Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
mám dotaz ohledně spálové angíny.. odpoledne mají přijít na návštěvu k tchyni příbuzní s holčičkou, která má spálovou angínu, ještě bude brát týden ATB. Nevíte, jak moc je to infekční? Máme půlročního chlapečka a popravdě mi nepřijde normální, když ví, že tam budeme my s miminkem, že tam přijdou s nemocným dítětem a ještě k tomu se spálovou angínou.. Kdyby to byla rýma, tak to neřeším, ale tohle…
Řeším to moc nebo byste tam radši nešly?
Nešla bych. A řeším teda i rýmu. Podle mě na návštěvy se chodí jen se zdravými dětmi, půlroční miminko bych tomuhle nevystavovala
Meli jsme nedavno spalu, infekcni je pry 48 hodin po nasazeni ATB, ale neriskovala bych to. Nicmene rizikova skupina jsou deti az od ctyr let pry a muj dvouapullety to opravdu od te starsi nechytl ![]()
Já bych tam teda nešla, u půl roční by mi vadila aj ta rýma. Teda jít se spálovou angínou na návštěvu je docela sobecký.
Když jsem byla malá (to už je 20 let)
tak jsem se spálovou angínou ležela na infekčním. A pak jsem ji měla před 2 lety a taky si mě chtěli nechat na infekčním. Nakonec jsem teda zůstala doma, ale je to infekční. Asi bych se takovýmto návštěvám vyvarovala ![]()
@monysek21 Kolikátý den bere holčička ATB? Po 3 dnech užívání ATB by už být infekční neměla. Ale upřímně mi nepřijde normální, tahat na návštěvu dítě, které bere ATB. Takže já bych nic nepokoušela a nechodila bych tam.
@Ainy No, ale stejně jde o princip s namocnýma dětma se nemá chodit po návštěvách, ale asi jsem cíťa ![]()
Skoro čtyřletý synovec měl spálovou angínu nedávno, se synem strávil celý den jeden den před tím, než šli k dr. a dostali atb. Ten den už byl skleslý, pofňukával, bylo vidět, že na něj něco leze, ale teplotu ani další příznaky neměl. Syn to nechytl.
S půlročním miminem bych neriskovala ani náhodou a návštěvu bych oželela
No to bych nešla.. nám doktorka řekla i týden se vyhýbat kolektivu od zalečení…
To je teda nezodpovědnost, jít s děckem nemocným na návštěvu
..
@Rose-k píše:
@Ainy No, ale stejně jde o princip s namocnýma dětma se nemá chodit po návštěvách, ale asi jsem cíťa
Vsak ja taky pisu ze bych to neriskovala, jen pisu osobni zkusenost ze mladsi to nechytil (ani my) a u kojencu je to myslim hodne vzacne.. Ja jsem tu starsi drzela doma tyden,a pak uz jsme chodili taky ven. Mela teda hodne lehky prubeh. Jo a jestli je ma brat jeste tyden tak to znamena ze je bere ty tri dny,no je to tak tak
To máte stejné, jak když napíšet, že někdo nechytl rotaviry.. ale stejně by se tak max týden po tom nemělo nikde chodit…
Nešla bych, a divím se spíš te mamince, že nenecha dítě odpočívat a někde ji bere
..Navíc může být infekční i ona ne ![]()
Holky děkuju moc za názory ![]()
Jsem ráda, že nejsem až taková hysterka..
taky mi to přijde sobecký a nezodpovědný, hlavně když ví, že tam budeme my s prckem.. navíc při atb nesmí ani na sluníčko ne?
No takže je rozhodnuto, nejdeme tam, uděláme hezký odpoledne sami u bazénku ![]()
3 po nasazení ATB ale s miminkem bych k ní nešla ani kdyb měla mít poslední dávku
.
Přijde mi to sobecký nejen vůči ostatním lidem na návštěvě, ale i vůči té nemocné holčičce - možná máme moc pečlivou doktorku, ale syn teď na jaře dostal na spálovou angínu ATB na 10 dní a první týden měl fakt pokud možno ležet, protože ten bacil je prý mrcha na srdce, ledviny a játra. Po dobrání ATB ještě další týden nechodil do školy. Taky jsem měla strach, aby to od něj nechytl nejmladší syn, ale na mimča to prý moc „nepřeskakuje“. Užijte si pohodu u bazénku ![]()