Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj maminky, mám trošku kuriózní dotaz…
S kamarádkou se dohadujeme, zda to obecné doporučení 6 počůraných plen denně znamená látkové nebo jednorázovky. Ona tvrdí, že jednorázovky, já látkové. Protože to, co se vejde do pemprsky, by leckdy nepojaly ani tři látkovky… Ona na podobné diskuse nechodí, tak jsem slíbila, že se zeptám ostatních, protože ptát se doktorky nám oběma přijde trhlé
.
Dokonce jsme se vsadily o dvojitý zmrzlinový pohár, kdo má pravdu ![]()
Tak jak to je, co myslíte?
Co vím tak by se toto doporučení mělo týkat jednorázovek. Látkových by mělo být víc. Mě teda 6 látkovek na den u miminka přijde málo.
Ahoj!
Obecně se to takhle prostě říct nedá. Jednorázovka může být zčůraná durch, když ji má dítě třeba celou noc nebo dlouho přes den. Stejně tak látková může být hodně počůraná, když je dlouho na prdelce.
Takže bych řekla, že je to jedno, jestli jde o jednorázovku nebo látkovku.
Spíše se asi bere to, když se prcek vyčůrá tak nějak normálně, tzn. asi ne jen cvrknutí a zase ne totálně počůraná plínka, do které se několikrát čůralo.
tezi píše:
Co vím tak by se toto doporučení mělo týkat jednorázovek. Látkových by mělo být víc. Mě teda 6 látkovek na den u miminka přijde málo.
No já právě někde četla, že to je pro látkovky, bo to doporučení existuje dýl, než kvalitní jednorázovky.
Příspěvek upraven 12.07.10 v 10:19
Nevím v jaké souvislosti vyvztala otázka 6 počůraných plen, ale jediné co mě napadá, je sledování pitného režimu dítěte. Pak je úplně jedno, jestli počůrá jednorázovku nebo látkovku - důležité je, že se vyčůralo minimálně 6× denně. ![]()
Luciusku, jenže jak sledovat pitný režim u kojeného dítěte? ![]()
Jinak taky nevím jakých plenek se to týká. Já používám látkové a za den je spotřeba tak 10 kusů. Zprvu jsem používala jednorázovky a těch bylo za den tak 8 - nenechávala jsem ji v tom dlouho, protože se opruzovala.
Já si taky myslím., že jde prostě o to, že se miminko 6-8× za den vyčurá. Kam nebo do čeho je celkem jedno. Takže asi nezáleží na plenách, ale přiklonila bych se pro účely sázky k těm látkovkám - tam se musí každé čurání přebalit - tj. když se vyčurá, poznáš to. V jednorázovce si nemusíš všimnout a můžeš sloučit 2 čurání do jedné počurané pleny ![]()
NO já nevím, mě před nedávnem říkala laktační poradkyňě, že dítě by mělo mít dostatečně počůráných 6 jednorázových plenek za den. Když jsem jí na to odpověděla, že ale používáme látkovky, tak řekla že tam jich je samozřejmě více. Co je ale dostatečně počůraná plenka fakt nevím. ![]()
Mufina píše:
Luciusku, jenže jak sledovat pitný režim u kojeného dítěte?
Pitný režim u plně kojeného dítěte se sleduje právě přes počet počůraných plen - nelze zjistit objem vypitého mlíčka, ale pokud dítko počůrá minimálně 6 plen denně, má tekutin dost. Pokud by jich bylo míň, hrozila by dehydratace nebo by to mohla být známka nedostatečného přísunu živin.
6× za den čůrám já. Majda jako miminko čůrala asi 60×, prostě co chvíli…
Jako počůranou bych brala papírovou, u které si řekneš, že už je třeba přebalit, je viditelně „nacuclejší“ než suchá… Ale zas asi nečekáme, až z papírovky bude úplně nasátý balík, že…
U látkovek je to jiné, ale i tak si myslím, že plínka, do které se malinké miminko 1× vyčůrá, není „počůraná“ ve smyslu toto dotazu.
Díky za váš čas, přeposlala jsem jí diskusi a demokraticky jsme se rozhodly, že se přestaneme přít, protože je to asi jedno, a dáme si každá nedvojitej pohár ![]()
Jinak to vzniklo právě tak, že ona kojí (já ne) a dohadovaly jsme se o tekutinách v těchto vedrech a přišly právě na to čůrání coby známku (de)hydratace.
Někde jsem četla, že 4ka jednorázovka pojme 400ml moči. Na jedno vyčurání vymočí kojenec 20-50ml moči. Takže počuraná plenka může znamenat 20ml nebo taky těch 400ml.
Na www.kojeni.net píšou, že počuraná plenka je ta, která js znatelně těžší, než nepočuraná, orientačně 50g. Prostě by dítě mělo vyrurat denně minimálně 300ml moči.
Takže u látkovek by to mělo být asi o něco víc. U jednorázovek zas nemusí být úplně durch. Tom si splní limit 300ml už jen noční plínou. ![]()
neczuz píše:
Někde jsem četla, že 4ka jednorázovka pojme 400ml moči. Na jedno vyčurání vymočí kojenec 20-50ml moči. Takže počuraná plenka může znamenat 20ml nebo taky těch 400ml.Na www.kojeni.net píšou, že počuraná plenka je ta, která js znatelně těžší, než nepočuraná, orientačně 50g. Prostě by dítě mělo vyrurat denně minimálně 300ml moči.
Takže u látkovek by to mělo být asi o něco víc. U jednorázovek zas nemusí být úplně durch. Tom si splní limit 300ml už jen noční plínou.
O těch min. 50 ml coby „jedna plína“ jsem taky někde četla, přičemž plína je prý 1-2× načůráno, takže to bude jak píšeš 20-50 ml na jedno čůrání. Ale to už je vyloženě akademická debata ![]()
No když mi ještě pil v noci dvě mlíka, ráno jsem párkrát ze srandy zvážila plínu, když mi přišla extra těžká (u druhé noční flašky pořád nebyla moc, takže jsem v noci nepřebalovala, čůral podle mě vyloženě při probouzení a následném půlhodinovém šolíchání v postýlce, než se maminka zcela probudí
) a kolikrát fakt vážila 250-300 g…
A teďka, když tak přemýšlím o téhle diskusi
, jsem šla zvážit dnešní poslední pempersku (přebaluju cca 5× denně) a vážila 170g… Když si představím deci a půl v jedné látkovce, to nemůže absolutně udržet…
záleží, co bereš za látkovku. já ted jedu na látkovkách. obyčejný čtverec fakt sotva pobere jedno čurání. Ale na noc má kalhotkovou bambusovou plenu, nepřebaluji a pobere to taky. Takže klidně těch 200-300.