Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, dámy!
Vím, že řešit Vánoce koncem srpna je poněkud brzy, ale dnes mě maminka přepadla otázkou, jak to u nás na letošní Vánoce bude vůbec vypadat. Já jsem Češka, manžel Australan, oba jsme vyrůstali za dodržování úplně jiných zvyků, věřili, že dárky nosí někdo úplně jiný. Zatím jsme to s manželem nijak moc neřešili, ale asi je pomalu načase, vzhledem k tomu, že už to budou prckovi třetí Vánoce. Tak mě napadá, jakpak to máte doma o Vánocích Vy? Dodržují se zvyky za kterých jste vyrostla vy, přítel, nebo to nějak mícháte?
Ježkovy voči, Vánoce už teď? To ne
Dyť ještě neskončily ani prázdniny. To je budem za chvíli řešit už v květnu ne ![]()
@hemmo32 My sme si vánoce vytvořily posvém. Máme svoje zvyky, samozřejmě sme si stoho na co sme byly zvyklí vybraly to co se nám líbylo
Ale vyhovuje nám to, myslím že je důležité se domluvit a pak jde všechno ![]()
Už j tu jedno téma na Vánoce ![]()
No já bych se asi přiklonila k jednomu- pokud máme vyloženě odlišné zvyky, protože pokud máte uplně jiné tradice, zase míchat, aby z toho nebyl vyloženě guláš..
Třeba znám rodinu, kde jedni Vánoce neslavili vůbecc, prostě ani stromek nic, náboženství jako takové odsuzovali a pak druhá strana klasika, všecho prožívali.. Nakonec teda se domluvili, co je pro dítě asi nejlepší, co vidí i u jinách dětí, aby ho to nemrzelo, tak ten co nic, tak se prostě přizpůsobil, i když prostě mu to nic neříkalo
Příspěvek upraven 29.08.13 v 13:31
Já Češka, manžel Slovák, ačkoli by člověk řekl, že bychom to měli mít postejně, tak je to hodně rozdílné, zvyky atd.
No, utvořili jsme si tak nějak svoje, s tím, že protože manžel je hodně v práci, výzdoba, chystání atd., je hlavně na mě, navíc to miluju organizovat, víc jsem přejala to, v čem jsem vyrostla a manžel s tím problém nemá, a teď už to máme tak nějak posvém ![]()
My máme podobný zvyky tak máme jasno. K obědu hrachovka, dopo se ustrojí stromeček, k večeři kapr s bram. salátem. Pak přinese dárky ježišek prostě klasika. Jee já už se těším
Tak skloubit vánoce naše a cizí je asi větší kumšt ale určitě to půjde ![]()
My taky dali do kupy zvyky naší a manželovi rodiny a to co se nám nelíbilo z ani jedné strany (neshodli jsme se na polívce)
tak tu jsme si udělali jako naši novou tradici. ![]()
Já do teď měla Vánoce jasně dané - všichni se sjížděli k nám domů (k bábině, mojí mamce a sestře), někteří už od dopoledne, jiní až odpoledne, každý něco dělal… Letos jsem na to zvědavá - bude novorozeně a muž, se kterým jsem ještě Vánoce neslavila. Tak jako tak je jasné, že se pojede ke mně domů k mojí rodině a pak si asi večer uděláme ještě druhé Vánoce u nás doma (jo, mám dva domovy - u bábiny a s mužem
)
Tak jako tak na Vánoce se těším už tak od července
A dvoje Vánoce - dvojí potěšení. ![]()
@nepr.neprihlasena píše:
Já Češka, manžel Slovák, ačkoli by člověk řekl, že bychom to měli mít postejně, tak je to hodně rozdílné, zvyky atd.No, utvořili jsme si tak nějak svoje, s tím, že protože manžel je hodně v práci, výzdoba, chystání atd., je hlavně na mě, navíc to miluju organizovat, víc jsem přejala to, v čem jsem vyrostla a manžel s tím problém nemá, a teď už to máme tak nějak posvém
My to máme obráceně - já Slovenka, manžel Čech a taky hodně odlišností. Nebo spíš oni moc tradic doma nedělali.
Manželovi se ale líbí slovenské Vánoce a tak je chce slavit „po slovensky“. Jinak bych to nakombinovala ![]()
@hemmo32Jééé Vánoce
ty muluji! Já už se na ně těším vždycky od konce prázdnin, kdy to začne „zavánět“ podzimem. Miluji je právě proto, že u nás byli vždycky skvělé! Nešlo až tak o dárky (i když z těch jsem jako děti měli oči navrch hlavy, ale spíš o toho „ducha“, protože toho mamka prostě uměla udělat).
U nás se v dětství Vánoce slavili tak, že se klasicky peklo, uklízelo, pouštěly se české koledy a naši si vymýšleli příběhy. Na Štědrý den jsem se vždycky snažili do večeře držet půst (ale jen snažili), šlo se na návštěu k babičce, na prácházku… my jsem koukali na pohádky a otravovali rodiče a mamka vařila… večer jsem se hezky ustrojili a šli k nazdobenému stolu (naši měli rybí polévku a kapra s bram. salátem a my kuř. řízek)… pak jsme šli s taťkou vyhlížet Ježíška a když přiletěl, tak zazvonil na rolničku a my jsme šli rozbalovat dárečky
dárky to nebyly takové jako dnes - spíš praktické a pak nějaká panenka, nebo autíčko…
Teď bydlíme jinde než naši rodiče a na Štědrý den je jezdíme navštívit a na večři se vracíme domů - jinak se snažím „kouzlit“ jako moje mamka… stromeček zdobím když malý spinká několik dní předem. Zatím z Vánoc nic moc neměl, ale to nevadí…taky peču, taky puštíme koledy…
Příspěvek upraven 29.08.13 v 13:43
Já vím, že je na Vánoce brzy, sama jsem vždycky vrtěla nechápavě hlavou nad lidma, co už o prázdninách vyváděli
Maminka mi dnes, ale zkrátka nasadila brouka do hlavy ![]()
To jsem zvědavá, jak to teda ve finále skloubíme… ![]()
@cverunka píše:
My to máme obráceně - já Slovenka, manžel Čech a taky hodně odlišností. Nebo spíš oni moc tradic doma nedělali.Manželovi se ale líbí slovenské Vánoce a tak je chce slavit „po slovensky“. Jinak bych to nakombinovala
Nebo to ti chlapi nehrotím… protože jednak mi přijde, že moc zvyklostí neměli, jednak ani moc jako rodina nějak společně nedrželi…
Ale tak na něčem, co je pro manžela důležité, jsme se shodli, většinu přejali od mé rodiny, a tím vznikla taková naše kombinace… něco se nám zalíbilo od jinud, tak jsme přidali… ![]()
@Fjodorka My sme z manželem do teď dvoje vánoce měly, slavily sme s moji rodinou večeře ve čtyři a druhá v sedum s jeho rodinou. Letos sem řekla že s miminkem, bude mu čtrnást dní asi, budeme doma a všechny ostatní vánoce potom taky. Moje mamka řekla že to je v pořádku, že už sme rodina a měly by sme být hlavně spolu. Jeho rodina se snáma nebaví skoro celá. Ale nám to nevadí. Budeme my sva s prckem a vánace už máme vymyšlené a moc se na ně těšíme. Budou NAŠE ![]()