Jak se stát učitelem?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Tak pokud budou mít ředitelé škol z čeho vybírat, bude dost absolventů pedagogických fakult, kteří s entuziasmem nastoupí do školství, pak nebudou muset nabírat lidi s pedagogickým minimem. Některé školy jsou na tom dneska tak, že nabírají i bez pedagogického minima.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eva valoi píše:
Tak pokud budou mít ředitelé škol z čeho vybírat, bude dost absolventů pedagogických fakult, kteří s entuziasmem nastoupí do školství, pak nebudou muset nabírat lidi s pedagogickým minimem. Některé školy jsou na tom dneska tak, že nabírají i bez pedagogického minima.
Ano, tak to bohužel je.
Učitelství je bráno jako podřadná práce, tak se není co divit. Jestli je neaprobovaná výuka to, co chceme pro naše děti, tak prosím…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Ano, tak to bohužel je.Učitelství je bráno jako podřadná práce, tak se není co divit. Jestli je neaprobovaná výuka to, co chceme pro naše děti, tak prosím…
Tak ono to není úplně o tom, co chceme. Je to o tom, co je možné. Já nevím, jak to bylo dřív, ale pamatuji si, že nás bylo na prvním stupni ve třídě skoro 40, tuším 38 kusů. Ale to asi také není cesta…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám sš obor pedagogické lyceum, v podstatě jsem kvalifikovaná vychovatelka, asistent pedagoga. Dělala jsem jak asistentka, tak vychovatelku v ŠD, nicméně v rámci suplování jsem „učila“ - učitelky dlouhodobě nemocné od první do deváté třídy napříč všemi předměty..Takže i takto se k práci učitelky můžeš dostat.
Jinak v jedné ZŠ kde jsem dělala pohovor mi nabízeli učení první (!) třídy plné cizinců v nepříliš bezpečné čtvrti doslova prosili, protože to nikdo nechtěl dělat a ani nevadilo, že nemám patřičné vzdělání…
anonym prosím
- Citovat
- Upravit
@SAJ píše:
Svůj odborný předmět na ZŠ zcela jistě nemá a související vysvětluji výše.
Proč by neměla? Já ho třeba mám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Jaký?
Jsem historik, takže můžu učit dějepis.
Pedagogické minimum mám na výuku všeobecně vzdělávacích předmětů na 2 stupni VŠ a SŠ. Vzhledem k tomu, že kolikrát ani aprobovany učitel neučí oba své předměty, bych mohla učit i jiné, příbuzné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
Jsem historik, takže můžu učit dějepis.
Pedagogické minimum mám na výuku všeobecně vzdělávacích předmětů na 2 stupni VŠ a SŠ. Vzhledem k tomu, že kolikrát ani aprobovany učitel neučí oba své předměty, bych mohla učit i jiné, příbuzné.
Pokud máš magisterskou historii, tak ano, učit samozřejmě můžeš. Jenže, děják je na základce v jedné třídě dvě hodiny týdně, takže na aprobovanou výuku potřebuješ jedenáct tříd, ale na SŠ se děják učí méně, třeba u nás jen hodinu a jen v prváku. Všeobecné střední školy - gymply - o humanitní kantory nouzi nemají.
A ještě malá douška, pokud si fakt myslíš, že je cajk doplnit zbytek neaprobovanou výukou, tak jo, to pak není co řešit. Jen mi teda přibliž příbuzné předměty? Občanka? Zeměpis? Doufám, že ne čeština… Co jiného? Nic mě nenapadá…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Pokud máš magisterskou historii, tak ano, učit samozřejmě můžeš. Jenže, děják je na základce v jedné třídě dvě hodiny týdně, takže na aprobovanou výuku potřebuješ jedenáct tříd, ale na SŠ se děják učí méně, třeba u nás jen hodinu a jen v prváku. Všeobecné střední školy - gymply - o humanitní kantory nouzi nemají.A ještě malá douška, pokud si fakt myslíš, že je cajk doplnit zbytek neaprobovanou výukou, tak jo, to pak není co řešit. Jen mi teda přibliž příbuzné předměty? Občanka? Zeměpis? Doufám, že ne čeština… Co jiného? Nic mě nenapadá…
Hele, všichni umíme česky, tak to snad umíme i učit, ne? ![]()
Známá má VŠ chemickou a taky se teď, ve skoro 50-ti rozhodla, že si dodělá minimum a půjde učit. Ona má taky pocit, že zvládne odučit všecko včetně ČJ, tomu se říká bezbřehé sebevědomí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já nevím, mám kolegu angličtináře. Nemá VŠ, ale angličtinu umí perfektně. Nemá rodinu a věnuje tomu všechno. Bohužel musím sebekriticky říct, že učí líp než já, která má pedagogickou fakultu a aprobace. Mám rodinu, mnohem méně času, věnuji se i jiným věcem… Nevím, jestli jsem špatná, ale on je rozhodně lepší. I bez VŠ. Akorát peněz bere míň.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eva valoi píše:
Já nevím, mám kolegu angličtináře. Nemá VŠ, ale angličtinu umí perfektně. Nemá rodinu a věnuje tomu všechno. Bohužel musím sebekriticky říct, že učí líp než já, která má pedagogickou fakultu a aprobace. Mám rodinu, mnohem méně času, věnuji se i jiným věcem… Nevím, jestli jsem špatná, ale on je rozhodně lepší. I bez VŠ. Akorát peněz bere míň.
Ale jo, to nepopírám… Určitě takoví jsou. Ale je to výjimka, ne pravidlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám rodinu a vždycky jsem si myslela, že jsem si vybrala fajn povolání k rodině. Tedy dokud jsem to nezačala dělat na plný úvazek. Je to náročné povolání. A v této době to platí dvojnásob.
Ty prázdniny jsou dobré, že člověk nemusí řešit, kam s dětmi. Ale volné víkendy nemám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eva valoi píše:
Já mám rodinu a vždycky jsem si myslela, že jsem si vybrala fajn povolání k rodině. Tedy dokud jsem to nezačala dělat na plný úvazek. Je to náročné povolání. A v této době to platí dvojnásob.
Ty prázdniny jsou dobré, že člověk nemusí řešit, kam s dětmi. Ale volné víkendy nemám.
To platilo léta letoucí, ale bohužel už neplatí. I kdyby nebyl covid, je tu stále větší tlak na práci i hodně pozdě odpoledne - konzultace, akce školy, dílničky, doučování… atd. atd.
Zakladatelko, co studuješ a proč jsi našla na pedagogickou hned?
- Citovat
- Upravit
@bigl píše:
Hele, všichni umíme česky, tak to snad umíme i učit, ne?
Známá má VŠ chemickou a taky se teď, ve skoro 50-ti rozhodla, že si dodělá minimum a půjde učit. Ona má taky pocit, že zvládne odučit všecko včetně ČJ, tomu se říká bezbřehé sebevědomí.
Se obávám, že si natluče čumec i s tou vystudovanou chemií… Blbý je, že jí k tomu nejspíš strčí i fyziku a možná i matiku - nejsou lidi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
Náhodou. Kamarádka je původně úplně z jiného oboru, dostala nabídku učit v místní malotridce, kde chodí její děti. Chtěla změnit obor, začala studovat normálně 5 leté studium učitelství pro první stupeň. Je skvělá, empatická, aktivní učitelka.
znam pomerne dost ucitelu, kteri se tako dostali k praci, jsou z nich dobri ucitele. Jen by je predtim, nez vystuduji, nemeli poustet do 1.-2. tridy. Zaklady bez vzdelani nenauci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit