Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já to chápu tak, že se to řekne u konkrétní situace, o které vedete spor, kdy má ten člověk pocit, že ho nutíš do něčeho, co on nechce, nedáváš mu možnost výběru, trváš na svém řešení… hm, nemám moc vysvětlovací schopnosti
.
Systematicky a lehkým nátlakem mu nedáváš možnost vybrat si a dělat, co chce on sám. V podstatě je v úzkých. Pokud si vybere, co chce sám, bude mít problém s Tebou, pokud udělá věc podle Tvé představy, může z toho být nakonec nešťastný. Ono záleží na konkrétní situaci a kontextu.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
prosím o zachování anonymity. Přítel ví, že sem chodím a přátelé taky, nechci aby věděli co je v našem vztahu.
S přítelem jsme měli takovou hádku. Chtěla bych se zeptat, co znamená pojem, když někdo řekne tlačíš mě do kouta.
v podstatě nedáváš mu na výběr, manipuluješ jím aby udělal něco co nechce, zaháníš ho do úzkých, dochází mu dech a neví jak ti říct že to takto nechce..
na to pozor, člověk jako zvíře zahnané do kouta pak jedná zkratkovitě a v sebeobraně udělá - řekne to, co by normálně třeba neudělal, neřekl…
já osobně bych to brala i jako varování, že stačí kapka a ten druhý „kousne“
Příspěvek upraven 22.02.15 v 18:04
Děkuji všem za vysvětlení, tak tohle znamená tlačení do kouta ![]()
Mohu se zeptat z jaké situace to vyplinulo, alespon přibližně ![]()
Já bych to chápala asi takhle… dám příklad… JÁ: Říkám Ti, že to dítě chci do 25 let. ON: no jo, ale nemáme na to peníze. JÁ: Ale já nebudu mít dítě ve 30ti jako nějaká,,stařena,, ON: Hm ale to dítě musíme mít oba… JÁ: Fajn, tak buďto budeme mít dítě, nebo bude konec… ( je to jen příklad ), ale vysvětlení toho, co znamená tlačit do kouta, dáváš mu nějaké ultimátum, buď to bude po mém, nebo máš smůlu… On neví jak se bránit, nemá už zřejmě ani argumenty, tak řekne tohle. ![]()
No, hlavně to taky může znamenat takové poslední varování, a když nepřestaneš tlačit, tak manžel začne kousat.
Takže to může znamenat, že mu prostě ubíráš možnosti, kudy se dát, a když budeš tlačit dál, tak může vybouchnout, tak jako zvíře zahnané do kouta začne kousat - dle situace, co jste řešili, by po tobě mohl už mohl vyjet (případně ti dát pár facek), může udělat něco co nechceš, může se sbalit a opustit tě.
Takže by to chtělo konkrétní kontext, abysme ti to mohly napsat přesněji…
Přijde mi to tak obrazně přesné, ze není třeba vysvětlovat. Jak by ti bylo, kdyby tě někdo tlačil do kouta, odkud by nebylo uniku?
@Jane.Nem @Mar__tanka1983 jojo, už jsem to pochopila. Nebylo mi předtím jasný, co to znamená. ![]()
Dobrý den,
prosím o zachování anonymity. Přítel ví, že sem chodím a přátelé taky, nechci aby věděli co je v našem vztahu.
S přítelem jsme měli takovou hádku. Chtěla bych se zeptat, co znamená pojem, když někdo řekne tlačíš mě do kouta.