Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky prosím, jak jste se dostali od toxického partnera? Já už jsem v koncích, nevím co mám dělat a přijde mi že den ode dne to snasim hůř hůř..
Jsem jen služka, a terč v jednom.
@Gabc235 píše: Více
Uteč pryč (pokud máš za někým), snad není pořád doma ne? Prostě se sbal a běž.
Za pomoci rodiny, přátel, kolegů. Prostě lidí, co tě podrží. Pokud si nevíš rady, zavolej na Bílý kruh bezpečí. Držím palce, ať se rozhoupeš ke správnému kroku.
Pokud máš oporu v rodině, u kamarádů,.. tak ti určitě pomůžou. Ještě tu existují organizace, které můžou pomoct (výše uvedeny například).
Každopádně pokud jsi teď rozhodnuta, tak to dlouho neodkládej.
Držím palce ať je brzy líp! 🍀 drž se
@unuděná píše: Více
Je to tak. K odchodu jsem se rozhoupala, až když jsem si našla přátele v okolí a zlepšil se mi vztah s rodinou. A ve výsledku jsem jejich pomoc ani nepotřebovala, i když ji nabízeli, stačilo mi prostě vědomí toho, že se na někoho můžu spolehnout. Teď už bych případné stěhování dala i bez podpory okolí, protože už tu zkušenost mám, ale do té doby jsem byla totálně paralyzovaná. Zvlášť, když si tě toxík zpracovává a neustále připomíná, jak bez něj zdechneš u plotu. Tak určitě. ![]()
@Gabc235 píše: VíceŠetřila jsem na byt, kauci a pak proste podepsala smlouvu a odešla. Se stěhováním mi pomáhaly kolegyně, kamarádky a náhodně naprosto cizí člověk, co měl velké auto
Takhle, si v koncích materiálně, nebo zainteresována i citově? Že máš dojem, že to neuneseš psychicky?
Pokud materiálně, tak jak říka martina.se - pokud máš práci, úspory tak mít základ na kauci a nájem, hledat a odejít, samozřejmě jemu neříkat. Máte spolu dítě/děti? Trochu patová situace, to bych probrala třeba s Bílým kruhem bezpečí, rovněž pokud máte majetek společný, právnička nejsem, ale tam je sociální a právní poradenství. Řeknou ti co a jak. Pokud nemáte nic, tak odejít a neohlížet se.
Pokud citově - to chápu. Psychoterapie, pohled jiné nezainteresované osoby. Jak to myslíš služka a terč v jednom? Chápu dobře, že cokoliv zlé se stane, jsi vinná jen ty? Cokoliv se zle udělá, je to jen tvoje chyba? Ty děláš jen zlé rozhodnutí a on ne, on muzikant? Tohle lepší nebude, komunikace proběhla asi. K čemu jste se dostali?
@Bellino Citove hlavne, příklad třeba takový že už to semnou nedává pritom nic nedělám, jen třeba udělám něco jinak než by chtěl on. Nebo omylem mi slapne na nohu a misto toho aby se omluvil, tak začne rikat au co delas neumis davat pozor. Jsem pomala, neschopna, ubrecena,.. nevim co všechno už to semnou pry nedava jednoduše jenže ja nemam pocit ze delam něco spatne, spis naopak ma uvareno, uklizeno, ma se komu po praci svěřit ma ve me oporu nemam pocit ze dělám neco spatneho.
Ted to ale začalo být od te doby co je doma na nemocenske, horsi. Zacal rikat ze by mi nejradsi neco udělal, prudce mi pořád mava pred obličejem, strka do me, placne ( ale jako celkem silne ) pres ruce třeba. Když se prvni nevenuju tomu cemu chce on nebo co potřebuje on tak slycham jen že už to nedává, ať si pohnu, vše mi trvá, kaslu na něj, atd atd
A hlavne, zacal byt vic takovy protivny agresivní strasne nadava na ostatni jak nesnasi lidi ze ho všichni serou atd atd ale vše si vyrvava na mě i s naladama
Tak to je blbý, to jo. Můj partner to jistou dobu taky dělal, ale pak jsem si s ním promluvila a to rázně, taky zjistil, že si hledám jiný bydlení, tak se sklidnil zase.
A kvůli čemu je na nemocenské? Já ho neomlouvám, co ti dělá, to je opravdu špatný a neomluvitelný, ale nemá nějako nemoc, nebojí se, jak to bude dál, nemá problémy v práci kvůli tomu? Asi to nebude nemocenská typu angína, která se vyleží za týden.
Já bych se na rovinu zeptala, proč je takový, co se stalo, kam se ta lásky vytratila. Partneři jste se asi stali z lásky, kdysi tam teda byla. Co se stalo? Někdy se stane, že člověka, který byl pro nás vším, najednou nemůžeme vystát. Nenadarmo se říká, že od lásky k nenávisti jen krůček. A pohroz mu, že tam taky nemusíš být. A možná bude překvapený. Některým chlapům musí úplně pod zadkem hořet, aby se probrali. A taky nemůžeš být taková uťápnutá, promin, trochu mi tak připadáš. Ale to není urážka, já taky nejsem velitelský typ. Ale nenechat si líbit, pokud začne zase chrlit bláboly, odejít do jiného pokoje, nebo ještě líp ven a projít se a nezvedat telefon. At má pomotanou hlavu a může své bolístky a výčity říkat do zdi. A zpátky se vrátit usmátá.
@Bellino nemoc ne, má zlomenou nohu.
Já se ho ptala několikrát jestli se neco neděje, nebo jestli mu na mě něco vadí, jestli dělám vážně neco špatně. Řekl že je spokojenej. Že o me prijit nechce.
Upnutá jsem trochu, protože jsem hodna az blba a mam potřebu se o cloveka pořád starat a nevim co všechno takže si za to z jedny strany můžu i sama. Sice dupnout si umim ale chapete.
Hlavne on nikoho jiného krome me nema, tak možná i proto je pro me o to těžší ho nechat jit
On nikoho jiného krom mě nemá, tak je těžší nechat ho jít. Tak jsi vážně tak dobrá a hodná, až blbá. To je jeho problém, ne tvůj. Ty se nemůžeš pořád ohlížet co on. Protože tebe to zničí, jemu tím taky nepomůžeš, tohle není vztah, takhle to nefunguje. Ano, lidé ve vztahu se tak nějak v úvozovkách starají jeden o druhýho, ale pokud ten jeden jen dává a druhý bere, dlouhé trvání to nemá. Není to dítě, ale dospělý člověk, svéprávný snad taky. Já kdysi měla pocit, že musím všechny zachraňovat, byla jsem taková záchranářka, to byla ale blbost. Už to nedělám, resp. ne tak moc a dost mi to usnadnilo život. Ty nejsi povinná u něj být, pečovat o něj, ty nemusíš nic.
Hele, každý svého štěstí strůjcem. Ty máš bohužel sklony být Matka Tereza, tak přitahuješ tyhle manipulativní sociopaty. Když odejdeš od tohohle, najde si tě jinej…
Nebo si to uvědom, změň se, získej na sebevědomí a žij život, v němž budeš šťastná a spokojená.
No a jak reaguješ, když ti třeba šlápne na nohu, a místo omluvy ti vynadá? Sama vidíš, že takovému člověku se nejde zavděčit, udělal si z tebe hromosvod, pomalu ale jistě ti zadupává sebevědomí. Chová se k tobě tak, jak mu ty dovoluješ. Holka zlatá, seber se a odejdi. Využij toho, že má zlomenou hnátu, takže tě nedohoní. Atˇse o sebe postará sám, ty nejsi jeho služebná. Máš kam jít? Kamarádku, rodiče, sourozence? Ono všechno jde, jen se musíš rozhoupat k tomu prvnímu kroku. Uvidíš jak se ti uleví.