závidím ti! Mě se to jméno moc líbí, ale je to bohužel tchyně a tak to jméno fakt nemůžu dát. Říkala bych jí Helčo, Helenko, Heluš a přesně jak už někdo psal, ony se ty zdrobneliny pak nějak samy vyvinou.
Pro me je treba ‚Heluška‘ strasna ![]()
ale jinak proti jmenu nic nemam, forma Helen se mi libi moc. ale ja mela spoluzacku, ktere par profesoru rikalo „slecno Helenko“ a znelo mi to jak z prvorepublikoveho filmu (ona by do toho filmu zapadla) ![]()
Treba se ti nakonec zalibi i ta Helenka. My mame Alici, taky to vybral spise manzel. Jmeno se mi libilo ale taky jsem si moc nedovedla predstavit jak zdrobnovat, „Alicka“ se mi moc nelibilo. No a ted se mi moc libi jak tato zdrobnelina, tak i ostatni, kdyz tak male rikam ![]()
A co kompromis a dát Elenu? ![]()
Jinak zdrobněliny na Helenu už tu holky napsali, já sama bych asi malé říkala Helí, nebo Helíšku
Já mám Terezku a to je takový dost tvrdý jméno mi přijde
Stejně je to kočička, opičák, Terulín, Terka, Terýk, Terýs..
Co se zrovna namane ![]()
Ahoj, mám otázku. Manžel by chtěl dát pro holčičku jméno Helena. V základním tvaru se mi jméno líbí a i Helču zvládnu, ale vůbec nevím, jak bych jméno hezky zdrobnila na mimino. Popravdě Helenka se mi vůbec nelíbí, nemůžu si pomoct.
Asi to většině lidí přijde zcestné, ale já, ač bych ráda manželovi vyhověla, nedokážu zapsat jméno, u kterého si tohle neujasním.