Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn, 2 roky 3 měsíce, má dudlík už jen na spaní. Už se mi i dařilo, že ho sám zahodil v postýlce po probuzení a já se chystala, že už se ho zbavíme úplně. Jenže pak v září nastoupil do dětské skupiny, tak jsem to odložila. Pak byl nemocný a já blbá mu nechala dudlík i přes den. Teď ho po probuzení nechce zahodit. Dnes usnul v autě, po probuzení půl hodinový hysterický záchvat, že nemá dudlík. Už mě to naštvalo a říkám si a dost. Ale příští týden bude poprvé spát v dětské skupině a tam samozřejmě některé děti ještě dudlík mají. A já mám strach, že jim tam udělá takovou scénu jako mě dneska. Jak postupovat, aby to bylo v klidu?
Ja dudlík do DS dávala, s tím, ze učitelky věděli, ze chci odnaucit. Když už byla má dávno adaptovana, tak jednou dudlík proste “nenašli”. Pak delali ze hledají i druhy den - nenašli. Vždy usnula. Pak už i říkala, ze ve školce spi bez dudu. Měla ho jen doma. A pak jsme ho ztratili i doma….
Jestli ho odstraníš o měsíc dřív nwbo později je přece jedno. Nech ho ještě adaptovat at toho na nej není moc.
Se skupinkou neporadím.
Dudlík jsem ustřihla. Byl prášky že dvou stran, bála jsem se, že by tu,, kuličku " vdechla. Takže jsem to šmikla. S dudlíkem se nedalo tahat a sama ho zahodila protože rozbitý. No ale musely jsme si najít jiný rituál. Od zahození dudliku sama neusne. To jsem neznali.
Dudlík jsem zrušila doma a v DS nechala - aspoň se tam dítě tesilo🤣. Doma ho pak už be vyžadovalo, ale mělo problém s usínáním. Dočasně jsme pořídili kousak od Kousak.cz.
Moji byli, ta poslední ještě je zavislaci na dudliku. Ale prostě do DS pak školky jsem jim vysvětlila, že dudlík nepatří a v pohodě.
@Mamora píše: Více
A proč nesmí mít dudlík? Neboj, on ho do 18 let nosit nebude. Na rande půjde určitě bez dudlíku.
@Kipa22
To je mi jasné
Ale dudlík vyhýbá zuby. Zubařka říkala, že ani rovnátka to už nesrovnají. Ale hlavně mi vadí, jak je na ten dudlík fixovaný. Takže si myslím, že čím dřív, tím líp.
@Mamora píše: Více
Nesmysl, můj bratr byl v dětství těžký astmatik a furt breptal. Bylo třeba, aby měl venku zavřenou pusu, hrozil zápal plic, hlavně v zimě. Takže mu táta vždy strčil dudlík do pusy. Dudal do 4 let. Je z něj normální chlap a zuby má, jak na výstavu.
Vím, to může být náročné. Možná bych zkusila později přesvědčit, aby ho „daroval“ jiné postavičce nebo plyšákovi, aby to bylo milejší. Postupovat pomalu a třeba trochu odměnit, když to zvládne bez dudlíku delší dobu, může velmi pomoci. Pokud máte obavy ohledně pobytu ve skupině, konzultace s vychovateli by mohla být užitečná pro nastavení společného přístupu. 😊
Ahoj malá má 2 roky a 2 měsíce. Před 14 dny jsem ji zrušila dudlík. Když jsme spolu usnuli po obědě, tak jsem všude rozsypala hladkou mouku, udělala do ní stopy a rozházela všude ňamky. Když se probudila (já ležela vedle ní a dělala jsem že spím), tak měla hroznou radost, že jsou všude nějaký dobroty
Řekla jsem jí, že tu byla víla. Že odnáší velkým dětem dudlíky a dává je malým miminkům, aby neplakali. A nechává jako poděkování něco dobrého. No a je po dudlíku ![]()
Ještě asi 5 dnů se na něj ptala, tak jsem ji zopakovala tu samou pohádku a od té doby už dobrý ![]()