Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera ma strevni chripku, uz treti den zvraci, ne nejak moc, byli jsme na pohotovosti, je na cernem caji, uz udrzi v sobe i par piskotu…nicmene si porad stezuje, ze ji boli brisko…jak vic ji pomoci?
a druha otazka - jak se branit, abych to nechytla taky? uz jsem jednou byla na zacatku tehotenstvi na kapackach, chytla jsem strevni chripku od male a td je to tu zase, takze mam strach ![]()
manzel ma solidni prujem, ale nezvraci, vsechno desinfikuju…asi vic delat nemuzu ![]()
Tak zkus pro sebe nějaký probiotika ty by tě měli ochránit! A pro malou ještě můžeš vyzkoušet fakt ledovou coca colu po lžičkách dělá to zázraky.
Kdybys nebyla těhotná doporučila bych štamprly slivovice a silným vývarem zajíst…Já to takhle min. týden zažehnala když mi oba chlapy lehly, Manžel zvracel a syn měl průjem.
Jinak dcerce bych skusila tu ledovou cocacolu je fakt super…
Slivovici bych si normalne dala, ale ted fakt nemuzu:-(
colu vcera rano vyzvracela a dr. nam ji nedoporucila ![]()
jak dlouho to vlastne u deti muze trvat? uz druhy den moc neji
@Hanulka82 Hele a měli jste tu pravou cocacolu? Na tom dost prý dost záleží a musím být fakt hodně ledová, nám tro dr. doporučila vždycky ![]()
Jinak trvá to většinou 3-4dny ![]()
Jj pravou, davala jsem ji po lzickach, kdyz jsem se otom zminila dr., rekla, ze to bylo spatne ![]()
zitra jdeme knasi dr., tak se poptam, jen mam strach o malou, dnes poradf spi, udrzela v sobe 6 piskotu a chtela varenou mrkev…
@Hanulka82 Tak uvidíš třeba jí bude zítra už líp, a je dobře že už něco sní, ono tohke vedro tomu moc nepřidá ![]()
Ahoj, nám dr piškoty nedoporučoval prtže jsou sladké a dráždí žaludek. je fakt že holky mi je nikdy při střevní neudržely. jinak je to různy, někdy jsme to měly jen jednodenní a jindy klidně 5 dní. jiank na zvracení mi dr vždycky doporučila pulku kinedrilu (od dvou let) a cca 2h po zvarcení nic enjíst a vodu jen po lžičkách, ideálně kulíška
Na strevni chripky zabira pit slem z ryze, suche rohliky, cerny caj, banany, posleze vyvarit mrkev s ryzi na kasi a jist to, kupte Smectu, Hylak a probiotika, ty si kup rousku, Biopron nebo Woman Dophilus
a snaz se minimalnizovat kontakt, event. muzou dceri udelat vyter z rekta a zjisti, zda je to bakterialni nebo virove, proti virum se neda bohuzel branit, obzvlast ne proti rotavirum, to je svinstvo, ktere se prenasi vzduchem, bakterie jsou vets. z jidla… Drzim palce!
K otázce jak se bránit nákaze - pokud „střevní chřipku“ způsobí např. rotaviry, tak k nákaze stačí deset virových částic, je to extrémně nakažlivé. Takže pokud uklízíte po dceři zvratky nebo stolici, tak je téměř jisté, že dojde k přenosu nákazy (v mateřském centru jsme s dcerou jenom prošly kolem zrovna zvracející holčičky a do 24 hodin jsme se v tom vezly obě). Záleží ale na imunitě, taky vám nemusí být nic. Doporučuje se dodržovat běžný hygienický režim, mytí rukou. Já jsem ještě všechno otírala vodou se savem, jenže stačilo, abych převlékala poblitou postel a už jsem se vezla. Střevní chřipku mi malá dotáhne ze školky tak třikrát ročně, je to děs, ještě teď z toho mám husinu8o
Rotavirové infekce můžou trvat i týden. Pokud se nakazíte v těhotenství, nemělo by to plodu vadit, ale je nutné se vyhnout dehydrataci a vysokým horečkám. Takže klid a dieta, pokud to není ok, kontaktovat lékaře (zrovna nedávno si tím prošla moje těhotná známá).