Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Zdravím, otázka zní jasně, jak se u vás projevovala borelióza? Jde o to, že jsem měla cca před šesti týdny klíště..po měsíci mi ta samá noha na které bylo otekla, šla jsem k lékařce. Ta že to od toho být nemůže, údajně musí být flek. Po pár dnech otok ustoupil, ale začaly mě dost bolet nohy. Zprvu lýtka, kotníky, pak kyčle. Teď se přidaly i ramena, předloktí. Jsem už fakt vyřízená. Doktorka mi řekla, že to mám psychický. Test mi dělala, ale co jsem se tak dočetla, tak dělala méně spolehlivý test. Výsledek je negativní, ale já prostě vidím, že nejsem v pohodě. Občas jsou ty bolesti už opravdu velký a v noci pořádně nemohu spát. Jak se u vás projevovala borelióza? Díky
Tak mně se na ní přišlo až z lumbální punkce, testy pravda vždy nespolehlivé. Chtělo by to aspoň Western bloot ten je lepší, dělala ti patrně jen Elisu. O psychice jsem přednášku dostala, že bych o tom mohla napsat knihu. Zkusila bych změnit doktora.
@Anonymní píše:
@kemeny13 ano dělala Elisu..doktorku asi nezměníme, nikdo tu nebere
Tak jedině zkusit navrhnout si test zaplatit. Nebo bych zkusila do nemocnice na ambulanci. Na Elisu bych asi nespoléhala.
@kemeny13 jo asi to tak dopadne, jen jsem koukala, že není úplně levný, ale tak hlavně to podchytit případně včas
@Anonymní píše:
@kemeny13 jo asi to tak dopadne, jen jsem koukala, že není úplně levný, ale tak hlavně to podchytit případně včas
@Anonymní píše:
Určitě s tím něco dělej. Už jen, že to máš 6 týdnů není zrovna málo.
@kemeny13 půjdu na test jako samoplatce, já jsem to právě hned řešila s Dr a ta to jen zlehčovala 😔
@Anonymní píše:
@kemeny13 půjdu na test jako samoplatce, já jsem to právě hned řešila s Dr a ta to jen zlehčovala 😔
Tak hodně štěstí. Hlavně to nevzdávej.
Po cca ¾roce jsem měla obrnu lícního nervů. Klíště jsem měla odstranila jsem ho brzy do 24hodin, flek tak ale jen velmi krátkou cca 2-3dny, nějak velký prostě jí je vždy po klíštěti.
Až po tak dlouhé době když se projevila obrna tak jsem to začala samozřejmě řešit i s neurologen, udělali mi testy a měla jsme vysoké protilátky, proto mi odmítla udělat lumbalku primářka. Přesto jedna doktorka tam vykřikovala že bez lumbalky jsem nikdy boreliózu neměla ![]()
Kolegyně má přítele, kterému se borelioza projevila ochrnutím jedné nohy, nebo téměř ochrnutím - flek nikdy nikde neměl, borelku zřejmě dostal z toho, že kocourovi odstraňovával klíšťata a asi nedodržel dost dobře hygienu,
nejdřív ho také diagnostikovali různě, až po lumbálce bylo jasno
Dceři jsem nechala po 3 klistatech zaplatit westen blot. Cca 1200, loni. Dr dělají Elisu. U dcery to bylo z důvodu, že měla chřipkové projevy týden po klíštěti a pak znovu po týdnu. Měla jsem podezření i na encefalitidu, ale ta se zjistí jen lumbální punkci nebo naberem protilátek, navíc se léčí jen symptomy a u malých dětí je projev nemoci mírnější, ta borelióza se dá zalecit, ale běžte na ten lepší test. Těch pár stovek za klid stojí. Soused od vedle ji měl bezpříznakovou. Jen byl furt unavený. Takže se to zjistilo pozdě.
@PETRAKIM půjdu, doufám, že má tedy větší vypovídající hodnotu než Elisa. Sice stojí 3500,– ale zdraví je mi přednější
Vzdyt flek je snad jenom v 70 % pripadu
![]()
Ja mela pred par tydny kliste na brichu a minuly patek jsem si vsimla tercoviteho fleku na kotniku. O klisteti nebo jinem stipnuti na kotniku nevim. Doktor mi hned predepsal ATB a v pondeli jsem sla do laborky na test protilatek. Ty vysly pozitivni, ale doktor rikal, ze tento test neni uplne spolehlivy, pry jediny spolehlivy test je z lumbalky nebo biopsie z toho fleku. Za 3 tydny pujdu na Western Blot. Jinak me jen bolela hlava a pak jeste ruka tak, ze jsem nemohla drzet volant. Ale ruzne bolesti jsou normalni, tak jsem si jich nevsimala.
Byt tebou, zajdu do laborky jako samoplatce.
Syn, tenkrát 1,5 roku měl klíště na ušním boltci. Po cca. 5 týdnech se mu dělaly fleky (mapy) na nohách, ale jen při koupání v teplé vodě. Ráno už měl nohy čisté. Nakonec z toho borelióza byla, dostal ATB na 14 dní.
Zdravím, otázka zní jasně, jak se u vás projevovala borelióza? Jde o to, že jsem měla cca před šesti týdny klíště..po měsíci mi ta samá noha na které bylo otekla, šla jsem k lékařce. Ta že to od toho být nemůže, údajně musí být flek. Po pár dnech otok ustoupil, ale začaly mě dost bolet nohy. Zprvu lýtka, kotníky, pak kyčle. Teď se přidaly i ramena, předloktí. Jsem už fakt vyřízená. Doktorka mi řekla, že to mám psychický. Test mi dělala, ale co jsem se tak dočetla, tak dělala méně spolehlivý test. Výsledek je negativní, ale já prostě vidím, že nejsem v pohodě. Občas jsou ty bolesti už opravdu velký a v noci pořádně nemohu spát. Jak se u vás projevovala borelióza? Díky