Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, ahoj kluci,
už to mám delší dobu - včera byl k obědu guláš a mamka mi do něj uvařila hrst kolínek, miluju totiž těstoviny. Do hodiny křeče v břiše jako blázen, jako kdyby se 100 permoníků snažilo prokopat ven. Den předtím ten samý guláš s houskou, všechno v pohodě. Zkoušeli jsme jinou značku těstovin, stejný problém. Je úplně jedno, zda to jsou kolínka či vřetýnka. To samé Štěpánská. Špagety jsou občas bez následků, občas s následky (zasseru se jako Alík). Flíčky, zapečené těstoviny taky jak kdy. V dětsví žádný problém, bílé pečivo, chleba, buchty, koláče, vše v pohodě. Trpíte někdo tímtéž?
Ona se alergie nebo intolerance může objevit kdykoliv v životě. Nic jiného ti nevadí? Zkusila bych vyřadit testoviny na nějakou dobu a když nic nebude zkusit je znovu. No a když to bude zase tak je to jasný.
@Adaneli píše:
A nebude to spíš cibulí?
Já nevím, každopádně po včerejšku už si omáčku s těstovinama nedám ![]()
Příspěvek upraven 30.06.23 v 11:13
@Alinois píše:
Ona se alergie nebo intolerance může objevit kdykoliv v životě. Nic jiného ti nevadí? Zkusila bych vyřadit testoviny na nějakou dobu a když nic nebude zkusit je znovu. No a když to bude zase tak je to jasný.
To už je po několikáté, minule jsem zkusili jinou značku a dobrý, jen jsem se cítil nafouklý a tlaky. Včera stejná značka a za hodinu VSR (Velká sametová revoluce),
Těstoviny bych nevinila. Mají složky zhruba jak ta houska ![]()
Co histaminová intolerance. Může vadi i dřív vařené (a ohřívané). Typicky guláš, prý nejlepší třetí den.
@Fiducia píše:
Těstoviny bych nevinila. Mají složky zhruba jak ta houska
Co histaminová intolerance. Může vadi i dřív vařené (a ohřívané). Typicky guláš, prý nejlepší třetí den.
Asi né, Fíďo, stává se mi to i za čerstva…
@Ploskutáček a vejce jíš? Teoreticky teda by mohly vadit vaječné těstoviny. I když teda bych si na to nevsadila. Ani na to, že by ti vadil jeden druh pšenice (semolina, co se pouzivá na těstoviny) ![]()
Čím to bylo zahuštěné? Já jsem zjistila, že mám intoleranci laktózy, když mi blbě po omáčce se smetanou. Ale u guláše nevím ![]()
No, nezbyde nic než to vyzkoušet. Vypij půl litru mlíka a za půl hodiny uvidíš
Ne, sranda.
@Brbra píše:
No, nezbyde nic než to vyzkoušet. Vypij půl litru mlíka a za půl hodiny uvidíšNe, sranda.
Už nejsem dortodrtič jako za mlada.