Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
AHoj holky,poslední dobou mi dost leze na nervy moje tchýně.Nevím,jestli jsem přecitlivělá,ale některé věci mě fakt hodně vytáčí. Zatím se držím,ale asi za chvilku vybouchnu.. 1)v době mé nepřítomnosti mě v bytě uklízí,přerovnává věci 2)pořád má narážky,že tu mám nějaké návštěvy a malý je zvyklý se jen chovat (přitom ho dneska celý den chovala),pak mi nechtěl usnout v posteli,tak jsem ho chtěla trošku vyplakat a jít tam až po 5min a hlavně danečka už nezvedám a tchýně si ho šla vzít do náručí./když jsem si odběhla/Si pak připadám jak krkavčí matka,která své dítě klidně nechá řvát. 3)pořád mě něčem poučuje - jak obalit řízky,jak nechat odmočit plech a další užitečné rady… 4)malému nedala nic k vánocům a pořád má starosti,kolik má nových věcí…
Jenže bohužel moji mamku,druhou babičku,máme 100km daleko,tak mě asi nezbývá nic než se přetvařovat…
Bohužel to neumím jen tak přejít,stěžuju si manželovi,ale zase je to jeho matka…ach jo…musela jsem si postěžovat.
ahoj, jj, tyhle situace jsou šílený. Nejlepší je slušně říct „já respektuji Tvoje soukromí a budu ráda, když Ty (Vy) budeš respektovat to naše. Jsem Ti vděčná za rady a za to, že se mi snažíš pomáhat, ale smiř se, prosím, s tím, že na některé věci máme rozdílný názor a děláme je každá jinak. Děkuju a doufám, že mě chápeš, nerada bych, abych se vytvořilo dusno“…uvidíš, jak se k tomu postaví…
Ona s vámi bydlí, že ji tam máš i když nejsi doma? Možná to jsou drobnosti, ale ne nadarmo se říká že tisíckrát nic umořilo vola. Já vycházím z toho že svoboda jednoho končí tam, kde začíní svoboda toho druhého. Takže stanovit si hranice co už není její věc, co ti vadí. Domluvit se na tom i s manželem a přednést společně tchýni. Možná to myslí dobře, ale pokud ti to vadí rozhodně to řešit po dobrém a na rovinu hned, než se to nějak vyhrotí. Hlavně by jí to měl říct manžel ono se to od syna bere jinak než od snachy.
tak tohle řeším už 2 roky ![]()
ignoruju a myslím si o zadnici…nebo seřvu a dost ostře…
viz. ty řízky bych obalovala tak a tak..vysi je obalujte jak chcete,j si je obaluju podle sebe a taky vám dotoho nekecám
takjsem ti uklidila… to je fajn aspoň vám konečně pomůžu uklidit u vás doma,už je to tam taky potřeba…
moc chováš a přitom ona furt chová?! Jejda pepíčku babička má starosti jak moc tě chovme a sama tě táhá,no co zase se di bude špatně usínat…
myšanda26 píše:
Ona s vámi bydlí, že ji tam máš i když nejsi doma? Možná to jsou drobnosti, ale ne nadarmo se říká že tisíckrát nic umořilo vola. Já vycházím z toho že svoboda jednoho končí tam, kde začíní svoboda toho druhého. Takže stanovit si hranice co už není její věc, co ti vadí. Domluvit se na tom i s manželem a přednést společně tchýni. Možná to myslí dobře, ale pokud ti to vadí rozhodně to řešit po dobrém a na rovinu hned, než se to nějak vyhrotí. Hlavně by jí to měl říct manžel ono se to od syna bere jinak než od snachy.
no, jenže někdy je právě těžký, že chlap se k tomu postaví tak, že řekne, že mu nepřijde nic divnýho..naopak, že jim chce jeho mamka pomoct
já takhle měla bývalého kluka, kterému nepřišlo divný, že si k nám jeho bývalá přítelkyně chodila půjčovat JEN DVD…prostě jí půjčil klíče od bytu (pod naším bytem měli kancelář a ona tam pracovala s ním) a ona si k nám šla půjčit DVD…když jsem protestovala a tvrdila, že mi vadí, že nejsme doma a ona si tam lustruje náš byt, tak mi na to řekl „a proč by to dělala? Prostě si šla jen půjčit DVD, nic víc“…to ale zmiňuji jen proto, že to, co nám přijde někdy divný a „za hranicí“, pro chlapa je prostě normální věc…tak záleží, jak se tomu postaví a zda by své mamce řekl, že dělá něco špatně…
A další „vděčná snacha“ asi. Babička bydlí ve vaší rezidenci nebo jste se nastěhovali vy k ní (jakým platíte nájem)?
100 km je autem za max. 2 hodiny (i veřejnou dopravou), nechápu proč je druhá babi nedostižná.
Nepřetvařuj se a dělej co ti připadá adekvátní.
mabit píše:
víš co a nezbívá ti s epetvařovat,bu´d tě s..e nebo ne
tak přetvařování dlouho vydržet nemůžeš, protože Tě to bude žrát čím dál tím víc a jednoho hezkého dne třeba buchneš a bude to ještě horší…prostě to řekni poprvé slušně a pokud to nepochopí, tak bych to řekla důrazněji (pokud by se Tě zastal i manžel - její syn - ještě lepší)…
Proč by ti nezbývalo nic jiného než se přetvařovat? Já bych se tedy nepřetvařovala a tohle bych si líbit nenechala ![]()
1. Jak to že v době tvé nepřítomností je ve vašem bytě? Ona tam bydlí? Pokud ne, tak tam nemá co chodit, ne?
2. Nevím, jak máš staré dítě (kvůli tomu vyplakání), ale je to tvoje dítě a jí do tvých výchovných metod nic není. Zatrhni to v záčátku nebo bude jen hůř.
3. Upozorni ji, že si domácnost vedeš po svém a vadí ti její nevyžádané rady.
4. No to je její věc, s tím nic nenaděláš ![]()
Hlavně bych se odpíchla od toho, jak to že je u vás v bytě a vidí všechny tyhle věci, co kritizuje.
Pokud s ní opravdu bydlíte v jednom bytě, tak bych rychle hledala jiné řešení bydlení. Pokud nebydlíte, tak tchýni ven ![]()
mabit píše:
tak tohle řeším už 2 roky
viz. ty řízky bych obalovala tak a tak..vysi je obalujte jak chcete,j si je obaluju podle sebe a taky vám dotoho nekecám
takjsem ti uklidila… to je fajn aspoň vám konečně pomůžu uklidit u vás doma,už je to tam taky potřeba…
moc chováš a přitom ona furt chová?! Jejda pepíčku babička má starosti jak moc tě chovme a sama tě táhá,no co zase se di bude špatně usínat…
A řekla jsi jí, že ti to vadí? Lidi si k tobě budou chovat tak, jak jim to dovolíš. POkud to v sobě jenom dusíš, případně ventiluješ u manžela, jak má tchýně vědět, že je to špatně? Jsi dospělá, vychováváš dítě, tak se k tomu postav čelem a vytyč pevné hranice. ![]()
6ili jsme 4 roky s pratchýní a kde velmi často chodí i teta mého muže.
Rozhodně radím nepřetvařovat se a pokud tě něco se.e, tak to narovinu řekni. Mám ústu ke stáří, ale nenechám si lézt do soukromí a nemám ráda rady, když se o ně nežádám. Babička to velmi rychle pochopila a pokud bydlíte u ních, není nic jednoduššího než si najít podnájem a jít jinam že?
myšanda26 píše:
Právě,jsou to malé drobnosti,ale když se nakupí,tak je to jeden velký průser
Všechno to manželovi říkám,jen mi připadá,že je v tomhle flegmoš,prostě mi na to řekne,at to beru s rezervou
jenny.fields píše:
Proč by ti nezbývalo nic jiného než se přetvařovat? Já bych se tedy nepřetvařovala a tohle bych si líbit nenechala
1. Jak to že v době tvé nepřítomností je ve vašem bytě? Ona tam bydlí? Pokud ne, tak tam nemá co chodit, ne?
2. Nevím, jak máš staré dítě (kvůli tomu vyplakání), ale je to tvoje dítě a jí do tvých výchovných metod nic není. Zatrhni to v záčátku nebo bude jen hůř.
3. Upozorni ji, že si domácnost vedeš po svém a vadí ti její nevyžádané rady.
4. No to je její věc, s tím nic nenaděláš
Hlavně bych se odpíchla od toho, jak to že je u vás v bytě a vidí všechny tyhle věci, co kritizuje.
Pokud s ní opravdu bydlíte v jednom bytě, tak bych rychle hledala jiné řešení bydlení. Pokud nebydlíte, tak tchýni ven
U tchýně jsme bydleli asi rok,když jsme rekonstruovali,naštěstí 2 měsíce před porodem už jsme ve vlastním. Byla jsem u doktora,takže hlídala u nás doma.
mabit píše:
tak tohle řeším už 2 roky
S tím chováním jsem ji to rázně řekla,tak ho hned položila. Jsem prostě tvrdohlavý býk a fakt ty její rady nepotřebuju