Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj ženy
)
asi trochu netradiční otázka, ale podle čeho se rozhodujete?
Mám na mysli důležitější rozhodnutí (ne např. co bude dnes k snídani), ale spíš podstatnější rozhodnutí, které opravdu ovlivní život - bydlení, práce, škola apod. Máte nějakou osvědčenou metodu, když jste třeba na vážkách, jako že to vypadá 50 na 50? Píšete si seznam pro a proti nebo dáte víc na rozum či cit?
Já si poslední dobou všímám, že čím je moje rozhodnutí důležitější, tím stále přešlapuji na místě a nemůžu dojít k finálnímu cíli.. A je to hodně kontraproduktivní. Protože jak se říká.. žádné rozhodnutí, také rozhodnutí - a nechci se tak nechávat „vláčet“ životem, ale spíš si ho sama tvořit.
Rozum, cit, intuice - když tohle selhává, tak co zkusit dál?
![]()
To záleží jestli jsme typ analytický nebo intuitivní.
Analytický typ prostě analyzuje, počítá, zvažuje pro a proti a intuitivní - ten to prostě ví, nebo to vycítí.
Tak já jsem ta analýza, ale.. prostě nemůžu dojít k definitivním výsledkům když jde o něco opravdu podstatného ![]()
@Veronika1990 píše:
@Gina108Tak já jsem ta analýza, ale.. prostě nemůžu dojít k definitivním výsledkům když jde o něco opravdu podstatného
No protože ono asi úplně všechno zanalyzovat nepůjde. Jestli by nebuylo lepší jednou buď dát na intuici nebo si hodit korunou anebo klidně stát na místě, ale nikdy si pak v budoucnu své rozhodnutí nevyčítat ![]()
No kéž bych byla ten druhý typ
![]()
No a dá se intuice nějak probudit? Právě už nechci stát na místě a chci udělat nějaké změny, ale současně se toho bojím. Tak nevím, zda můj současný lepší pocit z něčeho nebude trvat jen chvilkově.
Jako vyčítat si rozhodnutí asi nemá smysl, protože po boji je každý generál, ale tak ono jde spíš o to, jakoby třeba něco neudělat a hned toho nelitovat ![]()
U mě hodně záleží jak moc velký dopad ono rozhodnutí bude mít na můj další život. Zda, pokud to nebude úplně ono, to ovlivní mě, nebo i mé okolí, atp. Jsou rozhodnutí, u kterých jsem si psala pro a proti a pak jsou taková, u kterých jsem dala na intuici. Ze zkušenosti - intuitivní rozhodnutí z toho vždy vyšla nejlépe. Ale bohužel jsem na některé věci dost velký analytik a mám ráda „nalajnováno“ dopředu.
Také zrovna přešlapuji už několik měsíců na místě a přemýšlím, zda ano nebo ne.
Edit: a nejlépe se mi přemýšlí a rozhoduje v noci, když nemohu spát. Neplatí tedy u mne, že ráno moudřejší večera. ![]()
Zrovna kuli podobne otazce nemuzu spat. ja se drzim spis zpatky a mam pocit ze diky tomu o hodne prichazim.
@Boudová píše:
Zrovna kuli podobne otazce nemuzu spat. ja se drzim spis zpatky a mam pocit ze diky tomu o hodne prichazim.
Taky kvůli oné otázce a mému „nevědění“ co bude lepší, nějakou dobu už nespím a asi ještě dlouho spát nebudu.
@ZItu to ja doufam ze to je vyjmecny stav
muzu se zeptat ceho se tyka? U me bydleni.
@Boudová Já také očekávala, že to bude výjimečný a krátkodobý stav a zatím to tak nevypadá.
Tak snad se rozhodneš brzy a správně (správné je to, co Ti bude vyhovovat a v čem se budeš cítit dobře). ![]()
U mě to je prcek - zda už na něj jsem připravená, zda bychom to dali, atp. Muž se od toho lehce distancoval, řekl mi, že on se samozřejmě bojí, ale pokud se rozhodnu, že ano, tak proč ne. Ale konečné rozhodnutí je prostě na mě. No a já samozřejmě nevím, jestli ano nebo ne.
Tak já jsem naprosto, ale naprosto stejná
Až na to, že mě vždy v noci přijde že už už se dobírám nejlepšího výsledku, ještě chvilku, pak usnu a ráno vím houbeles
Takže spíš přemýšlím než rozhoduju… ![]()
Co v bydlení řešíš? Mě právě bydlení nedává už skoro měsíc spát
.. ale tedy není to jediná věc ![]()
@Veronika1990 Z vlastní zkušenosti, pokud to jen trošku jde a je to možné a ucítíš to tak, jdi za tím, co Ti říká srdce. Zjistila jsem, že je často moudřejší než mozek.
Holky tak mimco bylo naporadu dne pred par mesici. Nakonec sem otehotnela dost rychle, tak bylo rozhodnuto. Momentalne resim jestli drazsi nebo levnejsi byt. vim ze budu stastnejsi v tom vetsim. Ale stoji vic penez. Zvladneme oboji. Jen rozumove mi prijde lepsi koupit levny. Ale srdce me opravdu silne tahne do velkeho. Jen se neumim tdak nadchnout, abych vypustila obavy kdyby nahodou jsme oba prisli o nohy atd…
Mně pomáhá zamyslet se a představit si, zda se mi tím rozhodnutím splní to, co chci já. Nebo mne to posune blíž k něčemu, v čem muzu byt spokojenější. Myslím, ze intuici máme my lidi dobrou a vnitřně dobré víme, co chceme. Jen ten rozum to někdy komplikuje. ![]()