Jak se stát učitelem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33020
3.3.21 19:48
@SAJ píše:
Pokud máš magisterskou historii, tak ano, učit samozřejmě můžeš. Jenže, děják je na základce v jedné třídě dvě hodiny týdně, takže na aprobovanou výuku potřebuješ jedenáct tříd, ale na SŠ se děják učí méně, třeba u nás jen hodinu a jen v prváku. Všeobecné střední školy - gymply - o humanitní kantory nouzi nemají.A ještě malá douška, pokud si fakt myslíš, že je cajk doplnit zbytek neaprobovanou výukou, tak jo, to pak není co řešit. Jen mi teda přibliž příbuzné předměty? Občanka? Zeměpis? Doufám, že ne čeština… Co jiného? Nic mě nenapadá…

Jo, třeba, občanka, zeměpis, klidně. Čeština na ZŠ v případě nutnosti taky, původně jsem chtěla jít na pajdak čj-dejepis, no z různých důvodů jsem nakonec šla na odbornou historii. Ale pokud bych měla učit čj stabilně, tak bych to viděla spíš na rozšíření aprobace dalším studiem. Zvlášť na SŠ. Ale tam neaspiruju. Vidím to na AP, pokud bude po RD možnost. Pedagogické minimum jsem si dělala ještě současně s končícím VŠ studiem, před dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66859
3.3.21 19:51
@andelka83 píše:
Jsem historik, takže můžu učit dějepis.
Pedagogické minimum mám na výuku všeobecně vzdělávacích předmětů na 2 stupni VŠ a SŠ. Vzhledem k tomu, že kolikrát ani aprobovany učitel neučí oba své předměty, bych mohla učit i jiné, příbuzné.

jenom s dejakem si asi moc neskrtnes, mam cj-d, dejepis se pomerne casto uci neaprobovane, strci ho nekomu do uvazku, komu chybi hodiny podobne jako treba zemepis. Ja praci dostala vzdycky jako cestinar, kdyz mi k tomu prihodi i dejak, jsem spokojena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66859
3.3.21 19:52

@andelka83 cejak se stredoskolskymi vedomostmi kvalitne ucit nemuzes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33020
3.3.21 19:59
@matkabagristy píše:
jenom s dejakem si asi moc neskrtnes, mam cj-d, dejepis se pomerne casto uci neaprobovane, strci ho nekomu do uvazku, komu chybi hodiny podobne jako treba zemepis. Ja praci dostala vzdycky jako cestinar, kdyz mi k tomu prihodi i dejak, jsem spokojena.

Jj, já vím. Kdybych to mohla vrátit, tak jdu na pajdak rovnou. Jenže…přítel studoval jinde, kde tahle kombinace nebyla. Chyba no. Vím, jak to je ohledně aprobací a hodinových dotací. Proto s učením svého oboru ani nepočítám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
3.3.21 20:08
@andelka83 píše:
Jo, třeba, občanka, zeměpis, klidně. Čeština na ZŠ v případě nutnosti taky, původně jsem chtěla jít na pajdak čj-dejepis, no z různých důvodů jsem nakonec šla na odbornou historii. Ale pokud bych měla učit čj stabilně, tak bych to viděla spíš na rozšíření aprobace dalším studiem. Zvlášť na SŠ. Ale tam neaspiruju. Vidím to na AP, pokud bude po RD možnost. Pedagogické minimum jsem si dělala ještě současně s končícím VŠ studiem, před dětmi.

Jako na ZŠ třeba ještě… A třeba by ses nadchla a bavilo by tě to. Ale představ si, že učíš občanku na SŠ, kde je to třeba jako budoucí studijní obor a maturitní předmět. Dala bys psychologii, sociologii, základy práva, filozofii? Já měla tu čest to zkusit (a to u nás o nic nejde, není to maturitní předmět, protože jsme technika) a měla jsem toho plný brejle. Vadí mi, když mám učit něco, v čem nemám opravdu hluboké znalosti…
Ti, co z toho maturují, by tě roznesli na kopytech - představ si budoucí právníky, psychology, filozofy. Věř, že by to bylo megadrrrsný. Vím, co dělají spolužáci mých dětí svým občankářkám. Brrrrr.

Hele, ale tělák - to by šlo. Výchovy… Aktuálně v době covidové je to aprobace snů.

No a zeměpis - fakt by sis troufla? 8o Já fakt ne. No a češtinu potvrzuju moudrá slova Bagristky, že nedáš.

Edit - hnusnej překlep, který vypadal jako hrubice. :oops: :oops:

Příspěvek upraven 03.03.21 v 20:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
3.3.21 20:16

Já mám teď jen jazyk a doufám, že příští rok dostanu k tomu ten svůj dějepis. Byla by to úleva, jazyky jsou náročný, za nejnáročnější považuji češtinu. Do toho bych nešla ani za zlaté prase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
3.3.21 20:56

@SAJ hele ono hrozne zalezi, jak se k tomu ten ucitel postavi. Ja mam aprobaci jen na jeden prirodovedny predmet s malou hodinovou dotaci, dostala jsem do poneho uvazku dalsich 5 predmetu (jazyk, vychovy…), jinak bych nemohla mit plny uvazek. Vzala jsem to opravdu vazne a na kazdou neaprobovanou hodinu se pripravovala jako blazen… a muzu rict, ze kolikrat ta hodina byla dle meho subjektivniho nazoru lepsi, nez ta aprobovana, protoze tam jsem si “byla jista”… samozrejme matika a cestina je neco jineho, to by mi ani nedali, ale jsme zakladka a tam je to spis o pristupu k detem a o vychove… ale to je jen muj nazor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66859
3.3.21 20:59

@PupuP jsem taky poctivka, a kdyz mi vrazi neco, na co nemam aprobaci (zemak, vychovy…) makam jak sroubek, aby to k necemu bylo. Ale treba se bavim s obcankarkou na zs a cucim na drat, jak to jde delat jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33020
4.3.21 07:12
@SAJ píše:
Jako na ZŠ třeba ještě… A třeba by ses nadchla a bavilo by tě to. Ale představ si, že učíš občanku na SŠ, kde je to třeba jako budoucí studijní obor a maturitní předmět. Dala bys psychologii, sociologii, základy práva, filozofii? Já měla tu čest to zkusit (a to u nás o nic nejde, není to maturitní předmět, protože jsme technika) a měla jsem toho plný brejle. Vadí mi, když mám učit něco, v čem nemám opravdu hluboké znalosti…
Ti, co z toho maturují, by tě roznesli na kopytech - představ si budoucí právníky, psychology, filozofy. Věř, že by to bylo megadrrrsný. Vím, co dělají spolužáci mých dětí svým občankářkám. Brrrrr.

Hele, ale tělák - to by šlo. Výchovy… Aktuálně v době covidové je to aprobace snů.

No a zeměpis - fakt by sis troufla? 8o Já fakt ne. No a češtinu potvrzuju moudrá slova Bagristky, že nedáš.

Edit - hnusnej překlep, který vypadal jako hrubice. :oops: :oops:

Příspěvek upraven 03.03.21 v 20:21

Hele, nevím. Chodila jsem na gympl, kde byla občanka 4 roky, maturovala jsem z ní. Na VŠ jsem měla 2 roky filozofii, rok psychologii ( obecnou, vývojovou, sociální), psychologie byla i na pajdaku, mám z ní závěrečnou zkoušku.
Ale píšu, že úplně na SŠ neaspiruju. Na ZŠ bych si na občanku, zeměpis, výchovy troufla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
4.3.21 12:26

Pokud budeš vyučovat předmět, který sívisí s tím, co studují na VŠ, tak ti to pedagogické minimum bude bohatě stačit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze