Jak roztikat biologické hodiny?

27259
4.3.13 09:25

Jak roztikat biologické hodiny?

Zdravím,
otázka zní jasně, dají se roztikat? Mám jedno dítko a zatím mi bohatě stačí, jenže můj chlap to cítí jinak, dítko taky začíná vyzvídat, kdy koupíme ségru nebo bráchu, o okolí ani nemluvím, protože to bych se z toho zbláznila…
Já teda vždycky považovala 2 děti za takový standart, ale taky jsem vždycky věděla, že nebudu chtít děti brzo po sobě, protože bych to prostě nezvládla, pač jsem občas trošinku chabrus na nervy :D V létě jsem nastoupila do práce s vidinou, že přetluču zkušebku a otěhotním, jenže…mě se do toho prostě nechce. Nějak necítím tu potřebu mít doma další dítě, řešit ukecanýho Vítka a ubrečený mimčo.
Ovšem vzhledem k mému muži začínám mít pocit, že jsem zlá, bezcitná baba, protože nechci druhý dítě(zatím). Hádky na tohle téma mi přijdou téměř na týdenním pořádku. No a minulý týden jsem koukala na seriál nevinné lži, kde hlavní aktérka řešila něco podobného. Ještě jsem nedospěla k takovým absurditám, abych antikoncepci vydávala za prášky na spaní, protože žádnou neberu.
Přiznám se, že já na sourozenectví z pohledu staršího sourozence koukám trošku jinak, než on z pohledu nejmladšího. On pořád řeší, že budou moc daleko od sebe, že si spolu nebudou rozumět a že to bude moje chyba, ovšem já si myslím, že rozumět si nemusí ani dvojčata. Mě prostě nepřijde v pořádku pořizovat si dítě jenom proto, že je nějak společensky zažitý, že mez sourozenci musí být určitý věkový rozdíl.
Píšu asi trošku zmateně, ale snad to nějak pochopíte.
A ano přiznávám, že jsem trošku sobec, protože to bude moje tělo, který bude těhotný, já budu muset nějakým způsobem porodit a budu to já, kdo bude opět zavřený 3 roky doma, ačkoli poslední bod je v jednání, že bych byla doma jen část rodičáku.
Ještě přiznám, že kromě,,nechuti,, mít druhý dítko, mám jakýsi blok z okolností, který nastaly při narození Vítka a mám strach, že by se podobná situace mohla opakovat a nebo nedejbože přijít ještě horší a z věcí týkajících se porodu, v mím případě císaře, mám prudkou alergickou reakci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18305
4.3.13 09:32

Neporadím, ale naprosto tě chápu (i když jsem chlap). Ale jak už v minulosti tady kdosi psal, vždycky se příchod dítka na svět tak trochu „nehodí“ - a vždycky se musíme smířit s tím, že hodně věcí bude prostě „jinak“… Přeju jenom, ať je to smiřování co nejmíň bolestivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
4.3.13 09:36

@lleennttiillkkaa Především ty musíš vědět že chceš druhý a že se na to cítíš protože ty jak říkáš budeš těhotná, rodit ho a následně se o obě děti starat. Takže za mě nenech se určitě nutit okolím. Držím pěsti at ti to vyjde jak si ty přeješ a jak se na to budeš cítit. Protože jinak budeš nervozní a naštvaná a to odnesou zase jen ty děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
4.3.13 09:43

Uměle roztikat se podle mě nedají. Buď si pořídíš dítě i bez tikání, nebo budeš čekat až zatikají (což teda se nemusí roztikat nikdy, jedno dítě už máš, možná je tvá „potřeba“ ukojená :) ). Někomu se neroztikají vůbec, a pořídí si dítě jen proto, že už je prostě nejvyšší čas..

Já bych si dítě nepořizovala, protože to chce někdo jiný. Blbé ovšem je, že jste byli zřejmě domluvení s mužem, že druhé brzo bude (viz. plánování překlenutí zkušebky a těhotenství) a ty si z toho teď vycouvala - on očividně druhé chce, ty možná někdy časem. Asi by bylo dobré narovinu si to ujasnit - aby se on případně mohl začít smiřovat s tím, že druhé v dohledné době nebude - za pár let už ho třeba zase nebude chtít on (vysoký věk, jedno dítě odrostlé, určitá svoboda - někomu už se nechce vracet k plínám a sunaru :) ).

Tak se rozhodni podle svého nejlepšího vědomí a svědomí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
4.3.13 09:44

Na tvém místě bych si zkusila s manželem promluvit, svěřila se mu i se svými obavami a se vším, co tě trápí… pokud je rozumný, tak to pochopí… ale nemůžeš se přece do dítěte nutit… dokud nebudeš sama chtít, tak ti to nikdo poručit nemůže… vždyť tebe se to týká v první řadě… nevím, jak starý je ten tvůj první syn, ale může se stát, že to najednou přijde samo od sebe a budeš chtít být těhotná a mít další dítko… já jsem si u naší Gabči taky moc neuměla představit, že bych měla mít ještě jedno, že bych měla najednou rozdělit svůj čas a svou lásku ještě mezi někoho dalšího (už jsem zapomněla, jak to v životě funguje, přece jen ten velký odstup mezi dětmi dost věcí vymazal z paměti) - to když měla tak do toho roku a půl… a pak najednou mi tyhle myšlenky zmizely z hlavy a o půl roku později bylo všechno jinak…
Ale prostě tohle je zrovna rozhodnutí, kdy to ze všeho nejvíc záleží na tobě… tak to udělej tak, jak se cítíš… jestli se na druhé dítě ještě necítíš, tak počkej… pokud tě třeba netlačí věk a za pět let už nebude třeba pozdě… ale podle toho, co píšeš, to u tebe asi nehrozí… takže si zkus promluvit s manželem… měl by to pochopit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
4.3.13 09:44

A jen taková poznámka na okraj - slovní spojení „biologické hodiny“ se obyčejně používá v negativním významu, jako že člověk cítí, že to tlačí věk a že třeba něco nestihne. Takhle použité toto slovní spojení, jak ho používáš ty, vidím teda poprvé… :think:
(K věkovému rozdílu mezi sourozenci - v mém okolí jsou rodiny, kde díky „nehodě“ s antikoncepcí je rozdíl mezi sourozenci ani ne půldruhého roku - a ty děti si skvěle rozumějí… Možná i na toto tvůj manžel chtěl poukázat. Možná.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
4.3.13 09:45

To neroztikáš na povel. Jako plně tě chápu, já dostala chuť na druhé dítě, když bylo holce asi 11-12let. Taky těžkej porod, komplikace po něm a prostě mi jedno dítě stačí. Teď máme druhé, ale holka je už soběstačná, nepotřebuje péči, tudíž mám zase jen jedno :mrgreen: Já bych se zbláznila mít dvě malé děti, každej na to prostě není stavěnej. Nenech se do toho natlačit, budeš nešťastná. Touha po dalším dítěti přijde skoro na tuty, ale až přijde vhodnej čaas :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1716
4.3.13 09:48

Ja bych chtela druhe dite brzy, takze neporadim uplne primo. Ale jen takova prakticka: nedavno jsem se bavila a vekovem rozdilu se sestrenkou, ktera ma deti 7 let od sebe. Rikala, ze by to uz nikdy neudelala, protoze si holky spolu nerozumi. Nejde jen o to, ze si nehraji, ale predevsim o to, ze skloubit denni rezim a predevsim zabavu tech dvou je pry hodne narocne. Co chce delat mala, to samozrejme absolutne nezajima tu starsi. Ale starsi je jeste moc mala na to, aby treba zustavala doma (ted 3 a 10 let). Nevim, jen jeji postreh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21897
4.3.13 09:51

Chapu..

Jen me zarazi jedna vec. Casto se tu objevuji temata, kde zenska chce dite, chlap ho slibil, dohodli se na nejakem casovem terminu(za rok, po skole, az se nasetri atd..)Dohodnuty casovy interval utece a chlap se zacne cukat. V takovem pripade, je tu snad vzdy porazeno a psano, jakej je chlap sobec, at si zenska najde jineho apod..toto je vlastne to same, presto jsou reakce uplne opacne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
4.3.13 09:51

Taky tě chápu, mám to dost podobně. Ale já mám teprve půlroční, tak si říkám, že se to ve mě nějak časem zlomí. Přitom jsem jako malá hrozně chtěla sourozence a nesnášela jsem být jedináček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
4.3.13 09:57
@Housa píše:
Taky tě chápu, mám to dost podobně. Ale já mám teprve půlroční, tak si říkám, že se to ve mě nějak časem zlomí. Přitom jsem jako malá hrozně chtěla sourozence a nesnášela jsem být jedináček.

Naše dcera to milovala, bý jedináček, dlouho trvalo než vzala brášku na milost. Celé šestinedělí se na něj nepodívala, pak teda udělala ohledně toho průser jak blázen a po tom se to srovnalo. Malej ji miluje a ona jeho snad taky, ale do té puberťácké hlavy nevidím. No občas se chová jak malej harant, mamííííííííí on mě bije, nebo se „perou“, rozum ještě nějak nevyzrál, ale určitě by se velice ráda na pozici jedináčka vrátila :mrgreen: Ale to má smůlu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.13 10:00

Chápu Tě…po třech letech doma, se sžíváš s novou prací, lidimi a pokud jsi tam spokojená, věřím, že se Ti nechce opět domů :hug: mezi čtyři stěny.
Já mám rozdíl necelé tři roky a kdyby bylo jen na mě, tak je ten rozdíl větší. Jenže třeba já bych přišla o práci, takže jsem se začali snažit o druhé, abych navázala a měla mateřskou. Teď po druhém dítku to vypadá lépe, snad se vrátím zpět na své místo…víc dětí už stejně neplánujeme
Takže jsem do toho šla spíše rozumově. Protože mi z toho hrabe, že už jsem tak dlouho doma:(
V tvém případě bych zvážila věk…kolik Ti je? Jestli opravdu druhé někdy chceš + počítat variantu, že hned první těhotenství se nemusí podařit až do konce, bohužel :,( Já rodila první před třicítkou, teď je mi 33.

• Citovat
  • Upravit
27259
4.3.13 10:02

Vítkovi budou v červenci 4 roky, byl zlatý miminko, v podstatěje to zdravě zlobící dítko, ale zlatíčko. Jen je trošku ukecanej a vzteklej.
S mužem o tom mluvíme pořád, on se mě snaží chápat a já se snažím chápat jeho. Je pravda, že já mám relativně času dost, jsem ještě mladá, ale on jeprý už na prahu života a smrti(jeho podání :D) Jenže pak přijedu z práce a Vítek je evidentně od někoho naočkovaný, protože se mě zeptá, kdy pojedeme pro Elišku… :nevim:
No a teda nemluvím o finanční stránce věci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27259
4.3.13 10:09

Jinak mě je 26 a muži 33.
Já si prostě říkám, jestli v tom nehraje taky roli to, že jsem měla dítě poměrně mladá na dnešní dobu… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
4.3.13 10:12

@lleennttiillkkaa Ahojky, nečetla jsem diskusi, ale chci Tě podpořit. U mě taky všichni chtějí vědět, kdy bude mít Bětuška sourozence - ale já říkám, že tak nejdřív v šesti. Já mám zkušenost se sourozencem v takovém tom „optimálním“ odstupu tří let, a mám z toho dost trauma - vadilo mi, že nás brali „nastejno“, i když jsem byla o dost starší, a co mám kolem sebe lidi s dětma s odstupem těch šesti sedmi let, tak jsou vesměs spokojení. Je tam ten vopruz s druhým přerušením práce, ale to je tak jediný.

Čili za mě: chápu a fandím. Nedej se natlačit do něčeho, co nechceš, a neboj - pokud víš, že druhé dítě někdy chceš, tak až to přijde, tak to přijde ;)

Příspěvek upraven 04.03.13 v 10:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin