Jak se stát učitelem?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@janickaIII píše:
asi by ses divila, kdo učil v jedné naší základní škole v první třídě - paní s vystudovanou soukromou ekonomkou VŠ, měla jen kurz k jednu programu a při práci si dodělávala pedagogické minimum… těch dětí mi je u ní upřímně velmi líto.
Náhodou. Kamarádka je původně úplně z jiného oboru, dostala nabídku učit v místní malotridce, kde chodí její děti. Chtěla změnit obor, začala studovat normálně 5 leté studium učitelství pro první stupeň. Je skvělá, empatická, aktivní učitelka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
Náhodou. Kamarádka je původně úplně z jiného oboru, dostala nabídku učit v místní malotridce, kde chodí její děti. Chtěla změnit obor, začala studovat normálně 5 leté studium učitelství pro první stupeň. Je skvělá, empatická, aktivní učitelka.
Může být - ale myslíš, že se to dá považovat za pravidlo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Může být - ale myslíš, že se to dá považovat za pravidlo?
To ne, ale zas bych to nezatracovala. Naopak spousta klasických absolventů pedaku je neštěstí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
To ne, ale zas bych to nezatracovala. Naopak spousta klasických absolventů pedaku je neštěstí.
Kvůli jedné výjimce mám začít jásat?
Nota bene, když si ta tvoje výjimka doplnila komplet vzdělání?
Tady zakladatelka nahodila do placu sboje přání učit s nesouvisející VŠ - a nic víc. Myslíš, že to svědčí o hlubokém zájmu o kantořinu? Chtěla bys takového učitele pro své děti?
Já ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já bych taky chtěla učit. Taky mám nesouvisející Mgr a už jsem si přímo na studijním zjsitovala, že s mým oborem mi pedagogicky minimum stačit nebude. Na vzdělání komplet druhé VS zatím nemáme možnosti, takže mám holt smůlu. Přemýšlela jsme o kurzu na AP, ale prý se mají kurzy rušit a bude s na to požadovat aspoň Bc, takže to taky nic. Jediný tříletý obor, některého by šlo rovnou učit, jsou školky, což já zase nechci. Takže to asi zůstane mou touhou. No možná si příští rok odučím svého prvňáčka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, můžete mi poradit, jakým způsobem se stát učitelkou? Studuji VŠ, ale v jiném oboru než učitelství, bude mi stačit pedagogické minimum?
Nechceš raději zametat chodníky? Na to by ti intelekt mohl stačit. Školství si zaslouží pozdvihnout, ne ještě více zašlapat do země.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Učí lidé, kteří VŠ ani studovat nezačali. Mimochodem dříve existovala střední pedagogická škola, která studenty kvalifikovala pro učitelství na 1. stupni. A nebyly to špatné učitelky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eva valoi píše:
Učí lidé, kteří VŠ ani studovat nezačali. Mimochodem dříve existovala střední pedagogická škola, která studenty kvalifikovala pro učitelství na 1. stupni. A nebyly to špatné učitelky.
Můžu se zeptat kdy dříve?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bigl píše:
Můžu se zeptat kdy dříve?
První republika a pak tuším až do padesátých nebo možná až do počátku šedesátých let. Tam se opravdu chceme vracet… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ Když jsem chodila do školy, takže v 80. letech. Stejně jako střední zdravotnické školy plně kvalifikovaly zdravotní sestry. Ale je fakt, že se tam přihlašovaly většinou holky s velice dobrým prospěchem. Ty školy měly dobrou úroveň.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znám učitele, kteří nemají VŠ, učí dobře, mají pedagogické minimum a skvělý vztah k dětem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eva valoi píše:
@SAJ Když jsem chodila do školy, takže v 80. letech. Stejně jako střední zdravotnické školy plně kvalifikovaly zdravotní sestry. Ale je fakt, že se tam přihlašovaly většinou holky s velice dobrým prospěchem. Ty školy měly dobrou úroveň.
Co já vím, tak v osmdesátkách teda byla SŠ pedagogická pro učitelky do MŠ a vychovatelky, pro učitelku do školy byla podmínka VŠ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eva valoi píše:
A těm kantorkám bylo přes čtyřicet, že?
Absolventky v těch padesátých nebo počátkem šedesátých let. ![]()
Už od poloviny šedesátých let se na elementaristu studovalo na VŠ, byť až do devadesátých let bez titulu.
Nepopírám, že to byly skvělé kantorky - anebo taky ne, tak jak dneska… Ovšem v praxi už dávno nejsou.
A skvělí učitelé bez VŠ? Pokud nejsou studijní ambice, je odbornost asi fuk, to je pravda… Já měla zrovna před chvílí dlouhou promluvu k prvákům ohledně špatných matematických návyků ze ZŠ.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Kvůli jedné výjimce mám začít jásat?Nota bene, když si ta tvoje výjimka doplnila komplet vzdělání?
Tady zakladatelka nahodila do placu sboje přání učit s nesouvisející VŠ - a nic víc. Myslíš, že to svědčí o hlubokém zájmu o kantořinu? Chtěla bys takového učitele pro své děti?
Já ne.
No už učí a studovat začala až zároveň s tím.
No proč by nemohla učit svůj odborný předmět a související, když VŠ vzdělání má a pedagogické si doplní? Navíc pedagogické minimum opravňuje jen k výuce na 2 stupni ZŠ a SŠ. Elementární stupeň se musí vystudovat celý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
No už učí a studovat začala až zároveň s tím.
No proč by nemohla učit svůj odborný předmět a související, když VŠ vzdělání má a pedagogické si doplní? Navíc pedagogické minimum opravňuje jen k výuce na 2 stupni ZŠ a SŠ. Elementární stupeň se musí vystudovat celý.
Svůj odborný předmět na ZŠ zcela jistě nemá a související vysvětluji výše. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit