Jak se u Vás slaví Vánoce?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3
29.8.13 13:24

Jak se u Vás slaví Vánoce?

Zdravím, dámy! :) Vím, že řešit Vánoce koncem srpna je poněkud brzy, ale dnes mě maminka přepadla otázkou, jak to u nás na letošní Vánoce bude vůbec vypadat. Já jsem Češka, manžel Australan, oba jsme vyrůstali za dodržování úplně jiných zvyků, věřili, že dárky nosí někdo úplně jiný. Zatím jsme to s manželem nijak moc neřešili, ale asi je pomalu načase, vzhledem k tomu, že už to budou prckovi třetí Vánoce. Tak mě napadá, jakpak to máte doma o Vánocích Vy? Dodržují se zvyky za kterých jste vyrostla vy, přítel, nebo to nějak mícháte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24016
29.8.13 13:26

Ježkovy voči, Vánoce už teď? To ne :roll: Dyť ještě neskončily ani prázdniny. To je budem za chvíli řešit už v květnu ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
29.8.13 13:28

@hemmo32 My sme si vánoce vytvořily posvém. Máme svoje zvyky, samozřejmě sme si stoho na co sme byly zvyklí vybraly to co se nám líbylo :-) Ale vyhovuje nám to, myslím že je důležité se domluvit a pak jde všechno :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
29.8.13 13:29

Tady se dneska stal nějaký zkrat, ne? Vánoce, Ježíšek… 8o 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
29.8.13 13:30

Už j tu jedno téma na Vánoce :mrgreen:
No já bych se asi přiklonila k jednomu- pokud máme vyloženě odlišné zvyky, protože pokud máte uplně jiné tradice, zase míchat, aby z toho nebyl vyloženě guláš..
Třeba znám rodinu, kde jedni Vánoce neslavili vůbecc, prostě ani stromek nic, náboženství jako takové odsuzovali a pak druhá strana klasika, všecho prožívali.. Nakonec teda se domluvili, co je pro dítě asi nejlepší, co vidí i u jinách dětí, aby ho to nemrzelo, tak ten co nic, tak se prostě přizpůsobil, i když prostě mu to nic neříkalo

Příspěvek upraven 29.08.13 v 13:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepr.neprihlasena
29.8.13 13:31

Já Češka, manžel Slovák, ačkoli by člověk řekl, že bychom to měli mít postejně, tak je to hodně rozdílné, zvyky atd.

No, utvořili jsme si tak nějak svoje, s tím, že protože manžel je hodně v práci, výzdoba, chystání atd., je hlavně na mě, navíc to miluju organizovat, víc jsem přejala to, v čem jsem vyrostla a manžel s tím problém nemá, a teď už to máme tak nějak posvém :-)

• Citovat
  • Upravit
1104
29.8.13 13:31

My máme podobný zvyky tak máme jasno. K obědu hrachovka, dopo se ustrojí stromeček, k večeři kapr s bram. salátem. Pak přinese dárky ježišek prostě klasika. Jee já už se těším

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
29.8.13 13:32

Tak skloubit vánoce naše a cizí je asi větší kumšt ale určitě to půjde :)
My taky dali do kupy zvyky naší a manželovi rodiny a to co se nám nelíbilo z ani jedné strany (neshodli jsme se na polívce) :D tak tu jsme si udělali jako naši novou tradici. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
29.8.13 13:33

@Dice jo, jo to jídlo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
29.8.13 13:37

Já do teď měla Vánoce jasně dané - všichni se sjížděli k nám domů (k bábině, mojí mamce a sestře), někteří už od dopoledne, jiní až odpoledne, každý něco dělal… Letos jsem na to zvědavá - bude novorozeně a muž, se kterým jsem ještě Vánoce neslavila. Tak jako tak je jasné, že se pojede ke mně domů k mojí rodině a pak si asi večer uděláme ještě druhé Vánoce u nás doma (jo, mám dva domovy - u bábiny a s mužem :mrgreen: )

Tak jako tak na Vánoce se těším už tak od července :mrgreen: A dvoje Vánoce - dvojí potěšení. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4455
29.8.13 13:39
@nepr.neprihlasena píše:
Já Češka, manžel Slovák, ačkoli by člověk řekl, že bychom to měli mít postejně, tak je to hodně rozdílné, zvyky atd.No, utvořili jsme si tak nějak svoje, s tím, že protože manžel je hodně v práci, výzdoba, chystání atd., je hlavně na mě, navíc to miluju organizovat, víc jsem přejala to, v čem jsem vyrostla a manžel s tím problém nemá, a teď už to máme tak nějak posvém :-)

My to máme obráceně - já Slovenka, manžel Čech a taky hodně odlišností. Nebo spíš oni moc tradic doma nedělali. :nevim: Manželovi se ale líbí slovenské Vánoce a tak je chce slavit „po slovensky“. Jinak bych to nakombinovala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2899
29.8.13 13:42
@hemmo32

Jééé Vánoce :mrgreen: ty muluji! Já už se na ně těším vždycky od konce prázdnin, kdy to začne „zavánět“ podzimem. Miluji je právě proto, že u nás byli vždycky skvělé! Nešlo až tak o dárky (i když z těch jsem jako děti měli oči navrch hlavy, ale spíš o toho „ducha“, protože toho mamka prostě uměla udělat).
U nás se v dětství Vánoce slavili tak, že se klasicky peklo, uklízelo, pouštěly se české koledy a naši si vymýšleli příběhy. Na Štědrý den jsem se vždycky snažili do večeře držet půst (ale jen snažili :P ), šlo se na návštěu k babičce, na prácházku… my jsem koukali na pohádky a otravovali rodiče a mamka vařila… večer jsem se hezky ustrojili a šli k nazdobenému stolu (naši měli rybí polévku a kapra s bram. salátem a my kuř. řízek)… pak jsme šli s taťkou vyhlížet Ježíška a když přiletěl, tak zazvonil na rolničku a my jsme šli rozbalovat dárečky :mrgreen: dárky to nebyly takové jako dnes - spíš praktické a pak nějaká panenka, nebo autíčko…

Teď bydlíme jinde než naši rodiče a na Štědrý den je jezdíme navštívit a na večři se vracíme domů - jinak se snažím „kouzlit“ jako moje mamka… stromeček zdobím když malý spinká několik dní předem. Zatím z Vánoc nic moc neměl, ale to nevadí…taky peču, taky puštíme koledy…

Příspěvek upraven 29.08.13 v 13:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
29.8.13 13:42

Já vím, že je na Vánoce brzy, sama jsem vždycky vrtěla nechápavě hlavou nad lidma, co už o prázdninách vyváděli :D Maminka mi dnes, ale zkrátka nasadila brouka do hlavy :D
To jsem zvědavá, jak to teda ve finále skloubíme… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepr.neprihlasena
29.8.13 13:44
@cverunka píše:
My to máme obráceně - já Slovenka, manžel Čech a taky hodně odlišností. Nebo spíš oni moc tradic doma nedělali. :nevim: Manželovi se ale líbí slovenské Vánoce a tak je chce slavit „po slovensky“. Jinak bych to nakombinovala :)

Nebo to ti chlapi nehrotím… protože jednak mi přijde, že moc zvyklostí neměli, jednak ani moc jako rodina nějak společně nedrželi… :lol: Ale tak na něčem, co je pro manžela důležité, jsme se shodli, většinu přejali od mé rodiny, a tím vznikla taková naše kombinace… něco se nám zalíbilo od jinud, tak jsme přidali… :pankac:

• Citovat
  • Upravit
699
29.8.13 13:44

@Fjodorka My sme z manželem do teď dvoje vánoce měly, slavily sme s moji rodinou večeře ve čtyři a druhá v sedum s jeho rodinou. Letos sem řekla že s miminkem, bude mu čtrnást dní asi, budeme doma a všechny ostatní vánoce potom taky. Moje mamka řekla že to je v pořádku, že už sme rodina a měly by sme být hlavně spolu. Jeho rodina se snáma nebaví skoro celá. Ale nám to nevadí. Budeme my sva s prckem a vánace už máme vymyšlené a moc se na ně těšíme. Budou NAŠE :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí